Skocz do zawartości
Forum

Bliźniaki 2014 i 2015 :)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość JJ2015

Hej
U mnie tez szyjka niepokojaca. Co prawda na usg tydzien temu miala 3.3 ale wczoraj lekarka po badaniu stwierdzila ze sie rozchyla na koncu. I ze nie ma powodu do paniki ale bezwzglednie mam odpoczywac i sie oszczedzac. Monis, napisz prosze co to znaczy, ze " sie oszczedzalas".
Z przejecia nie dopytalam tej lekarki. Co do lozeczka my tez chyba na poczatek bedziemy korzystac z jednego. Dobrego dnia!

Gość Julia83

u mnie na długości się nie skraca,jak to powiedział lekarz jest jako takoama 3.8cm.u mnie jest niepokojący objaw bo szyjka się robi w literę U ale od wewnętrznej strony i to jest niepokojące.poiedział że jak "puści"od wewnątrz to nic nie da się zrobić:( a powiedz-JJ2015 w którym tygodniu jesteś? jak w 18dopiero:(( przeraza mnie to wszystko, leżenie, szpital:((ale trzeba zrobić wszystko..żeby w razie czego nie mieć do siebie żalu..

Gość Jj2015

Julia, sprobuj byc dobrej mysli, ogladac przyjemne filmy i rzeczywiście sporo lezec. Na wiecej nie masz wplywu. Bedzie dobrze. Ciaza blzniacza jest dla poloznikow patologia, co oboje lekarze prowadzacy powtarzaja mi na kazdej wizycie ze roznych komplikacji mozna sie spodziewac. Choc trzeba byc dobrej mysli. Sa kobiety w ciazy pojedynczej ktore leza pare miesiecy z nogami do gory. Bywa roznie. Nie martw sie bo stres tez nie pomaga. Glowa do gory i sie oszczedzamy!

Jej tyle się napisałam i wcieło :-(.

JJ2015 pani doktor wyjaśnila mi, że oszczędny tryb życia to wyjścia tylko do łazienki, do kuchni tylko żeby coś zjeść, nic nie dźwigać a prace domowe ograniczyć tylko do niezbędnego minimum. Strasznie od tego leżenia bolą plecy..ale cóż się nie robi dla dobra naszych pociech. Dlatego Julia83 bądź dzielna..zaopatrz się w dobrą lekturę, dobry film, same pozytywne mysli..lepiej leżeć w domku gdzie synka przypilnujesz, przytulisz.. Moja córcia ma 12 lat, a serce bolało na myśl o szpitalu.

Gość AśkaSklaśka

Hej dziewczyny :)
Założyłam sobie,że do 3 o to będę miała wszystko gotowe po to by później już tylko leżeć :)
julia83 ja też podpisuję się pod słowami koleżanek _ słuchaj lekarza, odpoczywaj i będzie ok:)
Jutro zaczynam 27 tc , pachną mi stopy i ręce, czy wam też to doskwierało/ doskwiera na tym etapie ? Naprawdę zaczynam powoli czuć się jak inkubator :) milej reszty weekendu wszystkim a pannie młodej udanego wesela:)

Julia83 cieszę się, że dziś masz lepszy dzień..trzeba to wytrzymać ze względu na maluszki.. Jak będziesz miała gorszy dzień to pisz..na pewno Cię wesprzemy..wysłuchamy..a jak trzeba to damy przysłowiowego kopa żebyś się podniosła i nie martwiła na zapas.
Buziaki trzymaj się dzielnie :-)

Gość Julia83

będę na pewno bo mi to pomaga bardzo:) dziś faktycznie lepiej, choć teraz mnie tak brzuch ćmi jak na okres trochę.chce już być na oddziale..będę spokojniejsza chyba.
Maatko zachodzę z głowę o co chodzi z tymi pachnącymi nogami i rękami..a to puchnące;)) się teraz w duchu uśmialam;))

O rety :) Ja również chyba ze trzy razy przeczytałam, czy na pewno chodzi o "pachnące" ręce i nogi ... ale gdyby nie Monis79 wpaść na "puchnące", to raczej bym jeszcze nie wpadła - tylko zastanawiała, się czy mnie praktycznie na końcówce również od kończyn górnych i dolnych ładnie pachniało ... doza dobrego humoru przydatna dla każdego :)

Julia83 - głowa do góry, bo musi być dobrze i przyjmuj jak najwięcej pozycji horyzontalnej zgodnie z zaleceniem ... wiem wiem, że ciężko tym bardziej skoro ma się już w domku jedno biegające szczęście, ale o to drugie i trzecie w jednym również trzeba zadbać - będzie dobrze, bo nie ma nawet innej opcji ... my jesteśmy z Tobą, a Ty bądź z nami na bieżąco :)

Należy włączyć pozytywne myślenie, bo to już będzie połowa sukcesu osiągnięta :)

Mona88 - również przyłączam się do wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia ... wiwat wiwat młoda para, bo bocian się już super podwójnie postarał - bawcie się dobrze, ale w granicach rozsądku :)

Hi hi hi teraz to i ja się uśmiałam ;-) nie ma to jak dawka dobrego humoru od rana :-D domyślam, że AskaSklaska pisze albo z telefonu albo z czegoś podobnego bo ja korzystam z telefonu i on też dziwne rzeczy podpowiada..a później jak już pójdzie w świat i nie mogę tego poprawić to śmieje się w duchu i przepraszam za błędy ;-)

Cześć dziewczyny, w sprawie szyjki- czy sa jakieś objawy zewnętrzne, ze tak sie dzieje, ze ona sie skraca? Zastanawiam sie czy mozna to jakoś inaczej stwierdzić niż usg pochwy?

My w 23 tc, bardzo sie boje zeby dotrwać, maluchy sie ruszają i dokazuja nie wyobrażam sobie jakby to było, nawet pisać nie chce. To moja pierwsza ciaza...

Mam jeszcze pytanie- co ile macie wizyty kontrolne i czy na każdej jest usg dzieci?

Gość Julia83

Cześć Karolinathetwin:)
niestety jako takich objawów że szyjka się skraca niestety nie ma.tzn u mnie świadczymy o tym skurcze, taki stawiający się brzuch.lewe właśnie z tym problemem na oddziale.jestem w 18tyg..wiec dopiero co półmetek:(wizyty mam tak bo trzy tygodnie i na każdej usg.moje maluchy też się wierca i proszę Boga żeby dotrzeć do 36tygodnia.boje się bardzo:((

Gość JJ2015

U mnie lekarka wyczuła uchylającą się szyjkę i jej większą miękkość w badaniu ginekologicznym. Zaleciła się oszczędzać i przyjść na kontrolę za 3 tyg., na razie nie widzi wskazań do włączenia dodatkowych leków. Akurat tym razem nie zalecała usg. Mimo tego, pewnie zrobimy, żeby podejrzeć maluchy, bo musze przyznać, że jak za długo nie mam podglądu to zaczynam się stresować. Natomiast praktycznie od początku ciąży przy usg maluchow robimy na zalecenie lekarzy usg dopochwowe szyjki. W sumie odpoczynek, leżenie i brak stresu ponoć przynoszą naprawdę dobre efekty. Ja biorę też dopochwowo luteinę (od początku ciąży). Oboje lekarze (mam dwóch prowadzących ze względu na moje komplikacje zdrowotne) twierdzą, że szyjkę trzeba monitorować, liczyć się z problemami, ale zachować spokój. Dobrego dnia i udanych zakupów w internecie :) !

Gość zabcia1122

Czesc dziewczyny; )

My po wizycie, dzisiaj mamy 29 tc, małe ważą po 1100 g i sa zdrowe jak ryby :*
Kupilam dzisiaj w tesco mase ubranek ponieważ byly fajne promocje jeszcze przy kasie się okazalo ze jest 20zl rabatu przy zakupach powyżej 80zl, wiec polecam wam popatrzeć bo ubranka są cudowne i dobrej jakości :)

Co do częstotliwości wizyt do tej pory mialam co 4 tygodnie a USG te 3 standardowe, ale teraz podobno mam mieć co 2tygodnie :)
pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki za wasze szyjki ;D