Skocz do zawartości
Forum

Majóweczki 2015

Joasia21

Rekomendowane odpowiedzi

Kamila święta to magiczny czas (przynajmniej dla mnie), życzę Ci żeby udało się wam wszystko załatwić. A z facetami to już tak jest że są najmądrzejsi, pisałam wczoraj że mój kosztował mnie 500 zł a przy naszej kiepskiej sytuacji finansowej to duża kwota :(
Dziewczyny jeśli szukacie książek to polecam księgarnie internetową czytam.pl, niższe ceny i szybka wysyłka.
Któraś z dziewczyn na fb polubila artykuł o usypianiu dziecka przy cycu i o nocnym karmieniu. Polecam aż mi lżej tak psychicznie. :)
Już mam mętlik w głowie przez te kaszki, te holle zamawiane przez internet dosyć drogo wychodzą, no i trzeba wcześniej myśleć żeby zamówić, wolałabym znaleźć coś sensownego na miejscu :/

Panifiona czy wiesz cos wiecej? Powiedzieli ci cos po usg? Moze to jakis tluszczak I nie trzeba sie tak stresowac? Ty sie teraz zajmij soba, jesli bedzie trzeba to sie chlop ogarnie I zajmie mala.

Kamila takie uroki zycia na emigracji. My tez czekalismy na wizyte paszportowa az 4 msc. U nas nie ma opcji innego miasta bo konsulat jest 1 w Oslo...a polakow tu pol miliona. Powodzenia!!! :-*

http://lb1f.lilypie.com/qZ8Ip2.png
http://www.suwaczki.com/tickers/iv09df9hgaar6rba.png

Witamy :)

Wstałam rano i stwierdziłam, że się wyspałam :D Zrobiłam kawę dla siebie i M, siedliśmy do stołu i M zaproponował śniadanie. Za chwilę przychodzi i pyta czy na pewno się wyspałam? Zdziwko-mówię że tak, a co? Bo wstawiłam czajnik do lodówki a mleko na kuchenkę :O
Oj losie matki!!

Panifiona - ja mam na lewej piersi 4,5cm (w tamtym roku) guz kwalifikujący się do wycięcia i looz ;) jak skończę kp to się nim zajmę.
Kamila spoko-przed świętami wszystko się załatwi!
Kinia odzywaj się częściej :D
Zielizka a weż poka Jasia :D
H-M pisałam, że różdżka w serwisie... ponoć jakaś grubsza sprawa i nie wiadomo kiedy oddadzą :(
Dominika u nas do pediatry od ręki się idzie. Jednak co Stolyca to Stolyca ;)
zialona i jak jabłuszko? Pomogło coś?

Z rozszerzaniem diety poczekam jednak do końca 6mż. Ale kupiłam wczoraj kleik z bobovity (Skład: Mąka ryżowa 99,99%, witamina B1.), bo ten z nestle miał 'przedobrzony' skład (mąka ryżowa 99,9%; maltodekstryna; witamina B1; kultury bakterii Bifidobacterium lactis). Może sprawdzę te Holle jednak? I nie wiem dalej czy robić go na wodzie czy muszę mm kupić?

♥️Najpierw mieliśmy siebie 💚 2006💛Potem mieliśmy Was💙 2015♥️ 2017💜2020❤Teraz mamy wszystko💜

Kamila trzymam kciuki żeby tym razem sie udało i żebyś spedzila swieta w kraju z rodziną :-)
H-m to może właśnie odkryłaś sposób na nocny sen ;-) ha!ha!
Sylwunia a masz może linka do tego artykułu . Chetnie i ja poczytam.
Dobra wróżko spoko, mnie juz nic nie zdziwi. Rozumiem Cie jak nikt inny :-) no chyba ze jeszcze wisienka i anela :-)

http://www.suwaczki.com/tickers/17u9i09k995ttuhf.png

Witam się po dłuższej przerwie podczytuje na bieżąco.

Sonda: Kp i okresu nadal brak.

Emagdalenka napisz mi jak gotujesz kaszkę mannę. tzn jakie proporcje jak na wodzie i ile tego mleka swojego dodajesz? Twoja córka pije mannę z butelki czy łyżeczką?

Ewelusik nie było mnie tu w ciąży i nie pamiętam Cię ale witam ziomalkę;)

Dobra Wróżko teks o rodzicielstwie i kolejnych dzieciach przynajmniej do drugiego dziecia sprawdza się w 100 %. Uśmiałam się szczególnie z tych ubrań ciążowych:) bo w 1 ciąży kupowałam ubrania dla ciężarówek a teraz nawet jednych spodni z pasem nie miałam. Leginsy się sprawdzały;)

U nas zębów brak. Noce Kamil przesypia ładnie. Tylko też zauważyłam tę zależność że im więcej ma drzemek w dzień lepiej śpi w nocy. Budzi się na cyca dwa razy ( miedzy 1-3, i ok 5-6) ale zasypia podczas jedzenia i śpi dalej. Ja zawsze odkładałam i odkładam go do łóżeczka. Bo starszak jak maż ma nocki śpi z nami i bałam się o Kamilka.
Próbę glutenową robiłam z kasza manną z Nestle i wszystko ok. Póki co podawałam tylko marchewkę ale dosłownie kilka łyżeczek. Czekam aż skończy 6 mc wtedy zaczniemy rozszerzać dietę.

Elżbieta przystojnych masz synów, jesteś królewną w tak zacnym gronie;) Ale jak to jest z 4 facetami? ja mam 3 i najgorzej jest z 6 latkiem jak na razie. Najbardziej absorbujący, tylko chyba trzeba się cieszyć ze jestem jeszcze mu potrzebna bo za chwilę będzie już dorosły ;)

I współczuję Wam mamusie, których dzieci nie chcą smoczka i śpią przy cycu. Wytrwałości i cierpliwości.

Pozdrawiam Wszystkich i spokojnego weekendu. My dziś wyjeżdżamy do mamy a jutro do teściowej.

Szkoda, że zdjęcia się znowu nie dodają - chciałam wrzucić parę fotek z tej książki 'Zaklinaczka dzieci'. Wczoraj listonosz przyniósł. Siadłam i jestem gdzieś w połowie i... nie powala... Zaleca karmienie butelką, naukę samodzielnego zasypiania w łóżeczku, życie pod uporządkowany plan dnia, wydłużanie czasu między jedzeniem do 4h i napychanie dziecka na noc... do mnie to nie przemawia :(
Zaleca stosowanie zasady PROSTE:
"PROSTE to rozsądny sposób na przeżycie (!!!!!) dnia przez Ciebie i Twoje dziecko. Składa się z powtarzalnych cykli złożonych z poszczególnych elementów. Chociaż niemowlę zmieni się w kolejnych miesiącach, kolejność w cyklu pozostanie taka sama:
Posiłek - w skrócie dziecko je określone ilości o ściśle określonych porach. Dzień zaczyna się i kończy jedzeniem. Czyli kp na żądanie odpada!!!
ROzrywka - dziecko bawi przez określony czas, co pozwala uniknąć nadmiernej stymulacji.
Sen - zaleca 4 drzemki w ciągu dnia ok 1,5-2godz i jedną wieczorną ok 40-50min. Ponieważ aby się dobrze wyspać, trzeba być zrelaksowanym.
Teraz czas dla Ciebie."

A jakie jest Wasze zdanie dziewczyny?

♥️Najpierw mieliśmy siebie 💚 2006💛Potem mieliśmy Was💙 2015♥️ 2017💜2020❤Teraz mamy wszystko💜

U mnie nie wykonalne! Oczywiscie stala godzina kapieli, teraz jak starsza to w miare stale godziny stalych posilkow, spacerkow ale wczesniej przy cycu to nic sie nie dalo zaplanowac. Ci do drzemek to moja z tych malo spiacych w dzien I co zrobic zeby miala 4 drzemki po 1.5h?????
Jak dla mnie dziecka sie nie da zaprogramowac i robic wszystko co do minutki...ja intuicyjnie wszystko robie. Mam 2 corki I kazda inna I na co innego reagowala. Wiec ja sie chyba nie nadaje na zaklinaczke I godze sie z faktem ze mam "nie idealne" dzieci a ja chodze zmeczona bo nie chca spac tyle co powinny ;-)

http://lb1f.lilypie.com/qZ8Ip2.png
http://www.suwaczki.com/tickers/iv09df9hgaar6rba.png

Ma_górka powiem ci ze w gronie samych facetów może i czuje sie jak księżniczka ale wkurza mnie ich bałaganiarstwo. Juz powoli nauczyłam sie odpuszczać i juz mnie nie wkurzają porozrzucane skarpetki :-) po prostu jak robię pranie to przechodzę po pokojach i szukam czy są do pary ;-))) ha!ha!
Co do zaklinaczki to uważam ze teoria teorią a życie to nie je bajka ;-)

http://www.suwaczki.com/tickers/17u9i09k995ttuhf.png

Do mnie to nie przemawia. Dzieci to nie roboty, nie da sie ich zaprogramować. 4 drzemki w ciagu dnia? To chyba żart, u mnie jest jedna dłuższa i tylko na spacerze kiedy wózek jedzie. Maks 2 godziny. Reszta to drzemki 15-minutowe przy cycu, nic poza tym. To ma byc proste? Nie dla mnie ;( albo ja jestem jakas inna..;(

Ja od poniedziałku staram sie tak orientacyjnie wprowadzać plan dnia. Ale nic na sile, bo wiadomo ze kazdy dzien jest inny i rożne sprawy sa do załatwienia. U nas punkty stałe teraz to rano tak miedzy 8-9 kaszka, potem ok południa długi spacer, obiadek ok 15 i wieczorna kąpiel.

Przegladalam w ciazy tą t.hogg, ale jakos szału nie było..

U mnie plan dnia udało się ustalić odkad zaczelam mm dawac. Przy samym kp plan dnia to bylo mission impossible. Chociaz wtedy zawsze zasypiala o 21.30. teraz zasypia miedzy 21 a 24 :/

5-6 cycek i dalej sen
8-9 cycek i dalej sen
9-10 pobudka
12 kaszka
12-15 drzemka w kombinezonie na balkonie :D
15 obiadek z warzyw
17 drzemka w domu lub na spacerze
18 owoc /kasza na wodzie/ cyc/
21 kąpanie i mleko

plus/minus plan się sprawdza tylko z drugą drzemką i zasypianiem na noc roznie bywa.. Wczoraj zasnela o 23.30. dzis o 21 zaraz po kąpieli.. no ale nie wiem kiedy się obudzi :D
Wczoraj byl paracetamol i zero płaczu przez sen i pobudek. a dzis....?

Kąpiel dzis byla w wiekszej wanience bo dotąd w malutkiej i mała sie juz nie miesci, ale... jaki byl foch na tą dużą! myslalam ze jak bedzie miala miejsce na kopanie i pływanie to bedzie zadowolona.. a tu wrecz przeciwnie! Zaburzyłam chyba jej poczucie bezpieczenstwa! Ale w tej malej to ona sobie krzywde robi bo sie cały czas obija i musi miec nogi zgiete :D

http://www.suwaczki.com/tickers/relgdf9h8lyk7xt9.png

A mnie ta książka Hogg sie naprawde podoba :) jak sie człowiek wczyta to ta pani ma sporo fajnych i trafnych porad :) Kazde dziecko jest inne i oczywiście nie da sie ułożyć pod linijke i co do minuty ale jakis ogólny zarys moze sie udać :) Trzeba obserwowac dzidzie, ale niestety o wielu rzeczach to one decydują, takie małe a tak już rządzą nami mamusiami he he ale i tak je kochamy ponad wszystko :)

http://s1.suwaczek.com/201505134580.png

Hej. Moje dziecko wczoraj pierwszy raz od urodzenia nie mogło zasnąć do 23. Może troszkę moja wina bo przed 19 wybraliśmy się na zakupy. Tymcio kapie się po 19 a po kąpieli cyc i palulu. A wczoraj drzemnal w samochodzie jakieś 20 min. I jak trzeba było iść spać to on nie. Prawie już usnal to niechcący włączył mi się miś usypiacz z kolysanki i rozbudza się. Marudzil. Dałam mu już paracetamol bo może zeby dokuczaja i masaż dziąsełko. Zmeczyl się i dopiero usunął i ciut cyca zjadł.ale obudził się dopiero o 6
Dzisiaj już trochę się naprawil, zaczął znowu cyca nawet 3 razy w ciągu dnia. Ale miał po południu gorączkę więc to niejedzenie to pewnie te nasze jedyneczki. Kup też dzisiaj 4 było. Oby te żeby już się pojawiły a Tymcio zaczął znowu jeść tak jak wcześniej.
U nas z planem dnia to tak nie do końca. Raczej tak intuicyjnie.
Nie umie go przestawić żeby o stałych godzinach. Jedynie to spanie tak po 19, ale czasem już po 18 marudzi na spanie.

http://www.suwaczki.com/tickers/17u93e5euum8xcey.png

Sonda okresowa karmie piersią ale rozszerzony dietę już ponad miesiąc no i u mnie @ pojawił się w pazdzierniku tak więc 5 msc po porodzie, niby taki sam jak przed porodem jeśli chodzi o długość i intensywność.
Panifiona trzymam kciuki żeby wszystko dobrze się skończyło. Ja też mam pewną dolegliwość do leczenia a raczej wycięcia. Na nadgarstku mam tzn w ciągu ok 4 lat mi się zribila taka "gula". Miałam już rezonans w tamtym roku, umowiona już do lekarza i prawie żeby termin ustalić i dowiedziałam się o ciąży więc wszystko przełożone do skończenia karmienia kp. Także też mnie czeka mała operacja trochę się boję żeby mi żadnych ścięgien nie uszkodził i żeby to nie odroslo. Ale narazie i tym nie myślę.
Z zębami wiem coś o tym. W ciąży ja miałam dwa do leczenia a mój mąż jak nigdy aż pięć, zawsze to on miał lepsze zeby. Także też wydaliśmy trochę. I mąż ma jeszcze nie skończone więc jak ja skończe karmić to pewnie pojedziemy. Aż nie chce myśleć ile kasy wydamy Bo Jeszcze w domku mamy trochę do dokończenia.
Nie pamiętam już co która pisała zajmie mi to parę dni żeby obczaić co i która ale mam nadzieję że jakoś ogarnę. Jak się uda to pokaże Wam mojego przystojniaka.

Jakiś błąd chyba nie da rady.
Przypomnijcie mi o Waszej grupie na Facebook może dołączę a nie uda mi się odczytać
Miłej nocki. ja nocny marek ale już uciekam spac

http://www.suwaczki.com/tickers/17u93e5euum8xcey.png

Hejka :)
doczytałam. Panifiona będzie dobrze! Kamila trzymamy kciuki za święta w pl!
Co do książki - ja uważam że jest w niej sporo racji. Jak Kacperek się urodził i był na oddziale patologi noworodka był karmiony co 3 godz, jak przeszedł na cyca to mniej więcej co 2,5-3 godz. A teraz czasem je co 1,5 - przecież jest większy, ma większy żołądek to powinien jeść więcej a rzadziej - dla mnie to logiczne. Uważam że po części to moja wina - jak płakał dotawał cyca, jak nie mógł zasnąć dostawał cyca. I nauczył się że je często a mało - zamiast zjadać posiłek, robi sobie przekąski. Jeśli chodzi o prosty plan - moim zdaniem trudny do wprowadzenia ale też nie głupi - sen, po obudzeniu jedzenie, zabawa i później sen. Z drugiej strony nikt z nas nie je przed snem - nie jem kolacji i od razu się nie kłade bo z pełnym brzuchem gorzej się śpi. Ja będę starała się robić Kacperkowi dłuższe przerwy w jedzeniu żeby nauczył się jeść większe porcje. Oczywiści mówie tu o przetrzymaniu go 10 min a nie że z 2 godz przerwy zrobie 4 :) zobaczymy.
Dziś były pobudki o 1,3 i 5 - mam wrażenie że On mało je w dzień - bawi się cycem, gryzie, szarpie a w nocy chyba faktycznie jest głodny o tej 1. No ale później wstaje co 2 godz - chyba nie jest tak głodny żeby spać nie mógł z głodu tymbardziej że w nocy piersi bardziej pełne więc o tej 1 na pewno się najadł :/ Ehh ja już nie wiem - jak miał 2-3 miesiące spał po 6-7 godz a teraz wstaje duuużo częściej. Najgorsze w kp że nie wiadomo ile zjadł :/

Panifiona, będzie dobrze! Jak chłop będzie musiał to się zajmie justynkA ;)
Kamila, może na śnieg trafis z! Życzę Ci!!

Jabluszko pieczone smakowalo! Ale dostaje tez probootyk " probiotyk dla dzieci" od 5 miesiąca i to on nam pomógł ;) gora dwie kupy w dzień! Noce dalej przeplakane ale juz nie wiem czemu...
Wczoraj miałam imprezę firmowa, miałam wyjść jak Tygrys zaś nie i wrócić kolo 24 na karmienie... I chciałam ściągnąć mleczko gdyby tak... Sciaglam 20 ml i ani ml więcej!!" z drugiego cy a 40!""" juz mi się płakać chciało ze dziecko glodze ze nie mam pokarmu, D mnie po cieszył ze przeciez słychać jak połyka przy piciu itd... No nic, rano chce zrobić kaszke Na moim mleku- odciaglam nawet nie 20... Co się stało??? ;(
Teraz juz do przyczyn nocnego płaczu prócz żeby i brzuszek dodaje głód... Loteria! Ręce mi opadają!!! Pomrozone mleczko popsute... 4 woreczki... The end cycowania? Chyba się spije ze smutku jak mi brakło mleczka dla synusia...

http://www.suwaczki.com/tickers/relg73sbod19m7di.png

zielona może to kryzys laktacyjny? zresztą lakator zawsze sporo mniej odciąga niż dzieć...głowa do góry. Może walnij jakiś femaltiker ze 2-3 razy - może to chwilowe i sie rozkręci!

Ja też mam problem z odciąganiem, bo cyce ciągle puste. Raz jak musiałam, to całą noc karmiłam jednym aa w drugim się nazbierało dużo i rano odciągłam ale to cos koło 70 czy 100 ml było. Bez szału jak na 14 godz przerwy w karmieniu :/

Hanka ja mam ten sam problem.
Jak Hania miała 2-3 miesiące to potrafiła pospać nawet 7-8 godzin, oczywiście nie co noc, ale przerwy w karmieniu były rzadsze. Średnio spała ciągiem 5-6 godzin. A teraz jest tak ze zaśnie ok.20, pospi ładnie do polnocy, potem cyc, pospi do 2 i od 2 spi juz z nami w łożku, wtedy pobudki i cyc średnio co godzine. A wczesniej pobudka była dopiero ok.4.
U nas zawsze było tak ze po kąpieli jest karmienie i spanie. Zawsze chodzi spac najedzona. I zazwyczaj wlasnie po jedzeniu bardzo ładnie spi zwłaszcza na dworzu. Jak ma pusty żołądek to jest dramat.:/
Wiec nie wiem juz w końcu jak powinno sie robić zeby dziecko spało ładnie i długo w nocy..:/ moze któraś z mam kp podpowie i podzieli sie swoim magicznym sposobem??
Zielona moze to faktycznie kryzys laktacyjny, chwilowy? Nasze dzieciaczki rosną i potrzebują juz wiecej pokarmu, moja np dzis wciągnęła juz prawie cały słoiczek marchewki, a jeszcze dwa trzy dni wczesniej pociumkala ze 2-3 łyżeczki, widze ze ma większe zapotrzebowanie. I tez w dzien karmie ja co 1.5-2 godziny.. Generalnie mam wrażenie ze karmimy sie stale..:)