Skocz do zawartości
Forum

Kasza jaglana-sprawdzone przepisy


nauzyka

Rekomendowane odpowiedzi

MY uwielbiamy budyń zkaszy jaglanej. Gotuję ją w wodzie, a rano jeszcze w mleku roślinnym, np. kokosowym, potem miksuję i na wierzch daję np. mus z owoców :) pychota!
A teraz chcę wypróbować ten przepis: http://weganon.blogspot.com/2015/03/jaglano-ciecierzycowy-ser-zoty.html

Używam tej karzy niemal codziennie, prawie do wszystkiego, można też kupić kaszę jaglaną preparowaną:)

http://www.suwaczki.com/tickers/uannxzkr1zq23rgd.png

http://www.suwaczki.com/tickers/43kthdge3hmnk8e8.png
http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=42339

Odnośnik do komentarza

Monikada, przejrzyj cały ten wątek, Domi podawała tu przepis na sernik z musem śliwkowym. Nie wiem tyko czy sama go testowała. :-)
A co dokładnie przeszkadzało Ci w tej szarlotce która zrobiłaś-wyczuwalne ziarenka czy specyficzny smak kaszy?
Może się mylę ale wydaje mi się że kasza jaglana będzie w mniejszym lub większym stopniu wyczuwalna w każdym cieście. A żeby nie było ziarenek i była bardzo gładka wystarczy ją zblendować, ja tak robię i mam gładziutką konsystencję.

Odnośnik do komentarza

Pokochałam jaglankę :)
To taka owsianka tylko z płatków jaglanych.
CUDO.
Owsianka jakoś mnie nigdy nie porwała, ale jaglanka... MNIAM.
Polecam.
400g. płatków owsianych kosztuje 5-7 zł.
Gotuje się 3/4 minuty-0,5 szklanki płatków w szklance mleka.
ja dosypuję szczyptę soli, a potem płaską łyżeczkę cukru lub miodu, ewentualnie dowolne owoce (suszone, ze słoika lub świeże krojone)
I jaki to PLUS dla zdrowia :)

http://suwaczki.maluchy.pl/li-70301.png
http://suwaczki.maluchy.pl/li-70299.png

Odnośnik do komentarza

na opakowaniu kaszy jaglanej znalazłam wg mnie fajny przepis na zapiekankę
ZAPIEKANKA Z KASZY JAGLANEJ I SERA
składniki
2 szklanki ugotowanej kasz jaglanej Sante :D
25dag białego sera
1 żółtko
cukier (nie ma ile podejrzewam że wg uznania)
kwaśna śmietana lub jogurt
masło
Naczynie do zapiekanek wysmaruj masłem i ułóż kolejno: warstwę kaszy , warstwę sera utartego z żółtkiem i cukrem na to kolejną warstwę kaszy.
Na wierzch wyłóż trochę wiórków z masła
Zapiekaj ok godzinę
Podawaj polane kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem.

jak będę robić to dam znać na pewno bo zastanawia mnie jakie tutaj są proporcje bo przepis lakoniczny ale smacznie brzmi :D

http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

Odnośnik do komentarza

zdrowko
U mnie zawsze jest gorzka:(

Trzeba dokładnie opłukać kaszę przed gotowaniem żeby pozbyć się goryczki, po wypłukaniu nie powinna być już gorzka :)

Ja ostatnio też polubiłam kaszę, kasza jaglana bio planet jest przepyszna, dodaję ją do dań mięsnych i rybnych. Świetnie też sprawdza się na słodko n śniadanie z owocami albo jako dodatek do koktajlu :) Przepisów na kaszę jest mnóstwo, a warto ją jeść, ma dużo witamin, jest sycąca i dodaje energii :)

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...