Skocz do zawartości
Forum

Bliźniaki 2014 i 2015 :)

Rekomendowane odpowiedzi

Super! Waga dzidziusiow imponujaca:) Tez bym chciala taki finisz;) U mnie oczywiscie jakies wkrecania czasami:/ ale staram sie myslec pozytywnie:) Kolejne usg dopiero 1.07 :( stesknie sie za moimi dzidziusiami. Mam nadzieje ze wszystko ok. OllaLa jyz za nie dlugo bedziesz miala swohe malenstwa przy sobie. Super!

http://www.suwaczki.com/tickers/8p3orjjgxtbcrb8j.png

OllaLa - super wagę chłopcy osiągnęli jak na 36 tydzień ciąży - no i super kolejny, że maluszki tak ładnie rosną, przede wszystkim jednakowo / równomiernie ... tym bardziej, że oni są jednojajowi :)

Zanim się rozpakujecie, to do trzech kilogramów pewnie dobijecie ... czyli pięknie i pełen podziw, bo nie jedna ciąża pojedyncza taką ładną wagę na finishu osiąga :)

Pamiętam, że na jednym usg też miałam podaną wagę 2700g jednej dziewczynki - bodajże w 31 tygodniu ciąży ... druga dziewczynka od samego początku była mniejsza o około 200g i tak zostało do samego końca :)

Ciekawe jak tam Agata86 ... dzisiaj 09 czerwca, więc też w szpitalu na badaniach ... czekamy na wiadomości - dobre, a nawet bardzo dobre i wracaj szybko do domu jeszcze w jednym kawałku ... bo jakby nie patrzeć, to Ty akurat masz jeszcze czas :)

Spokojnej nocki dziewczynki :)

Gratulacje hip hip hura dla Agaty ... a przed chwilką jeszcze napisałam, żeby wracała do domku w jednym kawałku ... a więc zmiana planów i niech wraca (oczywiście szybciutko) razem z chłopcami - mam nadzieje, że pomimo młodego tygodnia ciąży i małej wagi z malutkimi wszystko jak w najlepszym porządku :)

Cześć dziewczyny długo się nie odzywałam bo jakoś czasu było mało ;). Jak jest chwila bo chłopaki śpią to zawsze coś, to pranie, to sprzątanie. U nas wszystko Ok, chłopaki zdrowe i są jak dwa aniołki. Aniołki zostały ochrzczone 18.05 w wcześnie podczas weekendu majowego zaliczyliśmy już pierwszy wypad poza dom z 2 noclegami.
Karmimy się z cyca cały czas w zasadzie bez dokarmiania. Bartuś od miesiąca przesypia już całe noce, Kamilek musi jeszcze zjeść o 24. Jestem wyspana i szczęśliwa. Jest naprawdę super :)
Jak będzie miały jakieś pytanka to oczywiście służę pomocą w miarę możliwości.
M.C. a ja do Ciebie będę się uśmiechać jakby coś ;) - a tak z ciekawości - szczepiłaś dziewczynki na rotavirusa ?

Aka23 - witam i oczywiście, z opóźnieniem, ale jak najbardziej gratuluję chłopaczków :)

Widzę, że "manewrujemy" podobnymi datami z jednodniową różnicą - tylko oczywiście miesiącami się różnimy ... bo my urodziłyśmy się "czwartego", a diabełka z bliźniaczek wyganiałyśmy "dziewiętnastego" :)

Super, że mamusine mleczko wystarcza dzieciaczkom ... tak po cichu, to nawet zazdroszczę - ale oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu :)

A jeśli chodzi o szczepienia, to my mamy jedynie zaliczoną drugą dawkę szczepień obowiązkowych i pierwszą dawkę pneumokoków ... no i stoimy w miejscu, ale za miesiąc (lipiec) będziemy mogli powrócić do kalendarza szczepień :)

W sumie ostatnio się tyle czyta i słucha odnośnie szczepionek pod hasłem "szczepić, czy nie szczepić", że głowa mała się człowiekowi zrobiła ... na rotavirusy starszych córek nie szczepiłam i bliźniaczek też nie miałam w planach :)

Jakby co, to oczywiście ja też wszystkim w miarę możliwości służę pomocą i dobrym słowem :)

Lewel - mnie się wydaje, że mnie od samego początku zaczęło wysadzać jak tylko miesiączki nie dostałam - przynajmniej tak, to odczuwałam, że rosnę w oczach / z godziny na godzinę ... ale to też mogą być tylko takie moje wewnętrzne odczucia, chociaż mąż też któregoś razu powiedział, że zaczęłam się powiększać w mega szybkim tempie - dlatego przeczuwał, że mogą być bliźniaki jak jeszcze nie było nawet potwierdzonej ciąży u ginekologa ... no i trafił w dziesiątkę :)

Pozdrawiam słonecznie :)

Ja ogolnie jestem bardzo szczupla. I ciagle slysze od innych: Gdzie Ty pomiescisz te blizniaki..... :/ Troszke uroslam ale zaczelam sobie wkrecac czy nie za mali;D ale jestem glupia jeszcze bede zalowala tego co powiedzialam ;) Na pewno za niedlugo bedzie widac duzy ciazowy brzuszek a ja bede plakac ze mi ciezko;) ale wiecie ludzie tak mowia a ja rozkminiam za duzo : D Dziewczyny dzis bardzo bola mnie plecy w odcinku ledzwiowym:/ Czasami na okres mnie tak bolaly:( Mialam juz tak wczesnie a teraz znowu. To poczatek 3 miesiaca u mnie. Tez tak mialyscie?

Andzia303 - witam serdecznie :)

Czyli możemy uznać, że obie mamy listopadowe bliźniaczki ??? :) ... czy Twoje "szczęścia" są już starsze, a dopiero po siedmiu miesiącach odżyłaś - bo można to wszystko rozumieć na dwa sposoby :)

Pięknie powiedziane, z tym "losem na loterii", więc pozwól - że zapożyczę od Ciebie, to cudowne stwierdzenie :)

Lewel - widzę, że obie jesteśmy z "podobnej bajki", jeśli chodzi o budowę ciała i szczerość ludzi postronnych ... bo ja też np.: mam taką jedną "życzliwą - upierdliwą" sąsiadkę, co bez przerwy mówiła, że nie donoszę bliźniaków / urodzę najlepiej tutaj, teraz, natychmiast itp. itd. ... natomiast ludzie mijający mnie na ulicy patrząc na ogrom mojego brzucha, też wyskakiwali z tekstem, że zaraz urodzę - choć była to na przykład dopiero połowa ... no, ale wszystkim nie muszę się przecież tłumaczyć, czy na plecach czy czole informacji zamieszczać :)

Kiedyś sobie tylko w duchu powiedziałam, że "kurna chata jeszcze wam wszystkim udowodnię, że donoszę" ... no i się udało, więc Ty też zaprzyj się rękoma i nogami - a niech gadają :)

Do tej pory ludzie patrzą na mnie z podziwem, że taka mała i drobna - dwójkę maluszków na raz urodziła i gdzie ja je nosiłam, że takie duże się urodziły ... na porodówce też nie mogli wyjść z zachwytu - więc kochana wszystko jest wykonalne i niczym się nie potrzebnie nie zamartwiaj :)

Uff, jak gorąco ... jestem praktycznie "w sosie własnym", a co wy biedne możecie w taki skwar powiedzieć :)

M.C. dziekuje za wsparcie! Jezeli chodzi o ludzi to... siostra mojego meza jak dowiedziala sie ze beda blizniaki to powiedziala ze to bedzie cud jak je urodze.... :( eh. Ja jej powiedzialam i zobaczysz bedzie cud! Bardzo ja lubie ale ludzie sie czasami nie zastanawiaja co w ogole do nas mowia:P Moja bratowa oczywiscie twierdzi ze przesadzam z oszczedzniem siebie ( nie ma jeszcze dzieci) ... Jak jej siostra byla w ciazy to nic nie mogla robic, a ciaze miala zdrowa bez zagrozen. Ja mam do tego jeszcze miesniaki, ale dzidziusie na pewno pokaza im gdzie ich miejsce ! Tak to juz jest z ludzmi. Zaczelam ich juz wszystkich olewac. W sumie najbardziej rozumieja mnie moja mama, tesciowa (ona urodzila 8 dzieci) i moj maz:) Tato tez sie martwi ale on po pierwszym usg pytal sie o plec : D tak wiec nie kuma troche tego wszystkiego:)

Lewel - super podejście męża, bo to co nas wszystkie z tego forum spotkało, to naprawdę szczęście do drugiej potęgi :)

Mój mąż - zawsze powtarzał, że marzył o bliźniakach, więc dostał - to co chciał ... mnie osobiście zawsze się podobały podwójne skarby, ale nawet w snach nigdy mnie się nie śniło, że mogłabym od losu je dostać - więc też jestem bardzooo szczęśliwa na maksa :)

A co do siostry Twojego męża - to naprawdę fajnie jej odpowiedziałaś ... należało jej się - brawo :)

Widzę, że mąż ze sporej gromadki pochodzi - fajnie dla dzieciaczków mieć tyle rodzeństwa :)

Masz racje - trzeba się oszczędzać tym bardziej, że jest to ciąża mnoga, więc podwójne obciążenie organizmu - lepiej nie wywoływać wilka z lasu, a później mieć pretensje do samej siebie - jakby nie daj boże zaczęły się schody w pewnym momencie :/

Trzymaj się dzielnie, a do kiedy się "turlasz w trójpaku" - terminowo grudzień, czy już nowy rok maleństwa załapią ??? ... jeśli oczywiście wszystko będzie dzi i pod kontrolą :)

Witajcie dziewczynki,

Sporo czasu mnie tu nie było a tu tyle nowinek...
Ewamala gratuluję uroczych córeczek :) Mam nadzieję że już z drugą córcią wszystko ok i że niedługo nam opowiesz jak zmieniło się wasze życie po przyjściu na świat podwójnego szczęścia:)
Agata tobie też ogromnie gratuluję przyjścia na świat bobasków. Daj znać jak już Wam się wszystko unormuje. Maluszki są jeszcze w szpitalu czy już możecie się nimi cieszyć w domku?
OlaLa jak tam u Ciebie? Już coś ustalone odnośnie cięcia? Jak tam Twoje samopoczucie? Jak maleństwa duże już są?
Level witamy w gronie dubeltowych mam:)

U mnie ostatnio dość nerwowo. Niby wszystko ok. Dzieciaczki rosną i ważą ponad 2500g . Chociaż ostatnio dr nie mógł zmierzyć maleństw bo tak już są biedaczki ściśnięte że za nic nie mógł się za mierzenie zabrać...
Dodatkowo są bardzo "komunikatywne" i jak tylko lekarz dokładał głowice do brzuszka to kopniakami się z nią zapoznawały;)

Na jutro na 8 rano mam przewidzianą cesarkę i siedzę jak na szpilkach. Niby już jest bezpiecznie. W 28 tygodniu dostałam sterydy więc z płuckami też powinno być ok.
Ciąże bliźniacze rzekomo rozwiązuje się w przedziale 35tc-37tc. Więc właściwie jesteśmy w górnej części przedziału czasowego:) (w niedziele zamknęlibyśmy 37 i rozpoczęli 38 tc)
Ale stres i strach jest. Najbardziej dostaje się niestety mojemu mężowi;/ Choć mogę na nim polegać i wspiera mnie we wszystkim. To już są takie emocje...
Trochę mnie przeraża też to że to cesarka. Już nie samo cięcie tylko ten zastrzyk w kręgosłup...
Nigdy nie miałam operacji i trochę się tym wszystkim stresuję.
Początkowo myślałam o porodzie SN ale po tym co przeżył sztangista ze swoją żoną to powoli mi się ten mój pomysł oddalał... Rozmawiałam też z moim lekarzem prowadzącym i On powiedział tylko tyle że jak bardzo chcę to On mnie nie przywiąże do łóżka i nie pokroi... ale przed zabiegiem podpiszę dokumenty że jestem świadoma zagrożeń i że wszystkie komplikacje biorę na siebie.
Powiem Wam że przekonało mnie to do CC jak żadne inne gadanie...
Wszystko dla dzieciaczków:)
Trochę się rozpisałam...
Może jeszcze mi coś przyjdzie do głowy to jeszcze wieczorem napiszę:)
Przyjemnego popołudnia trójpaczki;)

http://www.suwaczki.com/tickers/0d1ykw7ifpz608fq.png

http://fajnamama.pl/suwaczki/9l2p9ra.png

Przewidywany termin mam na styczen, ale lek powiedzial ze pewnie bedziemy sie nastawiac na grudzien. Ja dopiero zaczynam 3 miesiac i nie moge sie doczekac kiedy sie skonczy bo w tedy moze troszke bardziej sie uspokoje;) albo mi sie tak wydaje;) Szyszulka super jutro bedzisz miec bobasy przy sobie! Ja chcialabym dotrwac do tego tyg co Ty:) Gratulacje! Ja bylam nie raz na Cc i na normalnym porodzie ( jestem instrumentariuszka) i dziewczyny ten zastrzyk w kregoslup to chyba nic w porownaniu z naturalnym porodem;) Mowie to tylko z obserwacji, bo nigdy nie rodzilam.

Szyszulka - bądź dzielna, a na pewno wszystko pójdzie jak po maśle i będziesz miała swoje szkrabki przy sobie całe i zdrowe :)

U mnie też było powiedziane: "czas rozwiązać ciążę (nie możemy dłużej czekać), więc proszę się zgłosić w poniedziałek na godzinę ósmą i będziemy cięli" - weekand minął spokojnie, ale w niedzielę wieczorem we mnie się już wszystko zebrało i emocje wzięły górę - więc jak najbardziej Ciebie rozumiem i bardzo mocno trzymam kciuki :)

Ogólnie mam dobre, a nawet bardzo dobre wspomnienia z sali operacyjnej, a nawet powiem - że chyba najspokojniejsze z tych dotychczasowych trzech moich cięć - więc wam wszystkim też tego życzę :)

Lewel - u mnie też lekarz mówił, że przeważnie ciąże bliźniacze kończą się przed terminem, więc wstępnie zakładał - że będzie to koniec października / początek listopada - oczywiście w zależności od samopoczucia w wewnątrz i na zewnątrz ... no i tak przedłużał z tygodnia na tydzień, aż w końcu stwierdził, że czas się rozpakować :)

Fajnie by było, żeby Twoje dzieciaczki zobaczyły świat po tej stronie brzuszka już w nowym roku, bo jakby nie patrzeć będą miały wtedy cały rok do przodu ... no, ale to wszystko zależy od kondycji maleństw - mimo wszystko niech posiedzą "w mamusinym inkubatorku" jak najdłużej :)

Powiem szczerze, że my też początkowo chcieliśmy wózek używany, bo wiadomo - taniej ... model miałam upatrzony - więc oglądaliśmy m.in. takie i okazało się, że były trochę zjechane (wymagały drobnych napraw - przeważnie koła) ... bo wiadomo konstrukcja wózka jest taka sama jak wózka pojedynczego, a obciążenie ma podwójne ... więc mąż doszedł do wniosku, że lepiej dołożyć parę złotych i mieć wózek na gwarancji - coś się zepsuje, to niech naprawiają ... a nie się samemu bujać z usterkami, a przy tym ze swoimi nerwami :)

Biorąc pod uwagę, że upatrzyłam sobie wózek w sumie nie jakoś drastycznie drogi - jak na wózek bliźniaczy, to udało się, że dziewczynki jeżdżą w nowym :)

Szyszulka znalazlas sie :-) czesc kochana.
My lezymy w klinice i czekamy na rozpoczecie akcji porodowej. Tu nie tną "na zimno" .trzymam za Ciebie kciuki. Badz dzielna :-)
Agatko,
Gratuluje Ci Slonko. Jak sie ogarniesz to daj znac co tam
Co do wozka ja mam easy walker duo uzuwany w stanie jest idealnym :-) chcialam tylko ten model kolor niebiesko-granatowy :-)