Skocz do zawartości
Forum

Ciasto leśne runo/mech- opinie


domi81

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki
400g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
1 i 1/3 szklanki cukrU
3 jajka
1 szklanka oleju
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki krupczatki (u mnie mąka kukurydziana)
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
500ml śmietany kremowej 30%
2 pełne łyżeczki żelatyny (zamiennie śmietanfix na 1/2 l śmietany)
2 pełne łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
pestki z owocu granatu, owoce do śmietany
tortownica o średnicy 26 cm
PRZEPIS
Dla osób, które obawiają się smaku szpinaku w cieście polecam dodać 200g szpinaku, ciasto zabarwi w zupełności. Można zrobić tylko jedną warstwę szpinakowego ciasta z 1/3 składników i reszta warstw z biszkoptu, w każdym razie możliwości jest dużo. Ponadto krem i poncz powinny mieć wyrazisty smak, w moim wypadku smaku ciastu nadaje poncz z nutą kwaśno-cytrynową.

Rozmrozić szpinak i odsączyć z wody lekko odciskając dłońmi.

Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, aż do rozpuszczenia cukru, następnie powoli wlewamy olej ciągle miksując. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a gdy połączą się składniki dodajemy szpinak i mieszamy aż wszystko ładnie się połączy.

Wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, pieczemy ok 50 min, do suchego patyczka.

Po wystudzeniu ścinamy nożem wierzch ciasta i rozdrabniamy go na talerzyku
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier waniliowy i cukier puder (do smaku) i rozpuszczoną żelatynę (lub opcjonalnie śmietan-fix).
Ciasto radzę nasączyć osłodzoną wodą z cytryną, wyłożyć śmietanę (u mnie do śmietany dodane gruszki z syropu pokrojone w drobną kostkę, a syrop doprawiony sokiem z cytryny posłużył jako poncz). Na bitą śmietankę sypiemy okruszki z ciasta, lekko je dociskamy dłonią i obsypujemy pesteczkami z granatu.
Przepis już mam także nic tylko się za nie zabrać

http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

Odnośnik do komentarza

domi81
Bettyy
Ciekawy przepis Nie robiłam takiego i nie miałam okazji jeść takiego leśnego runa
Ale czekam na twoją opinię Domi jeśli się zdecydujesz ale kusi wyglądem

Betty kusi i to bardzo tylko ten szpinak mnie przeraża

dla zwolenników szpinaku czemu nie Smakować na pewno będzie a ten co nie lubi to i nosem pewnie pokręci My szpinak lubimy Gorzej u mnie z nieszczęsnym piekarnikiem

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hqymi36e7.png
http://www.suwaczki.com/tickers/82do3e5ekt2ocja7.png

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...