Skocz do zawartości
Forum

Marcòweczki 2015

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Rerenata

Teta, długo pewnie nie golilas i skóra bardziej wrażliwa. Ale spokojnie, nikt na to nie będzie zwracał uwagi :)
Edysia83, tak właśnie pomyślałam, że sama chciałabym taka listę zobaczyć :) Nie wiem czemu Ci ucina posty, może coś Ci internet gubi?

Do wyprawki polecam jeszcze dużo wody niegazowanej. Serio, im więcej tym lepiej, na początku strasznie się chce pić :) No i coś do jedzenia pasuje mieć, żeby między posiłkami zjeść, bo mi jedzenie szpitalne nie wystarczało, zwłaszcza jak juz się zacznie normalne wytwarzanie pokarmu. :)

Jeszcze odnośnie pokarmu. Ja byłam na sali z dziewczyną, która się strasznie martwila, że nie ma pokarmu. Gdyby któraś z Was nie wiedziała, to pokarmu w pierwszej dobie jest bardzo, naprawdę bardzo mało, w drugiej tez szału nie ma, dopiero od 3 doby się zaczyna natłok pokarmu i wtedy szczerze mówiąc chce cycki rozerwać :D to się tak kolo 2-3 dni utrzymuje, a potem już piersi miękna i tak nie bolą, ale pokarm jest :) Także nie martwcie się, że na początku nie ma pokarmu. Nikt nie ma ;)

Rerenata - też myślałam że już się nie pokaże a tu niespodzianka a Twój Mikuś stwierdził że wyjdzie wcześniej co będzie się na zdjęciach wszystkim pokazywał chciał żeby mama go pierwsza widziała :D Teta kochana Ty się nie przejmuj tymi wodami jeśli w szpitalu powiedzieli że jest ok to na pewno tak jest... ja mam bardzo duży brzuch... wręcz wydaje mi się olbrzymi i to na pewno dlatego... a jeśli chodzi o golenie i te krostki to się w ogóle nie przejmuj... teraz skóra jest wrażliwsza i to dużo bardziej... ja też po goleniu mam bardzo bardzo podrazniona skórę i krewka leci choć się nie zatnę... a uwierz mi ze na nich takie coś na pewno nie robi wrażenia i najprawdopodobniej nawet nikt na to nie zwróci uwagi... w ogóle o tym nie myśl ;) Paulina93 - rozmawiałam z moja ginekolog i powiedziała żebyś się nie zamartwiała tylko odrazu jak trafisz do szpitala to zaznacz ze masz gbs + i wszystko będzie dobrze... dużo kobiet ma paciorkowca i rodzą zdrowe dzieciaczki... ~edysia83 - dobra jesteś 340 stron forum... mam nadzieję że lektura Ci się spodobała :) Cannea - na forum już gdzieś pisaliśmy o calych wyprawkach i wyprawkach do szpitala dla mamy i dzidziusia :) Bubs - jak tam liście malin zdobyte i wypije?? ;)

http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/20949

KamiKamila nie zdobyłam, ale odwiedziłam dziś tylko jedną aptekę, bo musiałam już siku więc biegiem do domu :D Jutro mam jeszcze jedną aptekę po drodze, a jest dość spora i dobrze zaopatrzona więc nie powinno być problemu. A pani w aptece od razu wiedziała na co mi to potrzebne :D

Co do wyprawki dodatkowo:
-podkłady na łóżko 60*90 z 5 szt podobno powinno wystarczyć, a jakby co to przydają się przy przewijaniu
-podkłady/podpaski poporodowe 2 opakowania
-pomadka nawilżająca, bo podobno strasznie wysuszają się usta przy porodzie
-koniecznie ładowarka do telefonu :D i można aparat wziąć
-jakieś drobne pieniążki, nawet gdyby tatuś chciał akurat wypić kawę z automatu

Jeszcze propos golenia Teta, to moją koleżankę gin już ze dwa razy opierniczył, jak się ogoliła tuż przed wizytą i miała pozacinane jakieś plamki. Ja golę się dzień-dwa przed, żeby uniknąć takich sytuacji, ale też na wizytę nie trzeba się golić, bo to im nie robi różnicy. A do porodu, to jakby Cię położne ogoliły, to i tak będzie taki sam efekt :D Ja myślę, że nie ma się czym przejmować, bo tak to już jest z tym goleniem. Koleżanka sprzedała mi patent z odżywką do włosów - kiedyś wypróbowałam i nie było ani jednej plamki. Teraz wolałam nie ryzykować bo trzeba się golić tak naprawdę na wyczucie, a to daje mega szybki poślizg :D

http://www.suwaczki.com/tickers/1usatgf609k7s1z4.png
15.03.2015 - 3500 g i 56 cm Szczęścia :*

Gość Rerenata

TosiaTosia, najprawdopodobniej tak. Ja właśnie tak to odczuwałam, tylko u mnie od razu były bardzo częste i bolesne. Potem już nie wiedziałam co robić, żeby tak nie bolało...
Trzymaj się kochana i dawaj znać na bieżąco.!

TosiaTosia - musisz to sprawdzić bo ja od jakiegoś czasu tak mam tylko nieregularne... dzisiaj na wizycie też tak miałam i to jeszcze nie to... w tej chwili też tak mam i to też nie to... moja ginekolog powiedziała że tych skurczy nie da się pomylić i będę wiedziała że to już pora... jedz do szpitala i sprawdź... a jak zmieniasz pozycję to przechodzi?? Spróbuj tez wziąść ciepłą kąpiel albo prysznic jak przejdzie to znaczy ze to jeszcze nie to...

Cześć dziewczyny mam ogromną prośbę. W poniedziałek dowiedziałam się że moja córeczka jest za mała i może być coś nie tak. Na razie doktor powiedział że trzeba zrobić wyniki i za tydxzień kontrolne usg. Bardzo bym was prosiła, jakbyście mogły sprawdzić ile wasze skarby ważyły w 35-36 tyg ciąży.
P.S1 gratulacje dla wszystkich rozpakowanych Mam i ich Maluszków
P.S2 co do GBS (+) nie ma się czym martwić, w innych krajach się tego nie bada tylko wszystkim mamom podaje 1 dawkę antybiotyku profilaktycznie. Nawet jak jakimś cudem nie podadzą antybiotyku do porodu to mierzy sie parametry zapalne u dziecka po porodzie i ewentualnie podaje się maluchowi antybiotyk (niestety skutkuje to dłuższym pobytem w szpitalu)
P.S 3 Problem z goleniem- patent z odżywką do włosów również polecam, poza tym zmiana maszynki i golenie po wymoczeniu się w wannie.

Zuzak - mój synek w 36 tyg ważył 2660... a Twoja malutka ile waży? Pamiętaj też że na tym etapie dzieciaczki różnie przybierają na wadze... a i usg może się sporo mylić nawet do pół kg... zobaczysz wszystko będzie dobrze :) TosiaTosia - no ja się nie dziwie ze jeszcze nie chcesz ja na początku 37 tyg też się bałam żeby nie urodzić ale teraz już o tym marzę bo za dwa dni zaczynamy 40 tydzień... jak po prysznicu przeszło to ok odpocznij sobie troszeczkę i zrelaksuj się... bo jak widzisz po naszej Rerenacie ze jakby się wcześniej zaczęło to też nic się nie stanie i super chłopaki się rodzą jak mały Mikołajek :)

początek 36 tygodnia (dokładnie 35+1)- waga 2180 więc mało. W prawdzie ja też byłam mała jak się urodziłam ale wiecie same że każdy wynik który jest choćby na granicy normy martwi.... a tu jeszcze 4-6 tygodni.... można zwariować

Gość Rerenata

Zuzak, nie martw się. Mój na początku lutego ważył 2100, a do porodu 2 tygodnie później przybrał 400 g, takie maluchy rosną w takim tempie, że nie ma powodów do obaw :)

TosiaTosia, trochę wcześnie, ale nie ma tego złego, a i juz wykształcone Antos ma wszystko :) Ale dobrze, że Ci skurcze przeszły. :) Prawie 2tygodnie temu dałabym bardzo wiele, żeby te skurcze sobie poszły ;)