Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Liliijka gratulacje!! Dziewczyny które rodzily na bonifratrów czy przy przyjeciiu jak badali dzieci dużo byla różnica wagii urodzeniowej z ta co przed porodem podawali???
Ja dzis byłam.ba wizycie jestem w 40tc dokladnie 39.3dni i moja kruszynka podobno ma wagę tylko 2400. Ktg jest dobre, przepływy dobre ale nie znają powodu dlaczego moj maly mężczyzna nie przybiera nba wadze. 2 tyg temu miał 2550 ok, wiec co schudl???:| a miesiąc temu 2300. Wiec przez miesiąc tylko 100g by przybrał?:|jestem załamana, nie wiem co mam myśleć. Dodam ze lekarza mam naprawdę ok, bada przejmuje sie itp, dostałam skierowanie w środę w dniu terminu mam soe zglosiic do szpitala jakbym nie urodziła, powiedzial żeby nie czekać. Bo nie zna przyczyny tak niskiej wagi, niby wszystko w porządku a jednak w czymś tkwi problem. Maly byl badany usg na oddziale ii w poradnii waga podobna i nie wiem. Boje sie ze moj okruszek ma jakas wadę a ja nie mam jak mu pomoc. Od miesiąca biorę zastrzyki zeby przepływy zwiększyć ale sa dobre....no za przeproszeniem kurwa mac!!! Umówiłam sie we wtorek na usg prywatnie sprawdzc ta wagę bo zobaczymy. Tak się boje czy wszystko dobrze, ktg wyszlo bardzo dobre, przepływy tez a on kuzwa niuc nie przybrał...

Jola88, staraj się tym nie zamartwiać. Będzie dobrze, zobaczysz. Co do wagi z USG to często są pomyłki i nie da się idelanie zmierzyć wagi dziecka. Poza tym jeśli przepływy są ok, to nie ma czym się martwić. Dzieciaczki czasem takie się rodzą i są całe i zdrowe. Także głowa do góry!
Dobrze, że lekarz tego nie bagatelizuje - gorzej jakby temat olał. I lepiej dmuchać na zimne.

Ile tu już dzieciaczków urodziło się z taką lub mniejsza wagą i jeszcze jako wcześniaki. I co? Teraz mamusie sypią tematami, np. jaka kupa, jak z karmieniem itd. I rosną całe i zdrowe!!!

Zobaczysz, że BĘDZIE DOBRZE!!!

Gość -misiakowata30

Lilijka gratulacje :-) spora corcia :) czekamy na szczegoly :)
Witamy nierozpakowane malo nas juz tutaj :)

Jola przykro mi..kurcze a mozr to z lozyskiem cos..mniej malutki dostawal jedzonka?? Kurcze..nie wyobrazam sobie jak sie boisz..dobrze,ze idziesz na te usg dodatkowe..moze sprzety sie myla? Moze maluniu jest wiekszy? Nie denerwuj sie na zapas..przytulam Cie.mocno :* mysle,ze malutki ma sie dobrze..jeszcze nadrobi po drugiej stronie brzuszka :D zobaczysz :-)
Ernesto ok..czekam i ja na Ciebie :)

Jola u mnie znajoma tez urodziła z niską waga maluszka i tez na lekarz nie mógł wyłapać co się dzieje, a to po prostu taki urok dzieciaczka, a później karmiąc mm mały na momencie przybrał i wyrównał swoją wagę ☺ a właśnie jest dużo pomyłek co do ich wagi, równie dobrze po porodzie może się okazać że mieści się w normie. Moja mała w 37 tyg niecałe 2400 a po 3 tyg 2900 ☺

Gość strunkaaa

Jeszcze jedno - lekarz na prenatalnych na dzien dobry zaznaczył, ze waga ma podstawie usg jest plus minus, bo nawet kilka razy robiąc pomiar za każdym razem wyjdzie mu coś innego. I cos w tym jest. Moj gin często dwa podejścia robi z pomiarami i za każdym razem inna waga wychodzi, nawet o 100-200 g.

Martwi mnie ro ze on w miesiąc nic praktycznie nie przytyl ta sama waga.... A przez dwa tyg jakby spadl... Bo jakby on przybieral ale miał niska wagę to ok ale on niue przybiera.... Wiem coesze sie ze przepływy dobre i ktg dobre...ale strasznie sie martwię skąd to wszystko... Boje sie czy to nie jakas wada... Niby wszystko prenatalne dobre itp ale niue wiem..zastrzyki biorę, brzuch urosl w te 2 tyg a on czemu nie? Ehh jeszcze soe nie urodził a juz taki lek. Jak do wtorku niue urodzę to przed szpitalem idę dla swojego spokoju prywatnie sprawdzić. Weekend minie i w środę juz do szpitala wtedy mam termin z ostatniej miesiączki. Skierowanie mam juz bez daty, gdyby cokolwiek mnie niepokoiło mam jechać na IP.

Jola88
karolaa
Nasza Lila

Gratulacje:)ale wloski:) Karola a dużo z wwaga bylo różnicy? Z tego co przewidywali?
Kalae Ty moialas duza roznice w wadze prognozowanej Tosi a tym co sie urodziła?
Nadrabiam Was. Potem napisze. Ja jestem załamana po wizycie dzisiejszej...:(

Przy przyjeciu prognozowal 3500 wiec wyszło trochę więcej ale nie jakos kolosalnie

http://www.suwaczki.com/tickers/km5s82c32i0uff4z.png

Jola88
Liliijka gratulacje!! Dziewczyny które rodzily na bonifratrów czy przy przyjeciiu jak badali dzieci dużo byla różnica wagii urodzeniowej z ta co przed porodem podawali???
Ja dzis byłam.ba wizycie jestem w 40tc dokladnie 39.3dni i moja kruszynka podobno ma wagę tylko 2400. Ktg jest dobre, przepływy dobre ale nie znają powodu dlaczego moj maly mężczyzna nie przybiera nba wadze. 2 tyg temu miał 2550 ok, wiec co schudl???:| a miesiąc temu 2300. Wiec przez miesiąc tylko 100g by przybrał?:|jestem załamana, nie wiem co mam myśleć. Dodam ze lekarza mam naprawdę ok, bada przejmuje sie itp, dostałam skierowanie w środę w dniu terminu mam soe zglosiic do szpitala jakbym nie urodziła, powiedzial żeby nie czekać. Bo nie zna przyczyny tak niskiej wagi, niby wszystko w porządku a jednak w czymś tkwi problem. Maly byl badany usg na oddziale ii w poradnii waga podobna i nie wiem. Boje sie ze moj okruszek ma jakas wadę a ja nie mam jak mu pomoc. Od miesiąca biorę zastrzyki zeby przepływy zwiększyć ale sa dobre....no za przeproszeniem kurwa mac!!! Umówiłam sie we wtorek na usg prywatnie sprawdzc ta wagę bo zobaczymy. Tak się boje czy wszystko dobrze, ktg wyszlo bardzo dobre, przepływy tez a on kuzwa niuc nie przybrał...

Co do wagi to u mnie byla duza rozbieznosc w 40 tyg szcunkowa waga wynosila 2900g, przy przyjeciu do szpitala mialam usg waga szacunkowa 3500 g. Waga urodzeniowa 3430g
Z tego wynika ze twoj maluszek moze wazyc nawet 600g wiecej

Karolaa, serdeczne gratulacje! Cudna czuprunka ,aż nie mogę oderwać oczu :)

Lilijka, doczekałaś się swojej Anulki :) gratulacje! Czekamy na więcej wiadomości :)

Ja dziś pojechałam na rutynowe ktg, i co, tętno Jaśka podwyższone, wiec leżakuję na przedporodowej.. cały weekend w szpitalu mój, a co potem, tego nie wie nikt. Prawdopodobnie już do domu mnie nie wypuszczą bez dziecka, w poniedziałek mogą wywoływać, ale też nic pewnego. Tak bardzo chciałam uniknąć szpitala i przenoszenia, to mam niespodziankę przed terminem i szpital. :(

http://www.suwaczki.com/tickers/o148jw4zryx0935t.png

http://www.suwaczki.com/tickers/74dianliy9gjlbfs.png

Jola88

Jola nie marte sie!! Na pewno wszystko bedzie dobrze!!! Zobaczysz!!! Trzymamy MOCNO kciuki za Was!!!

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpruay3zb7i47bu.png

https://www.suwaczki.com/tickers/mhsv82c37ktobruc.png

Lilijka, gratulacje:-)
Jola, sprawdź jeszcze prywatnie dla własnego spokoju. Ale sprzęt przekłamuje masę dziecka.. musiałabys mieć pomiar za każdym razem w tym samym miejscu, przez tę samą osobę robiony..a i tak nie ma gwarancji, że będzie prawidłowy - to tylko taka orientacyjna wartość. Nie martw się na zapas :-* Trzymamy kciuki, żeby było wszystko w porządku!

Jola88
Martwi mnie ro ze on w miesiąc nic praktycznie nie przytyl ta sama waga.... A przez dwa tyg jakby spadl... Bo jakby on przybieral ale miał niska wagę to ok ale on niue przybiera.... Wiem coesze sie ze przepływy dobre i ktg dobre...ale strasznie sie martwię skąd to wszystko... Boje sie czy to nie jakas wada... Niby wszystko prenatalne dobre itp ale niue wiem..zastrzyki biorę, brzuch urosl w te 2 tyg a on czemu nie? Ehh jeszcze soe nie urodził a juz taki lek. Jak do wtorku niue urodzę to przed szpitalem idę dla swojego spokoju prywatnie sprawdzić. Weekend minie i w środę juz do szpitala wtedy mam termin z ostatniej miesiączki. Skierowanie mam juz bez daty, gdyby cokolwiek mnie niepokoiło mam jechać na IP.

Jola ja w poniedzialek przed porodem bylam u gina i mala wazyla ok 3kg. A w czwertek na IP lekarz powiedzial 3500g. Wiec bylam przerazona ze w 3 dni tyle urosla. A urodzila sie 3040g wiec lekarze moga sie mylic w kazda strone.
Nie martw sie!!! Bedzie dobrze!:)

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpruay3zb7i47bu.png

https://www.suwaczki.com/tickers/mhsv82c37ktobruc.png

Lilijka, kochana i ty się doczekałaś!!!! Gratulacje ogromne.
Jola wiem ze nie da rady się nie denerwować, może taka jego uroda ze tak powiem, dobrze że wszystko sprawdzili. Na dniach wszystko się wyjaśni. 3mam mocno kciuki. Mój się urodził 2980 a przez głupią zoltaczke schudl koło 500g .... Ale odrobił i to z nawiązką

Dziewczyny nie wiem czy ktoś już to napisał bo jak zwykle jestem w pip stron do tyłu... Nadrabiam i czytam o problemach brzuszkowych.

Z tego co ja wiem to noworodek, czyli przez ten pierwszy miesiac jeszcze nie ma kołek, po prostu jego jelitka, żołądek itd dopiero uczy się trawić i stąd problemy.
Co do zaparć to my ostatnio to przechodziliśmy: była ciepła pieluszka na brzuszku, ciepła kąpiel, masaż brzuszka - takie lekkie uciekanie i w końcu termometr. Trzeba nasmarować kremem czy wazeliną końcówkę i włożyć do dupki, tylko troszkę oczywiście samą końcówkę , pokręcić lekko wyjąć i tak kilka razy. Chodzi oczywiście o tradycyjny termometr, nie taki bezdotykowy;) przy synku za pierwszym razem myslalam że to straszne ale jak zobaczyłam efekty to teraz juź się nie cykam. Od razu idą bąki albo chluśnie kupka - zależy co zalega dziecku.
A zaparcia czy gazy mogą wcale nie być związane z baszà dietą tylko wlasnie niewykształconym przewodem pokarmowym.
Ciekawy tekst o kp i diecie z Facebooka od "fit mom"

"Pigułka o karmieniu piersią - wpływ diety matki a wartość i skład mleka.

Jak same dobrze wiecie mleko matki powstaje z jej krwi w komórkach tkanki piersiowej. Piersi nie są połączone z układem pokarmowym. Mleko matki zawiera tylko i wyłącznie te składniki, które trafią do krwiobiegu (białka - alergeny, kwasy tłuszczowe, witaminy czy cząsteczki aromatyczne).
Mitem jest to, że z mlekiem przekazujemy dziecku: pestki truskawek, gaz z napojów czy błonnik z kapusty i fasoli, które wywołują u dziecka kolkę. Produkty te mogą wywoływać u matki wzdęcia, które powstają w wyniku fizycznych procesów w układzie pokarmowym.
Przyczynę kolek i bóli brzuszka nie należy łączyć z dietą matki, zwykle spowodowane jest to niewykształconym jeszcze przewodem pokarmowym, zbyt dużą ilością bodźców zewnętrznych.
Dlaczego dziecko uspakaja się mając przysłowiową kolkę na rękach matki, badź przy suszarce? Bo czuje się bezpieczne, bo szum przypomina mu środowisko w brzuchu matki. Gdyby miał typową kolkę wynikającą z diety matki, to suszarka, odkurzacz czy inne gadżety na pewno by go nie uspokoiły.
Co zatem robić w takiej sytuacji? Nie odrzucać wszystkich produktów, gdyż uboga dieta wpłynie na zdrowie tylko i wyłącznie mamy, natomiast mleko nie zmieni swojej wartości.

No właśnie, czy dieta redukcyjna wpływa na skład mleka? Nie.
Dopuszczalny i optymalny spadek ciała to do 0,5kg na tydzień. Podczas odchudzania skład mleka kobiety nie zmieni swoich proporcji, zawsze będzie najbardziej wartościowe dla dziecka. Skład mleka zmienia się: od pory dnia, częstotliwości karmienia, wieku dziecka i długości karmienia.
Dieta matki powinna być wzbogacona o: jod, DHA, witaminę D.
Aby mama nie odczuwała uszczerbku na zdrowiu podczas karmienia jej dzienne zapotrzebowanie powinno być podwyższone o 500kcal (w 1 półroczu) i o 400kcal (w 2 półroczu)"

http://www.suwaczki.com/tickers/lprkzbmhlydqtmyx.png
http://www.suwaczki.com/tickers/17u93e5e9sf8amqv.png

Co do odbijania to zwróćcie uwagę na to żeby płucka też się opierały na ramieniu, a nie sama główka. trzeba położyć dziecko tak żeby płucka przygniotło własnym ciężarem ciała - to wypycha powietrze.

A na problemy z brzuszkiem pomaga też kładzenie wlasnie na brzuszku. Moja pimpełka bardzo lubi tak spać (synek zresztą też uwielbiał i do tej pory tak się układa w czasie snu). A propos to ja kładę na zmianę, raz na pleckach, raz na bokach i jak doglądam to na brzuszku, w nocy na brzuszku czasem u mnie na klacie zasypia jak nie mam siły już inaczej jej uśpić.

monthly_2016_03/marcoweczki-2016_45351.jpg

monthly_2016_03/marcoweczki-2016_45352.jpg

monthly_2016_03/marcoweczki-2016_45353.jpg

http://www.suwaczki.com/tickers/lprkzbmhlydqtmyx.png
http://www.suwaczki.com/tickers/17u93e5e9sf8amqv.png

Lilijka bardzo się ciesze,że masz porod juz za soba :) wierze dzieki temu, ze ja wkoncu tez urodze ( bo juz zaczelam watpic) moja siostra pracuje blisko domu w sklepie. i mowi, ze wszyscy sie juz pytaja czy urodzilam. A koleżanki pisza wiadomosci zebym sobie jaj nie robila tylko juz rodzila. Pocieszajace :/
Krolewnazdrewna to Ty jak jutro zaczynasz 42 tc to kiedy zglaszasz sie do szpitala??
My zaczynamy 42 w poniedzialek i wtedy sie mam zglosic a wywolanie we wtorek.
Jola mam nadzieje,że bedzie wszystko dobrze i to jakas pomylka. Bo przeciez jak mówisz,że brzuszek urosl to Maly tez musial cos przybrac.

Lilijka gratulacje!!!
Martina, to musisz miec tak szybko wywolywanie?
My w szpitalu. Poseksilismy sie, jakos w ogole kiepsko bylo, po wszystko mnie bolalo i w toalecie zauwazylam troche krwi. Takze czekam juz godzine na spotkanie z polozna zeby zobaczyla co jest przyczyna krwawienia, pewnie seks.
Sprobuje Was poczytac w przerwie

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72309.png]Tekst linka[/url]