Skocz do zawartości
Forum

Dobry glukometr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam pytanie: od jakiegoś czasu mierzyła sobie cukier glukometrem firmy wellion calla. W Święta koleżanka pożyczyła mi inny glukometr bayer contour ts. Zdziwiłam się bardzo bo glukometr bayera pokazuje zupełnie inne (niższe czasem nawet o 50 jednostek!) wyniki. Któremu glukometrowi mam wierzyc? Może poleci mi Pani jakiś inny, sprawdzony?
Jakie są normy cukru dla kobiet w ciąży (ale nie ze zdiagnozowaną cukrzycą ciążową)?

http://www.suwaczki.com/tickers/211xe6ydgbjiep0h.png

Normy dla glukozy są takie same jak u wszystkich 60-100 mg/ml. Co do glukometru to trudno polecić konkretny. W każdym mieście powinien być punkt konsultacyjny dla diabetyków w poradni diabetologicznej ( czasem prowadzą go stowarzyszenia diabetyków lub apteki), i tam można sprawdzić i skontrolować swój glukometr czy dobrze mierzy. Wiele osób używających glukometrów zapomina, że co jakiś czas należy ten glukometr skalibrować. Odpowiednie odczynniki nie są dostępne razem z glukometrem (zazwyczaj kupuje się je osobno) lub właśnie sprawdza się w takim punkcie konsultacyjnym.