Skocz do zawartości
Forum

proszę o interpretację wyników

Rekomendowane odpowiedzi

proszę powiedzieć czy jeśli miałam wykonaną krzywą cukrową w 21 tc mimo że powinno się między 24 a 28tc.
ale że w moczu wyszedł mi cukier to lekarz zalecił szybciej. na czczo wyszło 79, po obciążeniu 75g glukozy po 2 godzinach 82.
czy w takiej sytuacji powinnam wykonywać krzywą ponownie w 28 tc??

a drugie pytanie, mam synka jak miał rok i 8 miesięcy miał zrobioną kontrolnie morfologię z rozmazem wszystko w normie oprócz
mcv 78
neutrocyty 0,43
%neutrocytów 6,8
%limfocytów 78,1
%monocytów 12,5
granulocyty 8
eozynocyty 1
monocyty 5
limfocyty 86
a w moczu leukocyty 5-10 w p.w. nabłonki płaskie nieliczne, bakterie liczne w p.w. a badanie ogólne ok.

nastepne wyniki po dwóch miesiacach czyli teraz
mcv 80
neutrocyty w normie
%neutrocytów 24,5
%limfocytów 62,3
%monocytów 9,2
granulocyty 27
eozynocyty 2
monocyty 3
limfocyty 68

na mocz a właściwie jego posiew mam skierowanie ale jeszcze nie udało mi się tego moczu złapać
czy te wyniki są bardzo niepokojące- o czym mogą świadczyć?

Twoje wyniki z krzywej cukrowej są jak najbardziej prawidłowe. Nie ma potrzeby powtarzać wyniku. Zapewne doktora zaniepokoił cukier wykryty w moczu. Pamiętaj, ze badania najlepiej wykonywać na czczo, czyli co najmniej 8 h przed badaniem nie jeść. Pic wolno wodę lub niesłodzone napoje. Co do badań dziecka to nie widzę zbyt dużych rozbieżności, trudno mi coś powiedzieć, pokazując wyniki najlepiej jest też podać normy badań ( każde laboratorium ma trochę inne). Raczej nie ma nic niepokojącego. Co do badania moczu, to dużą rolę odgrywa też sposób pobrania próbki, czas od dostarczenia do labu itp. Spróbuj złapać mocz na posiew ( zachowując odpowiednie warunki). Wyjaśni się skąd się wzięły bakterie ( pieluchy, zabrudzona skóra itp czy raczej stan zapalny pęcherza).