Skocz do zawartości
Forum

Bliźniaki 2014 i 2015 :)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Julia83

Jestem po usg, ten lekarz mówi ze moje 3.8cm szyjki to jest ok jak na bliźniaki.mam dużo leżeć, nie stresować się a będzie dobrze.nam nadzieje ze mnie poobserwują i puszcza do domu z zaleceniami żeby sobie leżeć.lepiej w domu nie w szpitalu.buziaki

Gość JJ2015

Julia, ciesze sie ze wszystko wyglada ok! Widze, ze jest nas tu troche z terminami lipcowymi. mam nadzieje, ze w tym tyg ustalimy juz konkretna prognoze terminu CC, bo wciaz sa w tej sprawie rozbieznosci.
Jak sie czujecie? Ja wreszcie troche lepiej, ale duzo spie i leze. Dziewczynki pieknie kopia, preza sie i daja znac, ze sa. Jutro szykujemy pokoj i z dnia na dzien blizniaki staja sie coraz bardziej realne... Polecam Wam filmiki z Cotter Twins na youtube. Slodkie, smieszne i straszne dla tych co nie maja dzieci. U mnie teraz juz ciekawosc jak to bedzie przewaza nad strachem. juz nawet nie chce mi sie wiecej czytac. po prostu czekam. jak na Sw. Mikolaja ;))) Pozdrowienia dla wszystkich, co czekaja i dla tych, dla ktorych czas z dziecmi juz biegnie bardzo szybko.

Gość AśkaSklaśka

Hej wszystkim

JJ2015 dzięki za info o filmikach,teraz już wiem co to płacz stereo:) do tej pory łudziłam się , źe jedno drugiego płaczem nie nakręca :))) daj znać na kiedy ci wyznaczają cc bo my pewnie będziemy miały podobnie☺

PS moje tak zaczęły kopać, źe nie mogę zjeść spokojnie z talerzem umieszczonym na brzuchu

Julia83 jak dobrze jest widzieć, że masz dobry humor. Super, że lekarze mówią, że z szyjką nie jest tak źle..może faktycznie poobserwuja i puszczą Was do domu.
Jej jak ja współczuję Wam Brzuchatki tych nerwów..czy z maluszkami wszystko dobrze, czy uda się donosić..i wiele tego typu pytań..cieszę się, że mam to za sobą..trzymam za Was, wasze maleństwa i szyjki kciuki, oby wszystkie zagrożenia związane z ciążą Was omijały.

My dziś po dniu pełnym zajęć..rano wizyta u audiologa w Olsztynie z Łukaszkiem..na szczęście wszystko dobrze..kolejna kontrola po dziewiątym miesiącu życia. Po południu w końcu obsiałam ogródek..lubię grzebać się w ziemi. To chyba przychodzi z wiekiem, bo kiedyś było to nie do pomyślenia..a od trzech lat to super zajęcie odstresowujace..dobrze, że chłopcy lubią być na dworze.. Jej jakie jest moje zdziwienie, bo wieczorem przytuliły się do mamy i dalej śpią do rana. Z przerwami na jedzenie przez sen. Życzę Wam dziewczyny takich spokojnych maluszków jak moi :-).

A zakupy super sprawa :-). Nie wiem jak Wy ale ja już nie potrafię kupować dla siebie..kupuję tylko dla dzieci.

Pozdrawiam Was serdecznie..miłego, spokojnego dnia.

U nas tez leje od rana! Masakra, pol dnia przespałam. Julia jeśli chodzi o szyjkę to ja miałam ostatnio 3,6 wiec mniej niż Ty i lekarka powiedziała ze szyjka super długa i zamknieta wiec nie ma sie co martwić a Ciebie z 3,8 położyli do szpitala... Co lekarz to opinia. Postanowiłam sie nie stresować na zapas. 13 maja wiec za tydzien mamy kontrole w 24 tygodniu i usg juz sie nie mogę doczekać ! Dzieci dokazuja raz mniej a raz więcej, nigdy nie wiem który to :))) ostatnio zaczely mocniej kopać a teraz znowu słabiej wiec czekam az znów porządnie kopna. W ogóle wariuje chyba od tego siedzenia w domu, ale tak bardzo sie boje. Jest początek maja zeby wytrwać jeszcze 8-9 tygodni to moje największe marzenie! Trzymam za nas wszystkie kciuki i za nasze podwójne maleństwa. Ścisk!

Gość Julia83

tu w szpitalu też co lekarz to inaczej mówi.jeden wiedząc moja szykuje mówi, ze super, drugi ze przyzwoicie a mój..mówi jako tako.wiec sama nie wiem
znowu smutki u mnie.zmarła moja ukochana babcia.boli że jej nie widziałam przez śmiercią..bardzo mi smutno.nawet nie chce myśleć że mnie na pogrzeb nie wypuszcza:(Dlaczego tak jest ze jak się coś wali to na całego:(((((

Gość Gosioolek

Czesc Dziewczyny! Ale fajnie trafic na forum o blizniakach!;)) jakos tak bardziej do mnie przemawia - ciaza blizniacza jest jednak zupelnie inna...
Termin z OM na 6.09 - jestem teraz w 22 tygodniu i 4 dniu. Chcialabym dotrwac do 20 sierpnia...
Czekamy na dwie dziewczynki;).
Ciaza hmm byly komplikacje na poczatku: krwiak podkosmowkowy, ktory sprawial, ze owodnia jednej dziewczynki byla malenka - lekarze dawali male szanse, ze obydwa przezyja. Ale zyja, kopia i wszystko ok.
Szyjka prawie 4 cm -lekarz mowi, ze super i nie ma powodow do zmartwien.
Moim zmartywieniem jest waga- mam 8kg do przodu juz, a kruszynka nigdy nie bylam:( a jak u Was?

Gość Julia83

wiem, ze nerwy mi nie pomogą..ale nie mam serca z kamienia.popłakałam sobie, nawet nieco mi lepiej.Kocham babcie i jeszcze do końca do mnie nie dociera że jej juz nie ma:(((
witamy Gosiolek na forum:) fajnie ze dołączylas:)) ja jestem w 19tygodniu.wiec jesteś troszkę za mną.też odliczanie dni i tygodnie do bezpiecznego terminu i modle się żeby było wszystko dobrze z dziećmi. Twoja ciąża jest jedno czy dwu jajowa? jeszcze nie znam płci.Ty już miałaś ten zaszczyt;))
pozdrawiam i witam w klubie dubeltowych mam:)))))

Witaj Gosioolek- Wasz termin podobny do naszego- 31.08. Teraz jesteśmy w 23 tc. Płeć jednego pana poznaliśmy juz na usg genetycznym w 12 tygodniu, drugiego w 20- dwóch chłopaków, ciaza DK i DO. Skąd jesteś? My z Wawy- może sie spotkamy na porodówce? :)

Julia, oczywiście ze serce nie z kamienia, przykro mi, z powodu Twojej straty, jestem jednak pewna ze sobie dajesz swietnie rade :)
Dobrej nocy Mamusie przyszłe i obecne (ja nie mogę spać ;))

Witajcie dziewczynki:) Chwilę się nie odzywałam. W sumie to pewnie mnie nie pamiętacie. Więc się przypomnę; ) Teraz jestem w 26t3d ciąży. Spodziewam się parki. Imię mamy dla córci Karolinka a dla synka nie mamy pojęcia. W domu dwuletnia Natalka. U mnie szyjka prawie trzy tygodnie temu miała 4 cm. Jednak ja z tych co skurcze mają milion razy dziennie. Nie bolą ale są bardzo nieprzyjemne. W piątek mam wizytę i oby wszystko było ok. Biorę buscopan magnez luteine i duphaston a skurcze i tak są. Modlę się żeby chociaż 3 tygodnie wytrzymać. W piątek dostanę skierowanie do szpitala na sterydy na rozwój plucek. Z córka też miałam przedwcześnie skurcze. Leżalam duuuzo w szpitalu. Urodzilam w 39 tc. W poprzedniej ciąży przytyłam 8 kg. Teraz zaczynalam z wagą 55, 3 a teraz ważę 59. Brzuch mam jak z córka w 9 mscu. W obwodzie około 95cm. No to tyle. Trzymam kciuki za Was wszystkie. Zaglądam codziennie. Damy radę; )

Gość Julia83

dzisiaj na obchod przyszedł jakiś lekarz oszolom..po pierwsze wydusil mnie po brzuchu tak ze do teraz czuję.a potem ze on w oczach widzi anemie..(jakiś znachor czy co?)i albo mu obiecam że codziennie będę jeść szklankę surowej wołowiny albo zleca mi przyjmowanie żelaza.odrazu zaznaczył że przyjmowanie żelaza wiąże się z tym ze dzieci będą miały alergie i ze jest to udowodnione.czy przyjmowalyscie żelazo? i dzieci faktycznie mają alergie?albo też was ostrzegano o takiej możliwości?poczekam na mojego lekarza.bo normalnie zwariować idzie:(((((((

Gość JJ2015

dzien Dobry.
Julia staraj sie nie przejmowac tak bardzo, szkoda nerwow na lekarzy. wazne zeby miec choc jednego, ktoremu ufasz. Ja ostatnio mialam szyjke 3.3 ktora dwoje lekarzy okreslilo jako super. Gdzies czytalam, ze przy 2.5 cm zakladaja pessar.
A pozegnania sa trudne i smutne ale to czesc zycia. glowa do gory i pozytywne filmy i ksiazki, to najlepsze co teraz mozesz zrobic.
ja w 28 tygodniu jestem 10 kg na plusie ale w sumie tylko brzuch i piersi urosly. Na razie tez udalo sie bez rozstepow. Goraco polecam Wam olej migdalowy! najlepszy z roznych ktore testowalam (bio oil, hipp, Fermona) i jedyny ktory pomog na swedzenie. ostatnio kupilam w sklepie 5 stron swiata w Arkadii za 14 pln butelka. W ekologicznych tez bywa ale duzo drozszy.
mam pytanie, jaka apteke internetowa polecacie? szykuje sie do zakupow higienicznych i chce wszystko za jednym zamachem sciagnac. Dobrgo dnia i gratulacje dla tych, co dolaczyly.

Julia83 - faktycznie odwiedził Cię dzisiaj na obchodzie jakiś lekarz "mózgotrzep" i moim zdaniem na zasadzie jednym uchem trzeba wpuścić, a drugim wypuścić ... ale jak najbardziej oczywiście skonsultuj to ze swoim doktorkiem albo jakimś bardziej normalnym lekarzem :)

W sumie chyba osobiście już wolałabym przyjmować tabletki niż wcinać codziennie szklankę surowej wołowiny ... a poza tym tak na marginesie są bardziej przyjazne naturalne produkty bogate w żelazo :)

Ja łykałam praktycznie od początku ciąży dodatkowe żelazo i jakoś nic nikomu - odpukać w niemalowane - nie dolega ... dziewczynki również urodziły się zdrowe z hemoglobiną fakt faktem w jej niskiej granicy, ale mimo wszystko w normie :)

No i ogromne wyrazy współczucia z powodu straty babci ... jeszcze wiem i pamiętam co możesz czuć - w lipcu będzie rok jak odeszła nasza babcia mając skończone 91 latek ;(

Cytrynka251 - pamiętamy pamiętamy, bo jakże by inaczej ... skoro ma być Karolinka - to może braciszek Karolek ??? :)

JJ2015 - jeśli chodzi o zakupy internetowe zakupów higienicznych itp.itd. to słyszałam i czytałam, choć osobiście nie wypróbowałam, że dziewczyny polecają Aptekę Gemini najczęściej i najchętniej ... cenowo podobno korzystnie wychodzi :)

Ewentualnie też podobno allegrowicz HubiWorld ma sporo fajnych i przydatnych akcesoriów, ale chyba będzie drożej - nie porównywałam :)

Gość Gosioolek

Karolinathetwin - ja tez z Warszawy: zamierzam rodzic na Zelaznej. A Ty?
Ja od kilku tygodni lykam zelazo - nie slyszalam nigdy zeby mialo to jakis wplyw na alergie wiec sie nie przejmuje. Ten lekarz to jakis oszolom... Poczekaj na swojego...

Gość Jj2015

Hej.
Ja juz po doktorze. Szyjka 3 cm. Termin 27 lipca.jak sie okazuje przy 2owodniowej, 2kosmowkowej tna po 38 tygodniu. Ja tez na Zelaznej.
Mam dalej odpoczywac. Dziewczynki rosna :)
Ws zelaza to z tego co wiem to akurat surowe mieso jest w ciazy bardzo niewskazane. Trzymajcie sie cieplo!
Pozdrowienia