Skocz do zawartości
Forum

Francja

Rekomendowane odpowiedzi

Ulalala
Witaj lulu :-)

Widze, ze macie wiele tematow do obgadania :-) Ja dopiro raczkujaca we Francji, ale super ze jest nas wiecej :-) Zauwazylam ze sobie na prawde pomagamy. Panuje tu taki optymizm :-)

Pozdrawiam was

Witaj

wlasnie sobie o tobie myslalam tak jak i o wszystkichj mamach niedlugo karmiacych:)
Z moich odkryc jeszcze kosmetykowo leczniczych

Jak macie brodawki popekane to w polse i we francji PURELAN i LANSINOH polecaja. Ale mi sie tak zdarzylo ze mam jedna brodawke wklesla a ze siara juz cieknie mi ponad 1,5 miesiaca to robia sie drobre uszkodzenia.
Kupilam
dodie soins mamelons sensibles

To tez jest 100% lanoliny troche taniej niz lansinoh bo 30 ml to koszt ok 11 euro w aptece z pompka wiec wygodny i tez nie trzeba zmywac przed karmieniem. Dodam ze lansinoh duzo drozszy jest.

http://www.enceinte.com/reglette-38129.png

Lulu ja smarowalam brodawki bepanthenem (przed karmieniem trzeba delikatnie zmyc)i nigdy nie mialam problemow ,poza tym swietnie sie sprawdzil do pupki Poldusia.
Z tym gotowaniem to mi tez podoba sie we w fr nie trzeba godzinami dusic,wyrabiac itp.ale jeszcze bardziej podoba mi sie ze nie uzywa sie tu Vegety,ziarenek smaku itp.przypraw,zdecydowanie wole suszone ziola,pestki i korzonki a tego tu nie brakuje,chciaz na poczatku musialam sie przyzwyczaic .Niemcy tez jedza duzo sztucznosci i wszystko z dodatkiem majonezu albo smietany ,bleeee...mieszkajac tam mialam super linie bo czesto jadalam po wlosku (moj byly chlopak-italianiczyk),tutaj wszystko mi tak smakuje ze musze sie pilnowac hihihi...

Kurcze tematow do obgadania rzeczywiscie nam nie brakuje:)
Moj M dzis mi oznajmil ze najprawdopodobniej w sierpniu albo wrzesniu pojade do Polski bo on wchodzi na dach (buduje juz 2 lata-uparl sie zeby robic to sam bo po pracownikach na budowie tescia wszystko tzreba poprawiac i dlatego tak sie to ciagnie).

Znacie moze jakies stronki gdzie mozna sobie zobaczyc w jakim kolorze wlosow byloby najepiej? Mam ochote na nowa fryzurke bo juz zaczynam wygladac jak hipis :)

hej
na popekane bropdawki nieststey nie ma super srodka :-) Lanolina pomaga, ale generalnie jak juz popekaja to boli.. i ciezko jst karmic. Mi oczywiscie popekaly, pomimo tego, ze Adas bardzo ladnie sie przystawia. Jakos to wytrzymam, wazne ze nie leci krew :-)
Poza tym tez smaruje bephanthenenm, pomimo tego, iz w szpitalu powieizeli mi " NIE, to jest do pupy dzicka" :-) Mam to gdziec, z Artusiem pomagalo, to teraz tez pomoze :-)
Ale dzieki za newsy, powiem mezowi zeby mi kupil natepnym razme. Jak to samo a taniej, to warto :-)

Dotka, co do begety i ziarenem smaku to fakt. Mam mi nawet z polski przywiozla, bo byla zbulwersowana ze tutaj nie ma. Niestety nie jestem na tyle dobrym kucharzem zeby pomagac sobie ziolami i korzonkami, po prostu nie umiem i nie mam nikogo kto by mnie nauczyl.. a przyznam sie, ze tez wolalabym zebuysmy troche zdrowiej jedli..

Dotka, jezeli chodzi o wlosy, to nie wiem czy wiesz ale jestem wizazystka . TO raczej hobby niz zawod, ale swoj szkolenia zrobilam, i troche mam dowiadczenia. Podeslij mi kilka fotek to cosik mzoe doradze :)

BUzuaki dla was!!

http://www.suwaczek.pl/cache/9dcb3fae61.png
http://www.suwaczek.pl/cache/8e9604386d.png
http://www.suwaczek.pl/cache/98bda9a4a3.png

Witam cos sloneczko u mnie wyglada, fajnie moze nie bedzie padac?
nie wielka dla mnie pociecha bo za bardzo wychodzic mi nie wolno , bo mam ciagle skurcze, ale moze mimo wszystko krotki spacerek? DZisiaj jest u nas rynek

Dotka widzialam ze mieszkasz w REYRIEUX ,czy jakos tak? Ja ma tesciow blisko od ciebie bo mieszkaja kolo Perouges , w Saint Eloi to jest niedaleko Meximeux. No to rzut beretem do ciebie. Znasz Perouges? jak nie to warto sie wybrac na sparerek po kamieniach szczegolnie latem jest uroczo, a jak znasz i bylas to moze kiedy sie tam spotkalysmy bo pracowalam 2 razy w wakacje w Ostellerie du Vieux Perouges, to ten hotel restauracja co sprzedaja slyne galletes.

Teraz za bardzo nie bedziemy juz jechac do tesciow bo mi nie za bardzo wolno ale pozniej moze zdarzy se okazja na male spotkanko? :)

Mialo byc o dobrych planach ciazowych.
Jestem pasjonatka tych historii jak i maniaczka kosmetykowa ;). :36_3_8:

Dla kobiet w ciazy i mlodych matek. Ja smaruje brzucho Huile d'amande douce , olejek ze slodkich migdalow gdzie jest duzo witaminy E i przciwdzialaw duzym stopniu powstawaniu rostepow. Wiem ze troche to tez zalezy od skory ale jak juz nawlizac to porzadnie. Mozna kupic w supermarketach i w aptekach. W supermarketach wychodzi w miare tanio ponizej 4 € za butelecke ale uwazac trzeba by ne byl rozcienczony slonecznkowym, w aptece zaproponuja najpierw jakiejs firmy ale mozna poprosic o taki lany do normalnej butelki. Koszt 200ML z butelka to 10 euro wychodzi taniej jest super jakosci i nie rozcienczony.

Liniement oleocalcaire. Juz ktoras wspominala do pielegnacji pupy dziecka duzo tutaj uzywaja to jest polaczenie jakiejs wody wapiennej i oliwy z oliwek 50:50. Mozna kupic gotowy i stabilizowany, ale mozna zrobic samemu jak sie uda kupic ta wode ( l'eau de chaux) plus oliwa z oliwek i w mikserze wymieszac. Ja sama nie robilam jeszcze nie pytalam sie o ta wode wiem ze to tanie wychodzi ale to trzeba uwazac na ceny w aptekach. Jak ktoras chetna na robienie tego typu mazidel :).

A doczytalam caly watek do samego konca ULAULA gratuluje synka. Takie pytanie mial byc Antos i jest Adas kiedy wam sie zmienilo?

Dla mlodych matek i kobitek w ciazy duzo supermarketow ma w Accueil zarezerwowane specjalne paczuszki z probkami, bonami znizkowymi, czasem jakas sie zabawka trafi itd/. trzeba przyjsc z brzuchem albo z dzieckiem albo z zaswiadczeniem o ciazy. Poprosic o karte stalego klienta i juz
robia tak w

Carrefourze
Intermarche ( ale to z reguly tylko w styczniu i we wrzesniu)
Leclerc ( dziecko musi byc juz na swiecie)
Auchan ( juz od ciazy)
Super u
Cora

Ja mam tylko z carrefoura i auchan, w carrfourowskim sa probki jakis pieluszk bon znizkowy plyta CD z piosenkami i jakies glupoty. W auchan podobnie tylko dali duza butelke plunu do kapania.

Znow sie rozpisalam :d

Witam:)
Lulu Saint Eloi gdzie jest dokladnie to nie wiem ale znam Perouges bo mam dobra kolezanke ktora mieszka jeszcze za Meximieux i zawsze tamtedy przejezdzam jadac do niej.Jak bedziesz u tesciow to dawaj znac chetnie sie spotkam do Perouges mam jakies 20-30 minut spacerowej jazdy:)Widze ze mamy wsplna manie-kosmetyki ;)
Ten olejek migdalowy jest na prawde super,ja uzywalam go tez na poczatku dla dzidziusia po kapieli,jesli chodzi o bepanthen to mi kazali nim brodawki w szpitalu smarowac...
Ula jak moglo mi umknac ze jestes wizazystka?Kobieto trzeba sie bylo nie przyznawac,zamecze cie teraz....Wkejam do albumu w moim profilu kilka aktualnych fotek(nie wiem jak je dodac do prywatnych wiadomosci)to moze mi cos doradzisz.Kiedys rozjasnialam wlosy ale w fr fryzjerzy slabo sobie radzo z blondem i najczesciej robia zolty "kask" za ktory zaplacisz 100 euro.Mam teraz do polowy dlugosci wlosow swoj naturalny kolor sredni-mysi blond,oczy szare i dosc okragla twarz niezaleznie od tego ile akurat waze...Najczesciej nosilam poldlugie wlosy wystopniowane z przodu ale nie chce mi sie znowu robic tej samej fryzury.Co do stylu ubierania to zalezy od okazji.Moze jak zobaczysz foty bedziesz umiala powiedziec jakich kolorow mam unikac (wydaje mi sie ze w zoltym i szarym mi nie za ladnie).Uff dobra na razie nie bede cie wiecej molestowac:)
Lulu zobacz zupelnie zapomnialam o tych ofertach w marketach.
Jeszcze jesli chodzi o kosmetyki dla dzieci (moze niekoniecznie noworodkow ale niemowlat) to my uzywalismy Mustele.Wiem ze to nie BIO itd.ale maja teraz serie bez parabenow jesli ktos woli i uwielbiam ten zapach.Moj synek nigdy nie mial problemow ze skorka nie wiem jak to jest z malymi alergikami i Mustela.
Do prania uzywalam Le chat bebe a do plukania le chat sensitive .

....apropos kosmetykow,nie wiem czy juz kiedys nie pisalam ze zanim cokolwiek nowego kupie (dla siebie czy malucha) czytam recenzje na stronce testow konsumenckich www.Beauté-test.com ,swietny trening dla nauki jezyka (lepiej mi idzie czytanie niz mowienie :( ).

Jeszcze tak szybciutko male pytanko...zwracam sie do dziewczyn z opanowanym jezykiem,znaci emoze jakies wierszyki ,cos co moznaby napisac na kartce na Dzien ojca (w ta niedziele)? Przygotowuje z synkiem laurke i chcialabym M zaskoczyc :)

Polecam tez infobebes.fr stronka nie tylko o kosmetykach dzieciecych ale i innych artykulach dla dzieci . A Beauté test tez znam

wierszykow nie znam osobiscie ale znalazlam stronke
w w w fete-enfants.com/fete-des-peres/fete-peres-poemes.htm

i jeszcze
---------------------------------------------------------------------
Petit papa,

C'est aujourd'hui ta fête,

Maman l'a dit

Quand tu n'étais pas là.

J'avais des fleurs,

Pour couronner ta tête,

Et des baisers,

Pour consoler ton coeur.

Petit papa, Petit papa.

-----------------------------------------------------------------
Petit papa,

C'est aujourd'hui ta fête,

Maman l'a dit

Quand tu n'étais pas là.

J'avais des fleurs,

Pour couronner ta tête,

Et un bouquet,

Pour mettre sur ton coeur.

Petit papa, Petit papa.

-----------------------------------------------------------------------
Comptine pour la fête des pères
Ma main est une fleur (main grande ouverte)
Mes doigts sont des pétales (écarter les doigts)
Je t'aime, un peu (pouce)
Beaucoup, passionnément, (index, majeur)
A la folie, pas du tout (annulaire, auriculaire)
Pas du tout ? (rejet de l'auriculaire)
Vilaine petite fleur ! (tapoter la main)
Moi, je sais bien que papa (mains croisées sur son cour)
M'aime de tout son coeur ! (balancement latéral du corps)

--------------------------------------

swisstools.net/commentairepop.asp?id=30821

Nie moge wysylac linkow jeszcze , w tej przed ostatniej cytowanej w nawiasach sa ruchy paluszkow napisane
ale jak bedziesz pisac to wykasuj. Na ostatniej stronie uwaga bo masa bledow , ah ci freancuzi wlasnego jezyka nie jarza :D

Dotka, za malo fotek. Ciezko mi cos stwierdzic, chociaz mam juz pewna wizje.. I zolte kolory ida w odstawke, to pewne, co do szarosci to bym sie zastanowila. Wiele zalezy od koloru wlosow, trybu zycia, sposobu ubierania.
Ile czasu chcesz/mozesz spedac na ukadaniu wlosow? Od tego tez zalezy ewentualna fryzura. CO do koloru, myslisz nad diametralna zmiana, czy raczej cos delkatnego?
Potrzebuje zdjecia z profilu, z przodu, w spietych wlosach.Jaki masz kolor oczu? Robisz sobie henne brwi?

BUziaki :-)

Ula zrobie kilka fotek specjalnie dla ciebie i wrzuce pozniej do albumu.Brwi nie farbuje ale czesto przyciemniam kredka do brwi (od lat ta sama chanel blond clair).
Skrobne pozniej cos wiecej bo zaraz idziemy na obiad z okazji dnia tatuska :)
Zimno u nas ze szok,podobno od srody ma wrocic lato.
Pozdrawiam,milej niedzieli kobietki .

Witam, dawno nie pisalam, ale caly czas sledze co tu sie dzieje:-)
Witam Lulu, fajnie, ze jest nas coraz wiecej.

Wlasciwie, to u mnie wszystko bez zmian i nie mam za bardzo co pisac. Pogoda brzydka, nic sie nie chce, nawet na spacer z Milla nie moge wyjsc, bo mala ma lekkki katarek i nie chce zeby bylo gorzej.

Taka leniwa niedziela dzisiaj:-)

Mi z jedzenia tez najbardziej brakuje naszego twarozku, albo serka wiejskiego, te mleczne granulki... Pychotka. Juz nie dlugo pojem.

Lulu, a plec znasz, moze wczesniej pisalas, ale mi umknelo. Powiem Ci, ze nie zazdroszcze Ci, bo ostatnie miesiace bedziesz miala latem, mozesz to naprawde odczuc, nogi moga bardzo puchnac, zycze wytrwaloci.

Jestem ciekawa jak Ula odmieni Dotke? tez mam czasami ochote cos zmienic, ale to by moglo grozic wielka awantura. Mam byc blondynka z dlugimi wlosami... no trudno.

Milla spi, to moze ja tez chwilke sie drzemne.
Pozdrawiam Dziewczyny

Witam wieczorkiem:)
Bylismy w slicznej restauracyjce na obiadku,po powrocie polozylam sie z Poldkiem i spalismy tak prawie do 17.30 wiec dzis moje dziecko pewnie bedzie skakac do polnocy...
Paulina ja tez lubie ten twarozek wiejski z granulkami :)

Ula,wrzucilam szybciutko dwa zdjecia,jestem troche zolta na twarzy bo posmarowalam sie ostatnio samoopalaczem ;)
Co do oczu to moje sa szare ,czasami szaroniebieskie (zalezy co mam ubrane).
Jesli chodzi o jakis konkretny styl to lubie wszystko poza grunge...Latami mialam dluuugie wlosy z jasnym balejazem i wygladalam dosc lalkowato (mojemu to sie akurat podobalo),teraz wole troche bardziej dyskretny look ale z aktualna fryzura mam wrazenie ze wygladam staro,szaro i zaniedbanie .Nie wiem czy chcialabym bardzo radykalnej zmiany ale jesli mialabym byc zadowolona z efektu to czemu nie?WSszystko zalezy co by to mialo byc bo np.w rudych krotkich wlosach to moj M chyba by sie nie cieszyl gdybym do domu wrocila...
co do ciuchow to nosze wszystko.Uwielbiam sukienki,dlugie czy krotkie,jeansy,tuniki,bluzki...z dekoltami troche slabo i buzkami (sukienkami) bez ramiaczek bo splaszczaja to czego juz i tak mam niewiele...
Mam pelno kosmetykow i zawsze robie sobie ten sam makijaz ,co do wlosow to nie lubie specjalnie ukladac ,dlugie rozwiazuja problem o tyle ze na wyjscia nosze rozpuszczone a w domu kitek ale teraz sa juz tak dlugie ze poprostu wisza .
Jestem ciekawa co mi zaproponujesz:) Ktos patrzacy z boku zawsze siega po rozwiazania na ktore samamu sie nie zwraca uwagi albo nie ma odwagi a ty do tego jeszcze masz rozeznanie w temacie.
Dobra ,koncze swoje wywody na dzis wieczor,uciekam do kuchni przygotowac mala kolacje,papa

Witam Dziewczyny,
Dzieki Dotka, Milla to moje male wielkie szczescie. No Poldek tez przystojniacha, no i te wloski blond... tez chcialam, zeby Milla takie miala, no ale nie wyszlo - poszla w tate:-)
Ja sie dzisiaj nie nudzilam, robilam porzadek z papierami. Zawsze robilam to tak co 3 tygodnie, zeby pozniej nie dostac salu, ale ostatnio nie mialam czasu i nazbieralo sie tego z dwoch miesiecy. Myslalam, ze szalu dostane, takie marnotrastwo papieru, biurokracja ponad wszystko, na wszystko papier i potwierdzenie i to z 3 roznych instytucji... no ale jakos dalam rade, to byla droga przez meke, na szczescie Mala spala, a jak nie spala, to tatus sie nia zajmowal:-)

Nie lubie poniedzialkow, bo zawsze mam wtedy najwiecej pracy, nazbieralo sie prania i rzeczy do prasowania, ale zrobie to juz dzisiaj i na kilka dni z glowy. Zreszta zaczynam juz niektore rzeczy szykowac na wyjazd, za 3 tygodne wyjezdzamy do Polski, to bedzie nielada wyprawa. w jednym samochodzie, Moj M, Milla, Tesciowa, ja, no i ukochany pies - Amstaf:-) :przynioslem_kosc: to moze sie okazac przygoda zycia... no i bagaze:hahaha:
Pojedziemy jakies 12-14 godzin, bo my z Poludniowej Wielkopolski jestesmy, a dokladnie z Kalisza - moze ktos zna.
No ale najpierw wizyta u dentysty, zabiegi u kine (mam nadzieje, ze zdaze) i szczepienie Milli. no i mam nadzieje, ze uda mi sie wejsc w spodnie, ktore M mi kupil jak bylam w ciazy, stwierdzil, ze to bedzie dla mni najlepsza motywacja - sa super, ale w pasie, a raczej w biodrach to jeszcze brakuje. No ale cwicze codzienie przez godzine i nie jem slodyczy i staram sie lekkostrawnie jesc, nigdy w zyciu nie jadlam tyle salaty co teraz:-) Pierwsze efekty juz widac.

Meg, daj znac, jak sie czujesz no i czy wiadomo kiedy i jak, taka ciekawa jestem. A i moze znasz jakis dobry sposob podnoszenia dziecka z lozeczka, bo mi kregoslup niedlugo wysiadzie, bo milla to juz pewnie z 6 kg wazy. Z tego co pamietam to znasz sie na tym, no chyba ze znowu cos pokrecilam:-)

Niedlugo ocieplenie, juz nie moge sie doczekac, trzeba troche kolorow nabrac, przejechac sie nad morze, poopalac, a wlasnie, mozecie mi polecic jakis dobry krem z filtrem dla dzieci, wiem,ze takich maluchow nie wystawia sie w ogole na slonce, ale wiatrem tez moga sie opalic no i tych pojedynczych promieni nie da sie uniknac, lepiej posmarowac, niz pozniej zalowac:-)

spadam cos zjesc, do napisania, milego wieczoru

Hej dziewczyny. Przepraszam,z e tak malo sie udzuelam ostatnio, ale mam ptrche roboty.. Adaptuje sie powoli do zycia we 3ke. Nie jest latwo pogodzic wszystkie obowiazki.. JEstem kompletnie wykonczona..i daje mi sie we znaki brak snu.. Spie troche, ale wiecie jak to jest..matka czuwa..byle jekniecie i sie budzi.. Zreszta moj Adas cosraz gorzej spi, nie wiem co jest.. BUdzi sie co 2-3h na jedzenie. POmimo tego ze dobrze pije, przystawia sie do piersi supe, to sie strasznie wygina napina, i lyka powietrze. NIe wiem co jest. Jak robi kupe to normalne.. ale czasami nic nie robi i sie prezy ze hej. POtem jest wieeeeeeeelko beeee i spanie. Przybiera na wadze, wiec nie klopot, ale szkoda mi jego brzuszka, bo jak bedzie tak lykal powietrze to sie koelczki zaczna lada chwila :-(

Dotka, mam konkretna wizje dotyczaca Twoich wlosow. Mysle, e nawyku makijazu nie zmienie, wiec nie bede w to ingerowac. Natomiast co do wlosow, to odwazylam bym sie na konkretne siecie. Wiem, ze nie za bardzo Cie to interesowalo, wiec znalazlam opcje posrednia, kompromisowa, ktora tez bedzie super do Twojej buzi, stulu i trubu zycia. Wkleilam pare fotek na swoj profil, zernij sobie Co do koloru, to poszlabym w zywy braz. Z blondu zrezugnuj.. rozmywa Ci twarz, i sprawia wrazenie ze buzia jest jeszcze bardziej okragla. Zywy braz, to znaczy nie szary, zimny ale zywy! Moze byc z odrobina kasztanowo-czekoladowych pasemek.
Jeszcze chodzi o zjecia, przedstawiaja one krotka forme tej fryzury. Ja dodalabym ok 3 cm, i delikanie wiecej wystoponiowala przy buzi(troszke ja ta wyszczupli). Ta fryzura jest bardzo bezpieczna, naturalna i nie ryzykowna. Mysle,ze wygladalabys super. Tyl glowy bedzie nieco podniesiony, co stworzy odpoweidni kąt z koncem brody i w rezyltacie ladnie wyciagnie twarz. Grzywka tez nie moze byc na krotka, opadajaca na bok, bylaby super. Mysle, ze bedziesz wygladac wystrzalowo.
Jezeli bardzo jestes przywiazana do blond, mozna wrzucic pare reflesow, nie zaszkodza i mzoe nawet dodadza wiecej blasku i zycia fryzurze :-)
Jezeli chodzi o mkiajrz, pomysl o podkresleniu kosci policzkowych, i koniecznie powinnas zrobic sobie beliaktnie brazowa henne brawi! Twoja twarz nabierze zupelnie nowego wyrazu, efekt gwarantowany!!

ehh galabym jeszcze z 10minut ale dzieci wolaja :-(
POzdrawiam

Witanko
Nareszcie sloneczko porzadne wyszlo o by teraz sie znow za goraco nie zrobilo bo beda znow mi nogi puchly :), eh dogodzic kobiecie w ciazy.

A propos ciazy wczoraj bylismy na USG 31 tydnien i 3 dni syn wazy 1,900 kg czyli duzo, jest duzy i jest tluscioch. Nie wiele go widzielismy w prawdzie bo nie dosc ze przyklejony do lozyska obie rece przed mordka kochana to jeszcze pepowina przed oczami. Ale wymierzyc sie go dalo, jes duzy :36_11_1: i cos brzdekala o cesarce ale to sie zobaczy. Dziecko ma miec 4 kg ponad wiec moze ciezko mu bedzie sie wydostac bo ja mam drobne kosci

Zobaczy sie bo syn cos juz w dolku startowym ulozony do porodu i na swiat mu spieszno. :36_1_66:Czyli chyba bedzie wczesniej ,ale duzo nie wiem bo jej zemdlalam w gabinecie usg potem doszlam do siebie w jej gabinecie ale usg przerwala. Nie badala mnie tez mam wizyte na poczatku lipca za dwa tygodnie.
Spieszno mu na swiat i skurcze wlasnie dlatego , mam lezec duzzzzzzzo ;) , potem zemdlalam drugi raz to juz mnie na oddzial zawlekli.
Ja tak mdleje bo mam spora anemie , nic dziwnego w sumie syn zarlok.

Powiedzcie mi jak to sie miezy przybieranie na wadze?
Bo ja na poczatku ciazy wazylam 70 kg ( 175 cm ) i schudlam do 67,5 w pierwszysch 3 miesiacachj a teraz mialam w 7 miesiacu 74 , powiedzmy ze waze 75 czyli ile przybralam? Liczy sie od wagi przy zajsciu czy liczyc juz od tych 68 ?

Bo gdyby liczyc od 70 to tylko 5 kg , a wod plodowych w normie i syn duzy? Moze stad anemia?

Co do dzidziusiowych kremow na sloneczko polecam ADERMY siostra uzywala i super, tez kupie jak bedzie trzeba.

Ponadto mialm umowiona wizyte na masaze , od 2 tygodni na dzisiaj a dzisiaj babadzwoni i pyta sie co jest grane powiedzialam i wtedy powiedziala ze ona praktykuje inne ceny kolo 20 euro drozej za seans by wyszlo po zwrocie. Dalam sobie spokoj, bo 10 seansow to 200 euro ale wkurzyla mnie bo na ostatnia chwile o tym mowi, musze szukac kogos innego ale dzisiaj przez to nie mam nawet ochoty:neutral:

Dobrze lece pozdrawiam

Ulalala dzieki za fotki i porady,wiesz co?W zeszlym roku mialam straszna ochote na fryzure Bekhamowny :) Zastanowie sie nad twoja propozycja powaznie bo wydaje mi sie atrakcyjna,jedyne co mnie troch znieczeca to ze takich wlosow nie mozna zwiazac a ja w domu tak najbardziej lubie,no ale cos za cos :)Co do koloru to twoj pomysl tez mi sie podoba i powiem ci nawet ze zima z nudow ufarbowalam wlosy szamponem koloryzujacy na taki wlasnie odcien brazu tylko moj M narzekal bez konca i nie zdecydowalam sie na trwala koloryzacje u fryzjera.Postaram sie cos ze soba zrobic w nastepnym tygodniu i na pewno wkleje zdjecia .
Ula to pewnie teraz sie zacznie czestsze nocne wstawanie bo dzidzia rosnie i chce wiecej jesc...w tym momencie najwiecej mam przechodzi na butelke tlumaczac ze mialy za malo pokarmu.Moze mleko za szybko leci i maly sie zachlystuje przez co ma kolki?Ja przystawialam do sutka smoczek od butelki na poczatku karmienia zeby dzidzia sie nie krztusila,pozniej maly ssal cyca swoim rytmem.
Lulu moj synek wazyl przy narodzinach 4.200 i mialam cc.Bardzo chcialam sama rodzic ale jak go w koncu zobaczylam to sie cieszylam z tej cesarki :D
Paulina A-derma jest niezla,La roche posay tez (mleczko w tubie-nie spray),Mustele mialam naszego pierwsego wspolnego lata i nie byla za fajna.Trudno sie rozsmarowuje,zostawia bialy nalot czego pozostale dwa kremy nie robia.La roche posay wydaje mi sie lepiej chronic bo moj maly w zeszlym roku posmarowany a-derma raczki troche sobie przypiekl ale Milla jeszcze nie jest tak eksponowana na sloncu jak moj urwis w piaskownicy czy brodziku.
Fajnie ze jedziesz do Polski pochwalic sie malutka:)
Pozdrawiam dziewczyny,lece robic obiadek a pozniej czekaja mnie znienawidzone zakupy zywieniowe,moj M chwilowo bez auta i jezdzi moim do pracy przez co ja jestem uziemiona i lodowka pustkami straszy.
Uciekam,papa

Witajcie,
LULULECO, no nie wiem czy Ci zrobia cesarke, bo Milla w 33 tygodniu wazyla 2200 i o cesarce nic nie mowili, przy narodzinach 4.5 kg. Ale jak jestes drobna, to moze Ci pomoga, tak miala moja kolezanka, bo jest waska w biodrach i jej synek mial problem zprzecisnieciem sie.
ULA moja mala strasznie sie prezyla i wyginala jeszcze w szpitalu, polozna polecila nam zebysmy sie spotkali z osteopata. Bylam troche sceptyczna, moja mama mowila, ze wzywam znachora do dziecka:-) Pomoglo, chyba. Troche drogo bylo, bo tego nie zwracaja.

A gdzie nasza Moniq??

Pozdrawiam

paulina1982
Witajcie,
LULULECO, no nie wiem czy Ci zrobia cesarke, bo Milla w 33 tygodniu wazyla 2200 i o cesarce nic nie mowili, przy narodzinach 4.5 kg. Ale jak jestes drobna, to moze Ci pomoga, tak miala moja kolezanka, bo jest waska w biodrach i jej synek mial problem zprzecisnieciem sie.
Pozdrawiam

nie jest tak zle widze z tym moim synkiem zatem. Gratuluje udanego pologu :) a teraz powiedz mi jaki rozmiar ciuszkow na poczatek ty kupowalas na takiego duzego dzieciaczka, bo ja to jestem pogubiona, co kraj to inne rozmiary, mieszkam kolo szwajcarii, potem siostra mieszka w anglii a w polsce to juz zupelnie inaczej. Kazdy mi radzi inny rozmiar sama nie wiem co brac. A chce kozystac z soldow co beda wiec nie bede czekac na ostania chwile.

dotka
Lulu moj synek wazyl przy narodzinach 4.200 i mialam cc.Bardzo chcialam sama rodzic ale jak go w koncu zobaczylam to sie cieszylam z tej cesarki :D
[Uciekam,papa

nie to zebym sie bala jakos wybitnie cesarki ale sami w sumie na rzie nie wiedza , poczekam troche moze na wizycie za 2 tygodnie dowiem sie wiecej.

Lece na szkole rodzenia moje pierwsze zajecia ;p znow uczulenie mnie dopadlo a bylo spoko jak bylo zimno i brzydko :D . Pogodzilam sie tez z ponczochami uciskowymi. Plus sexy sie nie da.
Moj tata sie smieje moiw nie boj sie jeszcze ci musi brzuch opasc przed porodem , to tak tylko ze moj od poczatku jest opadniety :).

Milego dnia

Czesc:)
Wlasnie wrocilam do domu,super u nas dzis pogoda.Na 16 ide znowu do dentysty,modlcie sie za mnie,bedzie mi odnerwial zeba...
Lulu ja tez chcialam rodzic naturalnie,nawet tak zaczelam.Znieczulenie sprawilo u mnie ze szyjka stwardniala ,do tego maly byl ulozony wysoko i mialam juz mocne skurcze wywolane oksytocyna.Prawie 2 doby mialam nadzieje ze sama urodze ale jak szyjka stwardniala zabrali mnie na blok.Nic sie nie martw na zapas,prawda jest taka ze kazda z nas rodzi inaczej i nie da sie wszystkiego do konca zaplanowac i przewidziec.
Co do ubranek to Poldek mial 54,5 cm przy narodzinach i pierwsze ubranka nosil dla miesiecznego niemowlaka(rozmiarowka francuska ,kupowalam glownie w Petit Bateau,DPAM,Natalys).Te dla noworodkow sa bardzo malutkie i dzidzia ponosi je moze przez tydzien jesli sie urodzi duza.

Wrocilam od dentysty i zyje :) Mam jeszcze jedna wizyte ale to tylko kosmetyka uff...
Za to proponuja mi na odnerwionego zeba koronke (widze ze w fr to normalka,ciekawe ilu Francuzow ma jeszcze swoje oryginalne zeby?) ,nie bardzo mi to pasuje bo wiem ze koronki sa drogie i tylko czesciowo refundowane no ale jesli trzeba bedzie to trudno.
Lulu spokojnie,moj synek byl najwiekszy na oddziale ale na 3 m-ce ubranka nosil jak skonczyl 2 :)

Widze, ze nie ma reguly, trzeba sie tez liczyc ze stratami, jak sie kupuje dla dzidzi, ja ciuszkow dla noworodka to w ogole nie zalozylam Milli, odlozylismy dla kolezanki, bo ona malutka i rodzi w grudniu, to moze jej sie przydadza. Naszczescie duzo tego nie mialam. Na 1 miesiac mialam kilka ciuszkow, ale po misiacu za male. Teraz Milla ma 2 miesiace i niektore ciuszki na 3 miesiace sa juz za male, zakladam juz czasami na 6 miesiecy, podwijam rekawi, troche za duze, ale jej wygodnie.
Dotka ma racje, ze dla noworodkow nie oplaca sie kupowac, proponuje kilka na 1 miesiac, a reszte na 3 miesiace, dziecku wygodniej. Zreszta nalezy tez patrzec wzrokowo, bo kazdy producent troche inaczej szyje, Milla ma sukienke niby na 6 miesiacy, ale jak na nia patrze, to chyba na roczek jej zaloze. Dzieci rosnal jak na drozdzach i jak kupisz nawet troche za duze, to nawet sie nie obejrzysz, a bedzie idealne. Nie kupuj tez za duzo, lepiej pozniej dokupic, bo czesto sie zdarza, ze nawet nie zdarzysz zalozyc, a juzza male. Ja na poczatku najwiecej mialam rzeczy bieliznianych: body, pajacyki, spioszki, skarpetki. w tym dziecku najwygodniej. 2 cieple sweterki i 2 czapeczki i 2 pary spodenek, tak na wyjscie i oczywiscie jedna sukienka. a pozniej wszyscy przychodzili podziwiac malenstwo i przynosili mnostwo prezentow, takze sukienek mam teraz z 10, 5 sweterkow, mnostwo bluzeczek, kurteczek i takie tam... Jak urodzisz mozesz dokupic, jak Ci czegos zabraknie, a tak to nie ma co przesadzac. Nawet jak pozniej bedze kiepsko z czasem, to mozna zamawiac przez internet, jest naprawde duzo taniej, mozna fajne okazje wyhaczyc.
No a poza tym to kupowanie ciuszkow dla dziecka to czysta przyjemnosc i zawsze sie kupi wiecej niz trzeba, ale to jest najwieksza przyjmnosc w ciazy, takze milego kupwania.

Ja tak samo jak Paulina najwiecej na poczatek nakupowalam body ,spichow i takich ubranek w ktorych dzidzia wygodnie spi(na poczatku przeciez prawie tylko to robi),kilka sweterkow czy bluz z bezsensownymi kapturami i jeansow (co mi odbilo?!)tez kupilam ale dzis uwazam ze to zbedny wydatek i zero komfortu dla dziecka.
Ja body najbardziej lubie z PB,nie sa moze najtansze ale zniosa czeste prania i sa wykonane z naprawde delikatnej bawelny.Reszte ciuszkow kupuje roznie,wczesniej sporo w DPAM (dla dzieci do 2 lat maja na prawde tanie i jakosciowe rzeczy,pozniej robi sie drogo),lubie ten sklep bo maja oryginalne zabawne wzory(dla siebie kupuje tam czasami pizamy na rozm. 14 lat_na prawde ladne).Poza tym niezawodny H&M :)
To chyba najczesciej odwiedzane przeze mnie sklepy z ubrankami dzieciecymi .
Uciekam bo zaczyna puszczac znieczulenie i czuje sie jakby mi ktos po morzie nakladl...mialam robic tarte z cukinia na kolacje ale chyba rzuce kanapki na stol i pojde sie polozyc...