Skocz do zawartości
Forum

Co dziś robicie na obiad?

Ann

Rekomendowane odpowiedzi

pirogi ruskie wedlug przepisu babci Jadzi ( robil maz:Oczko:) niebo w gebie!

ciasto

1/2 kg maki 1 jajko ,1/2 plaskiej lyzeczki soli,okolo 3/4 szklanki letniej wody 1/4 sklanki mleka w mace na stolnicy zrobic dolek i zaparzyc ciast wlewajac zagotowane mleko mieszac widelcem dalej dodac reszte skladnikow i wyrobic ciasto

nadzienie

1/2 kg ziemniakow.20-30 dkg sera bialrgo.1 duza cebula 1/2 kostki masla sol pieprz do smaku

ziemniaki ugotowac i ugniesc sodajac bialy ser pokruszony tak aby byly grudki mozna zetrzec na grubym tarku cebule pokroic posolic i przyrumienic na zloty kolor dodac maslo roztopic z orzyrumieniona cebula tak aby sie nie przypalilo wszystko wymieszac doprawic tak aby bylo pikantne.ciasto rozwalkowac na grubosc 2 mm wykroic krazki i nalozyc farsz i dobrze zlepic brzegi pierogow.pierogi wrzucac na wrzaca osolona wode zamieszac i prztkryc gdy wyplyna odkryc i gotowac ok 3 minuty

http://www.suwaczek.pl/cache/af907efe10.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7b8af1e9dc.png

basica31
a ja bvylabym niezmierie wdzieczna za przepis na jakis szybki i " bespieczny" wypiek ale "efektowny" bo ide jutro w gosci do znajomej ktora jest mistrzynia w pieczeniu i chcialbym ja mile zaskoczyc,myslalal o tiramisu ale przy tej pogodzie nie wiem czy sie w polowie drogi nie rozleci

na szybko polecam murzynka przełożonego kremem z proszku :D albo jekimś własnej roboty....

Murzynek

• 2 szklanki mąki
• 1 szklanka cukru (ja daje tylko połowę)
• 2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1 jako
• 1/2 szklanki oleju
• 1 szklanka zsiadłego mleka lub zwykłego (najlepiej 2%)
• 2 łyżeczki dżemu (jak dasz 2 duże łyżki też nic się nie stanie)
• 2 łyżeczki kakao (zwykłe, ciemne) (jak dasz 2 duże łyżki też nic się nie stanie)
• 1/2 buteleczki aromatu zapachowego (najlepiej migdałowego ale ja daje albo rumowy albo pomarańczowy)

Wszystkie składniki wymieszać (mikserem czy też trzepaczką, jak tam wolisz..). Piec 45 minut.
Ja piekę w prodziżu ale w kuchence też mi wychodziło.

Do tego robiłam lub kupowałam polewę czekoladowa :)
A na jakieś okazje kroje go na pół i przekładam kremem.

no albo to smieszne cudo co ma w galeri skana wklejonego ale jak smakuje nie wiem bo nie robilam...
murzynka za to czesto robie...

NuSiAaa
Murzynek

• 2 szklanki mąki
• 1 szklanka cukru (ja daje tylko połowę)
• 2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1 jako
• 1/2 szklanki oleju
• 1 szklanka zsiadłego mleka lub zwykłego (najlepiej 2%)
• 2 łyżeczki dżemu (jak dasz 2 duże łyżki też nic się nie stanie)
• 2 łyżeczki kakao (zwykłe, ciemne) (jak dasz 2 duże łyżki też nic się nie stanie)
• 1/2 buteleczki aromatu zapachowego (najlepiej migdałowego ale ja daje albo rumowy albo pomarańczowy)

Wszystkie składniki wymieszać (mikserem czy też trzepaczką, jak tam wolisz..). Piec 45 minut.
Ja piekę w prodziżu ale w kuchence też mi wychodziło.

Do tego robiłam lub kupowałam polewę czekoladowa :)
A na jakieś okazje kroje go na pół i przekładam kremem.

no albo to smieszne cudo co ma w galeri skana wklejonego ale jak smakuje nie wiem bo nie robilam...
murzynka za to czesto robie...

dzieki rzeczywiscie wyglada smacznie:Uśmiech:

http://www.suwaczek.pl/cache/af907efe10.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7b8af1e9dc.png

A moze teczowe ptasie mleczko ?
Robisz biszkopt ( ew kupujesz ). Mleko w puszce nieslodzone miksujesz - zrobi Ci sie z tego taka puszysta piana ( duzo :P ) i teraz w zaleznosci ile chcesz miec kazdej z warstw (jesli kazdej warstwy ma byc duzo to jedno mleko na warstwe ale wierz mi lepiej pol :P ) i do kazdej dodajesz chlodna rozpuszczona galaretke ( w pol szklanki wody ).Wazne by kazda masa miala inny smak a co za tym idzie kolor :) Najlepiej jak pierw zmiksujesz pol puszki mleka, dodasz galaretke ( ciagle miksujac ) a jak juz w lodowce zastygnie to miksujesz reszte mleka)
I tak pierwsza mase wylewasz na biszopt ( mozesz posmarowadz dzemem lub powidlami ten biszkopt ) i daje do lowodki by zastyglo.Pozniej kolejna warstwa i znow do zastygniecia.Il warstw wg uznania. Na gore jak ju zastygnie mozesz ulozyc owocki i zalac zwykla galaretka lub polac tylko czekolada roztopiona ( takie wzorki zrobic )

Szczęsliwa mama