Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

to super dziewczyny, ze dobrze badania wychodzą :)

Też zapytałam na genetycznym o tą zależność pomiędzy tętnem, a płcią, to też się bardzo zdziwiła lekarka i mówi że tyle kursów już przeszła i szkoleń, ale o czymś takim nie słyszała. Płci jeszcze nie podała, może to lepiej, żeby poczekać na późniejsze usg.

a mnie oko boli od wczoraj, takie mam wrażenie jakbym coś w nim miała, nie wiem czy można jakieś kropelki np. ze swietlikiem?

Wiorka88 ze tak nie ladnie powiem, ale masz jaja, ze tak postapilas ;-) I bardzo dobrze zrobilas!! Ja mieszkam sama z narzeczonym, ktory tez jest palacy, ale na szczescie nauczyl sie wychodzic na balkon, bo mnie bardzo przeszkadza smrod dymu papierosowego, a sama palilam przed ciaza.
Mam nadzieję, ze nie zapesze, ale od kilku dni naprawde dobrze sie czuje :-) Czasami mnie jakis zapach przyprawi o mdlosci, ale porownujac sytuacje z 3-4 tyg wstecz to teraz jest bajka ;-) odpukac....
A dzisiaj w przyplywie tej energii pomimo upalow zrobilam na obiad krokiety z kapusta i grzybami. Ale sobie zrobilam dobrze ;-)

Hej przyszłe mamuśki☺
Mam skończone 11 tygodni i jest to ciąża bliżniacza. Robiłam wczoraj usg ultrasonogroficzne i lekarz powiedział że wszystko jest ok, tylko takie badanie daje 75% pewności i żebym przy ciąży bliźniaczej zrobiła jeszcze test pappa. Boję się że nie zdążę bo następna wizytę u mojej gin mam 2 wrzesnia. A także nie jestem pewna czy juz teraz chce wiedzieć że coś może być nie tak z moimi chlopakami

http://www.suwaczki.com/tickers/iv09piqvv3v7dr48.png

TakaGabi u mnie tez jest ciekawie z tygodniem ciąży. Bo ostatnia miesiączkę miałam 08.06 a mój tydzień wg usg to 10 i troche. Wszystko przez to ze mam długie cykle okolo 37 dni. Z racji dużej różnicy szczególnie w szpitalu musiałam zawsze tłumaczyć.
Propo plci wg tego chińskiego kalendarza co kiedyś ktos dał link to sobie sprawdziłam , i sie zgadzalo bo mam córeczkę, teraz patrzyłam i tez miałaby być córka. Ciekawe zobaczymy

http://www.suwaczki.com/tickers/3jvzi09kwa3zcvri.png

czesc dziewczyny. a jak u was z praca?? pracujecie?? jak to jest z macierzyskim i zasilkiem?? wogole nie kumam tego wszystkiego... moze to glupie... dzis gadalam z kolezanka powiedziala ze zeby dostac macierzynski trzeba miec 6msc ciaglej pracy i ok a na stronie zusu sprawdzilam i bylo napisane ze "Podstawę wymiaru zasilku dla pracownika stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie wyplacone za okres 12msc kalendarzowych poprzedzających powstanie niezdolności do pracy" kompletnie nie czaje o co w tym chodzi...

Hej Dziewczyny, podczytuje Was od początku, ale nie miałam odwagi się odezwać przed ukończeniem 1 trymestru - jesteśmy po 2 stratach..
Teraz oczekujemy Bliźniaków jednojajowych, termin mamy na 15 marca :-)
Ogólnie jest dobrze, był mały incydent z brązowym plamieniem, ale wszystko opanowane :-) mamy nakaz leżenia i kontrola mniej więcej co 1,5 tygodnia.

P.s. na zasiłek mogą liczyć tylko te Mamy które w dniu porodu mają zatrudnienie.

http://www.suwaczki.com/tickers/mhsve6ydmpbaj4io.png

Cześć :)))
Zu2ia super wieści,gratulacje :)
Ja pojutrze w końcu do lekarza,sprawdzić czy z maleństwem w porządku..Ostatnio miałam trochę złych myśli,mam nadzieję,że jest wszystko dobrze...Tak patrzę i czuję,jak ten brzuszek mi rośnie,już sięga pępka to chyba wszystko dobrze się rozwija...
Dziś mam takie kłucia w podbrzuszu,mam nadzieję,że to nie od nerwów ostatnio...Humorki dają mi się we znaki...i ciągle rozdrażniona,kłótliwa i zarazem płaczliwa się zrobiłam...
Czy Wy też tak macie z tymi nastrojami??Ja mam wrażenie czasem,że zachowuję się jak wariatka :-P
Pozdrawiam,miłego dnia :-*

http://fajnamama.pl/suwaczki/utrzsua.png

kamila - a czy ty pracujesz czy jak? podczas zwolnienia lekarskiego nadal jesteś zatrudniona w zakładzie pracy, przez co czas na zwolnieniu lekarskim wlicza sie do czasu pracy.
Ja na zwolnieniu jestem już miesiąc prawie.
Koleżanka z pracy była od 5 tyg ciąży teraz jest na macierzyńskim.
Co do macierzyńskiego to się tak dokładnie nie orientowałam jeszcze ale niejako dzieli się on dwa: podstawowy i dodatkowy łącznie można być rok, wtedy płacone jest 80%. Jeśli jest się tylko na podstawowym to płacone jest 100%, a jeśli w tym czasie zdecydujesz się na ten dodatkowy to będzie płacone 60%. No chyba, że się coś pozmieniało, na razie w to wchodze bo jeszcze kawał czasu.

tzn wczesniej pracowalam na zlecenie oczywiscie dopiero po kilku miesiacach dostalam umowe zlecenie ale szukalam czegos stabilniejszego no i tak sie stalo zeznalazlam druga prace na umowe o prace tym razem, umowe mam od lipca a potem dowiedzialam sie ze jestem w ciazy... narazie jeszcze pracuje. poprostu nie wiem jak to jest czy jak mam umowe to mam urlop maacierzynski placony tak jak Kalae powiedziala, niezaleznie od tego ile zsu jestem zatrudniona?? bo dowiadywalam sie i cos mi sie o uszy obilo ze zus robi jakby zestawienie ost 12msc pracy i z tego co im wyjdzie wyplacaja pieniadze... nie wiem jakas niekumata jestem :/

Ja zauważyłam ze coraz wiecej lekarzy sugeruje pacjentkom badania prenatalne. I to nie dlatego zeby sobie kasę nabić bo najcześciej wysyłają do zupełnie innych miejsc. Ma to związek z tym ze niestety coraz wiecej dzieci rodzi sie chorych. Kiedyś faktycznie dotyczyło to kobiet po 35 roku życia. Dzis spotyka to dużo młodsze.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wl2n0amowleixu.png
http://www.suwaczki.com/tickers/relg20mm17vkmfcs.png