Skocz do zawartości
Forum

Nie tylko o aborcji... dyskusje

agusia20112

Rekomendowane odpowiedzi

jadzik
Helena
jadzik

Kobieta jeszcze po urodzniu dziecka jest nieczysta, jak urodzi chłopca, to krócej niż jak urodzi dziewczynkę. Mężczyzna i kobieta po stosunku są nieczyści do wieczora, jak dotknie się zmarłego lub padliny zwierzęcia, też jest się nieczystym i jest jeszcze kilka takich przepisów. Miało to pewnie znaczenie higieniczne w czasach mojżeszowych, ale jest wiele społeczności, któe się tego trzymaja nadal. Ale to nie jest tak, że kobieta jest odosobniona, ale ma np swój stołek i nikt inny na nim nie siedzi, podczas @ nie śpi z mężem w jednym łóżku. Mozna na te przykazania patrzeć w dwojaki sposób, np że to dyskryminacja kobiet podczas @, ale jak czasem miewam takie @, ze mam ochotę nic nie robić i być w odosobnieniu i poczytać sobie wtedy książkę, mieć wolne od pracy, co Wy na to ? ::):

jak dla mnie tragedia:D
co do pczytania ksiazki i chwili odosobienia-to ja czasem podczas @ to najchetniej to bym zostala w pieleszach-ale jest to moj wybor,a nie ze ja nieczysta:wink:

Hihi, każdy ma wybór ::): Piszę tylko jak jest w ST ::):

i to Wy stosujecie podczas kazdej @?
i faktycznie idzisz spac osobno? nie ma zadnego chodzby buzi buzi:wink:?

dla mnie wciaz temat nie do ogarniecia:sofunny:
ale dla Ciebie to pewnie nic "strasznego":wink:

jadzik
A co do mojego brzuszka, to się uspokoił, wczoraj duzo odpoczywalam, bo cały dzień leżałam. Byliśmy u mojej teściowej i ciotki bawiły się z Oliwką. Do kompa siadłam di\opiero po 21 jakoś... Ale wtedy już miałam te skurcze i bóle krzyzowe::(: Wziełam na noc nospę i pomogło, ale miałam stracha i mąż kazał mi już dzisiaj torbę spakować w razie w :D

to dobrze,że Brzusio ok:36_2_25:

Joasia
http://s7.suwaczek.com/200905264565.png
Emilka
http://s4.suwaczek.com/200405064765.png

jbio
Insana
jadzik bez urazy dla Twojej wiary ale ja uważam że samodzielne interpretowanie pisma jest nieco niebezpieczne bo można się bardzo pogubić w tym wszystkim - po ta są osoby uczone w pismie , znają tamte czasu język, obyczaje żeby dobrze zinterpretować jako całość.
Przecież kiedyś było takie prawo, że jak kobieta nie mogła mieć dzieci to jej służąca rodziła na kolanach ..

jbio poszukaj w necie sobie o ile nie masz blokad .. bo wszystko jest możliwe

Raymond Franz ? Wikipedia, wolna encyklopedia
Blisko czterdzieści lat spędziłem jako pełnoczasowy pracownik Organizacji. Miałem na swym koncie pracę na wszystkich szczeblach struktury organizacyjnej. Końcowe piętnaście lat spędziłem w międzynarodowej centrali, z czego przez ostatnie dziewięć byłem członkiem Ciała Kierowniczego Organizacji Świadków Jehowy. Właśnie te ostatnie lata były dla mnie okresem decydującym. Moje iluzje zderzyły się z rzeczywistością. Od tamtego czasu doceniam słuszność słów, jakie niedawno przeczytałem, słów wypowiedzianych przez nieżyjącego już męża stanu. Stwierdził on: „Wielkim wrogiem prawdy często nie jest kłamstwo – świadome, obmyślane, nieszczere, lecz mit – uporczywy, przekonywający, nierealny.” Teraz zaczynam sobie uświadamiać, w jak wielkiej mierze to, na czym oparłem całe moje dorosłe życie, było właśnie takim „mitem – uporczywym, przekonywającym, nierealnym”."[2]

.

Z tego co zrozumiala Insana twierdzi że jbo żyje w nieświadomości m.in dla tego bo nie zana Franca.
A może zna, tylko Insana bieże go jako za prawdomowną osobę co pisze prawde o ŚJ tak jbo może go znać jako osobę oczerniającą ich społeczność.
Po za tym jbo mało co pisze z Insaną na dużo jej pytań nie odpowiada więc skąd te winioski że żyje w okłamywaniu ...

Helena
jadzik
Helena

jak dla mnie tragedia:D
co do pczytania ksiazki i chwili odosobienia-to ja czasem podczas @ to najchetniej to bym zostala w pieleszach-ale jest to moj wybor,a nie ze ja nieczysta:wink:

a co z okresem połogu??
będziesz zdana sama na siebie?
nie mozesz byc wtedy z rodziną?

Joasia
Emilka

IWA23
curry
Helena
Curry,bo podejrzewam ze mozesz wiedziec:P
czy homeopatia zalicza sie do pseudonauk?(tak jak np akupunktura)

Tak :)

Rozwiń to proszę.

Nie ma żadnych potwierdzonych przez niezależnych badaczy dowodów naukowych, że środki homeopatyczne działają na pacjentów. Wszystkie dowody wskazują na to, że substancje te działają jak placebo. Przy czym, jeśli ktoś wierzy w ich skuteczność to obiektywna poprawia zdrowia nie następuje ale subiektywna (nie potwierdzona medycznie) tak. Oznacza, to że człowiek tak pragnie wyzdrowieć iż wierzy, ze to się stało i wierzy że to dzięki lekom homeopat.. Mimo, że lekarze nie zauważają poprawy. Jest takie pojęcie w psychologii samospełniającej się przepowiedni - i to właśnie jest ten mechanizm. W przypadku osób, które nie wierzyły w leki homeopatycznie nie było zarówno subiektywnej jak i obiektywnej poprawy zdrowia.

agusia20112
Helena
jadzik

a co z okresem połogu??

Helena- trudno jest... I w sumie to nie do końca jesteśmy w stanie się stosować do kazdego przykazania... I wiem, zę zostanę tu "obrzucona", bo jak to nie stosuję się do każdego, jak tak ich bronię :Oczko: Ale się staramy ::): Ale nie wiem, czy kiedyś w moim życiu uda mi się dostosować do wszystich, takie zycie i poniosę za nie odpowiadzielność, sama za swoje, jak kazdy ::):

Agusia-
nie jest tak, ze sama sobie jest zostawiona, to że jest nieczysta, to nie oznacza że ktoś nie może się zanieczyścić, żeby jej pomóc ::): Potem się oczyszcza i tyle ::): To nie tragedia się zanieczyścić, jak np stosunek z mężem, tworzy nas nieczystych, co nie znaczy ze jest zły, zę to zanieczyszczenie to grzech ::):

"Moje" przekonania sa rygorystyczne i mogą wydawać się... hmmm nie wiem jak to nazwać, chodzi mi o to że są ciężkie do zrealizowania, ale w miarę jak zaczełam je wprowadzać do życia, to już było inaczej, okazało się, że "nie taki diabeł straszny..." :Oczko: I tak jak piszesz Helena, to nic strasznego, nie tak jak było na początku ::):

jadzik
agusia20112
Helena

a co z okresem połogu??

Helena- trudno jest... I w sumie to nie do końca jesteśmy w stanie się stosować do kazdego przykazania... I wiem, zę zostanę tu "obrzucona", bo jak to nie stosuję się do każdego, jak tak ich bronię :Oczko: Ale się staramy ::): Ale nie wiem, czy kiedyś w moim życiu uda mi się dostosować do wszystich, takie zycie i poniosę za nie odpowiadzielność, sama za swoje, jak kazdy ::):

Agusia-
nie jest tak, ze sama sobie jest zostawiona, to że jest nieczysta, to nie oznacza że ktoś nie może się zanieczyścić, żeby jej pomóc ::): Potem się oczyszcza i tyle ::): To nie tragedia się zanieczyścić, jak np stosunek z mężem, tworzy nas nieczystych, co nie znaczy ze jest zły, zę to zanieczyszczenie to grzech ::):

Odpisalaś na pyt Heleny ogólnie,napisalaś że nie jesteś w stanie stosować się do każdego przykazania a do tego związanego z nieczystością z @/połogoem stosujesz się?

jadzik ja myślę, ze jakbyśmy wszystkie nakazy i przykazani w 100 % przestrzegali i wykonywali bylibyśmy Bogiem, bo tylko on jest idealny. Ludzie nie są. Ale starać się i próbować to jest ważne. Czasami się upada i poddaje, ale ważne , żeby się zebrać, powstać i próbować dalej.

jadzik
agusia20112
Helena

a co z okresem połogu??

Agusia-

teraz już rozumiem....myślałam,że to tak,że w te dni musisz być odizolowana...
a to na zasadzie,że można sie oczyścić...więc nie tak źle

Joasia
Emilka

Yvone
jadzik ja myślę, ze jakbyśmy wszystkie nakazy i przykazani w 100 % przestrzegali i wykonywali bylibyśmy Bogiem, bo tylko on jest idealny. Ludzie nie są. Ale starać się i próbować to jest ważne. Czasami się upada i poddaje, ale ważne , żeby się zebrać, powstać i próbować dalej.

Mądre słowa, podpisuję się pod nimi :zwyrazami_milosci:

agusia20112
ja czasem żałuję,że nie po drodze mi bylo z kościołem ,jako społecznością
bo w sumie w 90% zgadzam sie z prawdami głoszonymi przez kosciół....i podobają mi sie te wspólnoty,że można razem się spotkac i o problemach pogadać i o Bogu

Zawsze teraz możesz zacząć.

agusia nigdy nie jest za późno, żeby znaleźć miejsce, wspólnotę, gdzie będziesz czuła się dobrze i gdzie będziesz mogła pogadać, dostać odpowiedzi na nurtujące pytania. nie zobowiązuje Cię takie poszukiwanie do niczego, a nóż trafisz na fajnych ludzi i w ciekawe miejsce:)

Yvone
agusia nigdy nie jest za późno, żeby znaleźć miejsce, wspólnotę, gdzie będziesz czuła się dobrze i gdzie będziesz mogła pogadać, dostać odpowiedzi na nurtujące pytania. nie zobowiązuje Cię takie poszukiwanie do niczego, a nóż trafisz na fajnych ludzi i w ciekawe miejsce:)

A jak znaleźć wpólnote w danym mieście,co mam np isc do ksiedza i zapytać?

Yvone

ale ja nie lubie robić na pół gwizdka,a żadna wspólnota nie ma dyspensy na to co robię i będe robić

Joasia
Emilka

IWA23
agusia20112
bo w sumie w 90% zgadzam sie z prawdami głoszonymi przez kosciół....i podobają mi sie te wspólnoty,że można razem się spotkac i o problemach pogadać i o Bogu

no i tu problem,ta jedna rzecz co mnie dzieli od kościoła

Joasia
Emilka

nawet jeśli zalegalizowałabym związek-bo to nie tu problem ,jesteśmy razem wiec ślub nam nie zaszkodzi,ale nie chcę sie stresować bliskością ,nie mieć pewności czy nie wpadnę,a nie mam warunków na dziecko,nie mam pracy dopiero moge na nowo szukać,bo Asia w przedszkolu...i co wieczny stres,nie ma pracy to i świadczeń ,a nikt mi nie da....nie mam miejsca,przecie na strych nie pójdę,musze byc pewna ,tego jednego musze pilnować

Joasia
Emilka

agusia20112
IWA23
agusia20112

no i tu problem,ta jedna rzecz co mnie dzieli od kościoła

Tzn możesz rozwinąć.