Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

KasiaMamusia
Klaudia88
Witam. Mozna??,pamietacie mnie jeszcze. Co slychac,jak Wasze dzieciaczki. Widze temat poznawania nowych smakow i zabkowanie. Ale czas leci to juz polroczne bobaski. Moj synek tez by mial pol roczku.ehh. poZdrawiam serdecznie

Hejka

Pewnie, że pamiętamy;) lepiej już sobie radzisz?Hm.... ciągle o Tobie pamiętam pozytywnie oczywiście:)
U nas ok
Jesteśmy już z 2 ząbkami dolnymi(jej jak dobrze będzie rosła w górę :D) potrafimy obracać się wokół własnej osi:) ostatnio na trampolinie próbowała córcia raczkowania, spróbowaliśmy już marchew,marchew-jablko,jablko,bułka do ciamkania,i ugotowany ziemniak ale kurcze sam blendowałam a to można masełka dodać?
Brokuły to sama bym nie chciała a co dopiero dziecko
Czyli tą kasze z glutenem to jeśli mojego mleka odciągam raptem tylko około 10-20ml to ile łyżeczek kaszki?doradzcie proszę
RedNails super brawo wy;)
Alexann jak ja się cieszę, że z dzidzia ok:)lekarka brak słów
Ciąża ja tak jak Lilijka zauważyłam twoją radość:)
Sylwia ja też widzę, ze tv czy net zabiera mi czas z dzieckiem dlatego rzadko jestem tutaj a nawet na fb:)
Strunka pedz z tą jesienią:D
Ja uwielbiam lato nawet jeśli takie upalne
Wiecie ,że doczytałam 30stron pedałując na rowerku stacjonarnym?szok a czuje jak mi się mięśnie brzucha napinają
Czy wy też zimą tyjecie?

A Madika?z dobre 20 stron i ani razu nic od Madiki....

Sie dzieje ostatnio. Niedlugo juz tylko bedziemy sie przekrzykiwac z nowymi umiejetnosciami bo dzieciaki ida jak burza:-)
Slyszakam ze kaszki glutenowej na poczatek to z 2 lyzeczki tylko?
Tez myslalam o Madice, i Ernesto
Tv i smartfon zabiera zdecydowanie za duzo czasu!! Ale co zrobic

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72309.png]Tekst linka[/url]

~kalae
nati91
Kalae, może jest tak, jak mówisz. Już zdarzały się lepsze noce, a teraz od kiedy zęby idą, to znowu średnio. Ale nie wiem, czy to wina zębów. Jak smarowałam na noc dentinoxem to też się tak budziła. Mogłaby chociaż powiedzieć, co ją budzi, byłoby łatwiej :D
Lilijka brawo dla Ani! :)
Klaudia, pamiętamy o Tobie, fajnie, że nas jeszcze odwiedzasz :) tulę mocno!

to by wiele ułatwiło, nie tylko ze spaniem, ale z płaczem itd

Jestem za. Moze im nie przetlumaczylysmy ze maja mowic :P sprobuje pogadac z Moja jutro

Ciaza to tylko tak pieknie wyglada, w praktyce jest inaczej, wczoraj np w ogole nie dostal obiadku, bo w porze jedzenia spal, potem szczepienia a potem juz nie chciał nic innego, tylko mleczko ;) takze czasem nam sie zdarzy idealny dzien, np dzis, ale częściej mamy poslizg ;)
Tez staram sie trzymac jedzonko z daleka, ale chwila zagapienia i rece w miseczce, albo wyciera sobie rekawem buzke w trakcie jedzenia ;)

https://www.suwaczki.com/tickers/8p3oflw1ihhgb5gn.png
http://www.suwaczki.com/tickers/qdkk3e5edd0lm1s2.png

Ciaza316

Zaczelam dawac Malej sloiczki bo jak jej sama gotowalam to nie bardzo, a sloiczek nawet je. Narazie 2-3 lyzeczki.

U nas na odwrót - słoiczkami pluje, rzeczy gotowane i pieczone w domu je chętnie.
Dałam wczoraj wieczorem kleik ryżowy na wodzie, żeby lepiej i dłużej pospał.. taaa.. pobudka była już po 2 godzinach :]

~Tangoyaa
Wczoraj dałam Maluszkowi kawałek bułki. Pierwszy i ostatni raz jak na razie. Buła mu smakowała, a jakże! W teście polegającym na zabraniu smakołyku w chwili widocznego zainteresowania, poziom krzyku oceniam na 9 ( w skali 0-10)), więc spoko. Tylko, że za niewielką chwilę odgryzł wymemlany kawałek i zaczął się krztusić, więc na razie bułki idą w odstawkę, bo "dostanę zawała".

W ramach wprowadzania glutenu ze dwa razy podałam skórkę chleba - chłopak zachwycony! Ale przy myciu buźki po jedzeniu odkryłam spory kawałek w buzi - nie potrafił go ani wypluć ani połknąć. Też chyba jeszcze poczekam z tym smakołykiem.

~misiakowata30
U nas mówimy szefo albo prezes :D

U nas też prezes :)) Gruby, łysy i bez szyi ;)

strunka7777
Ciąża, nie wiem co moze być przyczyna częstych pobudek nocnych.

Lilijka (chyba) zamieściła kiedys artykuł o high need baby. I tej wersji bym się trzymala,,ze sa dzieci, ktore szczególnie potrzebują bliskości mamy. Mądry byl ten artykuł.

Trafiłam na taki o spaniu:
http://mataja.pl/2014/08/ja-cie-kocham-a-ty-nie-spisz-sen-dzieci-0-36-miesiecy-na-swiecie/

nati91
Lilijka, myślę, że długo ;) my na razie mamy za sobą kilka łyżeczek zupy z dyni i słoiczek marchewki rozłożony na 3 dni, z którego zjadła może połowę. Na razie odpuszczam, bo widzę, że nie jest zbytnio zainteresowana takim jedzeniem. Będę pewnie co jakiś czas coś jej dawać, żeby się coś tam oswajała, ale pełną parą ruszymy pewnie, jak zacznie siedzieć, żeby zacząć blw. Więc tak na oko pewnie pełny posiłek zacznie jeść jakoś w 10 mcu? Zakładając, że zacznie siedzieć w 8-9 ;) no i że jej podpasuje ;) myślę, że do roku ma czas na oswajanie się i koło roku już powinna zacząć więcej jeść.

Ja tak samo planuję. Podaję Młodemu od kilku dni warzywa, ale zjada max 2 łyżeczki, kaszki też nie więcej. Dalej będę wprowadzać nowości, bo już czas, ale po odrobinie. No i czekam aż usiądzie, bo to karmienie na leżaczku też mi nie do końca leży.

Lilijka87

I teraz newsy dnia!
1. Ania usiadła z czworaków. Nie był to siad z prostymi plecami ale się liczy prawda? Podpierała się z boku i to tylko jedną ręką :)
2. Zaczyna raczkować! Co prawda trwało to kilka sekund i preferuje pełzanie ale jestem z niej taaaaka dumna :)

Tak, taki siad jak najbardziej się liczy :) Gratulacje! :)))

Ann1ee
Sorki za elaborat ;) nie dopisałam jeszcze miliona nocnych pobudek tam też zazwyczaj jest kp :P chyba ze wystarczy załadować smoczek ;)
W ogóle od kiedy rozszerzamy dietę to nie nadążam z praniem - to jedzenie jest wszędzie. Dawid się kręci w bujaku, macha rękami, próbuje zjeść śliniak, jedzenie jest na całym bodziaku, spodenkach i na bujaku... aż się boję co to będzie jak zacznie sam jeść :D
i tu pytanie - jak chronicie Wasze leżaczki bujaczki przed zabrudzeniem? Bo mój jest już tak uświniony, że szok, a do krzesełka jeszcze nam trochę czasu zostało.

Patentu na leżaczek nie mam, ale w tesco kupiłam jakiś czas temu śliniaki z długimi rękawkami, fajnie chronią ubranie.

Ufff nadrobilam:)
Gratulacjje dla Ani:):)zdolniiacha
Karola88 pewnie ze pamietamy:)fajnie ze sie odezwalas:)
Moj Olis dostal banana do reki i zjadl calego takze apetyt po tatusia a jak wzial za duzy kawalek to wyplul. Ja zaczynam wprowadzac dzis bhl szpinak z ziemniakiem ladnie siedzial i jadl caly byl lacznie z wlosami:)
Karolaa nie smuc sie, przytulamy z Olisiem:)
Kalae toz to ludzid naprawde swojego życia chyba nie maja:)

Cześć :D
Wspaniałomyslnie wstałam o 8,żeby P.pospał.Wczoraj zrobił dla mnie coś mega miłego(pojechał pomóc mojej mamie)to należy mu się dłuższy sen dziś i gulaszowa jeee :D
Niuniu rozbawiony,lata po kocu jak szalony..dorwal sie do zasłonki i zaczął ją machać,a mnie zaczeło wszystko swedzieć..czyli znaczy,że trza je wyprać :D kiedyś :D he he

Mati obudził się jak jeszcze ciemno było z mega płaczem..dałam go do P. a poszłam siusiu to takie awanti,że szok..tylko dorwał sie do cycusia i spokój :)
Przed 8 robił mi masaż na plecach,wymymlał koszulkę..ja nie wiem..normalnie jak jakis szczeniaczek się zachowuje :D

http://fajnamama.pl/suwaczki/utrzsua.png

nati91
Kalae! No i chyba miałaś rację :) ubrałam dziś cieplej Izę i jak na razie spała najpierw 4h, teraz 3,5. Czy naprawdę męczyłam się ze wstawaniem przez złą temperaturę?! Jakie to moje dziecko wrażliwe. Bo to i za zimna i za ciepła musiały jej przeszkadzać. Zobaczymy, jak będzie jutro.

fajnie, że się wyspałaś i mała też.
Ja Tosi na noc nigdy nie ubrałam w krótki rękach i gołe nogi, jedynie jak były duże upały ubierałam jej tylko długie body i miała gołe nogi ale i tak ją nakrywałam czymś.

widzisz ja te swoje pomysły piszę bo a nóż coś pomoże i się wyśpią wszyscy :)

A Tosia dla odmiany obudziła się po 23, przez moje kichnięcie i tak żałośnie płakała, eh, potem po 4, przed 8

Gratulacje dla Ani-akrobatki i dla Kacperka:)zdolne dzieciaki :)
Ciąża-bardzo się cieszę że Mya bardziej do ogarnięcia jest:)
Współczuje ciężkich nocy:(ale super że u niektórych (Nati91:)proste rozwiązania się sprawdziły:)do wypróbowania "w razie czego".
A Misia z Matiego to niezły łobuziak jest:)
Klaudia88-pamiętam i myślę o Tobie ciepło...
A moje dziecko dzisiaj rano bawiło się samo przez pół godziny:)no dobrze-25 minut ale nawet nie musiałam się do niego odzywać. Ale po tym czasie dostałam książką po twarzy-"no dobra matka,koniec tego dobrego,możesz już uruchomić swoje talenty wokalno-taneczno-akrobatyczne";)

Co do rozkładu jazdy jedzeniowego to u nas wygląda to mniej więcej tak:
*6.30 mm (180-210 ml)
*10.00 kaszka (na 120 ml mm)
*13.00 obiadek (jak zjadał ok pół słoika to nie dawałam mu już potem mm,a wczoraj pożarł ugotowaną przeze mnie cielęcinkę z marchewką i ziemniakiem objętościowo mniej więcej tyle co w tym słoiczku 125 więc już na pewno był to osobny posiłek)
*16.00 mm (210 ml)
*19.00-19.30 mm (210 mm) i spać :).
Oczywiście to rozkład idealny a w praktyce to wiecie...różnie bywa;)

Ann1ee
Ciaza to tylko tak pieknie wyglada, w praktyce jest inaczej, wczoraj np w ogole nie dostal obiadku, bo w porze jedzenia spal, potem szczepienia a potem juz nie chciał nic innego, tylko mleczko ;) takze czasem nam sie zdarzy idealny dzien, np dzis, ale częściej mamy poslizg ;)
Tez staram sie trzymac jedzonko z daleka, ale chwila zagapienia i rece w miseczce, albo wyciera sobie rekawem buzke w trakcie jedzenia ;)

Dobrze wiedziec :-) dzis sobota. Wiec u nas jeszcze bardziej chaotycznie ;-) ale troszke sloiczka z wczoraj juz bylo. Chyba jednak nie smakowalo albo juz Mala zmeczona. Ona z reguly przy jedzeniu jest glosna, trzesie rekoma. Zreszta przy piersi nie moze sie skupic i je w dzien po 2 minuty :-/
I dzis tez jedzenie ladowalo wszedzie.
Od jutra kaszke rano. A np manna czyli glutenowa dawac codziennie czy wymiennie z innymi, mam ryzowa?
Milego dnia

A jak gotujecie zupki to one są takie papkowate jak ze słoika, czy robicie je rzadsze takie bardziej rosołowate ;-)? Bo zupa to niby wodnista bardziej jest, tylko mam obawy czy cokolwiek z tej łyżeczki trafi do buzi, czy wszystko się rozleje :-)

Alexann, super, że się wyspałaś, teraz to Ci bardzo potrzebne! :) no i gratulacje dla synka :)
Kalae, moja też chyba nigdy nie spała w krótkim bodziaku, jak były upały, to w długim i przykrywałam nogi flanelową pieluchą, choć z niej się raczej rokopywała. Teraz spała w takim grubszym śpiochu, a wczoraj pod niego założyłam jeszcze bodziaka z długim rękawem i to był strzał w 10 :) no i dwa koce na wierzch :D mamy naprawdę zimno w domu... jedyny plus tego jest taki, że w upały też mamy przyjemnie. Teraz czekam aż zaczną grzać. Przypomniało mi się właśnie, że w zeszłym roku się rozchorowałam przez to zimno w mieszkaniu :/
Jestem zadowolona z dzisiejszej nocy :) mam nadzieję, że faktycznie powodem pobudek było zimno, bo na to umiem zaradzić :)

http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6io4p2e2irzwe.png

https://www.suwaczki.com/tickers/zpbn6iyesqoui9t8.png

Ciaza316
Ann1ee

Dobrze wiedziec :-) dzis sobota. Wiec u nas jeszcze bardziej chaotycznie ;-) ale troszke sloiczka z wczoraj juz bylo. Chyba jednak nie smakowalo albo juz Mala zmeczona. Ona z reguly przy jedzeniu jest glosna, trzesie rekoma. Zreszta przy piersi nie moze sie skupic i je w dzien po 2 minuty :-/
I dzis tez jedzenie ladowalo wszedzie.
Od jutra kaszke rano. A np manna czyli glutenowa dawac codziennie czy wymiennie z innymi, mam ryzowa?
Milego dnia

glutenowa powinna być codziennie
ja daje glutenową 2 łyżeczki i 1-2 bezglutenowej w jednym posiłku

~nessquick
Ciaza316

Zaczelam dawac Malej sloiczki bo jak jej sama gotowalam to nie bardzo, a sloiczek nawet je. Narazie 2-3 lyzeczki.

U nas na odwrót - słoiczkami pluje, rzeczy gotowane i pieczone w domu je chętnie.
Dałam wczoraj wieczorem kleik ryżowy na wodzie, żeby lepiej i dłużej pospał.. taaa.. pobudka była już po 2 godzinach :]

~Tangoyaa
Wczoraj dałam Maluszkowi kawałek bułki. Pierwszy i ostatni raz jak na razie. Buła mu smakowała, a jakże! W teście polegającym na zabraniu smakołyku w chwili widocznego zainteresowania, poziom krzyku oceniam na 9 ( w skali 0-10)), więc spoko. Tylko, że za niewielką chwilę odgryzł wymemlany kawałek i zaczął się krztusić, więc na razie bułki idą w odstawkę, bo "dostanę zawała".

W ramach wprowadzania glutenu ze dwa razy podałam skórkę chleba - chłopak zachwycony! Ale przy myciu buźki po jedzeniu odkryłam spory kawałek w buzi - nie potrafił go ani wypluć ani połknąć. Też chyba jeszcze poczekam z tym smakołykiem.

~misiakowata30
U nas mówimy szefo albo prezes :D

U nas też prezes :)) Gruby, łysy i bez szyi ;)

strunka7777
Ciąża, nie wiem co moze być przyczyna częstych pobudek nocnych.

Lilijka (chyba) zamieściła kiedys artykuł o high need baby. I tej wersji bym się trzymala,,ze sa dzieci, ktore szczególnie potrzebują bliskości mamy. Mądry byl ten artykuł.

Trafiłam na taki o spaniu:
http://mataja.pl/2014/08/ja-cie-kocham-a-ty-nie-spisz-sen-dzieci-0-36-miesiecy-na-swiecie/

nati91
Lilijka, myślę, że długo ;) my na razie mamy za sobą kilka łyżeczek zupy z dyni i słoiczek marchewki rozłożony na 3 dni, z którego zjadła może połowę. Na razie odpuszczam, bo widzę, że nie jest zbytnio zainteresowana takim jedzeniem. Będę pewnie co jakiś czas coś jej dawać, żeby się coś tam oswajała, ale pełną parą ruszymy pewnie, jak zacznie siedzieć, żeby zacząć blw. Więc tak na oko pewnie pełny posiłek zacznie jeść jakoś w 10 mcu? Zakładając, że zacznie siedzieć w 8-9 ;) no i że jej podpasuje ;) myślę, że do roku ma czas na oswajanie się i koło roku już powinna zacząć więcej jeść.

Ja tak samo planuję. Podaję Młodemu od kilku dni warzywa, ale zjada max 2 łyżeczki, kaszki też nie więcej. Dalej będę wprowadzać nowości, bo już czas, ale po odrobinie. No i czekam aż usiądzie, bo to karmienie na leżaczku też mi nie do końca leży.

Lilijka87

I teraz newsy dnia!
1. Ania usiadła z czworaków. Nie był to siad z prostymi plecami ale się liczy prawda? Podpierała się z boku i to tylko jedną ręką :)
2. Zaczyna raczkować! Co prawda trwało to kilka sekund i preferuje pełzanie ale jestem z niej taaaaka dumna :)

Tak, taki siad jak najbardziej się liczy :) Gratulacje! :)))

O widzisz.
A my pobudka po 1,5h, ryk. Nakarmilam. Za pol godz znowu to samo. Potem 1,5h. Ja nie wiem o co chodzi. A rano sie budzi i wcale jesc nie chce. Nawet 4h potrafi nie jesc
Typowego Prezesa macie;-)
Zapisalam sobie na pozniej ten art fo przeczytania.

nati91
Kalae! No i chyba miałaś rację :) ubrałam dziś cieplej Izę i jak na razie spała najpierw 4h, teraz 3,5. Czy naprawdę męczyłam się ze wstawaniem przez złą temperaturę?! Jakie to moje dziecko wrażliwe. Bo to i za zimna i za ciepła musiały jej przeszkadzać. Zobaczymy, jak będzie jutro.

Ciekawe. Moja zeszlej nocy wydawala sie chlodna pozniej. Ale jak idzie spac to jest goraca. Znowu czasami wydaje sie chlodna ale plecy gorace:-/

misiakowata30
Cześć :D
Wspaniałomyslnie wstałam o 8,żeby P.pospał.Wczoraj zrobił dla mnie coś mega miłego(pojechał pomóc mojej mamie)to należy mu się dłuższy sen dziś i gulaszowa jeee :D
Niuniu rozbawiony,lata po kocu jak szalony..dorwal sie do zasłonki i zaczął ją machać,a mnie zaczeło wszystko swedzieć..czyli znaczy,że trza je wyprać :D kiedyś :D he he

Mati obudził się jak jeszcze ciemno było z mega płaczem..dałam go do P. a poszłam siusiu to takie awanti,że szok..tylko dorwał sie do cycusia i spokój :)
Przed 8 robił mi masaż na plecach,wymymlał koszulkę..ja nie wiem..normalnie jak jakis szczeniaczek się zachowuje :D

O 8 nie jest zle :-)
Milo z P:-) a na gulaszowa juz lece:-)
Moze Mati masazysta bedzie:-)

Ciaza316
nati91

Ciekawe. Moja zeszlej nocy wydawala sie chlodna pozniej. Ale jak idzie spac to jest goraca. Znowu czasami wydaje sie chlodna ale plecy gorace:-/

tylko w nocy jak się śpi organizm spowalnia i jest chłodniejszy, a dzieci się odkopują, więc mogą marznąć. Ja tak patrzę po sobie, że w nocy czasem jak mam rękę odkrytą to się przebudzę z zimna.