Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

~kalae
Madika
Renia74
Wspominki porodowe...
Ja rok temu o tej porze leżałam na kanapie, mając w zasięgu ręki wszystko co mogłabym potrzebować. Ale to był laicik :))) Gdyby jeszcze nie trzeba było tak często do toalety wstawać :) Robiłam sobie legowisko, poduszka pod głowę, druga pod kolanami, na kolanach laptop, obok woda, chusteczki, coś na przegryzkę, pilot od telewizora i telefon, taki niezbędnik leżącej :)))
Miałam termin na 10.03 i gin mi kazała 2 tyg przed zadzwonić do szpitala i umówić termin, a ja się bałam że mnie umówią na 29.02 i trzymałam się twardo i zadzwoniłam dopiero 01.03 hehe, tak nie chciałam żeby był z 29 :))) Babka kazała mi przyjechać 03.03 rano na czczo, o 8 stałam pod szpitalem a o 10.20 już wyciągnęli małego.

Marcinek Niuski urodzil sie 29.02:D A wogole ktoras wie co tam z Niuska sie dzieje?

a nie 28?
mi się kojarzy że tylko jednej dziewczynie (Ani) urodziło się dziecko 29, chyba nawet to cc planowana była, ona chyba miała przegrodę w macicy?

Marcinek tez sie urodzil 29:D Pamietam jak jechala do szpitala a wczesniej jeszcze sie wykapala i zrobila rodzince jajecznice na sniadanko :D A w szpitalu juz na stole jak jechala na cc podpisywala wszystkie zgody:D

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpruay3zb7i47bu.png

https://www.suwaczki.com/tickers/mhsv82c37ktobruc.png

Madika
~kalae
Madika
Renia74
Wspominki porodowe...
Ja rok temu o tej porze leżałam na kanapie, mając w zasięgu ręki wszystko co mogłabym potrzebować. Ale to był laicik :))) Gdyby jeszcze nie trzeba było tak często do toalety wstawać :) Robiłam sobie legowisko, poduszka pod głowę, druga pod kolanami, na kolanach laptop, obok woda, chusteczki, coś na przegryzkę, pilot od telewizora i telefon, taki niezbędnik leżącej :)))
Miałam termin na 10.03 i gin mi kazała 2 tyg przed zadzwonić do szpitala i umówić termin, a ja się bałam że mnie umówią na 29.02 i trzymałam się twardo i zadzwoniłam dopiero 01.03 hehe, tak nie chciałam żeby był z 29 :))) Babka kazała mi przyjechać 03.03 rano na czczo, o 8 stałam pod szpitalem a o 10.20 już wyciągnęli małego.

Marcinek Niuski urodzil sie 29.02:D A wogole ktoras wie co tam z Niuska sie dzieje?

a nie 28?
mi się kojarzy że tylko jednej dziewczynie (Ani) urodziło się dziecko 29, chyba nawet to cc planowana była, ona chyba miała przegrodę w macicy?

Marcinek tez sie urodzil 29:D Pamietam jak jechala do szpitala a wczesniej jeszcze sie wykapala i zrobila rodzince jajecznice na sniadanko :D A w szpitalu juz na stole jak jechala na cc podpisywala wszystkie zgody:D

Tak.tak z tym sniadaniem Niuski pamietam:) Marcinek mial tempo!!! Jejciu u nas noce znow złe tak od 2 tygodni a dzis byl jeszcze masakra dzien-caly czas przy mnie i mama mama a ja juz wcale cierpliwosci nie mialam:/ nie mam pomyslu na te miauczenia mojej corciczki. Ide spac bo za chwilke znow sie obudzi bo prawie 1.00 juz. Forum przeczytane i jak zwykle juz braklo sil zeby poodpisywac:( kiedys sie poprawie!

https://www.suwaczki.com/tickers/2nn36vgcou73qeg3.png

http://fajnamama.pl/suwaczki/ic529mw.png

Gość Lili jka

Madika
~strrrunka
Ja daję 2-3 razy w tygodniu. Jajo. ;)

Ja daje podobnie:D I uwazam ze jajka sa bardzo zdrowe i nie nalezy ich ograniczac jak dziecko lubi:D
Ja tez mialam faze przez kilka miesiecy ze na sniadanie codziennie jadlam jajko na miekko:D I zobaczcie jaka ladna madra i silna jestem :D heheh

:)
I skromna! O skromności zapomniałaś :)

12 zębów? Wow! To Martynka to już rekin jak się patrzy :) trójki idą? Ja wciąż czekam na zęba numer 7. Długo, ale z przerwami, ma objawy na kolejne zęby.

Aniu z UK, bardzo współczuję Ci tych nocy bo wiem jak może być ciężko :(
Co do włosów to mi się też szykuje zmiana... :)

Poniedziałek. Promocja pampersów. W lidlu. Jadę z Anią. Wózkiem. Jak myślicie ile paczek lidlowych pampersów mieści się w koszu joie?

Uf jeszcze tylko 8 stron. Dziś już będę na bieżąco.
Pewnie już dawno po temacie ale co do rodziców to niestety ale ich czyny i słowa mają ogromny wpływ na nasze życie i kształtowanie osobowośći. Czasem wypowiedziane słowa w nerwach potrafią boleć lata.
Też uważam że dziecko powinno słyszeć że jest kochane i czuć to oraz bezpieczeństwo.

Gość KasiaMamusia aa

~kalae
~KasiaMamusia aa
Madika ja też jak mnie kto na piętę nadusi to mam potem takiego powera:D

Ja to nawet myślę jakby tu remont zrobić:D podłoga i ściany do remontu,a że podłoga się sypie kombinuje jak to ogarnąć;) a wiem, że muszę zrobić tak aby szanowny małżonek zrobił przy tym jak najmniej,bo on do wszystkiego lewe ręce:D

Strunka czy jak internet nie odliczalismy 2 lata to możemy teraz odliczyć?Mój się cyka bo się boi ,aby nie zwracać a w ogóle to tego przepisu nie widziałam...Znieśli go już?
Ty taka obcykana w prawie jesteś..... Mogę się ciebie doradzić prawnie?Z jednym mam dylemat, ale to o kogo innego chodzi:)

internet mogą odliczyć te osoby które nigdy nie odliczały i mogą odliczać przez 2 lata, przynajmniej w tamtym roku tak było.

Ciągle zapominam ,że ty też doradzisz z przepisami;)
Czyli jak kiedyś odliczalismy to teraz już nigdy nie możemy?

Laski takie pytanie:
Jeśli pracownik pracuje rok zgodnie z umową 04.01.2016-03.01.2017 ,ale w grudniu 2dni przed świętami już do pracy nie idzie bo nie ma roboty(praca w lesie), należy mu się należność za niewykorzystany urlop?W ciągu roku nie wykorzystał ani jednego dnia wolnego....A teraz jak się dopomina to pracodawca twierdzi, że nie wysyłał go na urlop bo do wypłaty co miesiąc wliczał mu 2 dni urlopowego, oczywiście pracownik nie wiedział że pracodawca tak robił
Z dniem 4 stycznia 2017 rozpoczął nową pracę w innym miejscu

Nie wiem czy dobrze to opisałam,ale tak to właśnie było

Renia:D co poradzę, że synka masz jak z obrazka;)

Madika
~kalae
Madika
Renia74
Wspominki porodowe...

a nie 28?

no tak, to też pamiętam, ale jednak wydaje mi się że to było niedzielne śniadanko, hmm?

niuska pomóż :D

Madika, na słowo remont dostaje szalu, drgawek i ataku histerii. Mieliśmy się przeprowadzać końcem lutego/poczatkiem marca, a tu wychodzi że jak się uda przed kwietniem to będzie cud.
Ciągle wyskakuja jakieś kwiatki (i koszty :/), ostatnio musiałam jechać do leroy merlin oddać kontakty. Podjeżdżam pod sklep, wysiadam, biore torebke (zadowolona jak diabli, bo bez dziecka i chłopa, cud normalnie) i co? Jajco. Kontakty zostawiłam w domu, musiałam się wracac. Normalnie 100% ciążowego mozgu :D Brawo ja :D

Moje leżenie ma przerwę - za zgodą doktorki, szalec nie mogę ani nosić, ale chociaż wyjść do sklepu. Hania ma sie super, a na rozejejscie mięśni leżenie nic nie da. Zwiastunów porodu brak, szyjka trzyma jak mur :) Rwa tak boli jak nie chodzę, że szkoda gadac :/ i nie pomaga nic, najgorzej mi jak siedzę na czymś twardym.

Jaram się tym pierwszym zębem jak glupia :D w koncu dolaczylismy do grona zebatych :D

Po tym, co napisała Peonia o swojej mamie, i ja mam ochotę coś napisać, tylko muszę mieć dostęp do kompa. W skrócie: u nas bywa podobnie :/

Roczek robimy w domu 2 kwietnia, wychodzi na 28 osób. Chcieliśmy w lokalu, ale albo stawki kosmos, albo brak miejsc. Jedno co trzeba mojej mamie zostawic, to genialnie gotuje i potrafi ogarnac taka ilość osób. Miało być nas 30, ale mam brata debila. Torta i ciasta zamawiam, sama kocham piec ale nie będę w stanie.

Znów zabrzmie jak wyrodna matka, ale zazdroszcze wam powrotow do pracy. Kocham moje dzieci, ale nie jestem stworzona do siedzenia w domu.

http://www.suwaczki.com/tickers/9f7jo7esm9i7df8f.png
https://www.suwaczki.com/tickers/km5so7esfvb0ei1q.png

~KasiaMamusia aa
~kalae
~KasiaMamusia aa
Madika ja też jak mnie kto na piętę nadusi to mam potem takiego powera:D

Ja to nawet myślę jakby tu remont zrobić:D podłoga i ściany do remontu,a że podłoga się sypie kombinuje jak to ogarnąć;) a wiem, że muszę zrobić tak aby szanowny małżonek zrobił przy tym jak najmniej,bo on do wszystkiego lewe ręce:D

Strunka czy jak internet nie odliczalismy 2 lata to możemy teraz odliczyć?Mój się cyka bo się boi ,aby nie zwracać a w ogóle to tego przepisu nie widziałam...Znieśli go już?
Ty taka obcykana w prawie jesteś..... Mogę się ciebie doradzić prawnie?Z jednym mam dylemat, ale to o kogo innego chodzi:)

internet mogą odliczyć te osoby które nigdy nie odliczały i mogą odliczać przez 2 lata, przynajmniej w tamtym roku tak było.

Ciągle zapominam ,że ty też doradzisz z przepisami;)
Czyli jak kiedyś odliczalismy to teraz już nigdy nie możemy?

Laski takie pytanie:
Jeśli pracownik pracuje rok zgodnie z umową 04.01.2016-03.01.2017 ,ale w grudniu 2dni przed świętami już do pracy nie idzie bo nie ma roboty(praca w lesie), należy mu się należność za niewykorzystany urlop?W ciągu roku nie wykorzystał ani jednego dnia wolnego....A teraz jak się dopomina to pracodawca twierdzi, że nie wysyłał go na urlop bo do wypłaty co miesiąc wliczał mu 2 dni urlopowego, oczywiście pracownik nie wiedział że pracodawca tak robił
Z dniem 4 stycznia 2017 rozpoczął nową pracę w innym miejscu

Nie wiem czy dobrze to opisałam,ale tak to właśnie było

Renia:D co poradzę, że synka masz jak z obrazka;)

A czy ta osoba dostała tzw. paski od tego pracodawcy? Na nich powinno być to uwzględnione tzn osobna rubryka ekwiwalent za urlop czy jakos tak. Nie wiem jak one sie fachowo nazywaja, ale chodzi mi o kartke na ktorej sa rozbite czesci składowe wynagrodzenia.

Poza tym takie działanie pracodawcy jest niezgodne z prawem i za to pracodawca może dostać kare pieniężną, gdyby PiP go wziął w objęcia, lub pracownik poszedł do sądu pracy. Ale jak mi to M mówi, takie prawo pracy to tylko u mnie stosują, a w innych miejscach jest inaczej ..

Art. § 2. Pracownik nie może zrzec się prawa do urlopu.

Art. 161. Pracodawca jest obowiązany udzielić pracownikowi urlopu w tym roku kalendarzowym, w którym pracownik uzyskał do niego prawo.

Art. 162. Na wniosek pracownika urlop może być podzielony na części. W takim jednak przypadku co najmniej jedna część wypoczynku powinna trwać nie mniej niż 14 kolejnych dni kalendarzowych.

Art. 171.§ 3. Pracodawca nie ma obowiązku wypłacenia ekwiwalentu pieniężnego w przypadku gdy strony postanowią o wykorzystaniu urlopu w czasie pozostawania pracownika w stosunku pracy na podstawie kolejnej umowy o pracę zawartej z tym samym pracodawcą bezpośrednio po rozwiązaniu lub wygaśnięciu poprzedniej umowy o pracę z tym pracodawcą.

http://www.regiopraca.pl/portal/prawo/ustawy/kodeks-pracy-dzial-vii-urlopy-wypoczynkowe-82

Anikod a to dla ciebie :) i nie tylko
Art. 163. § 3. Na wniosek pracownicy udziela się jej urlopu bezpośrednio po urlopie macierzyńskim; dotyczy to także pracownika-ojca wychowującego dziecko, który korzysta z urlopu macierzyńskiego.

Gość KasiaMamusia aa

~kalae
Ciaza316
~Kalae
Ciaza zaitrygowalas mnie. Co powiedzialas ksiedzu ze sie zgidzil na chrzestnego niewierzacego? Bo mi powiedzial wyraznie ze na chrzestna by mi nie wydal zgody.

Tym razem uchyle rabka tajemnicy:P
Ksiadz powiedzial ze chrzestny musi byc wierzacy. To powiedzialam ze my bylismy chrzestnymi (w tym kosciele), a moj maz niewierzacy. Ksiadz na to ze to musialo byc przy poprzednim proboszczu. Powiedzialam ze nie, ze on udzielil chrztu. Zmieszal sie i przyznal ze wlasciwie chrzestna moze byc jedna wierzaca a druga osoba jesli jest niewierzaca to nazywa sie swiadek i ok, mozemy tak zrobic ha! :-) to tak w skrocie

ty to jesteś tajemnicza ;) a piszą że ja ;) :D

a to masz, sam się wkopał można by powiedzieć :)

Hehe dobre ;) jak dobrze, że was mamy:)

Gość KasiaMamusia aa

~strrunka
Czarna.ana, zauważ, ze jak kobieta placze i zapytasz sie jej, czemu płacze albo powie sie zeby nie płakała to jaka jest reakcja? :) wiecej ryczy.
A na mnie haslo, ze mniej wysikam rozśmieszająco działa i pomaga. Moj M to stosuje na mnie :D

Lubię to:D

Gość strrrinka

Tez sie zgadzam, ze tylko sad pracy sie klania.

To cos to nazywa sie pasek wynagrodzeń i pracodawca nie ma obowiązku takiego paska wydawać - nigdzie nie ma,na to przepisu.
Ale na prośbę pracownika taki pasek pracodawca powinien dać.

Gość KasiaMamusia aa

Madika
~strrrunka
Ja daję 2-3 razy w tygodniu. Jajo. ;)

Ja daje podobnie:D I uwazam ze jajka sa bardzo zdrowe i nie nalezy ich ograniczac jak dziecko lubi:D
Ja tez mialam faze przez kilka miesiecy ze na sniadanie codziennie jadlam jajko na miekko:D I zobaczcie jaka ladna madra i silna jestem :D heheh

Gdy tak mówię do mojego W to ten mi "Tak gdy śpisz i jeść nie wołasz":D

~strrrinka
Tez sie zgadzam, ze tylko sad pracy sie klania.

To cos to nazywa sie pasek wynagrodzeń i pracodawca nie ma obowiązku takiego paska wydawać - nigdzie nie ma,na to przepisu.
Ale na prośbę pracownika taki pasek pracodawca powinien dać.

ale może powiedzieć, że chce taki odcinek za cały rok. I nawet niech nie mówi że o ten ekwiwalent za urlop chodzi. Sprawdzić wtedy czy jest na kartce, a jak nie to będzie miał podstawę, że nie dostał :)

Kasia a dostawał więcej pieniędzy niż na umowie było?

Gość KasiaMamusia aa

Madika
Renia74
Wspominki porodowe...

Jakoś na dniach wraca do pracy.......Babcia z wnukiem;)
I po wielu próbach udało się, że Marcinek załapał picie mleka odciągniętego z butelki:)

Alexann
Madika, na słowo remont dostaje szalu, drgawek i ataku histerii. Mieliśmy się przeprowadzać końcem lutego/poczatkiem marca, a tu wychodzi że jak się uda przed kwietniem to będzie cud.
Ciągle wyskakuja jakieś kwiatki (i koszty :/), ostatnio musiałam jechać do leroy merlin oddać kontakty. Podjeżdżam pod sklep, wysiadam, biore torebke (zadowolona jak diabli, bo bez dziecka i chłopa, cud normalnie) i co? Jajco. Kontakty zostawiłam w domu, musiałam się wracac. Normalnie 100% ciążowego mozgu :D Brawo ja :D

Moje leżenie ma przerwę - za zgodą doktorki, szalec nie mogę ani nosić, ale chociaż wyjść do sklepu. Hania ma sie super, a na rozejejscie mięśni leżenie nic nie da. Zwiastunów porodu brak, szyjka trzyma jak mur :) Rwa tak boli jak nie chodzę, że szkoda gadac :/ i nie pomaga nic, najgorzej mi jak siedzę na czymś twardym.

Jaram się tym pierwszym zębem jak glupia :D w koncu dolaczylismy do grona zebatych :D

Po tym, co napisała Peonia o swojej mamie, i ja mam ochotę coś napisać, tylko muszę mieć dostęp do kompa. W skrócie: u nas bywa podobnie :/

Roczek robimy w domu 2 kwietnia, wychodzi na 28 osób. Chcieliśmy w lokalu, ale albo stawki kosmos, albo brak miejsc. Jedno co trzeba mojej mamie zostawic, to genialnie gotuje i potrafi ogarnac taka ilość osób. Miało być nas 30, ale mam brata debila. Torta i ciasta zamawiam, sama kocham piec ale nie będę w stanie.

Znów zabrzmie jak wyrodna matka, ale zazdroszcze wam powrotow do pracy. Kocham moje dzieci, ale nie jestem stworzona do siedzenia w domu.

nie gadaj głupot z tą matką wyrodną :)

ja nie chce zostawić Tosi, ale do pracy w sumie mogłabym już iść, taki jakiś rozłam we mnie.

Ja często jak idę do sklepu i mam po drodze zabrać śmieci to nawet je przygotuje, ale zazwyczaj ja wychodzę a one zostają pod drzwiami :D

Gość strrunka

Kalae, zgadzam się jak najbardziej. Moze poprosić i bedzie miał czarne na białym.
A pracodawca moze na przymusowy urlop wysłać pracownika, tylko pracownik powinien być o tym poinformowany.
I mysle czy w przypadku, ze siedzi w domu, to za przestój w pracy powinien miec normalnie wynagrodzenie placone. Ale pracodawcy sa cwani i wtedy najczęściej ludziom urlop rozliczają. Tylko dla mnie jest to chore, bi jak chciałby z rodziną jechac w innym terminie to co? Niestety, prywaciarze maksymalnie wykorzystują ile sie da. Byleby u nich jak najwięcej w kieszeni zostalo.

Jeszcze mtalalam o jednej opcji - czy świadectwo pracy ju odebral? Bo w świadectwie powinno być wszystko wypisane. Choc jesli w 2017 roku zakończył pracę, to tylko nt urlopu tegorocznego moze być tylko wspomniane... (jesli dobrze pamiętam).

Gość strrunka

Kalae, zgadzam się jak najbardziej. Moze poprosić i bedzie miał czarne na białym.
A pracodawca moze na przymusowy urlop wysłać pracownika, tylko pracownik powinien być o tym poinformowany.
I mysle czy w przypadku, ze siedzi w domu, to za przestój w pracy powinien miec normalnie wynagrodzenie placone. Ale pracodawcy sa cwani i wtedy najczęściej ludziom urlop rozliczają. Tylko dla mnie jest to chore, bi jak chciałby z rodziną jechac w innym terminie to co? Niestety, prywaciarze maksymalnie wykorzystują ile sie da. Byleby u nich jak najwięcej w kieszeni zostalo.

Jeszcze mtalalam o jednej opcji - czy świadectwo pracy ju odebral? Bo w świadectwie powinno być wszystko wypisane. Choc jesli w 2017 roku zakończył pracę, to tylko nt urlopu tegorocznego moze być tylko wspomniane... (jesli dobrze pamiętam).

W swiadectwie pracy to chyba powinien byc caly urlop jaki zostal. A jesli twierdzi ze zaplacil to nie napisze ze zostal?
A urlopu to ma 26 dni? Bo tak sobie pomyslalam, ze skoro co miesiac placil za 2, to 12mc razy 2 to chyba nie jest 26? ;)
wg mnie to najlepiej zabrac paski i zobaczy co w nich. I mozna postraszyc PiPem lub SP.
Smieszne to ze skoro ma dac za jednym razem 10 dni urlopu a on od pierwszego mc wyplaca ekwiwalent.
Dlatego ja uwazam ze na urlop nalezy chodzic, a nie tracic zdrowie na rzecz pracodawcy ktory i tak kopnie w dupe jak bedzie chcial.

Gość strrunka

Kalae, ale jwsli w trakcie roku ustaje stosunek pracy, to urlop przysługuje proporcjonalnie do miesięcy jakic pracownik przepracował no i zaokrągla sie do góry. I na temat aktualnego roku kalendarzowego inforacje sie zamiescA w świadectwie pracy. Jesli byl ekwiwalet wypłacony, to tez powinna być o tym wzmianka. Bo kolejny pracodawca musi miec świadomość ile tego urlopu w danym roku ma jeszcze do rozliczenia. A urlop pracodawcy przy danej umowie rozliczają by być na czysto. Nie zostawia sie przy rozwiązaniu umowy pracownika z zaleglym urlopem lub niewyplaconym ekwiwalentem.

Tak jak piszecie, to cieszę się, że pracuję w korporacji. Tu prawo jest przestrzegane, nie muszę się martwić kiedy zajść w ciążę itp, bo mnie nie wycackają.
Alexann, super że z niunią wszystko ok i możesz trochę się poruszać :)
Ciąża współczuję zmęczenia. Ja też jestem nieprzytomna ostatnio, choć Iza śpi jak zwykle, ale chyba już zmęczenie materiału nastąpiło.. nie wiem, jak ja mam w pracy funkcjonować :/ myślę intensywnie, czy nie zacząć jej oduczać cyca w nocy. Ale do roczku jeszcze poczekam.
Martynka ma zębów a zębów! :D
Ja po każdym posiłku myję podłogę, więc jej daję jak coś upuści, bo niestety robi to notorycznie i to celowo :/ jak czegoś nie chce, to zawsze ląduje na podłodze, ale jak ma za dużo, to też. Muszę jej mało nakładać i dokładać co chwila, bo inaczej rozklapcia i rozrzuci wszystko. Wkurza mnie to już, no ale tłumaczę sobie, że minie. Jak wszystko zresztą... tylko kiedy...
Ale już jest bardzo fajna i kontaktowa :) wreszcie zabawa z nią sprawia prawdziwą przyjemność, bo jest interakcja, a nie tylko robienie z siebie debila :D to niesamowite jak teraz z dnia na dzień coraz więcej rozumie. Ostatnio ogarnęła papa już na najwyższym poziomie i pomachała dziś mężowi, jak stanął w drzwiach, zanim ktoś w ogóle zdążył powiedzieć papa, czy pomachać :) taka mądra ta moja córeczka :)

http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6io4p2e2irzwe.png

https://www.suwaczki.com/tickers/zpbn6iyesqoui9t8.png

Kwitkow nie dostawał, teraz chce ten pracownik najpierw z banku wyciągnąć wyciągi ile mu wypłaty wpływało na konto,w zeszłym roku to było jeszcze 1850 brutto na rękę twierdzi, że miał 1300 zapomniałam dodać, że w soboty też pracował, ale.....Nie ma na to podpisu, bo tak to mówi że od poniedziałku do piątku wpisywali się na łiste że byli obecni,zaraz jeszcze pokaże drugą stronę świadectwa

monthly_2017_02/marcoweczki-2016_55112.jpg

http://s6.suwaczek.com/201011135561.png
http://s6.suwaczek.com/201603311580.png