Skocz do zawartości
Forum

Francja

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Jestem w 4 miesiącu ciąży i wkrótce wraz z moim francuskim partnerem zamierzamy przeprowadzić się do Francji (gdyż ma trudności ze znalezieniem pracy w Polsce).
Chciałam się Was poradzić na tematy formalne...

..przede wszystkim czy ZUS uznaje L4 wydawane przez Fancuskich lekarzy? - jako że w Polsce pracuję póki co na umowę o pracę i nie chciałabym stracić pieniążków za chorobowy i macierzyński;
..czy istnieją jakieś organizacje nauczające języka francuskiego (oprócz szkól)
..generalnie czy są jakieś istotne rzeczy o których powinnam wiedzieć jadąć do Francji :p?

Z góry serdeczne dzięki za odpowiedź!!

http://s2.pierwszezabki.pl/035/0350949b0.png?2868http://suwaczki.maluchy.pl/li-44199.png

WITAM !!

Mam na imie Justyna. We Francji mieszkam prawie 3 lata razem z narzeczonym Polakiem a od niedawna miom mezm....jestem w 24 tyg ciazy i jestem baaardzo zielona jesli chodzi tu u jakas pomoc czy cos....pracuje legalnie. mąz tez! mieszkam w Biot pomiedzy Nicea a Cannes.......Czy moze ktos mi pomoc?
Z gory dziekuje i prosze o kontakt.

:36_1_68: TYSIA :36_1_66::mama:

witaj justyna
a o jaka pomoc Ci chodzi dokladnie?? przypuszcam ze skoro pracujesz to zrobilas deklaracje ciazy przed koncem 3 go miesiaca?? bo domyslam sie ze Twoj lekarz Ci o tym powiedzial... no a co za tym idzie, bedziesz miec odpowiednik francuskiego beciowego
jesli pracujesz to masz francuskie podstawowe bezpieczenie, domyslam sie ze i dodatkowe tez masz, wiec po narodzinach pewnie dstaniesz od tej dodatkowej premie za narodziny
poza tym, w zaleznosci od zarobkow i wysokosci czynszu, bedziecie moze miec prawo do APL, zasilku mieszkaniowego bo to liczone jest wg zarobkow i czlonkow rodziny
tak samo, po narodzniach bedziecie miec prawo do rodzinnego na pierwsze dziecko, do trzeciego roku zycia dziecka

to tak na wstepie ale wszystko prawie jst warunkowane zarobkami i ogolna sytuacja socjalna rodziny

moze macie jakas assistante sociale, ktora sie Wami "opiekuje", nie wiem, napisz cos wiecej to moze bede mogla wiecej wyjasnic... mowicie po Ffancusku?? planujecie zycie we Francji czy to tylko doraznie??

Nie mowimy po fr...ciawe zglosilam przed 3 miesiacem ale od 4dostalam tzw arret de travail bo mialam ciezka prace i odrazu zawiozlam go do szefowej a ona mi napisala we mnie zwalnia!!!! listu tegojednak nie odebralam bo bylam w kraju i on do niej wrocil,,,,
pieniedzy nie mam zadnych a moj mąż zarabia niiewiele ponad 1000 euro wiec wszytsko sie nam wali i nie wiem co robic ,za co zyc a tu zostac chcemy choc na jakis czas....

:36_1_68: TYSIA :36_1_66::mama:

tysia, sluchaj, na francuskich prawach znam sie tak sobie ale jestem raczej pewna ze pracodawca nie ma prawa Cie zwolnic w momencie jak jestes w ciazy i dajesz u zwolnienie z pracy
(ja tez bylam na zwolnieniu w moich dwoch ciazach) ze wzgladu na ciezkie warunki
do tego, bedac na zwolnieniu zdaje sie, ze on nie ma mozliwosci Cie zwolnic bo Ciebie nie ma w pracy z konkretnej przyczyny
ile czasu pracowalas we r i czy zawsze legalnie??
macie prawo do APL?? zalezy czy mieszkacie w domku czy mieszkaniu panstwowym, prywatnym..
proponuje napisac mi to na PW zebym tu nie zasmiecala prywatnymi informacjami :)

kaki, znalazlam chwilke wiec odpisuje

zeby zlozyc deklaracje ciazy nalezy udac sie do lekarza rodzinnego lub ginekologa, to on ja wypelnia a ty wysylasz do securite sociale
to tak wstepnie, jesli potrzebujesz innych informacji to zachecam do pisania na forum, w miare mozliwosci, jesli czegos nie wiesz postaram sie odpisac
ale moze tak na wstepie cos wiecej o sobie??? skad jestes? gdzie mieszkasz? odkad we Francji i gdzie?? jak przebiega ciaza?? ktory miesiac?? pytam bo ciekwawska bestia ze mnie a i lubie wiedziec z kim rozmawiam :D

Witam :smile_move:
Dawno tu nie zagladalam bo przy pieknej pogodzie szkoda mi czasu na siedzenie przed kompem poza tym moj synek nauczyl sie samodzielnie chodzic i jest aktualnie bardzo aktywny w ciagu dnia wiec niewiele mam czasu dla siebie.
Wzielam sie pilnie za swoj francuski,poznalam przez przypadek pania (francuzka) ktora jest nauczycielka j.niemieckiego (ja mowie biegle) i tak sie porozumiewamy.Znajomi sie smieja ze jestem Polka ktora uczy sie francuskiego korzystajac ze znajomosci niemieckiego,tylko chinczyka jeszcze w tej historii brakuje .
Widze ze watek slabo sie rozwija,dziewczyny szukaja chyba bardziej konkretnej porady niz zagladaja tu na pogaduchy,szkoda...
Moniq wybierasz sie gdzies na wakacje? My planujemy w serpniu wybyc gdzies nad morze ale wszystko juz albo zarezerwowane albo megadrogie...poszukiwania trwaja,nie tracimy nadziei ze cos sie znajdzie.
Pozdrawiam wszystkie mamusie na francuskiej emigracji weekendowo i slonecznie ...

dotka, witaj !
my w tym roku jedziemy do Polski, rzadko jedze wic w tym roku nie ma sily!! maluch ma prawie dwa latka i tylo mama i siostra go widzialydo tej pory :)

my nad morzem bylismy tyg temu, pojechalsmydo Bretanii, nie za daleko, a barzolubie ter okolice, w zaleznosci od wmagan mozna czasem cos fajnego znalezc. tym razem stanlo na najtanszym hotelu formule1 i wszystko poza nim sie zialo, jedno drugim finanowo na jedno wychodzi... grunt zeby byla pooda i razem :D

a Wy gdzie czegos szukcie?? bo domyslam sie ze nie w Bretanii :D

super ze sie maluszek nauczyl chodzic, to teraz oczy wkolo glowy :lol:

Mowisz ze do Polski sie wybieracie?
Rodzina pewnie strasznie jest was ciekawa skoro tak dlugo tam nie bylas .
Ja do Polski jezdze co roku wiec tym razem postanowilam spedzic lato we Francji tym bardziej ze mamy duze 2 remonty ktore wydaja sie nie konczyc i szkoda nam troche czasu na dalekie wyprawy .

Bretania jest na pewno ciekawa my jednak wolimy troche bardziej poludniowo chociaz st.Tropez itp.odpadaja bo bywalismy w tych okolicach juz przed kilku laty i mimo ze jest na co popatrzec i gdzie wypoczac to jednak jest tam cholernie drogo i malo rodzinnie .

Zobaczymy,moze stanie na tym ze pojedziemy nad jezioro genewskie na kilka dni i tez bedzie fajnie.

Syncio moj rezolutny biega po domu i coraz krocej spi w ciagu dnia,mysle ze jak skonczy 2 lata to wcale moze nie miec juz ochoty na siesty...zastanawiam sie czy szczebelkow dwoch w lozeczku nie wyjac zeby mogl samodzielnie z niego wychodzic ale on sie tak kreci podczas snu ze boje sie zeby nie wypadl ...jak muslisz kiedy mozna polozyc dziecko spac w normalnym dzieciecym lozku bez tych drabiniastych bokow?

Widze ze scrap to twoja pasja...dostalam album rodzinny do wyklejania ale nie bardzo wiem od czego zaczac...jest jakas okreslona technika ktorej wypada sie trzymac czy kazdy sobie klei jak i co mu sie podoba?Masz moze kilka ciekawych wskazowek ?

Uciekam do nauki,jutro przychodzi moja korepetytorka a ja jeszcze nic nie tknelam...

dotka, co do scrapa, nie ma tutaj zadnych konkternych wytycznych, robisz jak chcesz, co do wskazowek, jest tutaj watek o scrapie, zaraz poszukam ;)

co do lozka wszystko zalezy od dzieci, moj starszy przeszdl do duzego lozka jak mial 2 latka, troche wiecej, Noas przejdzie jak bedzie mial 2.5r ale lozko jest pietrowe z barierka (w la Redoute), w zwyklym zawsze mozesz zamontowac te boczna barierke jak w vertbaudet

Jakos mi do glowy nie przyszlo zeby watku o scrapie na forum poszukac...
Albumik ladny,mozna na pewno cos efektownego z niego zrobic,musze troche nad tym przysiasc.

2 latka mowisz,moj synek ma 14 m-cy wiec to chyba jeszcze troche malo na lozko bez szczebelkow,poczekam moze lepiej jeszcze troche .
Ostatnio upodobal sobie kapiele przy uzyciu prysznica wiec niemowleca wanienke uzywamy juz tylko sporadycznie . Dziecko mi dorasta w rekordowym tempie...

Biala, witaj, wyzej pisalam juz troche na temat tego co przysluguje kobietom w ciazy i co trzeba zrobic w takich przypadkach
a z drugiej strony, troche meczy mnie to stanowiscko uslug i informacji dla osob ktore tu przychodza WYLACZNIE po informacje
to jest forum a nie punkt informacyjny!!!!!!!!!!!! chetnie pogadam z kims na dluzej i na serio a nie tylko taki jak widac, jeden post, i poszla :)

Biala, witaj
przepraszam za moja reakcje ale jak latwo zobaczc, 3/4 postow na tym watku zatrzymaly sie na ilosci 1-2 tzn udzielilam informacji i sobie poszly..
wiesz, przykro jest jak czlowiek serdecznie podchodzi do ludzi a oni tylko wykorzystuja i nawet nie podziekuja :=)
obiecuje, ze sie doinformuje co i jak, poki co przeczytaj to co napisalam do tej pory, powinno pomoc na poczatek. nie bardzo sie orientuje jak sie jest interimaire, a powiedz mi, mowisz po francusku?? Twoj narzeczony jest Polakiem czy Francuzem?? Napisz cos wiecej o sobie? ile masz lat, odkad we FR, na ile?? gdzie mieszkasz??

patka, witaj, nie bardzo wiem jakie musisz miec papiery, doymslam sie ze musisz zadeklarowac ciaze u lekarza a on juz zajmie sie wyslaniem papierow do tutejszego zusu, oni skontaktuja sie z Toba
ale nie jeste pewna
do jakiego regionu sie wybierasz? czy jedziecie w ciemno czy Twoj chlopak tu pracuje? bo bez srodkow na zycie to chyba sie nie wybieracie? czy owszem.? mimo zasilkow itp to zycie we Fr nie jest tanie i nawet pracujac nie zawsze starcza do pierwszego ;)

Biala, mam nadzieje ze sie nie gniewasz za te moje humory ale sam widzisz jak to tu wyglada :) ae Ty mloda jestes (w porownaniu ze mna)
Mieszkasz w pieknym regionie! to kolo Ciebie jest ferma krokodyli, nie?? Ja jestem we Fr od11lat wiec mam dlugi staz i nie wracam juz do PL ;) zycze szybkiego zafasolkowania!!

Biala, troche poszperalam:)
od kiedy pracujesz we FR? zeby miec prawo do wszelkich zasilkow roszczen i darmowch wizytu lekarzaUSG itd musisz, w dniu planowanej daty porodu, miec 10 miesiecy deklaracji w securite sociale, wiec skro pracujesz od maja to maz juz 6miesiecy :) a do konca ciazy bedzie 10 :)
co do pracy w interim, mysle ze Twoja umowa bedzie rozwiazana w momencie gdy nie bedziesz juz w stanie pracowac, no chyba ze masz niefajnego dyrektora i Ci nie przedluzy umowy bo jestes w ciazy. Tak czy inaczej jesli masz wystarczajaco duzo oplaconych skladek w SEcurite sociale to masz prawo do macierzynskiego jak kazdy czyli 16tyg (rozlozone jak Ci pasuje) a wysokosc jest liczona wg zarobkow

to tyle ile sie dowiedzialam