Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

~anna13
hej.jak myslicie czy moge wypic piwo bezalkoholowe jak karmie piersią i potem dopiero po jakis 2-3 h nakarmic?

Jak jest bezalkoholowe tzn 0.0proc to mozesz nawet od razu

Nati mi sie Tosia tak budziła, albo przez sens płakała, wtedy o tym czytalam

W sobotę byliśmy u neurologa dziecięcego z tymi krzykami. Tak tez tak mamy ;) plus wzdryganie się i mały boi się gwałtownych ruchów lub dźwięków. Lekarka powiedziała to co kalae napisała :D no a tak poza tym to mamy wrażliwe dzieciątko.

Czy któras z was może spotkała się z bardzo wcześnie zarośniętym ciemiaczkiem? Jeśli tak to cos robione było dodatkowo jakas diagnostyka czy tylko mierzenie?

olka135
Kasia, ale Wy, a teściowa to bez porównania! :*:)

Dziewczyny jesteście niezawodne! Dziękuje!! :* Lilijka czytając Twój post robiłam to, co opisywalas :D machalam ręką, dalam ręce wzdłuż ciała... :D
Dziękuje! :))))

Niuska faktycznie duży! Aa miałam właśnie pytać czy Twój Synuś dalej tak dużo śpi? :))

Ola, tak jeszcze dużo śpi, pewnie około 16 godzin na dobę. Przerwy pomiędzy spaniem, max 1.5 godz, 2 godz to już piszczy i marudzi.

My po badaniuPoszłam do przychodni, badanie dalej nie wychodzi, więc babka zadzwoniła do swojej koleżanki, która 20 minut później robiła małej dokładniejsze badanie (abr) i Maja na prawe uszko słyszy idealnie, a na lewe ma 20dB ubytku, ale to ponoć znikomy ubytek, więc wszystko jest w porządku!!!! :D teraz czekam na egzamin, ale najważniejszy punkt dnia zaliczony na + uff.. Kamień z serca!!! :)

Teraz trzymajcie za mnie kciuki :))))))

http://www.suwaczki.com/tickers/km5shdge1jysm8f9.png

My dzisiaj ciężka noc. Przestawiam stopniowo Mateuszka na bebilon pepti i jego mały brzuszek kiepsko to znosi. Ma na zmianę albo trudność z puszczeniem bąków a jak już pójdą to takie że aż go wybudzały i potem nie mógł usnąć,wiercił się i kręcił...mam nadzieję że się przyzwyczai. Po maści i ograniczeniu zwykłego mleka rączki już dużo ładnie ze więc to plus. Mati też tak ma że czasem wybudza się z płaczem albo gwałtownie wzdryga.

Ciaza316
Gosia1001
Ciaza316
Zapomnialam! Bylam dzis u siostry. I jej corka ma 2 latka. Jest jeszcze mala i nie ufam jej z Mya. Siostra czasami tez trzyma Mya i jej corka pcha sie na kolana bo zazdrosna to moja siostra ja bierze i czasami mala szturchnie Mya, przygniecie itp... Nie lubie tego! Ale dzis myslalam, ze serce mi wyskoczy. Mya lezy na podlodze, ja kolo niej ja pilnuje, a siostry corka podeszla i najpierw jej na nozke usiadla, a potem dlonia sie podparla o jej brzuch (oparla dlon wstajac, ze ja przygniotla). Krzyknelam na siostrzenice, bo sie tak wystraszylam i ciagle jej zwracalam uwage, na co moja siostra miala wywalone. Siora podleciala i utulila jej corke. Nigdy jej nie powie uwazaj na Mya czy cos takiego.
Czy Wy mamy takich maluszkow to rozumiecie? Bo ja nie!

Oooo :/ cierpliwa jestes. Moja siostra ma synka, w paznierniku 2 lata bedzie mial. Ale on moze tylko patrzec na Marynie. Nie ma absolutnie podchodzenia do niej samemu. Siostra moja nawet bardziej tego pilnuje. Moze podlaskac dzidziusia ale tylko pod opieka doroslego. Dziecko nawet nie chce specjalnie cos zrobic, poprostu nie rozumie ze moze zrobic krzywde. Tez jest o siostre zazdrosny jak trzyma moja coreczke. Ale wtedy ja go wtedy zabawiam albo razem glaskamy malutka. Oczywiscie tłumaczymy, pokazujemy a nie odpychamy :)
Ja bym Ciaza dobitnie siostrze zwrocila uwage.

Kobieto dzieki Ci! Czyli to nie ja jestem nienormalna. Jej dzieciaki pakuja mi sie do fotelika jak Mala tam jest. Nawet jak spi i mowie zeby dali jej spac to nie. Ok. Czeka mnie powazba rozmowa. Ale wiem jak to sie skonczy... beda sie z nas nabijac i nic sobie z tego nie zrobia. Najgorzej ze siora tego nie rozumie. To gadac jak do sciany.
Przy okazji sie pozale:-) bo tesciowa rzadko widze wiec na nia za bardzo ponarzekac nie moge;-) siostra z dziecmi jak do nas przyjezdza to od zawsze walczymy ze ma dzieciaki pilnowac a one i tak lataja wszedzie, psuja mi dekoracje, jedza na dywanie zamiast przy stole na talerzu. Zaslony z czekolady nie moge doprac... ogarniacie? A u siebie w domu drze sie na nich ze maja jesc nad talerzem i lata za nimi tylko z chusteczkami nawilzanymi...
No! :-)

no i oczywiście że to nie ty jesteś nienormalne
jak siostra nie reaguje, to ja bym zwróciła uwagę dzieciom i siostrze i tak bym nagadała.
w końcu to twój dom, twoje dziecko i twoje zasady

Marysia sporadycznie kciuka ssie. Na tapecie sa cale piastki. Ostatnio wstadzila dwie naraz-tylko jeden paluszek wystawal :D

Sylwia ja zanim przeczytalam wpis Kalae to mialam wlasnie pisac, ze moze sie wylamie ale ja bym czasu dla niego nie tracila. Ok, macie dziecko i wspolne lata za soba... Ale czy warto? Cale zycie bedziesz sie bala bo moze zaczac pic. Bo zycie jest nieprzewidywalne i ma duzo zakretow. A podczas nich dobrze sie jest wspierac a Ty jeszcze dodatkowo bedziesz sie zadreczala czy on znowu nie siegnie do kielicha.
Jestes swietna dziewczyne, madra, dbasz o dziecko. Moze wrato dac sobie szanse na normalne zycie, rodzine? A on i tak bedzie sie migal bo ma mamusie u ktorej ma schronienie, bo on z piciem zle sie nie czuje, tylko Ty mu trujesz i on nie wie jak juz sie wymigac.
Ja tez zaczynalam od nowa, wiem ze to jest cholernie trudne, ze boli. Mialam wsparcie siostr i rodzicow, to pozwolilo mi stanac na nogi. Ty tez masz rodzine za soba :)

http://www.suwaczki.com/tickers/l22ntv73nvew76w4.png

Ciaza316
Jeszcze mi sie cos przypomnialo. Moja siostra pyta swojego 6 latka 'chcesz potrzymac Mya'. No wiecie co?!

a co do tego to nie powiem, jako 6 latka swoją siostrę trzymalam oczywiście przy asekuracji rodziców, to mi sie takie diwne nie wydaje.

olka135
My po badaniuPoszłam do przychodni, badanie dalej nie wychodzi, więc babka zadzwoniła do swojej koleżanki, która 20 minut później robiła małej dokładniejsze badanie (abr) i Maja na prawe uszko słyszy idealnie, a na lewe ma 20dB ubytku, ale to ponoć znikomy ubytek, więc wszystko jest w porządku!!!! :D teraz czekam na egzamin, ale najważniejszy punkt dnia zaliczony na + uff.. Kamień z serca!!! :)

Teraz trzymajcie za mnie kciuki :))))))

Super wieści:)) A kciuki zaciśnięte mocniej:)

Moj 10 tez trzyma Marysie ale to matka przy swojej asyscie moze siostrzenicy zaproponowac. To nie lalka a zywe dziecko.
Ciaza i masz racje, porozmawiaj , a najlepoej opie***. Moze sie naburmuszy ale w koncu powinna zrozumiec. To Twoj dom, a i dzieci fajnie zeby wiedzialy na przyszlosc jak nalezy zachowywac sie w gosciach.

Ola trzymam kciuki za egzamin!! Bedzie ok :D
No i super wiesci z Maja :)

U nas strasznie dzis cieplo, duszno. Karmilam Mala to obie mokre jestesmy. 45 min wisiala na piersi.

Dzis pyszny obiadek zrobilam - salatka, kotlety mimielo, ziemniaczki i kompot z truskawek. Oprocz ziemniakow to wszystko swoje. Mniaaaam :D i jakie zdrowe :)

http://www.suwaczki.com/tickers/l22ntv73nvew76w4.png

~kalae
Lilijka87
Ciąża według mnie bardzo dobrze zrobiłaś zwracając uwagę siostrzenicy. Musi się nauczyć, że ludzi się nie depta, a niemowlaki tym bardziej.

Nasz wieczór wygląda mniej więcej tak: ok 19 Ania robi sobie krótką drzemke. Chwila aktywność, a następnie kąpiel ok 20.30 tak by ok 21 było karmienie, po którym zasypia. Kiedyś kąpaliśmy wcześniej ale potem były bajery by zasnęła. A tak to się nauczy, że jest kąpiel, jedzenie i spanie.

Dziewczyny czy wasze dzieci też się pocą w fotelikach samochodowych? Nie wiem czy to kwestia tylko tej wkładki, że nie ma cyrkulacji powietrza czy bez niej będzie tak samo. Ania ma zawsze mokre włosy z tyłu po spędzenia nawet 10 minut w foteliku. Już nawet podkładam tetre ale też nie za wiele to daje.

kąpiel mamy tak samo, tylko ostatnio się budzi 3 i 7, a po 7 już nie chce zasnąć dopiero ze smoczkiem i tetrą

Tosia się nie poci w foteliku, ale jak karmie to się jej pocą włosy (skronie i czoło i kark) i to tak ze widać te krople i jakbym jej nie ubrała to i tak tak jest.

U nas to samo-nad i za uchem mokre włoski-moze to przez ich dlugosc?! Nela tez urodzila się wlochata;)

https://www.suwaczki.com/tickers/2nn36vgcou73qeg3.png

http://fajnamama.pl/suwaczki/ic529mw.png

U nas chyba zaczął się kolejny skok, bo Malutki jest strasznie marudny i ciągle głodny. Też ssie całą piąstkę i staram się podmieniać na smoka. Może ssanie łapki ma swoje wytłumaczenie, ale obawiam się tego, że jak przywyknie do ssania np. kciuka, to póxniej będzie gorzej go tego oduczyć.
Od kilku dni jest opanowana nowa sztuczka wyciągania smoka. Dzisiaj po raz pierwszy chwycił go paluszkami i trafił z powrotem do buzi. Ucieszyłam się, ale podejrzewam że to był raczej przypadek niż nowa umiejętność:)

Dziewczyny, w Tesco przy zakupach online, do jutra jest promocja na pampersy. 3ki po 57gr/szt, a 4ki po 71gr/szt.

Ciaza316
Jeszcze mi sie cos przypomnialo. Moja siostra pyta swojego 6 latka 'chcesz potrzymac Mya'. No wiecie co?!

No powinna Cie zapytac. Ty decydujesz czy dasz dziecko komus na reke czy nie.

Dziś sprobuje zamotac waszym sposobem choć pogoda odstrasza od chusty- duszno! A wiazanie na dwa krzyze to chustę krzyzujemy z przodu a potem z tylu i wiążemy:)

https://www.suwaczki.com/tickers/2nn36vgcou73qeg3.png

http://fajnamama.pl/suwaczki/ic529mw.png

Tangoya
Hej, u nas popołudnie i wieczór wyglądają tak, że ok.15-16 mały budzi się z najdłuższej drzemki w ciągu dnia, zjada 120ml mleka i wtedy staram się żeby już za długo nie przysypiał do 19, bo wtedy jest kąpiel. Do tego czasu idziemy na dwór (no ale właśnie wtedy czasami jeszcze zalicza drzemkę) i zabawa na macie itp. Po kąpieli dostaje butle 150ml i pod koniec jedzenia już przysypia. Odkładam go do łóżeczka ok 20stej już na noc. Bez zapalania lampek (starszaka także nie uczyliśmy spania przy świetle) ani włączania melodyjek. Odrobinę przyciszam tv, który jest w pokoju obok i upominam co 2 minuty starszaka żeby była cicho (zazwyczaj bez długotrwałego rezultatu..).Bartuś budzi się na szamę ok.3-4, a póżniej o 6-7. Ogólnie kocham moje zdyscyplinowane dziecko i ten rozkład wieczoru, i drżę, że to może sie w każdej chwili zmienić. Starszak never ever nie zasypiała wcześniej niż o 21:30 i to z usupianiem. Co prawda wystarczyło z nią leżeć (wcześniej zasypiała karmiona cycem, więc tak jej zostało), co nie przeszkadzało mi jak wróciłam do pracy, bo to była taka nasza chwila na przytulaski po całym dniu rozłąki. No ale nie było mowy o zrobieniu czegokolwiek wieczorem.
Ja się wyłamię i przyznam, że mnie wyprowadza z równowagi ze swoim ciuciuciu nad dzieckiem MOJA matka. To jej pieszczenie i oczywiście gadanie bredni jest tak wku**jące, że mam ochotę wyrwać sobie WSZYSTKIE włosy. Teściowa tego nie robi ale rąbnęłabym ją chętnie za powtarzanie jak mantrę "goła dupa goła dupa goła dupa" jak tylko widzi dziecko w trakcie lub po kąpieli. Kufa nie wiem o co im chodzi (teściu też to powtarza)....wrrr Ale ich widujemy kilka razy w roku, więc luz

Ciąża, ja bym poważnie z siostrą porozmawiała. Wiadomo, że dwuletnie dziecko robi takie rzeczy nieświadomie ale rodzic od najmłodszych lat powinien zwracać na to uwagę i tłumaczyć. To nie jest upominanie ale nauka empatii i dostrzeganie czegoś więcej poza czubkiem własnego noska.

Bartuś też się strasznie poci w foteliku. Pomimo włączonej klimy w aucie. Podkładam mu pod spód pieluszkę flanelowa ale to nie dużo pomaga:( W piątek wyjeżdżamy na wakacje i już mam stres:( Zawieranie w jednym zdaniu wyrazów wakacje i stres brzmi paranoicznie.. Jak rany:D

Moja siostra po tym zajsciu podbiegla do jej corki i ja zabrala tulac... ona uważa ze wyrosna z takich zachowac. A tłumaczy jedynie jak jej dzieci sobie cos robia nawzajem. Ostatnio jak bylysmy u niej i byla jej kolezanka z kilkumiesiecznym dzieckiem i nasze dzieci spaly na rękach i siostrzenica trzaskala zabawkami o podloge to tylko sie spojrzalysmy z ta dziewczyna na siebie i dzieci mialy po spaniu. Ja wiem ze inny wiek i konflikt zawsze bedzie ale juz tracania itp nie popuszcze.
Wakacje i stres:D dobre

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72309.png]Tekst linka[/url]