Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Ja miałam bardzo aktywne popołudnie :D
Po łaknienięciu apapu i popiciu kawą (bardzo rzadko pije kawe) bol glowy minął. Najpierw myslalam ze kawa sie zwróci, bo dostalam strasznych mdlosci, ale ostatecznie sie przyjęła.
Pozniej dostalam takiego powera ze cale mieszkanie posprzątałam...
Pierwszy raz od 17 tygodni mialam tyle energii.
Teraz odpoczywam i chyba faktycznie czuje juz ruchy (cos mnie laskocze i puka w podbrzuszu). Pare razy nawet poczulam pukniecie jak przylozylam reke do brzucha.

Jagoda, 56cm 3820g, 11.04 godz 23:18

Gość Marty leb obdarty

Czesc dziewczyny, poczytalam wlasnie o tym jak liczyc tygodnie i moja ksiazka ciazowa mowi, ze bedac 15 tygodni i 1 dzien w ciazy, wlasnie zaczelam moj 15-ty tydzien a nie 16.
Czy wy rowniez sikacie duzo? Ja pije sporo wiec to nie jest niespodzianka, ale niestety zawsze sie w nocy budze na oproznienie pecherza, przynajmniej raz, a bywa i ze trzy... Bardzo to wkurzajace.
Jak tam Wasze brzuchy, rosna? Moj narazie wyglada jeszcze jakbym sie porzadnie obzarla, ale do pracy nosze juz ciazowe bo te zwykly mnie cisnely w brzuchu.
Dobrze slyszec, ze zygaczki wychodza na prosta :)
Marta

Marta ja miałam przed ciąża bardzo płaski brzuch, więc znajomi raczej nie maja wątpliwości, że to co mi wyskoczyło to nie efekt objedzenia… choć ostanio znajomy zorientował się dopiero po 40 min z rozmowy mojej pomiędzy innymi znajomymi… noszę swoje zwykłe ubrania i czarna bluzka z jasnym swetrem skutecznie wszytko maskuje. Dopiero jak stanę bokiem to bardziej widać.

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

Vena dobrze, ze sytuacja sie stabilizuje. Oszczedzaj sie prosze, chociaz przez ten kilka nastepnych dni lezakuj, niech chlopaki sie zajmą mamą i żoną.

Ja widze, ze u mnie stres nakreca mdlosci dodatkowo, dzis sie zdenerwowalam, bo mlody ze szkoly przyszedl z jakims tikiem szyjki... pewnie czeka nas neurolog, akbo psycholog, mąż wyjezdza, ja sie do niczego nie nadaje... masakra, odrazu paw pod gardlem i znowu mam wszystkiego dosyc:(((

Zuzienko witaj na swiecie! 53 cm 2800gr godz.8.25 24.03.2016!

No dziewczyny, dzisiaj tak intensywnie myślałam o moim maleństwie i jego ruchach, ze jak tylko najadłam sie pomidorówki dostałam wyraźny znak ze chyba mu tez smakowało :) na to czekałam!
Już nie mogę doczekać sie usg tego 5 listopada.
Tutaj w Norwegii jest nacisk na maturę bardzo i nie ma niepotrzebnych usg, teraz te co bede miała będzie w 19 tygodniu a potem to już nic, tylko badania brzucha przez położna.
Mamy zamiar zrobić usg 3D jak będziemy w Polsce na święta i będzie to ok 26 tygodnia wiec dobra pamiątka będzie :)

Uff, myślałam, że nie dam rady nadrobic wpisów od wczoraj :)))

Vena, uważaj na siebie koniecznie i nie szalej!
Ja mam z brzuchem tak samo, bardzo szybko było widac że jestem w ciąży. Oczywiście jak założę coś obcisłego, no i jak ktoś mnie widział wcześniej.

Takiego smaka mi narobiłyście tymi bigosami, że jutro ruszam na zakupy i będę gotowac. Koniecznie z grzybami i jakimś pieczonym mięsem, mniam!

Byłam dziś parę ładnych godzin poza domem, i jak wróciłam po południu, to ledwo żyłam, to jest jakaś masakra!
Myślałam że nie wysiedzę w domu na zwolnieniu, ale widzę jednak, że nie dam rady pracowac.

Cathleen, ja ten patent też ostatnio stosuję: 1 paracetamol popity filiżanką kawy (którą w ciąży przestałam pic bo mnie odrzuciło) i ból mija jak ręką odjął :)))

W przyszły poniedziałek powinnam już móc odebrac wyniki pappy, ale wizytę mam dopiero w czwartek. Chyba pójdę po wyniki dopiero przed wizyta, co by się niepotrzebnie nie stresowac... jak myślicie, dobry pomysł ?

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3rjjg1g1k9nhx.png

PaulinaNou mnie to samo podejście, zwykle kobieta ma tylko przez całą ciążę położną która się nią zajmuje, a lekarza widzi na porodówce. U mnie ciąża tzw wysokiego ryzyka, bo tarczyca + cukrzyca, ale usg tylko prenatalne, czyli dwa na całą ciążę, chyba że coś się dzieje. Tak to mi co 4-5 tyg musi wystarczyć słuchanie serca detektorem. Duży kontrast po pierwszej ciąży w Polsce ;)

Anna jeśli ma to Cię stresować to bardzo dobry pomysł, żeby odebrać przed wizytą. Z drugiej strony pamiętaj, że to tylko statystyka i jeśli coś będzie w badaniu nie tak, to nie ma sensu się stresować tylko robić już zaawansowane badanie typu Nifty lub Harmony…

Dziewczyny dziś leniuchują i leżą do góry brzuchem (trzeba korzystać póki się da leżeć jeszcze na plecach :D)
Dziś pogoda dość deszczowa, więc siedzimy w domu i chłopcy mają dzień dziecka z filmami- zwykle nie mogą oglądać o tej porze ;) muszą podziękować siostrze.
Mąż wszystko zrobił przed wyjazdem do pracy, więc tylko muszę odgrzać sobie i dzieciom jedzenie. Kochany mąż :)
A dzieci są grzeczne, bo zabrał je wczoraj na 4h do parku rozrywki dla dzieci i przejechali zmęczeni i szczęśliwi jak mało kiedy. Wyjścia z samym tatą zawsze są suuuper jak mawia straszy syn ;)

Secondtry dzieki za link o tym konflikcie plytkowym - chyba zdecyduje sie. Zawsze to lepiej wiedziec i ew. Dzialac

unatu ja mam tak nie tylko z kotami ale i psami... nazwalam to efektem krolewny sniezki;) jesli tylko jacys znajomi maja zwierzatko... zaraz przychodzi do mnie lasic sie.

Co do ruchów to u mnie cisza.. ale wiem ze jeszcze jest czas na to więc czekam spokojnie. Co nie zmienia faktu, ze gdy ide spac klade reke na brzuchu z nadzieją ze moze bedzie jakis sygnal ze srodka:)

Vena odpoczywaj! Super ze masz taki support od meza!

Sylwia cierpliwości kochana! Cytujac klasyka - Tylko spokoj nas uratuje.

Troche martwi mnie to ze w ogole nie tyje... jem duzo duzo wiecej ale waga stoi w miejscu a nawet czasami spada. Lekarz prowadzaca mowila ze to moze dlatego ze wyregulowalam tarczyce (po poronieniu w maju przytylam 4 kg ze wzgledu na probleny z tarczyca). No i teraz gdy zaczelam brak leki, nadprogramowe kilogramy z tarczycu przeniosly sie na malucha.

Zastanawiam sie tez czy nie pojsc na wizyte do innego lekarza... moja Dr jest mila fajna i wydaje sie ze sie zna bo zleca badania, odpowiada na pytania itd.. ale nie wydaje sie byc szczegolnie dociekliwa. Nie wiem czy po prostu moge sie cieszyc bo wszystko jest ok czy tez moze zyje w blogiej nieswiadomosci bo lekarz o czyms nie pomyslal.

Miila jesli sie niepokoisz to idz na dodatkowe usg. Ja tak zrobilam w 10 tyg... zaczęły mi ustepowac objawy I trymestru, czulam sie lepiej... i wkrecilam sobie ze cos sie stalo (wczesniej mialam poronienie zatrzymane). W tamtym momencie inwestycja w dodatkowe usg byla najlepsza decyzja! Jesli masz medicover to w pakiecie z prowadzeniem ciazy jest mozliwosc zrobienia usg za darmo bez skierowania.

♡ Anielka♡ 04.05.2016

Napisze krotko; Vena dobrze ze lepiej, jeszcze sie nie urodzila a juz corcia Ci dokazuje.
Ide odpoczywac bo od wczoraj mam tak ze jak podnosze corke lub klade do lozeczka to czuje uklucie, za cholere nie moge tego zmienic i sa sytuacje kiedy musze ja podniesc. Noce z pobudkami corki lub zrywanie sie z rana, ciesze sie ze mam tak szybko\dziecko drugie ale moze bym sie zastanowila drugi raz zeby nie tak\szybko, bo sie boje o ciaze. No ale sie ciesze ze nie wiedziałam ze bedzie tak ciezko bo chce dwa maluszki razem. Szkoda ze corcia nie rozumie ze juz niedlugo bedzie miala sie z kim bawic.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

Kurcze chyba by zwariowala mając 2 usg jedynie w ciazy... dobrze ze polskie podejscie jest inne. Przynajmniej poza nfz. Ale tak obiektywnie, w Norwegii i Stanach tez sie rodza dzieci, wiec tylko pytanie ile wiecej w Polsce udaje sie uratowac dzieki
duphastonom albo luteinie i dobrej opiece prenatalnej juz w tych pierwszych tygodniach...
Vena pewnie z drugim dzieckiem w ciazy w Stanach nie bylo Ci łatwo. Teraz juz zaprawiona w boju jestes:)
Miila bylas na usg/u polożnej? Ja w poprzedniej ciazy, po 26 tc mialam przez 2 miesiace usg co 14 dni, zeby oceniac czy szyjka sie nie skraca. Mysle ze usg nie jest przy obecnej technice szkodliwe. Pewnie ze wszystko w granicach normy i rozsadku. Ale stres jest moim zdaniem gorszy niz 3 min usg.
majtynka no brzuszek piekny, dobrze przed ciazą byc szczupakiem;)

Agi77 nie mialam tak, nie pomoge

Zuzienko witaj na swiecie! 53 cm 2800gr godz.8.25 24.03.2016!

agi77 tyle że dno jest po przeciwnej stronie (góra macicy)a ujście szyjki na dole, więc nie wiem...
ja w związku z tym trafiłam w 11 tyg do szpitala z plamieniem - duphaston 3razy na dzień i zalecenie leżenia, aż macica urośnie i się podniesie. Poleżałam w szpitalu i tydzień po, później sobie chodziłam sprzątałam, przyjmowałam klientów aż teraz do piątku bo znów poplamiłam lekko i poleżałam przez weekend:) co z tym dalej nie wiem bo USG miałam ostatnio 5.10 więc nie wiem jak się sprawy mają, ale ja do leżenia plackiem się nie nadaje..

ku pokrzepieniu..http://dziecko-info.rodzice.pl/forum/przyszli-rodzice/oczekuj%C4%85c-na-dziecko/15045-%C5%82o%C5%BCysko-w-dnie