Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Gość strrrunka

Zoo, wolę uszanować w pewnym sensie prywatność i to, że mamy kontakt innego rodzaju, nie chciałabym się narzucać. Dlatego też tu głównie piszę.
Ale temat L-4 to taka dziadka, w której trzeba dopytać o pewne rzeczy :) bo to co napisałam to podstawowe informacje i tak okrojone :) przy wyluczaniu komuś chorobowego jeszcze kilka rzeczy sprawdzam, a dodatkowo nasza jednostka jest specyficzna to inne rzeczy dochodzą przy wyliczaniu podstawy ;)

Peonia
Olija, dzieki :))
Kiedy to minęło....
Dziś jeden z dawno nie widzianych kolegów z pracy zapytał, ile ma mały. Jak usłyszał, że 1,5 roku kończy to opadła mu szczęka. Było; "Już???? przecie dopiero co z brzuchem Cię widziałem..."

czas baaaaardzo szybko leci.
sama nie mogę uwierzyć, że synuś jest juz taki duży :)

Jejku a ja mam wrazenie ze z brzuszkiem chodzilam juz baaaaaardzo dawno temu... Juz nawet do konca nie pamietam wszystkiego...:D

A szczegolnie jak pomysle ze kolejne Marcoweczki czekaja na swoje malenstwa:D

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpruay3zb7i47bu.png

https://www.suwaczki.com/tickers/mhsv82c37ktobruc.png

~kalae
Peonia, wszystkiego dobrego :)
A swoją drogą zabierz najmłodszego i zapraszamy na spotkanie :) Gdzieś mi się obiło, że młodzież na wakacjach :) Mąż zatęskni :)

Oooo widzisz i to bardzo dobry pomysl:D Po co ciagnac wszystkich jak mozna mniejsza grupa :D heheh

Wszystkiego najlepszego dla Teojego chlopca- wkoncu to nie dzidzius juz...

Jola88
Jestem jestem tylko narobiłam sobie zaległości i jakoś nie mogę nadrobić 2 dni mi zostały.
Ja czuję się bardzo dobrze, zero dolegliwości, po prostu zapominam często że jestem w ciąży. Maleństwo kopie o tych samych godzinach. Właśnie czuję jak sobie szaleje w środku:))
Alexan mam nadzieję że na dyżurze przeczytan że było fajnie.
Ja jestem chętna na spotkanie:) dajcie znać kiedy:)
W ogóle Olis tak się zmienił przez 2 tygodnie, podrósl i tak wydoroslal. I dzisiaj 4 noc śpi w łóżeczku tyle że ma je dostawione do naszego łóżka. czasem jeszcze sięga żeby sprawdzić czy jestem. Potem chce przesunąć łóżeczko potem mu dan do swojego pokoju w którym obecnie ma nieplanowany remont :) dziś mu naklejki zamówiłam.

Jola to Olis chyba wyglda juz na 6 latka jak jeszcze bardziej wydoroslal :D On zawsze wygladal na starszego niz jest :D

Nooo ale co sie dzowic.... zaraz zostanie STARCZYM BRATEM :D A to powazna sprawa :D

Gość Ciaza3166

Renia74
Michaś też zasuwa po podwórku z taczką, wozi w niej szyszki i inne znaleziska. Kosiarka też jest super, zwłaszcza jak kosi razem z tatą.
My jeszcze używamy pantsy 4, ale tylko do końca opakowania i już kupiłam 5. Szkoda że pampers nie robi 4+
Michaś ma jakąś dziwną chrypkę bez żadnych innych objawów.

Mya miala chrypke przez kilka dni. Zadnych innych objawow. Wkoncu do lekarza nie poszlismy. Ale wtedy bardzo swoj glos nadwyrezala. Skrzeczala, piszczala, rozne dzwieki wydawala. Wydaje mi sie, ze to bylo od tego.
Gość żoo z robo

strrrunka
Dzięki za te okrojone informacje, u nas firma i tak przy macierzyńskim korzysta dodatkowo z kancelarii prawnej.
Dlatego też moja mama też się nie podejmuje informowania mnie co i jak bo to wszystko zależy od wewnętrznych regulacji itd..
A poza tym mama na emeryturze i jej się nie chce grzebać w nowych przepisach. Mówi, że ma dość.
Bardzo dziękuję

Gość Ciaza3166

Haha! Ja mialam plaskodupie po ciazy. Kilka moich kolezanek tez to zauwazylo u siebie. A ostatnio juz zostalo tylko dupie. Chyba figura wkoncu wraca do stanu sprzed ciazy :D
Musze przyznac, ze jak tak czytam o Waszych brzuszkach to sentyment mnie bierze :) Ciezko mi uwierzyc, ze bylam w ciazy i to az 9 mcy. Pamietam to jak przez mgle. Fajnie macie :)
Wracam do pracy, bo zaraz trzeba koncze a tu jeszcze kilka spraw do zalatwienia
Trzymajcie sie
Aha! Nati. Jak Mala plakala przy zostawianiu jej u siostry to dawalam jej chrupka i siostra ja brala na rece. Byl takie okres, ale minelo. Teraz nawet nie patrzy ze wychodze :P Dzieci maja rozne fazy

Madika
~kalae
A swoją drogą zabierz najmłodszego i zapraszamy na spotkanie :) Gdzieś mi się obiło, że młodzież na wakacjach :) Mąż zatęskni :)

Oooo widzisz i to bardzo dobry pomysl:D Po co ciagnac wszystkich jak mozna mniejsza grupa :D heheh

no wła snie akoś mi żal, że on już taki chłopie, że moje maleństwo już podrosło... no normalne, taka kolej, ale świadomośc, że to juz moje ostatnie dziecko mi nie pomaga :)

o148j44jsuj4r1nc.png

Madika
Peonia
Majty Pampersa wypadaja wg mnie małe. uzywamy 4 lub 5 z Toujours, bo Pampers odparza młodego jak za cały dzień nosi. Ostatnio uzywam majtek na noc, bo jakoś lepiej sie trzymają. Tyle że nr 6 i to ledwo na noc starczy, 5 nie ogarnia - 5 to około jego roczku uzywałam. A młody już często przesypia u siebie noce, więc pielucha musi być z zapasem :)

A Toujour robi pantsy? Czy normalne pieluchy?

No my tak jk posalam juz na 5 a tez potrafi byc spompowany tak ze dziwie sie ze nie kapie z niego :D heheh

no własnei żałuję, że oni nie robia majtasów i musze kupowac Pampersa :) ostatnio były w dobrej promocji w Rossmannie.

o148j44jsuj4r1nc.png

Peonia
Madika
~kalae

no wła snie akoś mi żal, że on już taki chłopie, że moje maleństwo już podrosło... no normalne, taka kolej, ale świadomośc, że to juz moje ostatnie dziecko mi nie pomaga :)

Peonia moze nie ostatnie :D

Gość kasiaamamussiaa

Madika
~kasiaamamussiaa
Renia74
Ja ostatnio taka przemęczona jestem, nie tak łatwo pogodzić pracę i dom, ale podejrzewam że brakuje mi jakichś składników, może zacznę brać magnez, Wit d, może też jod. Wyniki tarczycowe ostatnio miałam ok. Może też pogoda robi swoje, tak zimnego lata dawno nie pamiętam.
Kiedy idziecie na szczepienie 5w1? W kalendarzu jest 16-18 Mc. Mi piguła kazała przyjść w 16mcu

My nawet tego 13/14 mc jeszcze nie mieliśmy ,ani Adaś tego po 6rż ..... dziwne są u nas zwyczaje

Jak to???? Dlaczego jie mieliscie tych szczepien????

Hey
Nie wołają, nie wiem czy się martwić tym i upomnieć?

My pieluchy 4 ;) mam teraz nawet zniżkę 20zł z clubcard na pieluchomajtki pampersa ;)

No więc : pani psycholog po przeprowadzeniu wywiadu, wywnioskowała , że Adaś ma wadę wymowy, źle również jej zdaniem wymawia większość wyrazów, miała taki plik obrazków ona potem sobie zaznaczyła i wyszło jej, że źle, teraz w poniedziałek czeka nas wizyta u laryngolog co ma potwierdzić lub zaprzeczyć czy dobrze słyszy, no zrobić badanie słuchu, kolejną wizytę u psycholog mamy 21 . 08 , ale będę się starała przyspieszyć po wizycie u laryngologa ;)
To , że ma problem z wyslawianiem moze mieć ogromny wpływ na rozwój...... choć powiem wam skromnie, że minimalna poprawa w zachowaniu jest
Do nauki tylko ciężko go zagonic, tablet zabrany, pozostaje tv,
U 3 kolegów dzisiaj byliśmy:(
U jednego goście, mamy przyjść jutro, drugi się chował, uciekał , a trzeci był z bratem w domu bo mama na grzybach i nie wiedział czy Adaś może do niego przyjść :(
Widać było, że Adasiowi przykro, choć twierdził, że nie, wiecie kochany jest, wiele bym dała by poznać co czuje i myśli
Dużo czasu staramy się razem aktywnie spędzać ;) rower , trampolina, ćwiczenia na "schabiki " :D

Gość Misiakowata

Nie mam na nic czasu :( mam ciagle coś na łbie..wkurza mnie to juz wszystko..
Tesknię za dzieckiem...w domu syf..jestem zmeczona :( echhh
Jeszcze jutro 10-18 i mam trzy dni wolnego ;)
Mam nadzieje,ze u Was wszysko wporzadku :*!!

Madika
Peonia
Madika
~kalae

Peonia moze nie ostatnie :D

no no... to ja poczekam, az Wy tu dobijecie mojego stanu liczebności potomków i pogadamy :))
no i wtedy nie zdążę - ja już trzecie rodziłam w prawdziwym kwiecie wieku, kolejne to już na geriatrii chyba :)))

choć jak dzis mi sie nazwalało w pracy, to stwierdziłam, że kolejny rodzicielski plus ciązowe L4 byłoby super....

o148j44jsuj4r1nc.png

Peonia
A w kwestii Priorixu nie ma spinki. Ja sobie odłożyłam na koniec lipca, po urlopie :)
I jeszcze czeka nas ostatnia dawka 6w1, potem przypominajki innych w kolejce.

właśnie, zaszczepilam w środę w tamtym tygodniu.
A od wczoraj jest gorączka ponad 38.

~kalae
Peonia
A w kwestii Priorixu nie ma spinki. Ja sobie odłożyłam na koniec lipca, po urlopie :)
I jeszcze czeka nas ostatnia dawka 6w1, potem przypominajki innych w kolejce.

właśnie, zaszczepilam w środę w tamtym tygodniu.
A od wczoraj jest gorączka ponad 38.

już nie pamietam które ze starszaków miało właśnie po około tygodniu od MMR ze dwa dni gorączkę.
a jedno nie miało nic.
wydaje mi się, że u Was to typowy objaw po tej szczepionce, jak nic sie nie pojawi innego to bym przeczekała.

o148j44jsuj4r1nc.png

Gość strrrunka

Jola, po tej stronie jest wyrostek robaczkowy, ale to,jeszcze nic n,znaczy.
Czasem cos boli i promieniuje. I niby nam się wydaje, ze to jakiś organ znajdujący się na tej wysokości, a tu zonk ;)
Lepiej dmuchać na zimne i jak juz wspomniałaś, warto skonsultować z lekarzem.

Gość strrrunka

Mamusie,
Czy możecie polecić mi spray ze środkiem odstraszającym komary/kleszcze/muszki itp?

Zastanawiam się czy jest sens takie cos kupować i czym się sugerować (oprócz tego, czy nadaje sie taki środek dla dzieci powyżej 1 roku życia). :)