Skocz do zawartości
Forum

Witam a moze macie przepis na jakies ciasta bezmleczne i bezjajeczne?


MAMA ANIOŁKA

Rekomendowane odpowiedzi

Ciastko z kaszy manny i jabłek

2 szklanki kaszy manny,
2 szkl.cukru (mozna mniej),
2-3 szklanki startych jabłek
1/3 kostki margaryny bezmlecznej

Wszystko wartwami rozsypuje sie/rozkłada (sypkie,
jabłka i strużynki tej margaryny) w tortownicy i piecze temperatura 160stopni, ponad pół godziny az wierzch będzie mocno rumiany (ostatnia warstwa nie powinny być jabłka ) Trzeba solidnie natłuścić papier w blasze, ciasto lubi przywierać.

przepis na szarlotkę sypaną

1 kg jabłek
1 szkl mąki
1 szkl kaszy manny
1 szkl cukru
15 dag margaryny bezmlecznej
2,5 łyżeczki proszku do piecz.
łyzka cynamonu

Kaszę, mąkę, cukier i proszek dokładnie wymieszać, podzielić na 3 części.
Jabłka obrać, żetrzeć na tarce, wymieszać z cynamonem. Małą tortownicę
wysmarować tłuszczem dość grubo. Wsypać jedną część suchych produktów, przykryć
połową jabłek, potem drugą porcję suchych, jabłka i resztą suchych produktów.
Na wierzchu położyć wiórki margaryny. Piec 70 min w 200 stopniach.

PIERNIK

Składniki:
1,5 szklanki przecieru z jabłek
0,5 kostki margaryny bezmlecznej (chyba Maryna, ale musisz sprawdzić)
1 szklanka cukru
1 szklanka rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki imbiru lub
0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej
0,5 łyżeczki soli
2 szklanki maki
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 szklanki orzechów

W garnku podgrzewamy, aż do rozpuszczenia i uzyskania jednolitej masy: przecier
jabłkowy, margarynę, cukier, sól, cynamon, imbir i rodzynki. Kiedy wystygnie
dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i orzechami i mieszamy.

Ciasto pieczemy przez godzinę w temperaturze 190°C.Tylko uwazaj z orzechami bo lubia uczulac - mozesz ich po prostu nie dodac.

Ciasto z galaretka

Kruchy spód:
200g margaryny bezmlecznej
250 g mąki
1 cukier waniliowy- rozetrzeć w dłoniach, zagnieść i schłodzić potem upiec

na wierzch:2 galeretki
2 szkl wody
2 szkl mleka sojowego

Galaretki rozpścić w 2 szkl wody, ostudzić. Lekko tężęjącą galaretkę zmiksować
do "spienienia" dodać mleko. Jak zacznie tężeć wylać na kruchy spód.

ciastka piwne

2,5 szklanki mąki
kostka margaryny bezmlecznej
pół szklanki piwa

marmolada lub powidła, ew. dżem ale koniecznie wysokosłodzony, a to teraz rzadkość
cukier puder do posypania

Z mąki, margaryny i piwa zagnieść ciasto, rozwałkować na jakieś 3-4 mm, kroić w
kwadraty, nałożyć marmoladę, założyć na siebie dwa przeciwległe roku (tak jakby
w pół koperty) i piec na złoty kolor w temp.180-200 st. Po upieczeniu posypać
cukrem pudrem.

Przyda sie ?

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

Mam jeszcze pare przepisow - nie wiem czego jeszcze nie mozesz jesc wiec musisz przejrzec te pzrepisy .

Składniki:
1,25 szkl mąki pszennej
1,25 szkl mąki ziemniaczanej
0,5 szkl mąki kukurydzianej
250 g margaryny bezmlecznej
0,75 szkl cukru pudru
2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki wody
Szczypta soli

Kawę rozpuszczamy w wodzie. Mąki mieszamy z cukrem i solą i szybko zagniatamy (lub siekamy w malakserze) ciasto ze wszystkich składników. Urywamy jednakowej wielkości kawałki ciasta, robimy z nich kształt jajeczka przepiórczego i po ułożeniu na blaszcze nacinamy wzdłuż nożykiem tak mniej więcej do 1/3 wysokości. Pieczemy w temperaturze 190 st. ok. 15 minut.

Słodkie obwarzanki

25 dag mąki,
15 dag miekkiej margaryny bezmlecznej,
1 łyżka cukru,
szczypta soli,
zimna woda w ilości nieznanej,
cukier kryształ do posypania (bardziej obtoczenia),

Przesiać mąkę na stolnicę, wymieszać z solą i łyżką cukru. Na wierchu położyć miękkie masło pokrojone na kawałeczki. Wyrabiać czubkami palców, aż powstaną grudki. Wlewać po odrobinie wodę zagniatając cały czas, tak aby uzyskać gładkie i miękkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówy na minimum 2 godzinki. Może być i na całą noc.
Ze schłodzonego ciasta formować długie paluszki grubości maksymalnie 1 cm, pociąć je na kawałki 6-7 cm, obtoczyć w cukrze wysypanym na talerzyk na przykład, delikatnie skręcić wokół własnej osi, chociaż niekoniecznie... i zlepić w formie obwarzanka. Układać na wyłożonej pergaminem albo po prostu natłuszczonej blasze i piec ok 25-30 minut w temp. 180˚C.

Makaroniki czekoladowo-kokosowe

1 puszka mleka skondensowanego, slodzonego (400g)
115g gorzkiej czekolady
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
200g wiorkow kokosowych
1/2 szklanki posiekanych (grubo) migdalow

sposób przygotowania
Mleko z czekolada zagrzac az czekolada sie rozpusci i masa bedzie gladka. Dodac pozostale skladniki i dobrze wymieszac.
Ukladac male kopczyki na blasze wylozonej pergaminem i piec przez 10 minut w temperaturze 180C. Zaraz zdejmowac z blachy i wystudzic na drucianej siateczce.

Karmelkowe chrupki

składniki

1/4 kostki margaryny
1/2 szkl cukru
1 op ryżu preparowanego (dmuchanego) (ok. 40g)

Margarynę rozpuścić, wsypać cukier i smażyć na ostrym ogniu, aż powstanie karmel. Najpierw będzie to wyglądać jak biała piana, potem zacznie łapać kolor i należy uważać, żeby nie spalić- gdy będzie takie średniobrązowe, zdjąć z ognia i wsypać ryż, wymieszać i ostawić na chwilkę do ostygnięcia. Łyżeczką układać kupki masy na papierze do pieczenia. Trzeba to zrobić szybko, bo karmel szybko twardnieje, ale uważac też, żeby się nie poparzyć. Ostudzić ciasteczka i chrupać.

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

Ja dysponuję takimi przepisami, może komuś to pomoże i sobie skorzysta:

tort dla alergika

biszkopt
20 jajek przepiórczych (4 zwykłe)
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki wody

ubić pianę z białek, powoli wsypując cukier ubijać dalej
żółtka wymieszać z wodą i powoli wlewać do miksowanej piany
na konieć powoli wsypywac mąkę przesianą z proszkiem

piec w 160-170 stopniach jakieś 20 minut - ja piekę na oko - aż biszkopt będzie dobrze złoty z wierzchu
na jajkach przepiórczych rośnie słabiej niż na zwykłych

do tego krem:

Zagotowac 4 szklanki mleka koziego lub sojowego , 1 i 1/3 kostki margaryny bezmlecznej , 1 i 1/2 szkl. cukru i 3 cukry waniliowe
w garnuszku zmiksowac poltorej szklanki mleka, czubatą szklanke mąki i 4 zółtka
wlać to do zagotowanego mleka, gotowac az zgęstnieje mieszac szybko i ciągle
Jak ostygnie, wymieszac z pokrojonym w kawałki ananasem z puszki albo mandarynkami albo z czym kolwiek

Kremu wystarczy do przełożenia dwukrotnego i dekoracji biszkoptu jeśli się go robi ze zwykłych jaj
ten przepiórczy da się tylko na pół przeciąć więc kremu zostanie
ale krem jest pycha - to w zasadzie taki budyń i u mnie dzieciarnia go skonsumowała z pomocą dorosłych

ale można zrobić z połowy przepisu i wystarczy na raz przecinany tort

Ciasto dla alergików - bez mleka i jaj

składniki:
szklanka cukru
szklanka wody
pół margaryny bezmlecznej
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cztery łyżki powideł śliwkowych lub innego dozwolonego dżemu

przygotowanie:
Wodę zagotować z cukrem, odstawić z ognia, rozpuścić w tym margarynę. Przestudzić trochę. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, wszystko razem zmiksować, dodać powidła lub dżem.
Włożyć do formy z duszką i piec ok. 45 min.


krem z kaszki do przekładania ciasta

składniki:
szklanka cukru pudru
50g kaszki kukurydzianej
200g margaryny bezmlecznej
300 ml soku owocowego

przygotowanie: margarynę ucieram z cukrem purem. Kaszkę kukurydzianą dodaję do soku. Wszystko razem ucieram na pulchną mase i wstawiam na 3 godziny do lodówki.


Piernik marchewkowy bez mleka, bez jajek

składniki:
2 szklanki utartej marchewki
2 szklanki maki
1 szklanka bakalii (rodzynki, skorka pomoranczy, zamoczone wczesniej daktyle i figi)
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka cynamonu
1/2 lyzeczki zmielonego imbiru

przygotowanie:
Marchewke, bakalie, przyprawy mieszac. Oddzielnie mieszac make i proszek do
pieczenia, dodac do marchewki i mieszac dodajac troche wody. Wychodzi gesta
masa, ktora ciezko odchodzi od rak. Wlozyc do natluszczonej i posypanej bulka
tarta foremki. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciasto bez jajek i mleka

składniki:
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 szklanka cukru
szczypta soli
3 łyżki kakao
6 łyżek oleju
1 łyżka octu
aromat waniliowy
1 szklanka zimnej wody

przygotowanie:
W misce mieszamy: mąka + soda + cukier + sól + kakao.
Robimy 3 dziury:
w 1 wlewamy olej
w 2 ocet
w 3 aromat
wszystko zalewamy woda i mieszamy widelcem - do połączenia składników (nie ubijać)

Piec 35-45 minut w 175 C.

Do tego mozna obojętnie jaką masę, albo dżem
i robimy super tort

RACUCHY DLA BEZMLECZNIAKÓW

1 1/4 szkl. mąki
1 jajo
3/4 szkl. mleka krowiego , koziego lub sojowego
1 łyżki cukru
1,5 dag drożdży
sól
olej do smażenia

Pokruszyć drożdże dodać cukier i ciutkę dowolnego ciepłego mleka , łyżeczkę mąki
Zamieszać i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłe miejsce
Do miski wsypać mąkę, dodać jajo, mleko, szczyptę soli i zaczyn, wymieszć dokładnie łyżką
Odstawić na 15-20 minut w ciepłe miejsce do wyrośniecia
Smażyć na niezbyt gorącym oleju ( oleju tak 1-1,5cm wysokości patelni)
Wychodzą świetne puszyste racuchy

Powyższe przepisy pochodzą z forum.*montignac.*com.*pl

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w343r84udf5lrs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/km5suay3honre8ze.png

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...