Skocz do zawartości
Forum

Czerwcowe fasolki 2015

Gość Gosia 1 czerwcowa

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad tymi badaniami ale z drugiej strony... Ani u mnie w rodzinie ani mojego męża nie było nigdy przypadków wad genetycznych. Wiem, że nie oznacza to, że nie jestem od nich "wolna", ale chyba nie ma sensu na tak daleko idącą diagnostykę w moim przypadku. Co o tym sądzicie?
P.S. Zachcianek ciąg dalszy- naszło mnie na gołąbki z sosem i musiały być koniecznie na dzisiejszy obiad :D Oczywiście później tabliczka czekolady toffi :D

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlj44jpv60asct.png

Ja chyba pojde na usg pierwszego trymestru do dr Wiechecia. Robil mi usg jak bylam z Nuska w szpitalu na patologii ciazy. Wtedy stanowczo wykluczyl podejrzewana makrosomie. Zdobyl moje zaufanie. Moja gin ma znacznie mniejsze doswiadczenie w diagnostyce usg, choc i tak uwazam ja za dobrego fachowca.

Co do golabkow to w sobote bede sie delektowac golabkami produkcji mojego taty:)

Benq te nieinwazyjne to wykryja tylko glowne trisomie. Usg jest podstawowym badaniem. I na nim mozna wykryc inne wady oprocz trisomii, ale tylko inwazyjne badanie, jak amniopunkcja, czy biopsja kosmowki moga wykluczyc lub potwierdzic podejrzenia...
Jesli bedzie trzeba to bede robic, wole szybko rozwiac niepewnosc i odzyskac spokoj, lub miec czas na przygotowanie sie na inne ewentualnosci. Obecnie metody inwazyjne koncza sie utrata ciazy w niewielkim procencie i zazwyczaj sa to dzieci z wieloma wadami. Stosowane igly i osoby ktore wykonuja takie zabiegi to osoby o najwyzszych kwalifikacjach. I pamietajcie, ze badania inwazyjne proponuje lekarz w ostatecznosci, a nie dla swojego widzimisie.

Jusia ja z kolei stałam się drażliwa i płaczliwa. Co wieczór płaczę bez przyczyny. Powróciły też mdłości i muszę uważać na zapach wędliny. Kompletnie odrzuciło mnie od korniszonów. Senność też czasami powraca, ale w zupełnie mniejszym stopniu niż wcześniej :)
U mnie rodzina o ciąży dowiedziała się jak byłam w trakcie 8 tygodnia. Ze znajomymi póki co czekam (wiedzą tylko 3 osoby), bo wolę zaczekać aż się zacznie drugi trymestr.

Wiecie co? Na usg ze szpitala jest wpisane, że wzrost mojej Fasolki (2,55 cm) odpowiada 9t2d. A ja byłam wtedy wg ostatniej miesiączki 9t5d. Trzy dni to w sumie kilka milimetrów różnicy, więc już się nie martwię, że Dzidzia jest mniejsza :) Poza tym miałam to usg robione bez żelu do usg i nie traktuję go jako wiążącego. Na następnej wizycie dowiem się co i jak :) Niedługo czeka mnie też badanie przezierności karkowej.

A ja mam pierwsze usg w poniedzialek i juz nie moge sie doczekac :) ,czyli bedzie 10 tygodni i 4 dni .Mam nadzieje ,ze duzo zobacze, a co najwazniejsze zdrowe zeby bylo.Zanim zorientowalam sie ze jestem w ciazy troche dzidzke wymeczylam :( , teraz mam duze wyrzuty sumienia .Antybiotyk,przeswietlenie i duzo tabletek p/bolowych ...oooj duzo :(

anioleczek * 13 listopad 2014 :(

Cześć dziewczyny. Gratulacje dla mam które widziały już swoje kruszynki i ich bijące serduszka.
Wątków przybywa w szybkim tempie, nie nadarzam z czytaniem.
Mnie dopadły wymioty. Na szczęście popołudniami więc w pracy mogę normalnie funkcjonować.
Co do badani prenatalnych...ja jestem umówiona na USG genetyczne które robi się między 11-13 tyg. O testach z krwi pappa naczytałam się ,że potrafią wychodzić dziwne wyniki i tylko nie potrzebny stres. A co do inwazyjnych to uważam, że jeżeli nie ma podstaw, czyli nieinwazyjne wyszły prawidłowo, to nie ma sensu ryzykować.

Gosia oj uparciuszek, to fakt, ale bardziej mnie wkurza moja pamiętliwość, z którą ciągle walczę:/

Olciap super, że dzidzi bije serduszko:) Cieszę się bardzo:)

Surikatka możemy podać sobie rękę, bo ja też od początku najbardziej czekam na USG prenatalne. Dopiero wtedy powiemy komukolwiek o ciąży, choć obawiam się, że nie wszyscy się ucieszą:/ Ale i tak najważniejsze jest to, że My tego chcieliśmy:)

Gosia74 oj faktycznie nieciekawie:/ Ale przy poprzednich ciążach gdzieś czytałam, że kobieta niewiedząca o ciąży jest "chroniona"- zupełnie inaczej niż robi coś świadomie- wtedy ma to wpływ na fasolkę. Także głowa do góry! A wcześniej byłaś pod opieką gin? Do becikowego (dziewczyny dalej jest kryterium dochodowe?) potrzebna jest opieka nad ciężarną od min. 10 tc.

Miłosz ur. 13.07.2018 r., godz. 2.18, 3220 g, 55 cm
Gaja ur. 11.08.2016 r., godz. 8:20, 3530 g, 54 cm
Milan ur. 16.06.2015 r., godz. 4:35, 4060 g, 58 cm
Namir ur. 07.06.2013 r., godz. 16:35, 3650 g, 57 cm

Witam

U mnie mdlosci srednie I juz lepiej sobie z nimi radze. Powrocil lekki bol piersi. No I mam problem z zaparciami teraz- nawet hemoroid wyszedl maly :((((((

Ja mam USG we wtorek 11/11/14. Jestem podekscytowana, ale I troszke sie boje , czy wszystko jest ok. O ciazy wiedza tylko 3 osoby, ale nikt z rodziny jeszcze. Tak jak u mamalina u mnie nikt sie z rodziny z tego pewnie nie ucieszy- wazne, ze ja sie ciesze I moje dzieci beda podekscytowane ( jeszcze nie wiedza, bo nie umieja utrzymac sekretow :))))

http://www.suwaczki.com/tickers/82do6iyer4y0b9x1.png

Mnie od jakiegoś tygodnia dopadło straszne zmęczenie. Nie mam na nic energii. Ciężko mi zajmować się chorym synkiem, ale i tak dobrze, że córcia ma się ok i chodzi do żłobka, bo inaczej nie dałabym rady:/ Poza tym męczą mnie te mdłości i jeszcze te przeziębienie. Tak jak w poprzednich ciążach, nic mi do picia nie smakuje, no może poza grejpfrutami sweety i pomelo pod każdą postacią.

Miłosz ur. 13.07.2018 r., godz. 2.18, 3220 g, 55 cm
Gaja ur. 11.08.2016 r., godz. 8:20, 3530 g, 54 cm
Milan ur. 16.06.2015 r., godz. 4:35, 4060 g, 58 cm
Namir ur. 07.06.2013 r., godz. 16:35, 3650 g, 57 cm