Skocz do zawartości
Forum

Genetyczny problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
Planujemy z mężem dziecko.
Boimy się o jedną rzecz, problem polega na tym, że mój mąż ma problem ze słuchem, słyszy 50-60 DB, nosi słuchawkę. Jego problem ze słuchem rozpoczął się w wieku 4 lat, badania wykazały że nie wykształciły mu się do końca rzęski w ślimaku, które są odpowiedzialne za prawidłowy słuch.
Problem ten w jego rodzinie pojawia się z pokolenia na pokolenie w linii męskiej(dziadek, ojciec i mąż też ma problem).
Proszę, czy wie ktoś czy można temu jakoś zapobiec, aby nasze potomstwa były zdrowe???
Czy będę musiała zażywać jakieś leki?
Czy trzeba wykonać jakieś specjalistyczne badania?
Czy po urodzeniu dziecka jest jakaś szansa, aby zapobiec temu problemowi?

Proszę o odpowiedzi

Witam,
Planujemy z mężem dziecko.
Boimy się o jedną rzecz, problem polega na tym, że mój mąż ma problem ze słuchem, słyszy 50-60 DB, nosi słuchawkę. Jego problem ze słuchem rozpoczął się w wieku 4 lat, badania wykazały że nie wykształciły mu się do końca rzęski w ślimaku, które są odpowiedzialne za prawidłowy słuch.
Problem ten w jego rodzinie pojawia się z pokolenia na pokolenie w linii męskiej(dziadek, ojciec i mąż też ma problem).
Proszę, czy wie ktoś czy można temu jakoś zapobiec, aby nasze potomstwa były zdrowe???
Czy będę musiała zażywać jakieś leki?
Czy trzeba wykonać jakieś specjalistyczne badania?
Czy po urodzeniu dziecka jest jakaś szansa, aby zapobiec temu problemowi?

Proszę o odpowiedzi

Nie mam podobnego problemu i nie jestem specjalistą. Moją odpowiedź traktuj jako subiektywną obserwację.

Niestety, jeśli jest to problem genetyczny, to niewiele da się zrobić. Jeśli występuje tylko w linii męskiej, to najprawdopodobniej jest to cecha sprzężona z płcią, co oznacza, że jeśli urodzi Wam się córeczka, to będzie zdrowa. Co do brania tabletek, to na pewno kwas foliowy, żeby uniknąć innych wad, jednak na to chyba nie ma tabletek na podobne problemy. Jeśli nie wykształcą się rzęski, to żadne tabletki nie pomogą, trzeba to zaakceptować i żyć normalnie (podobnie jak z daltonizmem). Co do badań specjalistycznych, to po prostu spytaj lekarza.

Pozdrawiam

Upadł jej z kolan kłębek włóczki. Rozwijał się w pośpiechu i uciekał na oślep. Trzymała pocz

Mam wrodzoną wadę słuchu, na 3 dzieci jedno go odziedziczyło.
To jest loteria - zależy czy dziecko odziedziczy słuch po mamie czy po tacie.
Na pewno po urodzeniu dziecko będzie badane - na niedosłuch lekarstw nie ma tylko aparat.
Ale aparat to nie tragedia - popatrz ile ludzi nosi okulary, tyle samo osób ma mniejszą lub większą wadę słuchu i nie ma się czego wstydzić :)

Weronika Jakub i Ania moje słoneczka!