Skocz do zawartości
Forum

Przepisy na coś z niczego - czyli nie marnujemy żywności w domu


domi81

Rekomendowane odpowiedzi

mój przepis który ostatnio wynalazłam to tosty z czerstwych bułek.
Przepis jest banalny bułkę czerstwą (pokrojoną w paski)maczamy w wymieszanym uprzednio jajku z mlekiem, pietruszką i startym żółtym serem (oczywiście przyprawiamy do smaku). Następnie obtaczamy w bułce tartej i na patelnie. Świetna przekąska jak i dodatek do zup. POLECAM

monthly_2014_01/przepisy-na-cos-z-niczego-czyli-nie-marnujemy-zywnosci-w-domu_7868.jpg

http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

Odnośnik do komentarza

Chleb z czerstwego pieczywa

Składniki
CIASTO : 20 dag czerstwego pieczywa
ok. 1/3 l letniej wody
1 1/2dag drożdży
40 dag mąki
5 dag otrębów
1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
1. Czerstwy chleb podzielony na cząstki zalany letnią wodą. - krok 1
Czerstwe pieczywo pokroic na kawałki i zaleć letnią wodą
2. rozczyn- roztarty chleb, drożdze i mąka - krok 2
Gdy ciasto rozmięknie, rozetrzeć przy użyciu by nie miało grudek.Dodać drożdże i część mąki. Rozczyn postawić w cieple
3. wyrobione ciasto - krok 3
Gdy wyrośnie dodać resztę mąki, otręby sól i wyrobić na elastyczne ciasto.
4. wyrośnięte ciasto - krok 4
Po powtórnym wyrośnięciu krótko zagnieść(uwolnić powietrze z ciasta), uformować bochenek włożyć do wysmarowanej i oprószonej otrębami formy, a gdy podrośnie piec ok 160st C ok 1h Życzę smacznego
Rady
do chlebka możemy dodać podsmażoną cebulkę lub rozmaryn wtedy nadamy ciastu intensywny smak i aromat.
przy pieczeniu chlebka najlepiej pilnować wypieku aby się nie spalił,
po ok 20min pieczenia możemy posmarować ciasto białkiem

monthly_2014_01/przepisy-na-cos-z-niczego-czyli-nie-marnujemy-zywnosci-w-domu_7869.jpg

http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

Odnośnik do komentarza

domi super pieczywa zawsze zostaje i potem czerstwieje
a oglądałyście dziś rano jak Michael robił suflet z bananów taki prosty i taqk sobie pomyślałam że jak jest nadwyżka w domu tych owoców i miałyby sie popsuć to fajnie zrobić taki suflet

4 banany mielimy na gładką mase
4 jajka
z białek ubijamy pianę
żółtka ucieramy z odrobiną cukru
wszystkie składniki mieszamy i pieczemy (np w skórkach po bananach)

monthly_2014_01/przepisy-na-cos-z-niczego-czyli-nie-marnujemy-zywnosci-w-domu_7886.jpg

Odnośnik do komentarza

Ponieważ robiłam pizze w piątek, zostało mi trochę składników już pokrojonych i zrobiłam z nich PIZZERINKI takie placki smażone na patelni - czyli
składniki pokrojona papryka, pieczarki, mięsko, cebula i starty żółty ser mieszam razem z jajkiem mąką i mlekiem. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany dodaję sos pomidorowy (ten z pizzy) z dodatkiem bazylii, majeranku i czosnku. Wszystko mieszam i na rozgrzanej patelni polanej odrobiną oliwy smażę z obu stron na złoty kolor. Wg mnie świetna alternatywa dla placuszków i fajna aromatyczna kolacja.

http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

Odnośnik do komentarza

tanie gotowanie

Robię ciasto, takie jak na pierogi i warzywa, które zostały w lodówce miksuję na farsz, dodaje mięso (jeśli jest) oraz cieciorkę. Roztrzepuję jajko i pędzelkiem smaruję wierzch kulebiaków. Lepię i wsadzam do piekarnika na 180 stopni i 40 minut :) Mąż powiedział mi ostatnio, że sprytnie wykorzystuję produkty, ale mogłabym zaoszczędzić mądrym gotowaniem. Nie rozumiałam o co mu chodzi. Powiedział, że przeczytał taki artykuł, w którym napisano, że gotując wyłącznie pod przykrywką lub odgrzewając taką ilość jedzenia, jaką jesteśmy w stanie zjeść jednorazowo, możemy oszczędzić nawet 100 zł miesięcznie na rzeczy dla fasolki :P Ach Ci faceci...

Jestem w 10 tygodniu i 1 dniu ciąży :)

Odnośnik do komentarza

i słynne RATATUJ
Składniki

1 mała cukinia,2 dojrzałe pomidory,1 spora słodka cebula
1 czerwona papryka,2 ząbki czosnku, 1 bakłażan
olej i masło do smażenia, sól, pieprz, gałązka tytmianku
szczypta ziół prowansalskich, kilka świeżych listków bazylii
Etapy przygotowania

1
Bakłażana umyć (nie obierać) i pokroić w dość grubą kostkę.
Cukinię umyć (nie obierać) i pokroić w plastry.
Cebulę pokroić w plastry.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dość cienkie paski.
Czosnek pokroić w drobną kosteczkę.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki.
2
W szerokim rondlu rozgrzać olej i masło, wrzucić bakłażan, szybko go przesmażyć na sporym ogniu, po czym przełożyć go do rondelka, trzymać pod przykryciem.
Następnie w rondlu ponownie rozgrzać nowy olej i masło (bo bakłażan „wypił” cały tłuszcz) wrzucić cebulę, czosnek i cukinię, zeszklić je. Wlać wino.
3
Dorzucić paprykę, chwilę przesmażyć, dołożyć pomidory. Wrzucić całą gałązkę tymianku.
Przykryć całość i dusić ok. 20 minut.
Dodać odłożony bakłażan, wymieszać.
Przyprawić całość solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Chwilę jeszcze poddusić.
Wyjąć gałązkę tymianku.
4
Już na talerzach dorzucić listki bazylii.
Można podawać i na ciepło, i na zimno, smakuje bardzo dobrze ze spaghetti.

http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...