Skocz do zawartości
Forum

Skarby Styczeń 2015

Rekomendowane odpowiedzi

Lewel, ja też siedzę sama w domu i przeglądam co chwilę forum, tym bardziej jak leże całymi dniami ;-) co do bobaska to na razie moje niecałe 2,5cm szczęścia, niedługo i Twoje będą takie :-) na pewno super będą wyglądały na usg jak już trochę podrosną :-)

czas zmykać robić obiadek, ale jeszcze tu wrócę ;-) mam nadzieję, że zastanę więcej zdjęć do zachwycania się :-)

http://www.suwaczki.com/tickers/relganliyb0uls1e.png

kamiol, a który to tydzień???? ślicznie widać maluszka!!! Zazdroszczę :) :)

Lewel głupolu nie przepraszaj pisz jak najwięcej :) :) :) a co do męża to podobno całkiem normalna reakcja, mężczyźni czasem tak reagują i wpadają w wir pracy :) dla nas też teraz ciężko, bo mój mąż ma jeszcze w weekendy uczelnię i sesja już sie zaczęła więc praktycznie ciągle się uczy biedaczek...ale to dla naszego dobra :)

Ja siedzę w pracy i najgorzej, że do łazienki mam spory kawałek..więc jak czuję ze mnie mdli to przezornie o wiele wcześniej lecę...i jak się okazało słusznie :( ja od sierpnia idę na L4 nie ma opcji nie będę się męczyć w biurze nie wyjdę z gabinetu póki doktorka mi nie da ;p

http://www.suwaczki.com/tickers/8p3o9jcgwv63hqj2.png

3 godziny mnie nie było i 3 strony do czytania... :) Dziewczyny, to nie jest tak, że lekarz z automatu robi prenatalne... na te badania trzeba się umówić. U nas w mieście wogóle ich nie robią, musiałam zapisać się do Katowic, do jednej z 2 klinik, o których mi widomo, że robią. Te badania przeprawdza się bardzo czułym usg , koszt samego usg to 250 zł za pierwsze badnie i 270 zł za drugie i trzecie. Jeśli oprócz tego chce się badania z krwi to koszt jednego badnia całościowego - 470 zł. Może być też tak, że lekarz skieruje Was na te badania, wtedy refunduje je NFZ, podstawą do skierowania jest wiek powyżej 35 lat lub występowanie chorób genetycznych w rodzinie. tak więc kamiol myślę, że chyba Twój lekarz musi pracować w klinice, w której wykonuje się takie badania, dlatego Cię o tym poinformował.

A tak wógóle -śliczne te Wasz Dzieciaczki :) ja jeszcze nie mam zdjęcia, nie wiem czemu. Upomnę się w przyszłym tygodniu na wizycie :) i też sobie zamówiłam "Ciężarówkę.." :D

Lewel ja też nie mam przekonania do tych prenatalnych, no ale już się zapisałam to najwyżej Wam potem opiszę jak było i co z tego wynikło i same zdecydujecie.
Tak jeszcze 25 dni... i będę Panią Żoną :) skończy się życie bez zobowiązań ;) 30 na karku, Dzidziek w brzuszku i jeszcze do pełnego pakietu tylko obrączki na palcu brakuje ;) dobrze że to tylko "mały cywil" i nie muszę się stresować :)

jacqueline, jutro zaczynamy 11 tydzień :-) hmm, najmłodsza to chyba ja, chwilę temu skończyłam 23 :-)

Marti84, nie wydaje mi się, u nas w mieście żadnej kliniki nie ma, szpital, jedna porodówka, a gdybym miała się udać w inne miejsce to chyba by mnie poinformowano, nie wiem, okaże się za niecały miesiąc co mój lekarz miał na myśli, może faktycznie chodzi tylko o jakieś pomiary na usg

Bumblebee, mamy takie same marzenia, mięliśmy zamiar wybrać się w tym roku w Bieszczady, ale chyba zrezygnujemy na rzecz jakiegoś innego miejsca

dziewczyny dawać zdjęcia! :-)

http://www.suwaczki.com/tickers/relganliyb0uls1e.png

AAAAAA!!!!!!! WIDZIAŁAM! SŁYSZAŁAM! :D Chyba oszaleję ze szczęścia! Teraz to ja mogę mieć mdłości :D Jak tylko będę mogła, to wrzucę zdjęcie :D No banan z twarzy mi nie chce zejść ;) Mój Maluszek goni termin z OM. Teraz wychodzi na to, że jest tylko 5 dni młodszy niż wynika to z cyklu (wg tego USG sprzed chwili 7t4d) Ma 12,2 mm i jest piękniutki! Serduszko stuka z prędkością 134u/min i słyszałam, jak bije:)))) To chyba najładniejsza szara plamka, jaką widziałam w życiu :D Jak przestanę być podekscytowana, to się odezwę;)

http://lb1f.lilypie.com/BeMTp1.png

Lewel
Dobrze ze sa z nami doswiadczone mamy:)

bo jest jeszcze USG 3/4 D ono drożej kosztuje, ale prawda jest taka , że na zwykłym USG to samo mierzą, jakby Ci wyszło coś nie tak(ale tak nie będzie) wtedy warto sprawdzić na 3d ewentualnie badania z krwi, ale jeśli jest jakieś podejrzenie, to wtedy jest refundowane. Ja się nigdy bym na to inwazyjne(czyli pobieranie płynu igłą) nie zgodziła. I też w poprzedniej ciąży nie robiłam 3D. Koleżanka robiła, teraz też jest w ciązy i mówi, że nie warto było.

Bumblebee
AAAAAA!!!!!!! WIDZIAŁAM! SŁYSZAŁAM! :D Chyba oszaleję ze szczęścia! Teraz to ja mogę mieć mdłości :D Jak tylko będę mogła, to wrzucę zdjęcie :D No banan z twarzy mi nie chce zejść ;) Mój Maluszek goni termin z OM. Teraz wychodzi na to, że jest tylko 5 dni młodszy niż wynika to z cyklu (wg tego USG sprzed chwili 7t4d) Ma 12,2 mm i jest piękniutki! Serduszko stuka z prędkością 134u/min i słyszałam, jak bije:)))) To chyba najładniejsza szara plamka, jaką widziałam w życiu :D Jak przestanę być podekscytowana, to się odezwę;)

Bumble daj zdjęcie!!! Nie mogę się doczekać bo mój maluch tez teraz jest taki mniej więcej jak twój, a zobaczę go dopiero jak będę w 11 tygodniu czyli jeszcze całe 3 tygodnie przede mną! :)

kamiol
Lekarz po prostu mi oznajmił, że zrobimy takie badania, jakbym miała wybór też chyba bym chciała, ale nigdy nie usunęłabym ciąży.

A czy Wasi partnerzy wchodzą z Wami do gabinetu? Bardzo bym chciała, żeby mój mąż mógł być na usg, ale z tego co wiem niektórzy ginekolodzy sobie tego nie życzą przy usg dopochwowym. Mam nadzieję, że nie będzie z tym problemu na następnej wizycie :-)

Mój mąż zawsze czekał przed drzwiami, był tylko raz jak poznawaliśmy płeć, było już wszystko wszystko widać. I spytaj poprostu gina, czy może wejść. Płacisz za wizyty, więc pewnie pozwoli.

Co do kosztów u mnie cena taka sama, bo on po prostu mierzy i sprawdza, no chyba, że chcesz to 3D?? ALe u nas za zwykłe bierze tyle samo. Kurcze zaś bez przesady

Marti84
3 godziny mnie nie było i 3 strony do czytania... :) Dziewczyny, to nie jest tak, że lekarz z automatu robi prenatalne... na te badania trzeba się umówić. U nas w mieście wogóle ich nie robią, musiałam zapisać się do Katowic, do jednej z 2 klinik, o których mi widomo, że robią. Te badania przeprawdza się bardzo czułym usg , koszt samego usg to 250 zł za pierwsze badnie i 270 zł za drugie i trzecie. Jeśli oprócz tego chce się badania z krwi to koszt jednego badnia całościowego - 470 zł. Może być też tak, że lekarz skieruje Was na te badania, wtedy refunduje je NFZ, podstawą do skierowania jest wiek powyżej 35 lat lub występowanie chorób genetycznych w rodzinie. tak więc kamiol myślę, że chyba Twój lekarz musi pracować w klinice, w której wykonuje się takie badania, dlatego Cię o tym poinformował.

A tak wógóle -śliczne te Wasz Dzieciaczki :) ja jeszcze nie mam zdjęcia, nie wiem czemu. Upomnę się w przyszłym tygodniu na wizycie :) i też sobie zamówiłam "Ciężarówkę.." :D

Marti, z reguły każdy gin sprawdza na swoim sprzecie między 11 a 13,5 tyg ciąży te wymiary o których pisałam. I ludzie o tym potocznie mówią prenatalne. Jeśli pacjentka ma tak jak mówisz więcej niż 35 lat, zawsze kierują, jeśli wady w rodzinie, ale jeśli lekarzowi na swoim USG nie spodoba się jakiś wynik też kieruje bezpłatnie. Wiem, bo mi o tym mówił, czy będe robić gdzieś dalej, ja że nie myślałam, a on, że jakby było coś nie tak i tak są refundowane>

jacqueline
To ja tu jestem najmłodsza?? W lipcu kończę 24 lata :)

Hm..zastanawia mnie czemu robicie te badania? Dla własnego spokoju? To nie jest tak, ze później lekarz sam je zleca??

Ja jak na razie nie myślałam nawet żeby coś takiego robić...

Ciekawa jestem waszego zdania?

jesteśmy rówieśniczkami i ja już mam jednego bąbla:P

Anytsuj
jacqueline
To ja tu jestem najmłodsza?? W lipcu kończę 24 lata :)

Hm..zastanawia mnie czemu robicie te badania? Dla własnego spokoju? To nie jest tak, ze później lekarz sam je zleca??

Ja jak na razie nie myślałam nawet żeby coś takiego robić...

Ciekawa jestem waszego zdania?

jesteśmy rówieśniczkami i ja już mam jednego bąbla:P

Ooo ale super :) :) mój mąż też ma 24 lata :) ale u nas to pierwszy dzidziuś :)

Dziękuję za miłe słowa o moim starszaku :) Mam jeszcze jednego pierdołkę w domu, ale to kiedyś wstawię zdjęcie :)

Lewel co do tych badań prenatalnych to miałam całkowicie takie samo zdanie, że nie są do końca potrzebne, ale oglądałam wczoraj PNŚ bo właśnie mówili o tych badaniach. Co dziwne zmieniłam zdanie, bo dzięki tym badaniom można w niektórych przypadkach leczyć dziecko w łonie matki.

Wasze dzieciaczki są cudne :)
Lewel u Ciebie to w ogóle cudny widok na zdjęciu :)

Zazdroszczę Wam tych wizyt u lekarz ja mam dopiero 15 lipca i też wszystkie pomiary ma zrobić, ale też nie mogę się doczekać.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3skjoi99r3z1q.png
http://www.suwaczki.com/tickers/d69cj44jkcbqbxtu.png
http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlanli5wu02oh6.png