Skocz do zawartości
Forum

Mamusie Lipiec 2013 :)

Bazylia

Rekomendowane odpowiedzi

agusia1985
dziewczyny jestem przerazona. odebralam dzis wyniki badan na toksoplazmoze i wynik iGg dodatni i IgM tez dodatni . boze chyba bede zaraz ryczec....
wychodzi ze mam ta paskudna chorobe. a najblizsze usg dopiero 2 stycznia usg genetyczne czyli swieta do dupy((((
a jak wasze wyniki

Agusia nic sie nie martw, możesz być nosicielem od ładnych wielu lat, a to w niczym nie jest grozne. Wszystko zależy od poziomu ilościowego. Poza tym pytanie czy masz jakieś objawy i czy byłaś w ostatnim czasie narazona na zakażenie. Masz kota w domu? Jadlaś surowe mięso? Poza tym jak masz kota, to z całą pewnością zaraziłaś się już na samym początku jego posiadania :D
Wiem, że bardzo się martwisz, ale musisz się wstrzymać 3 tygodnie i powtórzyć badania.
Będzie dobrze, głowa do góry!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

:angel1: Pola moja kruszyna odeszla od nas w 26 t.c. 23 marca 2013. Dałaś nam przez 6 miesiecy tyle szczęścia...

Poza tym Aguś, niech Cię ręka boska broni przed czytaniem głupot w internecie. Założ sobie blokadę rodzicielską z dostępem tylko do tego forum :DDD

W internecie jest mnóstwo bzdur, jak mnie zaczął w 7 tygodniu ciąży boleć kręgosłup bardzo mocno w odcinku lędźwiowym to wyczytałam, że to początek poronienia, można zgłupieć!

:angel1: Pola moja kruszyna odeszla od nas w 26 t.c. 23 marca 2013. Dałaś nam przez 6 miesiecy tyle szczęścia...

Aguś nie martw się, ja też niedawno byłam nieźle nastraszona ale grunt to myśleć pozytywnie, jeżeli będziesz się Sama nakręcać nie będzie dobrze, a Ty się wyluzuj idą święta spędź je wspaniale... My trzymamy kciuki:*

A dziewczynki to, iż słabo bywamy na forum musicie wybaczyć, idą święta ciągła bieganina w zasadzie coś i coś ,,, ale ja juz czuję święta wszystko posprzątane choinka ubrana, nawet pierożki na wigilię ulepione:)) wszyscy zaczęli sie zjeżdżać i cała rodzinka niedługo w komplecie , a dzieci biegają i wszystko podjadają, szperają po szafach w poszukiwaniu swoich prezentów, kiedyś nie lubiłam świąt, z powodu mnóstwa zamieszania, dziś się to zmieniło chyba za sprawa dzidziusia:))

Aha i jeszcze jedno, jutro postaram się Wam powysyłać stronki internetowe na darmowe próbki produktów dla mam, jak również dzidziusiów ciekawe porady i darmowe książki.. ja osobiście dostałam już mnóstwo prezentów a mój dzidziuś maskotki i mnóstwo innych rzeczy. Myślę, że to Warto mieć, tym bardziej jeżeli jest to kogoś pierwsza ciąża można dużo poczytać i sie dowiedzieć nowości, a przy okazji dostać kilka prezentów,

Do jutra:)

agusia1985
dziewczyny jestem przerazona. odebralam dzis wyniki badan na toksoplazmoze i wynik iGg dodatni i IgM tez dodatni . boze chyba bede zaraz ryczec....
wychodzi ze mam ta paskudna chorobe. a najblizsze usg dopiero 2 stycznia usg genetyczne czyli swieta do dupy((((
a jak wasze wyniki

Poza tym genetyczne mozna robić od 11 tygodnia ciązy i 3 dnia z tego co pamiętam, więc jeżeli Cię to uspokoi możesz zawsze iść prywatnie w sobotę np. Patrząc na Twój suwaczek będziesz w odpowiednim już dniu.

Magda-op

A dziewczynki to, iż słabo bywamy na forum musicie wybaczyć, idą święta ciągła bieganina w zasadzie coś i coś ,,, ale ja juz czuję święta wszystko posprzątane choinka ubrana, nawet pierożki na wigilię ulepione:)) wszyscy zaczęli sie zjeżdżać i cała rodzinka niedługo w komplecie , a dzieci biegają i wszystko podjadają, szperają po szafach w poszukiwaniu swoich prezentów, kiedyś nie lubiłam świąt, z powodu mnóstwa zamieszania, dziś się to zmieniło chyba za sprawa dzidziusia:))

Magda, powiem Ci, że jak przeczytałam Twój opis świąt to się normalnie wzruszyłam.... obraz mojego dzieciństwa, eh... ja dziś robiłam stroiki świąteczne, posprzątałam troszkę mieszkanie, kupiłam ostatnie prezenty, popakowałam je... a w niedziele z moją siostrą będę lepić pierogi. To taka nasza tradycja, lepimy je od mojego 13 roku życia, 16 - mojej siostry, kiedyś u rodziców (moja mama nie cierpi robienia pierogów, więc ją w tym wyręczamy), a teraz jak mieszkamy już oddzielnie, to u jednej z nas, zawsze do tego wypijałyśmy 2 butelki wina, były plotki, pogaduchy i pierogi się same robiły nawet nie wiem kiedy (z 2 kg maki więc zapas na całe święta). W tym roku pić nie będę i cieszę się z tego powodu :D. W poniedzialek najpierw wigilia u moich rodziców, a poźniej jedziemy do dziadków mojego męza, gdzie spotyka się cała jego wielka rodzina. Bardzo lubię Wigilię :D

Przez Ciebie Magda, chyba jednak ubiorę choinkę w swoim mieszkaniu :D:8_2_96::8_2_96::8_2_96::8_2_96::8_2_96::8_2_96::8_2_96:

Maciejka ma rację, to ze jest dodatni chyba mówi tylko o tym ze kiedyś mogłaś być chora, nie czytaj nic w internecie, ew. skonsultuj to z lekarzem !!

Strasznie nas dużo i to to jest strasznie fajne :))
Ja do aktywnych nie należę jeśli o pisanie chodzi ale z czytaniem jestem na bieżąco ;D

Ja już po wizycie, maluszek ma 5,6 cm, ma nosek, cały kregoslup, przeziernosc 1mm, serduszko jeszcze bije szybko bo 160/min.
Jest tylko jeden problem, trofoblast mam nisko schodzący, cokolwiek to znaczy na tym etapie to zero stosunków (ehh już przywykliśmy, bo od początku nie możemy :( ) i muszę się oszczędzać, nic nie nosić itd.

Już wyczytałam ze do 20 tyg. Zanim nie wykształci się łożysko to trofoblast może zmieniać położenie, a powodem w moim przypadku spowodowane to być może lyzeczkowaniem.

Najważniejsze ze fasolka zdrowa i cała i humorzasta, raz się wierci i skacze, raz odpoczywać bez ruchu ;)
Niesamowote to jest ;)

Czekam na wieści od reszty oraz serdecznie witam nowe lipcowe mamusie.
Mi termin z 7 przeskoczył narazie na 3 ;)

http://www.suwaczki.com/tickers/k0kdjw4zxur1e498.png

http://www.suwaczki.com/tickers/cd9bflw1rm52830h.png

Witajcie dziewczyny mam pewien problem i chciałam się was poradzić , wczoraj rano zauważyłam na bieliźnie malutką plamkę brązową , udałam się do lekarza ponieważ i tak miałam iść na kolejna wizytę. Pan doktor zapytał tylko po co przyszłam , powiedziałam mu o plamieniu a on zrobił usg powiedział że z dzieckiem wszystko ok i przepisał DUPHASTON i GYNALGIN tego drugiego nie powinno się brać w ciąży. Powiedział także że mam brać ten DUPHASTON do puki plamienie nie ustąpi , wyczytałam na forum iż po tym leku i w trakcie jego brania występuje plamienie więc jak się dowiem że już skończyłam plamić. Te plamki już się więcej nie pokazały jedynie na papierze wczoraj wieczorem i dzisiaj jakieś 2 godziny temu był widoczne takie delikatnie prawie nie widzialne zabarwienie bladoróżowe.
Zastanawiam się nad zmianą lekarza, dodam iż lekarz był wczoraj bardzo nie przyjemny tak jak bym nie potrzebnie do niego przyszłam a po badaniu powiedział że zrobimy usg miał w zamiarze dopochwowe ale stwierdził że szkoda czasu . Jest to moja pierwsza ciąża i dopiero koniec 11 tygodnia ;( martwie się co z dzidzi doradzcie co robic . Czy iść jutro do innego lekarza czy wykupić te leki. Przepraszam że tak zaśmiecam forum takim długim postem ale jestem chyba przewrażliwiona co do dzidzi.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3rjjg85u52g5r.png

http://s3.suwaczek.com/20100410650114.png :slub:

Iwuś, moje zdanie jest takie, że powinnaś do swojego lekarza prowadzącego mieć zaufanie, więc rzeczywiście zastanów się nad zmianą.
Zdecydowanie skonsultuj to z innym lekarzem, albo chociaż z jakąś zaprzyjaźnioną panią farmaceutką. One mają bardzo dużą wiedzę, a są bardziej wylewne w udzielaniu odpowiedzi niż lekarze :D

Iwus dupka możesz wziąć na pewno, bo tak lekarze przepisują na plamienia. Jak masz możliwośc to zmień tego lekarza, bo to już kolejny tutaj co na rzexnika powinien iśc ze swoim podejsciem do klienta/pacjenta.
Trzeba znaleźć źródło plamienia, bo moga by ć rożne. Małe krwiaczki, przemeczenie czy czas w którym była planowana miesiączka. (plamienia najczęściej sa niegroźne ale nie można ich bagatelizować).
Mnie lekarz przy plamieniu powiedział, że mam dużo odpoczywać dał dupka, luteine dopochwową, zakazał stosunków i przestrzegł, że wrazie krwawienia/nie plamienia mam jechac do szpitala- nie straszył tylko powiedział, że jeśli będzie taka konieczność -a nie MUSI !!! Dodam, że też miałam taki incydent tylko, który więcej się nie powtórzył, bo zaczęłam o siebie dbać. Trzymaj się i nie stresuj. Tak się zdarza.

http://www.suwaczki.com/tickers/gannxzkr1bs9dxwl.png

http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvj44jmpwscuyg.png

Duphaston i luteina w warynkach nieciazowych powodują plamienia, a wręcz wywołują miesiączkę. w Twojej sytuacji powinny ustać.
Najważniejsze ze nic nie zobaczył złego na usg. Duphaston spokojnie możesz brać ale również polecam zmianę lekarza, przy tym pozostaniesz w nerwach .

Jeśli to koniec 11 tyg to może organizm dał znać o miesiączce, która powinna być w tym czasie ?
Na pewno się nie stresuj, zwlasza ze plamienia słabną!
Wszystko będzie ok ;)

http://www.suwaczki.com/tickers/k0kdjw4zxur1e498.png

http://www.suwaczki.com/tickers/cd9bflw1rm52830h.png

Łojojoj Kobitki ale zescie sie rozpisały:D
Nie było mnie poł dnia a tu nadążyć za Wami nie idzie:D (ale to dobrze)
Mi dzis mdłosci troszke odpuscily, przeziebienie chyba tez powooooooluuuutku odpuszcza:D
Ciesze sie, ze u Was dobrze, a Ty Iwus musisz brac duphaston skoro lekarz kazał. Wiele z nas tu jest na tym leku, ja sama rowniez od poczatku ciazy, teraz schodze z dawki by niebawem całkiem odstawic ale bynajmniej plamien nie mam.
Jesli chodzi o wynik tokso. to z tego co slyszałam, to łapie sie to od kota a wlasciwie od kontaktu z kocimi odchodami np przy wymianie zwirku itp. ale gdyby mi wynik wyszedl na plus , to ja na pewno bym napisala od razu do swojego gin.

http://kobietaintymnie.pl/suwaczek/cache/4c6b8f58.gif

Duphaston to wiem ze mozna ale te drugie właśnie , a lekarza zmienię na pewno.
Staraliśmy się z mężem o dziecko rok i to on pomógł podczas gdy inni lekarze zawiedli.
Ale po wczorajszej wizycie zwątpiłam w tego lekarza. Jeśli uda mi się dostać do lekarza jutro to skonsultuję się z innym jeśli nie to wykupie leki i zobaczymy co bd ;) Mi też powiedział że jak bd krwawienie to mam jechać do lekarza z tym że on to powiedział tak jak by to miało być coś normalnego dla niego, w moim mniemaniu zabrzmiało to tak jak by miał na myśli że najwyżej poronie.
Jak się już tak rozpisuję dostawałyście na NFZ wydruk z badania usg?

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3rjjg85u52g5r.png

http://s3.suwaczek.com/20100410650114.png :slub: