Skocz do zawartości
Forum

Wrześniówki 2015

Gość chuda

Rekomendowane odpowiedzi

Rudek, do tej pory bylo wzglednie. Ten tydzien jest ciezki bo mi oslabienie dokucza. Wydaje mi sie, ze mam anemie. Podobnie sie czulam w pierwszej ciazy i mi wyszla anemia. Zawsze bylam niskocisnieniowcem ale nie az tak.
A co do lekarza, to w malej muejscowosci gdzie jest jeden lekarz tak niestety jest. Wszyscy go chwala bo jest mily i zabawny. A ja potrzebuje lekarza a nie pajaca

Gość Maminka_2015

Ja mam faceta i jestem mega zadowolona. Zlecił badania wszystkie z możliwych. Gdyby nie on w życiu bym nie wiedziała, że mu tarczyca zaszalała w ciąży, bo większość lekarzy nie kontroluje tsh w ciąży. Poza tym odbiera mój każdy telefon i odpowiada na każde pytanie. To zależy jak się trafi.

joanna89a
JustiSia
Joanna89
To tak jak ja bym sobie sama prowadzila kartę ciąży. Nie mam żadnej pieczatki. Nie ladnie się zachowala moja pani doktor. Zobaczymy jak się zachowa jak jej powiem że chce pieczątkę.

No mój na szczęście pieczątki daję, bo go pielęgniarki w przychodni ścigają :P Także biedny musi.
Ale ostatnich dwóch wizyt mi nie wpisywał np. w ogóle, bo w sumie nie miał co tam wpisać.

JustiSia
Ja mam często tak ze mam na coś ochote,zawsze to lubiłam,robie potem probuje i wychodzi na to że w sumie to juz nie mam na to ochoty albo juz mi nie smakuje tak jak kiedyś.

Mam dokładnie tak samo i bardzo mnie to irytuje.

anettt1987
joanna89a
Krzywa cukrowa to jedno...ja się bardziej boję, że tego wymazu mi nie zrobi po 30 tygodniu ciąży.

Co do tej krzywej to zapytam go na następnej wizycie, bo akurat będę w 24 tygodniu

Joanna naprawdę podziwiam cię. Zamartwiasz sie tym co będzie w 30 tyg. Jaki problem nie zrobi mi to idę i płace sama. Ale ja juz dawno ucieklabym od takiego lekarza bo owszem wsparcie na forum to jedno ale bezpieczeństwo dziecka to drugie. I nie wyobrazam sobie cała ciąże prowadzić przez "forum" ZMIEŃ LEKARZA ...

No ja taka jestem już zawsze myślę przyszłościowo. poza tym to zleci jak nie wiem. A jak mi nie zrobi, to niby gdzie mam szukać na gwałt lekarza, który mi to wykona.
A tak logicznie rzecz biorąc jestem już w zasadzie w 22 tc to jaki lekarz tak nagle weźmie mnie pod swoją opiekę.
A ja tak szczerze aż tak zagrożona się nie czuję jeśli mam być szczera, póki co z dzieckiem jest wszystko w porządku i ze mną też mimo,że nie robi mi badań co dwa tygodnie. Poza tym ja nie prowadzę sobie sama ciąży- to taki żart był .
Gdyby nie forum to własnie była bym spokojniejsza, bo nieświadoma wielu rzeczy..ale pożyjemy zobaczymy co dalej będzie :) nie czuję się zagrożona, bo każdy lekarz ma swój sposób prowadzenia.

Wiem Joanna że już dużo wcześniej wahałaś się nad zmianą bo śledzę forum od początku ;) Także współczuje ci lekarza bo bycie spokojnym w ciąży to najważniejsze, dobrze ze dowiedzialas sie tego wszystkiego z forum że takie badania się wogóle robi, to naprawdę podstawa. Zresztą fakt każdy lekarz ma swój sposób prowadzenia, ale mam wrażenie że tak jak on to prowadziło się ciąże właśnie 20 lat temu kiedy to 2x było usg i raz jakies badanie krwi. Życzę Ci aby zmienił podejście, jak będziesz go naciskać na badania.

http://www.suwaczki.com/tickers/piu3w1d3i0x0ppiy.png]Tekst linka[/url]

Kobietki moje kochane ja po wczorajszym wieczornym basenie caaała obolała hehe, o kilka długości za dużo jak widać i teraz ręce, nogi, wszystko wszyściusio czuję. Taki klops :P
Witaj Susu ;) fajnie że dołączyłaś, pocieszasz mnie też swoja wagą bo już myślałam że tylko mi przybywa wśród wrześniówek :D
rudek35 strasznie Ci współczuję tych wymiotów, jak Tyś to wytrzymała...może przejdzie Ci tak szybko jak powróciło.
Karola6 mogłaś lekarzowi powiedzieć że ciśnienie to Ci się podnosi jak jego widzisz i słuchasz, więc może umówi Ci częstsze wizyty. Swoją drogą masakra z takim niskim, ja jestem niskociśnieniowcem i wiem jak źle można się czuć z tego powodu, ale tylko raz w życiu miałam rozkurczowe 40-ci, to strasznie nisko i przykro że lekarz to jakby nie było olał.

Właśnie zjadłam całą tabliczkę czekolady.... jestem okropna! Ale najgorsze jest to, że ani trochę nie żałuję :)

31.08.2015 Kubuś 56cm 3270g :* sn :)

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cpiqvwbf940su.png

Sylweczka masz kontrolę nad swoim ciśnieniem? Jeśli nie to zmierz kilka razy z ciekawości czy to nie od tego. Wiem że jednym z objawów ciąży mogą niestety być bóle głowy ale zawsze możesz się upewnić u swojego lekarza czy nie ma jakiegoś utajonego powodu.
Karola6 tak sobie teraz myślę i myślę i zaproponowałabym Ci zabrać sobie na następna wizytę patelnie ze sobą i jak znów Ci wyjdzie niskie to może widząc narzędzie potencjalnej zbrodni lekarz jednak pomyśli nad innym rozwiązaniem ;)

Idę na świeże powietrze rozruszać trochę te rozbolałe kończyny ;) ślicznie słonko świeci

31.08.2015 Kubuś 56cm 3270g :* sn :)

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cpiqvwbf940su.png

Ładna pogoda wyszlam na dwór aby porobic trochę w ogródku ale jakaś masakra nie mogę się wogole nachylic kręgosłup mi siadl i na dodatek zlapalam dolinę bo wszystko muszę po malu robić a gdy bym nie była w ciąży juz bym miała wszystko po robione a teraz muszę na kogoś liczyc aby jak cos ciężkiego przenies a maz pracuje od rana do wieczora nawet w soboty i odechciewa mi się wychodzić na dwór jak widze ile jest do robienia jeszcze i co by mi zajęło kilka godzin trwa dzien a jak mała nie ma humoru to nawet 2.

http://www.suwaczki.com/tickers/relgh37165se0wvk.png

Dieta bogata w żelazo
watróbka
kaszanka (Boże....!)
kakao (jedzmy czekolade gorzka do woli!!!)
fasola biała
kasza jaglana
żółtko jaja
wołowina
płatki owsiane
brzoskwinie suszone
rodzynki
brokuły
sliwki suszone
cielecina
migdały
orzechy laskowe
chleb zytni razowy
chleb graham
Napisałam od najwiekszych do najmniejszych wartosci na 100g produktu. Jak widac mięso wcale nie jest na pierwszym miejscu...no oprocz watrobki ;-)

Wchłanianie żelaza ułatwia:
wit.C,soki owocowe,obecność mięsa w posiłku.

Wchłanianie żelaza utrudnia:
kawa, herbata,cola, mleko,produkty bogate w błonnik

http://www.suwaczki.com/tickers/iv09vcqg6bphnomu.png

rozi
Odpuść trochę kochana. Ciąża to czas kiedy masz prawo się lenić i nie mieć siły, jak nie zrobisz wszystkiego to świat się nie zawali. Ja mieszkam na wsi,ale nauczyłam się,że nic na siłe.Ile dam radę to dam. Póżniej z dzieckiem też nie jest łatwo,chyba,że ma się kto nim zająć jak się coś robi koło domu. Nie bój się prosić o pomoc. Ja byłam kiedyś Zosia Samosia. Doprowadziłam do tego,że moj mąż (nauczony zawsze pomagać mamie) stwierdził,że nie jest mi do niczego potrzebny, przestał robić cokolwiek. Byłam zła na niego,że mi nie pomaga w niczym i miałam o to do niego pretensje, wkoncu zrozumiałam, że to moja wina i nauczyłam się mówić : "tak, potrzebuję Twojej pomocy". Od tej pory żyje mi się lepiej ;-)

http://www.suwaczki.com/tickers/iv09vcqg6bphnomu.png

joanna89a ja też na początku nie byłam zadowolona ze swojego lekarza, bo a to nie wypisał odpowiedniej ilości leku albo skierowanie za późno wystawił itp, ale jak zobaczyłam jak szybko zadziałał ostatnim razem to wiem że u niego zostanę, w końcu ma 15-letnią praktykę więc wie co robi :) i tego się będę trzymać. A swoją drogą i tak będę czytać, szperać i będę dociekliwa poza wizytami u niego ;) chyba każda z nas tak ma bez względu na to jaki lekarz prowadzi ciążę każda chce wiedzieć o zdrowiu swoim i dziecka jak najwięcej, a ja uważam że w tym przypadku nadgorliwości nigdy za wiele.