Skocz do zawartości
Forum

Nie tylko o aborcji... dyskusje

agusia20112

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze jedno. Taki sposób rozumienia wiary "Posłał go aby oddał życie za ludzkość, przez co uwolnił świat z niewoli grzechu ...
A jeśli tak było, że został on posłany przez Boga, to dał te przykazania za jego przyzwoleniem.Wypełnił prawo, które przygotowało na przyjście owego Mesjasza."
jest wspólny dla KK i SJ?

iszmaona
jbio
iszmaona

Skoro 10 przykazań nie obowiązuje to to nie świadczy o wyższości Jezusa nad Bogiem - ojcem? Przeszedł Mesjasz i rzekł: od dziś prawo mojżeszowe nie jest ważne. Moje jest.

Nie, nie. Tylko sama pisałas , że dla Cb jest kosmosem, iż Jezusa posłał Bóg.
Posłał go aby oddał życie za ludzkość, przez co uwolnił świat z niewoli grzechu ...
A jeśli tak było, że został on posłany przez Boga, to dał te przykazania za jego przyzwoleniem.Wypełnił prawo, które przygotowało na przyjście owego Mesjasza.

zrozumialam więcej niż na lekcjach religii. Dzięki :)

Tylko o jakie uwolnienie z niewoli grzechu chodzi bo nie rozumiem.

W skrócie niewola grzechu- to grzech , który odziedziczyliśmy po Adamie i Ewie.
Wypowiadając Bogu posłuszeństwo- zrywając owoc, zgrzeszyli, przez co ich potomkowie również rodzili sie z takim grzechem.
Ponieważ karą za grzech jest śmierć, oni umarli i my umieramy.
Jezus oddał za nas życie aby
nas z tego uwolnić. I tak się stanie, ale w odpowiednim czasie.

http://www.suwaczki.com/tickers/xrots65g3rdz5uhv.png

http://www.suwaczki.com/tickers/9jm9rjjgst2xc7oz.png

Insana
agusia20112
Insana

Papież ich do tego skłaniał? bo to ten sens ciało kierownicze namawia do łap,owek -

jakie ciało?jakie łapówki,bo nie kumam

chodzi o chrześcijan,że ta sama wiara,ten sam Bóg i mordowali się wzajemnie....uważam tylko,ze nie powinno tak być
skoro wierzyli w to samo

Ciało Kierwonicze to u Świadków jehowy najwyższa hierarhia w organizacji skoro skłaniają ludzi do dawania łapówek to mają podwójna moralność taki wniosek. To tak jakby papież zachęcał żeby kraść dawać łapówki i zabijać teraz rozumiesz?

rozumiała co napisałaś,tylko ni jak się ma do pytania
wiem ,że Świadkowie,nie uczestniczą w wojnach....rozważam tu katolików,wierzących w tego samego Boga a zabijających się wzajemnie....i kazdy mysli że ma rację i każdy modli sie (do tego samego Boga)o przeżycie wojny

Joasia
http://s7.suwaczek.com/200905264565.png
Emilka
http://s4.suwaczek.com/200405064765.png

iszmaona
Jeszcze jedno. Taki sposób rozumienia wiary "Posłał go aby oddał życie za ludzkość, przez co uwolnił świat z niewoli grzechu ...
A jeśli tak było, że został on posłany przez Boga, to dał te przykazania za jego przyzwoleniem.Wypełnił prawo, które przygotowało na przyjście owego Mesjasza."
jest wspólny dla KK i SJ?

nie wiem jak jest w KK?

jbio
iszmaona
jbio

Nie, nie. Tylko sama pisałas , że dla Cb jest kosmosem, iż Jezusa posłał Bóg.
Posłał go aby oddał życie za ludzkość, przez co uwolnił świat z niewoli grzechu ...
A jeśli tak było, że został on posłany przez Boga, to dał te przykazania za jego przyzwoleniem.Wypełnił prawo, które przygotowało na przyjście owego Mesjasza.

Wypowiadając Bogu posłuszeństwo- zrywając owoc, zgrzeszyli, przez co ich potomkowie również rodzili sie z takim grzechem.

ale co w odpowiednim czasie?
urodzimy sie bez grzechu pierwotnego?czy będziemy nieśmiertelni?

Joasia
Emilka

Jezus nie zmienił prawa Bożego tylko je wypełnił. I w tym wszystkim wskazał, że najważniejsze jest miłować Boga i bliźniego co nie znaczy, że 10 przykazań nie obowiązuje. Wręcz przeciwnie wrócił do tego aby była nierozerwalność małżeństwa wbrew prawu mojżeszowemu jakie Mojżesz ustanowił przymuszony przez swój lud.

A co do celibatu sam Jezus powiedział, że jest to kwestia sumienia i powołania człowieka - niektóre obrządki katolickie uznają małżeństwa księży więc to jest akurat kwestia każdej religii nie ma że Jezus zakazał czy nakazał a Kościół Katolicki uznał, że będzie celibat aby w pełni oddać się posłudze 0 u ŚJ także niektórzy oddają się całkowicie służbie i nikt im z tego powodu nie robi wyrzutów ;:)

agusia20112
jbio
iszmaona

ale co w odpowiednim czasie?
urodzimy sie bez grzechu pierwotnego?czy będziemy nieśmiertelni?

od grzechu pierworodnego (wg KK) uwalnia nas chrzest.

agusia20112
Insana
jbio człowiek, który był 40 la w świadkach w tym w ciele kierowniczym to bzdura? w takim razie brawo dla ciebie że teraz w ich bzdury wierzysz. bo to książka Franza :D

Wiesz co teraz przeczytałam wszystkie wpisy dziewczyn i doszłam do wniosku że jak ci się cos poda czarne na białym to i tak stwierdzasz że jest fioletowe więc nie ma najmniejszego sensu wdawać sie w dyskusje na temat pisma- poza tym jak pisałam ty nie masz Pisma Świetego tylko wersję na potrzeby Świadków przerobioną 100 lat temu przez niewykształconego w tym kierunku człowieka więc jaka jest jej wartość? odpowiedz sobie sama. I kup Pismo Święte takie jakie my wszystkie mamy i porównaj krok po kroku dojdziesz do prawdy.

iwonek dziękuje za opinię też doszłam do podobnych wniosków dlatego bardzo mnie cieszy, że inne dziewczyny też się włączyły w dyskuję i podoba mi się jak ta dyskusja przebiega

ale czy można się tylko opierać na słowach jednego członka wspólnoty co od niej odszedł
jest wielu co odeszło od koscioła i piszą bardzo niepochlebnie o katolikach,ale też nie wszyscy musza to brać na absolutna prawdę
Świadkowie to nie tylko ten jeden

na słowach nie ale na autentycznych dokumentach już mozna :)

Insana
Jezus nie zmienił prawa Bożego tylko je wypełnił. I w tym wszystkim wskazał, że najważniejsze jest miłować Boga i bliźniego co nie znaczy, że 10 przykazań nie obowiązuje. Wręcz przeciwnie wrócił do tego aby była nierozerwalność małżeństwa wbrew prawu mojżeszowemu jakie Mojżesz ustanowił przymuszony przez swój lud.

A co do celibatu sam Jezus powiedział, że jest to kwestia sumienia i powołania człowieka - niektóre obrządki katolickie uznają małżeństwa księży więc to jest akurat kwestia każdej religii nie ma że Jezus zakazał czy nakazał a Kościół Katolicki uznał, że będzie celibat aby w pełni oddać się posłudze 0 u ŚJ także niektórzy oddają się całkowicie służbie i nikt im z tego powodu nie robi wyrzutów ;:)

ale mają wybór,a księża nie,nie może ksiądz miec rodziny bo takie prawo obowiązuje w kościele katolickim

Joasia
Emilka

agusia20112
Insana

ale mają wybór,a księża nie,nie może ksiądz miec rodziny bo takie prawo obowiązuje w kościele katolickim

jak ktoś chce mięć żonę - nie zostaje księdzem katolickim tylko się żeni i wstępuje np do jakiejś wspólnoty ewangelizacyjnej prawo musi być jednorodne bo inaczej nie byłoby prawem

Insana
agusia20112
Insana
jbio człowiek, który był 40 la w świadkach w tym w ciele kierowniczym to bzdura? w takim razie brawo dla ciebie że teraz w ich bzdury wierzysz. bo to książka Franza :D

Wiesz co teraz przeczytałam wszystkie wpisy dziewczyn i doszłam do wniosku że jak ci się cos poda czarne na białym to i tak stwierdzasz że jest fioletowe więc nie ma najmniejszego sensu wdawać sie w dyskusje na temat pisma- poza tym jak pisałam ty nie masz Pisma Świetego tylko wersję na potrzeby Świadków przerobioną 100 lat temu przez niewykształconego w tym kierunku człowieka więc jaka jest jej wartość? odpowiedz sobie sama. I kup Pismo Święte takie jakie my wszystkie mamy i porównaj krok po kroku dojdziesz do prawdy.

iwonek dziękuje za opinię też doszłam do podobnych wniosków dlatego bardzo mnie cieszy, że inne dziewczyny też się włączyły w dyskuję i podoba mi się jak ta dyskusja przebiega

ale czy można się tylko opierać na słowach jednego członka wspólnoty co od niej odszedł
jest wielu co odeszło od koscioła i piszą bardzo niepochlebnie o katolikach,ale też nie wszyscy musza to brać na absolutna prawdę

nawet jeśli to słowo przeciwko słowu??
może ktos pod wpływem emocji pisał nie całkiem prawdę

tylko tak mi przyszło do głowy-nie wiem co nim kierowało

Joasia
Emilka

Insana
agusia20112
Insana

jak ktoś chce mięć żonę - nie zostaje księdzem katolickim tylko się żeni i wstępuje np do jakiejś wspólnoty ewangelizacyjnej prawo musi być jednorodne bo inaczej nie byłoby prawem

to jasne,tu chodzi o to ,ze kościół Katolicki narzuca księżą celibat,a jak sama pisałaś ,nie było to narzucone przez Jezusa

Joasia
Emilka

agusia20112
Insana
agusia20112

to nim kierowało, że się obudził ze snu po 40 latach odkrył fałsz, podwójna moralność i polecam tą książkę tam nie ma kszty emocji same czyste fakty , macie tam fragment.
Raymond Franz "KRYZYS SUMIENIA: Dwojakie normy. " (Świadkowie Jehowy Pod Lupą)

Helena
noi mi sie nasunelo pytanie:wink:

Dziewczyny,a co Wy robicie w takich chwilach,gdy nie zgadzacie sie z tym co glosi Wasze wyznanie? Czy wogole takie cos mialo miejsce?

U nas często bywa tak, ze zgromadzeni mają odmienne zdanie, jakby się wszyscy zgadzali to by było nudne. Wtedy dyskutujemy ::): Wg mnie nie można zgadzam się ze wszsytkim, nawet ze swoim nauczecielem...

IWA23
Pytanie do jbo i Jadzik w kk są tzw teoretyczni wierzący i kk ich nie wyklucza a jak jest u was ?

Trudno określić kto tak na prawdę wierzy, a kto nie... U nas jest tak, zę jak ktoś grzeszy i społeczność to widzi, tro reaguje się na to. Najpierw rozmawia się z taką osobą na osobności, czy to pastor, czy ktoś inny, jesli to nie pomaga, ktoś nie chce zmienić swojego postępowania, to rozmawia większa grupa... Pójściem na łatwiznę byłoby wykluczenie grzesznika, ale nie można zostawić go samemu sobie, trzeba o niego walczyć modlitwa, rozmową.

iszmaona
jbio

Czyli nie obowiązuje juz nas stosowanie się do Prawa Mojżeszowego, a to co opisałaś było w jednym z nich.

Mimo, że szanujemy Prawo Mojżeszowe, i uważamy je za część Pisma Świętego nie stosujemy się do niego. i jedni uprawiają sex w tych dniach inni nie, kwestia upodobań :)

tu nie tylko o dni krwawienia chodzi ale i o 7 dni po zakończeniu miesiączki.

Ale zakaz spożywania krwi to prawo Mojżeszowe. W NT tez jest o tym mowa?

Kobieta jeszcze po urodzniu dziecka jest nieczysta, jak urodzi chłopca, to krócej niż jak urodzi dziewczynkę. Mężczyzna i kobieta po stosunku są nieczyści do wieczora, jak dotknie się zmarłego lub padliny zwierzęcia, też jest się nieczystym i jest jeszcze kilka takich przepisów. Miało to pewnie znaczenie higieniczne w czasach mojżeszowych, ale jest wiele społeczności, któe się tego trzymaja nadal. Ale to nie jest tak, że kobieta jest odosobniona, ale ma np swój stołek i nikt inny na nim nie siedzi, podczas @ nie śpi z mężem w jednym łóżku. Mozna na te przykazania patrzeć w dwojaki sposób, np że to dyskryminacja kobiet podczas @, ale jak czasem miewam takie @, ze mam ochotę nic nie robić i być w odosobnieniu i poczytać sobie wtedy książkę, mieć wolne od pracy, co Wy na to ? ::):

iszmaona
I co to znaczy, ze Jezus wypełnił prawo? ze je zmienił, skoro wiele nakazów ze ST przestało obowiązywać? W ST poza zakazem spożywania krwi jest równiez zakaz jedzenia tłuszczu (cielców, owiec i kóz: KK 7:22-24).

Co do tłuszczu to są to przepisy dotyczące zwierząt rytualnie skąłdanych w ofierze, ze ich tłuszczu nie wolno spożywać. Ale teraz już nie ma świątyni, więc i tych ofiarnie ma. Bo można je było składać tylko w świątyni, tej jednej konkretnej starotestamentowej, a zostałą ona zburzona. Wg naszego wyznania to właśnie Jezus jest naszą ofiarą za grzechy, taką jakie skłądali za czasów świątyni żydzi.

IWA23
agusia20112
IWA23
A ja mam inne pytanie/temat,już była taka rozmowa na moim watku i wiem że Insana i Jadzik jest na nie i moje pytanie czy uważacie że stosowanie leków homeopatycznych jest wbrew wierze?

:36_2_13: a co ma wiara do tych leków???

Tu masz na szybko artykuł co znalazłam co ma wiara katolicka do leków i wiara Jadzik chyba ma tez ten sam pogląd jak pamiętam i jestem ciekawa czy iwonek i inne wierzące dziewczy ny się do tego stosują
Rodzina katolicka - Głos Kościoła w sprawie homeopatii

Homeopatia ma zwiazek z okultyzmem, a wg przepisów ST nie można się tylakć swery duchów, wróżyć itd. Dlatego ich nie stosujemy.

iszmaona
jbio
iszmaona
I co to znaczy, ze Jezus wypełnił prawo? ze je zmienił, skoro wiele nakazów ze ST przestało obowiązywać? W ST poza zakazem spożywania krwi jest równiez zakaz jedzenia tłuszczu (cielców, owiec i kóz: KK 7:22-24).

Postaram się to wyjaśnić na podstawie przykładu:
Budowniczy wywiązuje się z umowy dotyczącej wzniesienia jakiegoś obiektu nie poprzez podarcie kontraktu, lecz przez postawienie budynku.
Gdy ku zadowoleniu klienta ukończy prace, umowa zostaje spełniona i na budowniczym nie ciążą już dalsze zobowiązania.
Podobnie Jezus nie zniweczył, nie podarł Prawa, ale je spełnił, doskonale się go trzymając. Kiedy „umowa” Prawa Mojżeszowego została wypełniona, przestała obowiązywać lud Boży.

Więc tak jak pisałam poprzednio, nie obowiązują nas również zakaz jedzenia tłuszczu.
A co do krwi to nakaz o powstrzymywaniu sie jest także w Nowym Testamencie.

Żeby umowa została spełniona, budowniczy zobowiązuje się do zrealizowania wszystkich podpunktów. Gdy realizuje tylko część z nich, wówczas nie wypełnił swojego obowiązku.

ach czekaj, chodzi o to, że Jezus wypełnił całe prawo mojżeszowe i wtedy już przestało ono obowiązywać? No a spuścizna po Jezusu to co? Jego prawo?

No właśnie ja tak myyślę, zę dziwne by było jakby Jezus znosił to, czego trzymał się całe życie...

iszmaona
Wracając do tematu Trójcy. Dla mnie to, że Bóg zesłał na ziemię swojego syna, jest takim kosmosem, że to czy nazywany jest synem Boga czy Bogiem nie ma dla mnie znaczenia.

Dobre, dobre ::): Dla mnie to też niezły kosmos, że Bóg posłał swojego syna itd, ale nie wszystko potrafie pojąć swoim ludzkim umysłem, hihi ::):

iszmaona
jbio
chrześcijanie powinni analizować Prawo Mojżeszowe wraz z Dziesięcioma Przykazaniami, gdyż ukazują one Boży punkt widzenia na różne sprawy.

Skoro 10 przykazań nie obowiązuje to to nie świadczy o wyższości Jezusa nad Bogiem - ojcem? Przeszedł Mesjasz i rzekł: od dziś prawo mojżeszowe nie jest ważne. Moje jest.

W przytaczanyh przez jbio dwóch przykazaniach Jezusa o miłowaniu są zawarte wszystkie przykazania starotestamentowe, zadne nie jest przeciwko człowiekowi, bliźniemu ::): Ale moim zdaniem żadnego nie odrzuca...

majordomus a nie sekretarz - tak ale wykazał skruchę i wyjaśnił ze działał w celu obrony papieza przed domniemanym spiskiem a pozatym nic sensacyjnego te dokumenty nie wykazały :D osobiste listy papieża - gdyby tak było juz by była sensacja na skalę światowa

agusia20112
Insana
agusia20112

to jasne,tu chodzi o to ,ze kościół Katolicki narzuca księżą celibat,a jak sama pisałaś ,nie było to narzucone przez Jezusa

no tak ale masz wybór byc księdzem i nie mieć zony albo mieć żonę i inaczej służyć Jezusowi

Insana
agusia20112
Insana

to nim kierowało, że się obudził ze snu po 40 latach odkrył fałsz, podwójna moralność i polecam tą książkę tam nie ma kszty emocji same czyste fakty , macie tam fragment.
Raymond Franz "KRYZYS SUMIENIA: Dwojakie normy. " (Świadkowie Jehowy Pod Lupą)

A skąd Ty możesz mieć pewność, że ob był członkiem Ciała Kierowniczego.?
Ja pierwsze o tym słyszę.
To tak jakbym ja napisała, że Ty jesteś żoną księdza z Watykanu. Kto mi udowodni, że to nieprawda? Ja mam na to dowody...
No proszę Cię.

Jest INSANA i znów nie ma normalnej dyskusji, a szkalowanie Świadków i juz Biblia sie nie liczy...

Insana
agusia20112
to trochę tak jakby lekarz ujawnił poufne dane pacjentów,na co chorują,gdzie mieszkają-to chyba nie moralne

jak widzisz, że miliony ludzi tkwia w fałszu to ich nie ratujesz?

ale równie dobrze,ja widze ,że np katolicy zyją w fałszu,bo mam dowody naukowe,że nie jest tak jak kosciół mówi...i co mam stale mówić,że jest inaczej bo ja tak uważam

a powiedz,poza Świadkami,juz wszystkie religie są ok???
uważasz,że tyko Świadkowie zyją w fałszu??

Joasia
Emilka