Skocz do zawartości
Forum

Wrześniówki 2015

Gość chuda

Rekomendowane odpowiedzi

Dziewczyny co do imbiru, to niestety nie pomoże Wam gotowa herbatka z imbirem, to musi być korzeń świeży starty, lub pokrojony w plasterki dodany do herbaty, lub zalany gorącą wodą. Taki korzeń kupicie w większości sklepów spożywczych, mi pomogło.

Joanna89a aż tak się nie stresuj, anemia to częsta przypadłość w ciąży, ja jeszcze przed ciążą miałam anemię wiec teraz na pewno to też mój problem (w tym tygodniu idę na badania). Jak się staraliśmy o dzidziusia zaszłam do lekarza rodzinnego i pokazałam wyniki przy czym zapowiedziałam że mogę być w ciąży. Dostałam tabletki z żelazem i kwasem foliowym dla kobiet w ciąży ;)

Co do napoi gazowanych i coli to nie dajmy się zwariować :) Oczywiście jeśli unikacie to bardzo dobrze, ja jednak jeśli miałabym ochotę na kawę (nie mam bo nudności :D ) to bez wahania wypiłabym raz za jakiś czas. Gdy mam większe nudności wpije pół szklanki coli i też nic się nie dzieje. Gdybyśmy miały unikać tego co niezdrowe i szkodliwe to poumierałybyśmy z głodu bo w tych czasach chemia jest wszędzie, tak samo w wędlinach, jak i makaronach. Takie moje zdanie ;)

10-ty tydzień czas zacząć :D

31.08.2015 Kubuś 56cm 3270g :* sn :)

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cpiqvwbf940su.png

no tak nie dajmy się zwariować ;) ale ja uważam z co jak co ale cole to chyba można sobie odmówić , zawarty w coli dwutlenek węgla może podrażniać przewód pokarmowy. Kolorowe napoje są też sztucznie barwione i aromatyzowane.
Nie ma w nich nic potrzebnego , dostarczają dużo cukru oraz kofeinę.Kofeina również utrudnia przyswajanie żelaza. Tak wiec jeśli któraś pije i cole i kawę to podwójna dawka kofeiny dostarczana jest do organizmu ...... ale każdy ma swój rozum :)

http://suwaczki.maluchy.pl/ci-70284.png

Malinka15 dokładnie, każda ma swój rozum. Ja czasami sobie coli jednak nie odmówię, bo uważam że pół szklanki na dwa tygodnie nie zaszkodzi. Cola pomaga mi gdy mam jeden z tych mega fatalnych dni jeśli chodzi o nudności. Naprawdę działa. Na szczęście do kawy teraz wcale mnie nie ciągnie choć kiedyś dwie na dzień to była norma.

Chuda jak Twoja dzidzia? Wszystko ok? Dawno Cię tu nie było ;)

31.08.2015 Kubuś 56cm 3270g :* sn :)

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cpiqvwbf940su.png

Gość Maminka_2015

~chuda
wiecie może czy furaginum teva można kupić bez recepty.?

Jest na receptę. Jeśli to dla Ciebie to skonsultuj z lekarzem, mi lekarz w infekcjach pęcherza kazał pić sok żurawinowy i urinal, pomaga.

Gość Emimilka

A ja nie zaliczam zelaza z burakow do mitow
sama dzieki takim soczkom plus jabluszko i marchew by byl do wypicia podbilam wyniki z anemi
nie jadam czerwonego miesa wiec to byl moj jedyny ratunek i polecam kazdemu szklaneczka dziennie w roznych mieszankach super :)
Sa tez preparaty witaminowe dla kobiet w ciazy warto o takie zapytac lekarza jesli juz nie zalecil...

Ja 9tydzien i dopiero dzis zjadlam w miare normalnie
mdlosci dzis tylko rano
moze zacznie mijac :))

Witam wszystkie wrześniówki. Wstępny termin mam na 2 września. To moje drugie dziecko i tym razem rodzę w Polsce. Co do ciąży to trochę dziwnie się zaczęła bo w grudniu robiłam test i wyszedł negatywny, a 30 grudnia miałam okres trwał normalnie. Ale 17 stycznia zrobiłam test i był pozytywny. Co się okazało na USG po wizycie u lekarza - 8 tydzień ciąży, termin 2 września, niestety tylko z USG bo po poprzedniej ciąży nie miałam regularnych.
Co tu dodam karmię jeszcze piersią moją 11 miesięczną córeczkę. No i zaczęły się mdłości całkiem niedawno, ale to nic w porównaniu z wymiotami w poprzedniej. Teraz to już jakiś 9 tydzień.

Gość Majcia89

Witam serdecznie wszystkie mamy i gratuluję :) Jestem na tym forum po raz pierwszy i myślę,że dobrze jest mieć z kim podzielić się swoimi wrażeniami, radościami lub obawami. Ja dowiedziałam się,że jestem w 8 tygodniu ciąży, poród planowany jest w okolicach 20 września. Czuję się dobrze, jedynie powiększyły mi się piersi, częściej chodzę do toalety i lekko boli mnie głowa. Nie mam mdłości (może bardzo delikatne). MOJE PYTANIE: czy są na tym forum Wrześniówki z Poznania?? Chciałabym spotkać się z jakąś mamą na herbatkę i pogadać:)
Mam 25 lat i to moja pierwsza ciąża. Studiuję dietetykę, więc mogę podzielić się swoją wiedzą na ten temat.

Witam Was Mamuśki
kurcze troszkę mnie nie było a ile Nas przybyło :)
U mnie nadal mdłości brak :) Brzuszek ładnie rośnie. Nie wiem czy Wy też tak macie ale piersi to mnie bolą strasznie.
Wczoraj miałam pierwszą zachciankę śledzika heheheh a po nim czekolada z orzechami laskowymi mąż patrzył na mnie jak na kosmitkę hahaha . Ja jestem Poznanianką :)

https://www.suwaczki.com/tickers/xnw4xzkr4dzwxug6.png]Tekst linka[/url]

Catrisa to w którym tygodniu jestes:> ja dzisiaj wariuje, rano wypiłam kubek rosołu, potem stomatolog i 4 h przerwy bo ząb leczony na żywca i wyrywana pozostałość 8-ki. Potem spaghetti, zupa dyniowa, mleko z musli, czekolada mleczna i bułki z szynką i pomidorem...:)
Trzeba pamiętać by dbać o zęby w ciąży (używać dobrej pasty, ja polecam Elmex, miękkiej szczoteczki i płukać szałwią jeśli dziąsła robią się zaczerwienione).
Polecacie jakiegoś dobrego ginekologa w Poznaniu??
Mój obecny ostatnio skierował mnie na badania i kilka ważnych pominął. No i zdjęcia nie dostałam:(

Polecam Wam fajny film dokumentalny (do obejrzenia na youtube.com "7 kobiet-ciąża")

http://www.suwaczki.com/tickers/p19ugzu30ts5ga6m.png

Edyta12345
Majcia89 mamy ten sam termin porodu :-) rownież 8 tydzien ciazy Hihi ale super ze jestes dietetykiem! Od razu Ci łatwiej! Ile bym dała za dobranie mi diety na 7 dni w tygodniu.. Juz pomysłów brakuje Hihi

powiem szczerze, że to ma swoje wady, bo świadomość co jem (a jem nie zawsze dobrze) czasami boli :P

dzisiaj mi się śniło,że mam już duży brzuch (taki 7 miesiąc)...cudowne:)

http://www.suwaczki.com/tickers/p19ugzu30ts5ga6m.png