Skocz do zawartości
Forum

Grudnióweczki 2014! :)

Carolineee

Rekomendowane odpowiedzi

madziara1991- też kiedyś miałam taką sytuację. Malutka była wyjątkowo spokojna. Ale zaczekałam do późnego wieczora, jeszcze zjadłam trzy kosteczki czekolady, wypiłam kakao, poleżałam na wznak przez jakieś 15 minut i się pobudziła :)
Zaleciła mi to położna zanim wpadnę w panikę i pojadę do szpitala, bo niepotrzebny stres też wpływa negatywnie na dzieciątko.

Witam mamusie :) Te nowe również :)

Rozszalałyście się wczoraj i dzisiaj już z wpisami ;p Nie wiem czy podołam na wszystko odpowiedzieć bo nim skończyłam was czytać to wiecie :P
No ale co do pojemników na pokarm to mam jeden, dostałam gratis jak zamawiałam zestaw startowy butelek z Avent.
Pampersów kupię 1 paczkę tych białych narazie, ktoś pisał o Huggies, czytałam w takiej książeczce ze szpitala że one najczęściej uczulają. W ogóle w tej książeczce o ciąży i porodzie jest napisane, że spanie na prawym boku nie tylko powoduje ucisk macicy na tą żyłę główną, ale że także bardzo obciąża nerki.
Co do rożka będę mieć tylko jeden, w razie "awarii" poskładam kocyk i wsadzę go w poszewkę na poduszkę. Jeden dzień można tak przeboleć, tak robiła moja siostra jak rożek był w praniu :) W szpitalach też tak z resztą w poszewkach mają kocyki.
Tego pasa poporodowego nie będę kupować, szkoda kasy jak dla mnie. Jak się samemu nie zadba o ciało to samo nic się nie wciągnie moim zdaniem ;p
Madziara1991 moja niunia też nie raz miewa ze 2 dni, że tylko się przeciąga i to bardzo mało a później to nadrabia, że nie tylko brzuch się trzęsie tylko aż cała ja tak to czasem czuję heh :) Zawsze możesz podjechać na IP, chociaż ja tego unikam bo się boję, że mnie zostawią w szpitalu :(
Co do karmienia to ja chcę karmić ile się da no ale max z 1,5 roku. Poza tym jak po roku wrócę do pracy a dalej będę karmić to należą się dwie przerwy na karmienie 2x30 min. Można się dogadać, zawsze z szefem że wychodzisz raz godzinę wcześniej i juz mamy 7h pracy a nie 8 bez dzidzi :) No ale zobaczymy jak to będzie i co z tych naszych planów wyjdzie :)
KariKari ja też mam często smaka na coś mocniejszego heh :D Najczęściej to mi się winka chce, no ale cóż trzeba obejść się smakiem. A tu takie zapasy po weselu :D Bo zamiast kwiatów prosiliśmy o winko. A piłyście kiedys ten miód pitny? Bo też dostaliśmy i jestem ciekawa jak to smakuję, ma niby 11% alk.

Ja dzisiaj miałam wstać o 6 i jechać w końcu glukoze zrobić. No ale na planach się skończyło, bo jak na złość spanie dzisiaj miałam jak nie wiem :P Jutro już się zmuszę, ale boję się jak to będzie po wypiciu tego ;/ Się rozpisałam :) MIłego dnia :)

https://www.suwaczki.com/tickers/w57v3e3kvn0b7gni.png

Madziara
Może zacznij wypełniać karte ruchów płodu ?
karta ruchów płodu

w internecie jest masa instrukcji jak ja wypelniać.
Mam nadzieję że maleństwo zaraz Cię porządnie skopie:P Żeby mamusia się nie martwiła:))

A ja zrobiłam mały eksperyment i prowadziłam kartę ruchów płodu, żeby sprawdzić czy rzeczywiście mój mały ma swoje stałe godziny aktywności . Jak się okazuje, to chyba ma w brzuszku zegarek :P Bo o jednakowych porach jest aktywny :)
Pobudka około 4-5 na jakąś godzinkę.
Później od 9 umiarkowane kopanie tak do 13/14.
Od 16 jakieś dwie godziny zabawy.
Na koniec od 20 istne szaleństwa czasem do późna:)

http://fajnamama.pl/suwaczki/sbigd5v.png

To tak jak u mnie. Hubek rusza się co godzinę parę ruchów albo przeciągnieć i spokój i tak cały dzień. .. momentami to aż drażni bo "moje chude żeberka" hehe naprawdę są poobijane... ale cieszę się jednak że się rusza.
Wczoraj byliśmy na sr i było o pielęgnacji maluszka. Ogólnie temat spoko ale neonatolog która prowadziła była chyba po dwóch dyżurach... ale co mi się podobało.. kosmetyki- zacząć od najtańszych i najprostszych, bez sensu kupować np oliatum albo la roche bo potem jak dziecko bebędzie miało rok czy dwa i będę chciała zmienić na tańszy to się zaczną problemy ze skórą. . I jeśli nie ma wskazań odrazu to korzystać z kosmetyków nie dla skóry wrażliwej tylko po prostu od 1 dnia życia. Maści też najprostsze, natluszczajace.. a dopiero jak coś zacznie się dziać to wtedy interweniować:-)

Kobiety nie idzie za wami nadążyć nim odpisałam to tu mnóstwo wpisów.
4leks4ndr4 no jutro już jadę na pewno, we wtorek wizyta to badanie zrobione musi być ;)
A mam pytanie do mam u których wyszła cukrzyca ciążowa, czy czułyście to jakoś wcześniej, że ją macie? Są jakieś objawy?
Mi czasami brzuch twardnieje ale nie boli, a czasami zaboli ale nie twardnieje :P A czasami to i to ale bardzo krótkotrwałe to jest i wystarczy kilka głębszych oddechów i przechodzi :)
Jemtruskawki ale masz holywoodzkie usta :D

https://www.suwaczki.com/tickers/w57v3e3kvn0b7gni.png

Nie,to nie jest tak,ze ja w ogóle od 3 dni nie czuje ruchów. Mała sie rusza,ale o wiele mniej niz przedtem. Wiem,ze kazda kobieta i kazda ciaza jest inna,ale napisałam o tym bo chciałam wiedziec czy Wy tez tak macie ze swoimi pociechami. Teraz zjadłam sniadanie i czuje jak Mała sie przeciaga wiec jestem spokojniejsza.111magda własnie moja tez rusza sie o połowe mniej niz wczesniej.

Olusia- co do pasa to nie pomogę... jeśli chodzi o pojeminiki to ja nie kupuję bo nie wiadomo czy będę miała pokarm, więc w to zainwestuję po porodzie jak będzie mi potrzebne :)
Jeśli chodzi o rożek to mam jeden bo nie każde dziecko lubi być w rożku, więc nigdy nie wiadomo, zawsze lepiej dokupic :)
Pampersy 1 mam białe, bo jako niedoswiadczona mama chciałam mieć podgląd na stan pieluszki, a one mają takie znaczniki `zabrudzenia` hehe :D więc kupiłam paczkę 1 tych białych premium care i 2 paki 2 :)

Pateczka- też chciałam miodownika, ale za dużo czekania i roboty, a przy tym przepisie to dosłownie pół godzinki roboty, potem tylko pieczenie blatów i od razu przekładanie, a jak polewa po godzince/dwóch zastygła to szamałam :D A miodownik najlepiej jak stoi do następnego dnia, a powiem Ci szczerze, że w smaku prawie identyczne, tylko ciasto takie pulchniejsze niż w miodowniku :) Dziś na śniadanie 2 kawałki znów wciągnełam :D

jemtruskawki- super, pierwsze zakupy, a już wózek!? :D Pochwal się jaką brykę zakupiłaś :) Ja już zakupy zakończyłam, dziś dostałam ostatnią paczkę, a czekam jeszcze na wózek i finisz :) szkoda... :D

madziara- moja gin mi mówiła, że do południa tj. do 12 od rana ma się ruszyć minimum 10 razy. Jak by mnie, to na IP. Spróbuj policzyć, i nie denerwuj się. Moja mała ostatnio też już mniej kopie, teraz za to sie rozciąga i przeciąga i rozciąga...co jest czasami bardzo nieprzyjemne i boli ;/

Dziś przed 6 stracznie zaczeły mnie boleć plecy, brzuch i już myślałam, że coś się dzieje, od razu nospa, magnez, ale nie mogłam leżeć więc wstałam i po 10minutach przeszło... Ale się przestraszyłam, że coś się złego dzieje bo takiego bólu pleców, boków i podbrzusza nie miałam nigdy... ;/
Malutka ładnie się właśnie ruszała, więc jestem już spokojniejsza, ze wszystko ok :)

Doszła mi dziś paczka z przewijakiem, klinem, butelkami tomme tippe z tym czujnikiem i sprayem z fridy- teraz tylko czekam na wózeczek :)

Dziś miałam robić Lasagne, ale mama powiedziała, ze piętro niżej są dla mnie kopytka, więc spełnię moją zachciankę nareszcie :D Bo tak pisałyście, pisałyście o tych kopytkach... a mi się takich z cebulką i ze śmietaną podduszonych chce.. yummy :D

Miłego dnia! :)

jemtruskawki- fajny wózeczek :P nie doczytałam, że juz pisałaś jaki model- ślepota mi się pogłębia hehe :D

madziara- 10 ruchów minimum w ciągu dnia, moja gin, która jest ordynatorką w szpitalu w którym mam rodzic ( więc jakies pojęcie powinna miec...) powiedziała, że 10 ruchów do 12 to musi być, bo przez cały dzien to jest troszkę za mało, ale w normie :) Nie martw się, zjedz coś słodkiego/kalorycznego i poobserwuj reakcję leżąc- bo jak chodzimy, to dzidzius jest kołysany i spi :)

Hej. :)

U mnie dzisiaj taka fantastyczna pogoda, że od 2h mamy gigantyczną burzę z gradem i ulewą!!! A ciemno jak w nocy. Aż mi się wstawać nie chciało, ale głód wygonił mnie z łóżka. :) W nocy miałam serię skurczy w łydki tak mocnych, że aż mi łydki siniały. Od 2 w nocy łyknęłam 3 magnezy...

Madziara- Mój maluch też od 2 dni jest leniwy, rusza się, ale nie 'widzę' jego ruchów ale czuję, możliwe, że zmienił pozycję bo czuję go niżej znowu niebezpiecznie blisko pęcherza. :) Mój lekarz powiedział, że jeśli w ciągu 12h nie będzie ŻADNYCH oznak to wtedy jechać na IP.

jem-truskawki- Fajny wózek. :)

http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7y2yz7q0e9.png

http://www.suwaczki.com/tickers/9ltfxzdvgh2q7ta5.png