Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
domi81

Przepisy na coś z niczego - czyli nie marnujemy żywności w domu

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, dużo ostatnio mówi się o tym że w Polsce wyrzuca się dużo jedzenia. Dlatego proszę Was o tajne przepisy na fajne potrawy z resztek Wasze lub zapożyczone. Podzielmy się sprawdzonymi recepturami na pyszne dania.


http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

mój przepis który ostatnio wynalazłam to tosty z czerstwych bułek.
Przepis jest banalny bułkę czerstwą (pokrojoną w paski)maczamy w wymieszanym uprzednio jajku z mlekiem, pietruszką i startym żółtym serem (oczywiście przyprawiamy do smaku). Następnie obtaczamy w bułce tartej i na patelnie. Świetna przekąska jak i dodatek do zup. POLECAM

monthly_2014_01/przepisy-na-cos-z-niczego-czyli-nie-marnujemy-zywnosci-w-domu_7868.jpg


http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chleb z czerstwego pieczywa

Składniki
CIASTO : 20 dag czerstwego pieczywa
ok. 1/3 l letniej wody
1 1/2dag drożdży
40 dag mąki
5 dag otrębów
1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
1. Czerstwy chleb podzielony na cząstki zalany letnią wodą. - krok 1
Czerstwe pieczywo pokroic na kawałki i zaleć letnią wodą
2. rozczyn- roztarty chleb, drożdze i mąka - krok 2
Gdy ciasto rozmięknie, rozetrzeć przy użyciu by nie miało grudek.Dodać drożdże i część mąki. Rozczyn postawić w cieple
3. wyrobione ciasto - krok 3
Gdy wyrośnie dodać resztę mąki, otręby sól i wyrobić na elastyczne ciasto.
4. wyrośnięte ciasto - krok 4
Po powtórnym wyrośnięciu krótko zagnieść(uwolnić powietrze z ciasta), uformować bochenek włożyć do wysmarowanej i oprószonej otrębami formy, a gdy podrośnie piec ok 160st C ok 1h Życzę smacznego
Rady
do chlebka możemy dodać podsmażoną cebulkę lub rozmaryn wtedy nadamy ciastu intensywny smak i aromat.
przy pieczeniu chlebka najlepiej pilnować wypieku aby się nie spalił,
po ok 20min pieczenia możemy posmarować ciasto białkiem

monthly_2014_01/przepisy-na-cos-z-niczego-czyli-nie-marnujemy-zywnosci-w-domu_7869.jpg


http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

domi super pieczywa zawsze zostaje i potem czerstwieje
a oglądałyście dziś rano jak Michael robił suflet z bananów taki prosty i taqk sobie pomyślałam że jak jest nadwyżka w domu tych owoców i miałyby sie popsuć to fajnie zrobić taki suflet

4 banany mielimy na gładką mase
4 jajka
z białek ubijamy pianę
żółtka ucieramy z odrobiną cukru
wszystkie składniki mieszamy i pieczemy (np w skórkach po bananach)

monthly_2014_01/przepisy-na-cos-z-niczego-czyli-nie-marnujemy-zywnosci-w-domu_7886.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Natko ten przepis nie chwaląc się jest w mojej rodzine dobrych kilka pokoleń, ja piekę chleb, i też robię bardzo podobnie ciasto do pizzy
bardzo nie lubię wyrzucać pieczywa


http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

domi81
świetny przepis
u mnie co raz banany zostają na pewno wypróbuję (a te skórki nie palą się w piekarniku)

robią sie takie czarne trochę ja bym robiła w specjalnych żaroodpornych foremkach tak chyba ładniej wygląda

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

kiedy zostanie mi chleba to obtaczam go w roztrzepanym jajku i smażę grzanki
Gdy zrobię za dużo czy zostanie np ryżu to można zrobić sałatkę Tylko dodać tuńczyka jajka i to co pasuje ...
A gdy zostaną ziemniaki z obiadu to na kolację można podsmażyć z cebulką Dodać roztrzepane jajka i zrobić omlet


http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hqymi36e7.png
http://www.suwaczki.com/tickers/82do3e5ekt2ocja7.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ robiłam pizze w piątek, zostało mi trochę składników już pokrojonych i zrobiłam z nich PIZZERINKI takie placki smażone na patelni - czyli
składniki pokrojona papryka, pieczarki, mięsko, cebula i starty żółty ser mieszam razem z jajkiem mąką i mlekiem. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany dodaję sos pomidorowy (ten z pizzy) z dodatkiem bazylii, majeranku i czosnku. Wszystko mieszam i na rozgrzanej patelni polanej odrobiną oliwy smażę z obu stron na złoty kolor. Wg mnie świetna alternatywa dla placuszków i fajna aromatyczna kolacja.


http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

tanie gotowanie

Robię ciasto, takie jak na pierogi i warzywa, które zostały w lodówce miksuję na farsz, dodaje mięso (jeśli jest) oraz cieciorkę. Roztrzepuję jajko i pędzelkiem smaruję wierzch kulebiaków. Lepię i wsadzam do piekarnika na 180 stopni i 40 minut :) Mąż powiedział mi ostatnio, że sprytnie wykorzystuję produkty, ale mogłabym zaoszczędzić mądrym gotowaniem. Nie rozumiałam o co mu chodzi. Powiedział, że przeczytał taki artykuł, w którym napisano, że gotując wyłącznie pod przykrywką lub odgrzewając taką ilość jedzenia, jaką jesteśmy w stanie zjeść jednorazowo, możemy oszczędzić nawet 100 zł miesięcznie na rzeczy dla fasolki :P Ach Ci faceci...


Jestem w 10 tygodniu i 1 dniu ciąży :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może to brzydko brzmi ale faktem jest że często w lodówce zawsze jakieś resztki jedzenia i wówczas można wiele fajnych potraw wykombinować. Może ktoś z was też tak robi i podzieli się na szybkie i sprawdzone dania z resztek z lodówki?


http://www.suwaczki.com/tickers/w5wq3e5en5kuzrs6.png

http://www.suwaczki.com/tickers/3jvz3e5eqgubclqa.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

agnieszkaa1 kurcze ja robię tak na oko ale zazwyczaj jedno jajko i ważne żeby konsystencja ciasta była jak gęsta śmietana płynne nie stałe ciasto


http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Marg co do kopytek, to dla mnie też jakaś wyższa szkoła jazdy, tutaj proporcje są jednak ważne szukam dobrego przepisu,
za to zamiast kopytek lubię robić kluski kładzione szybko fajnie i smacznie jak znajde ten mój ekstra przepis to podam


http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kopytka uwielbiam ...
Ja ostatnio często robię omleta z ziemniaków Jak z obiadu zostanie z cebulką szczypiorkiem ,koperkiem i rozkłócone jajka a z młodymi ziemniaczkami smakuje jeszcze lepiej


http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hqymi36e7.png
http://www.suwaczki.com/tickers/82do3e5ekt2ocja7.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Marg - Na patelni podsmażam cebulę drobno pokrojoną ,dodaję ziemniaki ,ostatnio dodałam pokrojoną w plasterki cukinię ,posiekaną pietruszkę ,i wlałam na to rozkłócone 4 jajka posoliłam odrobinę i pieprzu też i smaże do tej pory aż się zetną .My się takimi omlecikami zajadamy często


http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hqymi36e7.png
http://www.suwaczki.com/tickers/82do3e5ekt2ocja7.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

i słynne RATATUJ
Składniki

1 mała cukinia,2 dojrzałe pomidory,1 spora słodka cebula
1 czerwona papryka,2 ząbki czosnku, 1 bakłażan
olej i masło do smażenia, sól, pieprz, gałązka tytmianku
szczypta ziół prowansalskich, kilka świeżych listków bazylii
Etapy przygotowania

1
Bakłażana umyć (nie obierać) i pokroić w dość grubą kostkę.
Cukinię umyć (nie obierać) i pokroić w plastry.
Cebulę pokroić w plastry.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dość cienkie paski.
Czosnek pokroić w drobną kosteczkę.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki.
2
W szerokim rondlu rozgrzać olej i masło, wrzucić bakłażan, szybko go przesmażyć na sporym ogniu, po czym przełożyć go do rondelka, trzymać pod przykryciem.
Następnie w rondlu ponownie rozgrzać nowy olej i masło (bo bakłażan „wypił” cały tłuszcz) wrzucić cebulę, czosnek i cukinię, zeszklić je. Wlać wino.
3
Dorzucić paprykę, chwilę przesmażyć, dołożyć pomidory. Wrzucić całą gałązkę tymianku.
Przykryć całość i dusić ok. 20 minut.
Dodać odłożony bakłażan, wymieszać.
Przyprawić całość solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Chwilę jeszcze poddusić.
Wyjąć gałązkę tymianku.
4
Już na talerzach dorzucić listki bazylii.
Można podawać i na ciepło, i na zimno, smakuje bardzo dobrze ze spaghetti.


http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...