Skocz do zawartości
Forum

Czerwcowe fasolki 2015

Gość Gosia 1 czerwcowa

Rekomendowane odpowiedzi

kati1991, bardzo ładny wózek, nie znam jeszcze parametrów, więc oceniam wygląd i ma świetnie zaprojektowany układ kolorów :)

Naralcisia, mi dopiero 2 tyg. temu wróciła waga sprzed ciąży, bo do tej pory byłam poniżej. Też nie jestem drobniutka, więc nie ma co się martwić :) Im większa osoba, tym mniej powinna przytyć w czasie ciąży, czyli dopuszczalny jest spadek Twojej masy tłuszczowej, pod warunkiem, że odżywiasz się racjonalnie, a nie wprowadzasz rygor dietetyczny. A z tego co mówisz raczej tak nie jest.

mamalina, w ciąży możemy urosnąć nawet w wzwyż i jeśli urosnę lub co gorsza stopa mi jeszcze urośnie to chyba kajaki mi pozostaną! Załamałaś mnie, przypominając mi o tym fakcie :)
Sabrinka, Twoje wyniki są w porządku wg mnie, a co powiedział lekarz? chyba jesteś już po wizycie?

katee94, jesteś długa jak moja przyjaciółka :) Miała taki mały brzuszek prawie do końca ciąży :)

Polcia87, ja też się już przekonałam do wielorazówek, tylko ja się zdecydowałam na otulacze, nie na kieszonki. Może się mylę (jeśli tak, to wyprowadźcie mnie z błędu), ale kieszonki trzeba zawsze wymienić, a otulacz można kilka razy, wymieniając tylko wkład chłonny, jeśli się otulacz nie upaćkał. A Ciebie jakie przekonały?

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73i09k760n1xx3.png

Ufff już po wizycie miałam taką nerwicę że aż mnie brzuch bolał i oczywiście twardniał przy badaniu ale to raczej z kaszlu jak chwile poleżałam spokojnie uspokajał się i doktor stwierdził że to pewnie przez to faktycznie.
Tetide
Wyniki glukozy dobre nie miał żadnych wątpliwości Boziiuuu jak ja się bałam! Ogólnie to przebadał mnie wzdłóż i wszesz zmierzył szyjkę mam bardzo długą 44mm kazał pomału po chorobie odstawiać luteinę :) Póki się nic nie dzieje mówił, że nie ma sensu za dużo jej brać. Aż nie wierzę w to co usłyszałam, ale nie ma co się za bardzo cieszyć trzeba nadal uważać.

Aaaa i mój synuś waży już 875g :)

http://www.suwaczki.com/tickers/zem3qtkfj2r8gfdn.png

Sabrinka, cieszę si z Tobą :)
Ja dziś miałam maraton po sklepach kuchennych i wypoczynkach i nawet dobrze się czułam, czyli napięcia jak na razie minęły. Uśmiałam się jak sobie przysiadłam na jednym z wypoczynków - jak tylko przestałam się ruszać, to Mały chyba się oburzył, że go nie bujam i samzaczął szaleć, tak że brzuch mi skakał na lewo i prawo, aż taka parka się śmiała jak to zobaczyli :)

Ania, no faktycznie dobry pomysł sprytnej mamy! - na to nie wpadłam :) Przerzucam swoje zainteresowanie na kieszonki :)

Ado, polecam wklady z bambisowej frotki lub z wloknem weglowym. Oba maja bakteriobojcze dzialanie. Te pierwsze sa grubsze i milusie dla malucha, te drugie ciensze tez chlonne, ale za to szybciej schna no i nie robia takiej wielkoej pupy szczegolnie noworodkowi:) sama mam zamiar dokupic tych weglowych na poczatek pieluchowanie synka:) w nowym mieszkaniu bede miala wielki balkon i dostep do suszarni;)

Natalcisia - widać piękny ciążowy brzuszek :)

Co sądzicie o używaniu emolientów np. ołynu do kąpieli Oilatum, po którym nie potrzeba nawilżać skóry już żadnymi innym specifikami?

Moja koleżanka to aktualnie stosuje i sobie chwali, ale to tylko jedna opinia. Niestety nie znam się, więc może doświadczone mniej lub bardziej mamy mają zdanie na ten temat :)

http://www.suwaczki.com/tickers/relgtv73c8c0dfkw.png

Hej z emolientami to jest tak, ze po pierwsze sa dosc drogie, po drugie lepiej ich uzywac jak juz dziecko zareaguje alergia na inne nieemolientowe produkty do mycia...
Ale to jest tylko moja opinia, nawet nasza pediatra zalecala emolienty od poczatku. My zdecydowalismy inaczej bo Danusi skora pueknie znosila zel hippa. Moze gdybym trafila na inny ktory by ja uczulil moje zdanie byloby inne:)

Witam dziewczyny w ten piękny dzionek :) jestem cała w skowronkach, bo okazało się, że nie mam cukrzycy! Jupi :D

Druga sprawa to jutro mam wizytę u nowego lekarza. Moja Pani Doktor poszła na zwolnienie lekarskie (siódmy miesiąc ciąży) i jestem już pod opieką innego lekarza właśnie od jutra. Jestem ciekawa, jak to będzie...

Któraś z dziewczyn wcześniej pytała, na kiedy mam termin- 1 czerwca :)

Witam na forum nowe mamusie. A tym, które kupiły wózki gratuluję zadowolenia z zakupu :)

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlj44jpv60asct.png

Ania a co z wkładami z mikrofibry? Używałaś? Węglowe już sobie wrzuciłam na listę, ale rozważałam jeszcze pomiędzy bambusowymi a z mikrofibry.
Natacisia, mam podobny brzuszek do Ciebie, może dziś uda mi się zamieścić zdjęcie, jak mąż wróci :)

Jeśli chodzi o emolienty typu Oilatum czy Emolium, są dobre dla dzieci, które mają problemy alergiczne. W innym wypadku szkoda pieniędzy, uwzględniając ich skład. Poza tym nie polecam kąpać dziecka codziennie w tych preparatach, bo tam głównym składnikiem jest parafina, która okleja skórę. To jest dla dziecka dobre 3-4 x / tydz. Codzienne stosowanie daje efekt "foliowego ubranka", szczególnie niekorzystnego latem.
Jeśli dziecko nie ma problemów ze skórą polecam kupić ciekłą parafinę w aptece i mydełko bambino, albo inne dziecięce: wrzucić mydełko do wody, żeby się trochę rozpuściło, dolać trochę parafiny i będzie to znacznie tańsze, a efekt podobny.
A jeśli ktoś nie lubi takich domowych sposobów to polecam produkty firmy BEBE (np tutaj: www.kosmeland.pl/index.php/laboratorios-babe/161-kosmetyki-dla-dzieci-pediatric-line/587-kosmetyki-dla-dzieci-laboratorios-babe-pediatric-line). Cena trochę wysoka, ale wydajność, jakość i skład są w odpowiednich proporcjach :)

co się zaś tyczy emolientów to synek ma azs i lekarka kazała kąpać w emoliantach. Od urodzenia stosowałam Oilatum i teraz pierwszy raz mam Nivea i mówiąc szczerze nie widzę żadnej różnicy. Co kilka dni smaruję mu rączki (bo to z nimi ma problem) oliwką z oliwek i jest dobrze. Teraz, po czasie stwierdzam, że to bylo wyrzucanie pieniędzy ale wiadomo, każda mama sama zadecydować i wypróbować co służy jej dziecku a co nie

Wrócę jeszcze do tych leżaczków/ bujaczków- moje anty nastawienie wynika stąd, że przez całe fizjoterapeutyczne studia i pracę uczono nas , że to jest zło i szkodzi:) dużo już widziałam i widziałam potwierdzenia ich szkodliwości. Wg mnie szkoda kasy na takie cudo. Co do fotelików samochodowych to owszem nie służą one kręgosłupowi maluszka, ale muszą być tak zaprojektowane aby spełniały normy bezpieczeństwa. Foteliki/ nosidełka nigdy nie powinny być stosowane jako zamiennik gondoli, czyli nie można iść na spacer, zakupy itp. używamy go tylko i wyłącznie na czas jazdy samochodem, a nie sądzę, żeby każda z Was woziła dziecko dzień w dzień po 2-3 godziny:) no chyba, że któraś będzie musiała chodzić na rehabilitację z maluszkiem.

Któraś z dziewczyn wspomniała coś o filmach Pawła Zawitkowskiego- polecam! :) Można obejrzeć filmiki na you tube, to w jaki sposób podnosi, odkłada itp maluszka odpowiada w pełni wszelkim normom i tego jak uczą fizjoterapeutów głównie metody ndt.

cichaasia a byłaś wczoraj na warsztatach z bezpiecznego malucha? Jak nie to wiem, ze będą u nas jeszcze w kwietniu, warto iść fajne nagrody są:) Każdy dostawał różne zestawy próbek, czapeczki dla dzieci i butelki do przechowywania mleka.

My z mężem idziemy szukać wózka dopiero w marcu:) Nic jeszcze nie oglądaliśmy, wszystko przed nami:)

A oto mój brzuszek w 25 tyg 6d:)

monthly_2015_02/czerwcowe-fasolki_25517.jpg

http://www.suwaczki.com/tickers/relge6yd6h1k729o.png