Skocz do zawartości
Forum

Pikantna tarta z dyni


Ann

Rekomendowane odpowiedzi

500 g dyni, 250 g mąki, 125 g masła, jajko, szczypta soli, 3 łyżki grubo startego żółtego sera, łyżka tartej bułki, po 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej i imbiru, żółtko
Z mąki, jajka, masła i soli zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 1,5 h (ja połowę od razu rozłożyłam na formie do tarty i tak włożyłam do lodówki, oraz drugą połowę zawiniętą)
Miąższ z dyni pokroić w kostkę, wymieszać z serem, bułką tartą, imbirem i gałką.
Na cieście (rozwałkowane w formie do tarty) ułożyć farsz, przykryć plastrem rozwałkowanego ciasta (z drugiej schłodzonej połówki). Roztrzepanym żółtkiem posmarować wierzch. Piec oko 35-40 minut w temp. 190-200 st. (do zrumienienia ciasta).
Smacznego!

http://lh4.ggpht.com/_DeQzx1pfd1Q/SQthVc3P03I/AAAAAAAAF5A/jTUpDrtejes/s640/DSC08286.JPG

Odnośnik do komentarza

Ja też wypróbuję, zwłaszcza, że dyniowy sezon :)

Ja robię też taką zimową tartę (zimową, bo rozgrzewającą):
ciasto kruche, na to daję usmażony boczek, podgotowaną fasolkę szparagową (mrożoną albo bez gotowania - z puszki), odrobinkę czosnku i cebulki, to posypuję pieprzem. Na tym wszystkim rozrzucam sporo sera pleśniowego (rokpol), nie solę, bo i boczek słony, i ser robi swoje :)
Pyszne, ale do tego musowo czerwone winko :)

http://suwaczki.maluchy.pl/li-26026.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-68097.png

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...