Skocz do zawartości
Forum

Rekomendowane odpowiedzi

witajcie,jestem w ciąży w 9 miesiącu,oczywiście powiadomiłam kierownictwo,że spodziewam się dziecka,a oni zadecydowali,że mam pracować tylko do końca czerwca,jutro mam wizytę u lekarza i zastanawiam się co zrobię jeśli nie dostanę L4,bo nie chcą żebym chodziła do pracy w tym stanie,poradźcie mi co robić w tej sytuacji.

Jeśli dobrze się czujesz, chcesz pracować, lekarz tez nie widzi przeciwwskazań to nie rozumiem czemu mialabys iść na zwolnienie. Chyba szefostwo nie boi się, ze urodzxisz w firmie? A może w pracy nie chcą byś tuż przed rozwiązaniem porozpoczynała nowe sprawy, projekty, które i tak ktoś będzie musiał przejąć. Jeśli nie chcesz iść na L4 to na dwa tygodnie przed planowana data porodu możesz zacząć korzystać z urlopu macierzyńskiego.
Warto ten krotki czas przed porodem poswiecic na odpoczynek i doładowanie "akumulatorów", a także spokojne przygotowanie kącika dla dziecka, odkupienie niezbędnych rzeczy, wyporanie ubranek. To taki trochę magiczny czas niecierpliwego oczekiwania.

Może też chcieliby zatrudnić już kogoś na jej miejsce - na zastępstwo i mieć na to czas, a nie na szybko szukać kogoś w razie czego. Uważam, że jak sam pracodawca wychodzi z taką inicjatywą to znaczy, że pójdziemy mu na rękę biorąc to zwolnienie, bo to on musi organizować czas pracy dla innych.A kobiecie w 9 miesiącu ciązy na pewno to nie zaszkodzi.