Skocz do zawartości
Forum

Majóweczki 2015

Joasia21

Rekomendowane odpowiedzi

Gość zielooona

Marti, ja kupiłam woreczki avent na allegro 25 szt 23zl w smyku też ponoc maja ale nie pytałam :) mleko zamrożone można 2 miesiące trzymać to parę worków zrobię teraz parę za miesiąc i parę znów za miesiąc :)

Gość Wisienka2

Marti, moja Hania tez jest bardzo aktywna, ostatnio w nocy tak kopie i sie wygina ze aż sie wykopuje z otulaczka czy śpiworka jak go nie zapne ;) i lezy w lozeczku w poprzek.
W dzień tez szaleje, podobnie jak Twoja Maja wiec tez sie nie przejmuje. Najgorzej w nocy -juz nad ranem jak sie zacznie wyginać ;) ale to moze taka jej gimnastyka poranna ;)

Otulinka tu jest fajnie opisane co po kolei wprowadzać u dziecka i na piersi i na mm http://babyonline.pl/schemat-zywienia-niemowlat-na-2015-rok,rozszerzanie-diety-niemowlaka-artykul,16738,r1p2.html
Ja kp i po 6 miesiącu będę dopiero coś nowego podawała.
Co do bezpiecznego zajścia w ciążę, to pewnie zależy od tego czy cc czy naturalnie rodziłaś. Mi lekarz mówił, że po cc przynajmniej rok byłoby bezpiecznie odczekać.
A co do tyłozgięcia, to chyba nie mógł się lekarz teraz zorientować :) Ja też mam mocne tyłozgięcie i ta macica na zdjęciach usg wygląda inaczej niż u innych pacjentek.
Panifionaa ja też małemu ucięłam kiedyś skórkę przez przyapdek i mimo, że robię o na śnie, to się obudził z krzykiem, musiało boleć :( ale na szczęście parę dni i nie było śladu :)
Elżbieta ja jem jabłka, banany, maliny, truskawki, porzeczki (ale na razie dżem porzeczkowy) i arbuza. Cytrusów jeszcze nie próbowałam.Chyba, że do smaku czasami w obiedzie jest parę kropel soku z cytryny.

Wisienka2 a możesz napisać przepis na te ciastka? :)
Marti87 łatwiej dostępnei nawet na sztuki można kupić pojemniki do mrożenia z Aventu. Ja podpinam bezpośrednio pod laktator, nie trzeba mleka przelewać a i przygotowując dziecku też nie przelewam do butelki tylko mam przejściówkę, którą nakręcam na ten pojemnik i potem smoczek i gotowe. Bardzo higieniczne, mleko cały czas jest w jednym pojemniku do którego trafiło prosto z cyca :)
A pojemniki można potem wykorzystać na posiłki :)

Gość Wisienka2

Aneczka, prosze;)
120g masła, 2 łyżki cukru (ja daje brązowy),1 jajko, 100-120g płatków owsianych, 1 łyżka mleka, 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego, szczypta proszku do pieczenia, 2-3 łyżki maki, suszone owoce, ja daje zwykle żurawinę i płatki migdałów.
Rozpuszczam masło i do tego dodaje wszystkie składniki, a potem do piekarnika na 13-15 minut w temp 180 st.:) wychodzi mi ok 25 ciasteczek na dwóch blaszkach

Co do pojemników na mocz to bratowa w nich mrozika mleko bo są z odpowiedniego plastiku nie reagujacego z mlekiem i m i mozna jalowe juz kupić.
Karolina tez do niedawna jak spala na brzuchu to tylko z Glowa w jedna stronę ale od kilku dni zmienia sobie:) Wisienka przypatrz sie maluchowi czy jak leży na plecach to ma glowe na wprost czy ucieka w ktoras stronę

Gość Szurpicia

Jak jeszcze ściągałam pokarm to położna mi poradziła żeby zamrażać w pojemnikach plastikowych do moczu, jej argumentem był fakt, że skoro z moczem nie zachodzą żadne reakcje to z mlekiem na pewno jest tak samo. Ponoć wiele kobiet tak zamraża

Gość Wisienka2

Kaseya, jak lezy na wprost to zazwyczaj łatwiej jej położyć głowę na lewo, chociaz na prawo tez patrzy ale z większym trudem i rzadzej.
Zmuszam ja teraz zeby patrzyła tylko z prawej - podchodzę do niej z tej strony, leżę przy niej tez z prawej, w lozeczku ja przełożyłam - ale akurat w lozeczku niestety to nic nie dało bo spi tylko w lewa stronę ;( martwi mnie tez to ze jak lezy na brzuchu to rzadko kiedy podnosi głowę i chce leżeć tylko na lewym policzku

marti87
Wisienka2 - Maja ma tak samo,jak Twoja :) odp lekarza - to bardzo dobrze,a co by pani chxiala? Zeby tylko spala i jadla?.
Zielona - a moze sprobuj innego zelaza? Chelat moze bedzie lepszy?
A tak to jedz ciastecxka owsiane,orzechy :)
Panifiona - wiele razy nacisnelam Majce na reke/noge, zadrapalam ja przez przypadke i tez byl placz okropny. Trudno,zycie. Moze byc tez tak,ze dodatkowo doznala szoku i to sie zlozylo wszystko. Jak sama sie podrapie,to czasem.nawet cycek nie uspokoi.
Otulinka - zajsc mozna nawet w pologu,a najgorsze,ze wtsdy sie ciezko zorientowac. Znam dziewczyne,ktora w marcu urodzila i juz leci 4 miesiac ciazy. Rodizla naturalnie,wiec jeszcze okej. Po cc chyba by usuneli ze wzgledu na rane,co? A co do pokarmow stalych,to ja dopiero od 6.m-ca :)

DOMINIKA - OCZYWISCIE I CZEKAM :D w sb mam zjazd ciotek Mai,a tak wolnam :)

A u nas noc okej :) od 5 balujemy :D

Hej Dziewczyny
Dawno nic nie pisalam czytam was na biezaco ale kompletnie nie mam czasu pisac a jak juz mam to tyle sie tego uzbiera ze nie wiem co dlatego sie nie udzielam chociaz teraz musze.

Marti87 Twoja kolezanka chyba kreci. Nie mozna zajsc w ciąże w połogu z prostej przyczyny - nie pojawia sie owulacja. Połog to czyszczenie się macicy głownie z tkanek pociążowych chociaz owszem zaraz po pologu ale podkreslam PO PIERWSZEJ MIESIĄCZCE moze dojsc do owulacji i zaplodnienia i wtedy prawdopodobienstwo jest duze bo organnizm nastawia sie na prokreacje . Wiec jesli Twoja znajoma urodzila w marcu to nie moze byc w 4 miesiacu.
Pozdrawiam

Dziewczyny kp a jak poznac ze mam malo pokarmu? Teraz mlody je z jednego cyca ale po 2 minitach zaczyna sie wiercic krecic i w ogole. Ma te 3 h przerwy nie jest to brzuszek jak naciskam to leci ale piersi mam miekkie caly czas. Czy to moxliwe zeby bylo za malo ?po 2 miesiacach ? Do tej pory bylo ok maly ladnie przybiera wazy juz 6 kg...
Ehh co myslicie ?

Otulinka naradzie owoce maliny, porzeczki, borówki i zastanawiał się nad obiadkami ale to chyba za długo nie będzie mogło stać w sloiczkach wiec ewentualnie na parę dni będę robiła i znowu. Niewiem jeszcze jak to zrobić :)
Polecam jabluszko samo z Gerbera właśnie na rozszerzanie diety. Lepsze to niż jakieś pryskane jabłka. Jest tez marcheweczka. W tygodniu pojade na zakupy i popatrze bo za tydzień chce juz podać.

http://www.suwaczki.com/tickers/16uddqk3lvmzhw85.png
http://www.suwaczki.com/tickers/34bw3e3k2pcfzur1.png

http://s7.suwaczek.com/201504281765.png

KalinaMi - owulacja wraca bardzo szybko. Ta dziewczyna urodzila na poczatku marca. Leci jej 4 miesiac i to wie oczywiscie orientacyjnie z usg :) takze chyba lekarz jej nie oklamal :D zreszta,mojej kuznce gin powiedziala,ze ma keszcze jakis czop czy cos i na pewno w ciaze na razie nie zajdzie,bo nie ma "przejscia". Wiec z pewnoscia zalezy duzo od tego jak sie wszystko goi. Tabletki jej jednak przepisala,a ze chodzimy do tej samej,to jej wierzen :) aha, ona nie karmila piersia od poczatku,wiec tej blokady nie miala. Dla mnie hardcore na maksa! No i sama znam rodzenstwo -ona ze stycznia a on z grudnia tego samego roku :D

A co do pokarmu - tez mam miekkie piersi. Maja rowniez sie wierci. Chce possac i leci,co ja wkurza,albo baczki :) ladnie wciaz przybiera, jest zywa, usmiecha sie itd, wiec w ogole sie nie martwie ilosxia pokarmu,bo zawsze jest upackana od mleka po jedzeniu.
Zaczelo mnie tylko martwic,ze ulewa,czego w ogole nie robila :/ ale to wina zapewne tych dloni wkladanych do buzi i ja ja nosze,to teraz jest ciezsza i czasem musze ja oprzec na brzuszku,zeby zwolnic na chwile jedna reke i moze tej nacisk to powoduj. Zdazylo sie jej to 3 razy ostatnio.

Tylozgiecie tez mam i dowiedzialam sie na pierwszym usg dowcipnym w ciazy :)

Wisienka - zmuszaj ja dalej, rob wszystko zeby sie zainteresowala. Kladz na brzuszku spac i patrz na nia. Maja wlasnie tak zaczela wysoko podnosic glowe i trzymac. Teraz sama ja przekreca i nie mam problemu,ze jej spada na nosek :) cierpliwosci. Kazde dziecko inne :)

http://www.suwaczki.com/tickers/relgdf9h47l07utr.png

https://www.suwaczki.com/tickers/oar8yx8d7t5juzb4.png

Marti87 widzę, że nasze dzieci z tego samego dnia, to i te same rzeczy robią :) Julek zaczął sobie parę dni temu sam smoczek z buzi wyciągać, a potem płacz gdzie on się podział. No i od paru dni tż mu się ulewa, a wcześniej tego nie było. Mam nadzieję, że to chwilowe.
No i niestety znalazł kciuka :( Jak wyrzuci smoczek, chwilę popłacze i szuka, szuka aż znajdzie kciuk i ciągnie:/ Daję mu gryzaczka do ręki, denerwuje się, bo jego nie włoży do buzi tak jak kciuka. Mam nadzieję, że i ten etap mu przejdzie.

Przepraszam - będę pisała ogólnie:
Ja jem wszystkie owoce, które lubię - łącznie z cytrusami. Małej nic nie jest.
Co do wprowadzania posiłków: ja kp więc dopiero po 6m-cu będę wprowadzała inne posiłki niż cyc :D Ale mam pomrożone truskawki z maminego ogródka, maliny, poziomki i jagódki :D Moja mama robi z własnych truskawek i jabłek taki pyyyyszny mus i go pasteryzuje. Wygląda i smakuje lepiej niż te kupne - i z nich będę korzystała. Babcia zadba by nie brakło ;) Mam rodzinę na wsi i oni zapewniają nam świeże warzywa.
Pasa ciążowego nie mam i nie planuje mieć :D
Tyłozgięcie mam i ja - wiem od pierwszego badania. Kręgosłup czasem tak boli, że nie mogę stać :(
No i rączki Dorotka w buzi często trzyma i ślini się okropnie :) smoka jednak nie toleruje
--
My byliśmy dziś u lekarza - bo mała dostała jakiejś wysypki na klatce. Ale okazało się, że to potówki ;) Ale mam pewność. No i zważyli ją i uwaga: mamy 5kg :D Pani dr powiedziała, że jakby była na mm to trzeba by dietę wprowadzić ;) Moja Kluseczka kochana :*
I właśnie też kładzie główkę na prawą stronę cały czas. Pani kazała ją obracać tak, żeby przekręcała częściej na lewą. Stwierdziła, że to nie jest niebezpieczne, ale może lekko odkształcić się główka.

♥️Najpierw mieliśmy siebie 💚 2006💛Potem mieliśmy Was💙 2015♥️ 2017💜2020❤Teraz mamy wszystko💜

Marti87 wlasnie u mnie jest podobnie tzn przybiera jrst wesoly itd ale martwi mnie to karmienie. 2 minuty je spokojnie a potem jakby mial owsiki wkurza sie itd. Daje mu druga piers i to samo. Do tej pory dawalam mu raz jedna raz druga i bylo ok ta druga byla zawsze troche pelniejsza przez co czulam ktora powiniem jesc a teraz noe widze roznicy :-( i niestety noe jest juz oblany mlekiem w trakcie :-( strasznie sie martwie :-(

KalinaMi - tez nie czuje roznicy i musze pamietac, ktora karmilam. A robi Ci tak za kazdym karmieniem? Moze cos z pozycja,bo jednak dzieci rosna i moze niewygodnie? Kurde :/
moze to skok? Dziecko marudne i nie chce jesc. Moze tex miec zapelniony brxuszek poprzednim karmieniem i za szybko znow chce possac,a tu boli :) ja czasrm Maje przytrzymuje mimo ze chce cyca - smoczek i zabawiam. Jak jesy naprawde gloda to bedzue ryk i wola "meee" :)

http://www.suwaczki.com/tickers/relgdf9h47l07utr.png

https://www.suwaczki.com/tickers/oar8yx8d7t5juzb4.png

Dziewczyny u nas wczoraj straszna burza była. Prądu brak, syn darł się przeraźliwie i i ja sama z nim do 23. Potem przyjechał A i się nim troszkę zajął więc mogłam się chociaż wykąpać i zjeść cokolwiek...
Co do obracania się to Kacperek od poczatku upodobał sobie prawą stronę. Na lewej w ogóle nie chciał leżeć nawet miał problem, żeby z prawej piersi ssać, bo na lewym boku musiałby być, ale co go gdziekolwiek odkładałam (już śpiącego) to zawsze go kładłam na lewym boczku i tak zabezpieczałam, żeby się sam nie obrócił.
Co do pasa poporodowego to ja nie mam i nie zamierzam korzystać za to mam gacie ściągające i modelujące sylwetkę :D super sprawa :)
Ja nie jem ani pestkowych owoców ani cytrusów. Może spróbuję jakies czereśnie albo nektarynki/brzoskwinie, ale to myślę po skończonym 2 miesiącu... Na razie jem banany, jabłka, maliny, czarną porzeczkę i konfiturę śliwkową no i oczywiście arbuza (taki z lodówki świetny na upalne dni ;))
Miłego dnia :****

Kochamy Cię, Kacperku :*
http://s10.suwaczek.com/201505281662.png
http://www.suwaczki.com/tickers/74dij44jxz6vzefb.png

Dziewczyny przyjmiecie jeszcze jedną mamuśkę do swojego grona, podczytuje was od dawna, może pora przestać być takim cichym podglądaczem?
Marti swoją drogą mam ochotę Cię udusić, od kilku dni chodzi mi po głowie kupno tej cudnej huśtawki, którą ma Majka. Czemu ja wcześniej o tym nie pomyślałam. Aha wiem czemu bo jeszcze 11 miesięcy temu byłam pewna, że nie będę kołysać naszego bobasa, że nie będę z nim spać itp. itd. a wyszło jak wyszło. Ale wcale nie żałuje, nie umiem się mu oprzeć, najchętniej to zacałowałabym go i zaprzytulała!!

Witaj Sylwunia :) napis z cos o swoim dzidzusiu.
Ja tez nie używamy pasa. Kupilam sobie body wyszczuplajace.
Ja jak byłam u giną kolo 8 tygodnia po porodzie to powiedział ze tam na dole juz wszystko pracuje :)
Amelcia przechodzi kolejny skok czekam do następnego wtorku i wtedy zacznie 13 tydzień i może juz to minie.
Zaraz próbujemy nowy smoczek go butli numer 2 :D ciekawa jestem czy nie za szybko będzie jej płynąć.

http://www.suwaczki.com/tickers/16uddqk3lvmzhw85.png
http://www.suwaczki.com/tickers/34bw3e3k2pcfzur1.png

http://s7.suwaczek.com/201504281765.png