Skocz do zawartości
Forum

Nie tylko o aborcji... dyskusje

agusia20112

Rekomendowane odpowiedzi

Insana
a;e wiecie co nigdy sie nie spotkałam aby jakieś dziecko nie dostało prezentu bo jest biedne czy takie rzeczy mają miejsce? to nie rada rodziców funduje? nie wiem ale ja bym nie miała sumienia sama bym ze swoich kupiła prędzej niż kogoś pominęła.

U mnie w pk-olach jest z komitetu a w szkole już nie w szkole rodzice płacą i np teraz z dnia mikołaja są wyjazdy i jak rodzica nie stać to dziecko nie jedzie,na ogół dziecko do szkoły nie idzie bo inne klasy w kinie.

skoro techniki są tak daleko posunięte że możliwe jest znajdywanie sprawców morderstw po wielu latach to zapewne nie jest to kwestia 2 dni aby nie móc już nic uzyskać z danej próbki a jak oni to robią- nie moja w tym rzecz. Nie powiem ci regułki naukowej bo jej nie znam :D

Ja ci powiem tak generalnie dlatego kościół nie wymaga od wiernych uznawania "cudów, całunów" itp bo nasza wiara sama w sobie jest dowodem.
I przyznam się szczerze miałam raz moment wielkiego zwątpienia- wiec to nie jest tak że się bezmyślnie wszystko przyjmuje- fakt jest łatwiej jak się dorasta w danej wierze. Ale analizując wszystko od zera doszłam do wniosków, że moja wiara jest tą prawdziwa a kierowałam się założeniem, że Bój, Jezus jest miłością i i wszystko co z nim związane ma być miłością( choć nie zawsze jest z powodu grzesznej natury człowieka- ale to by trzeba winić Boga, że takim nas stworzył a skoro tacy jesteśmy to znaczy że mamy wybór czy chcemy postępować dobrze czy źle tacy mieliśmy być grzeszni ale dążący aby być dobrymi)

Poza tym dowód z Biblii - zesłanie ducha świętego na apostołów i Piotr jako następca Jezusa- skoro Jezus zesłał ducha świętego aby ci kontynuowali jego dzieło to oni jak i ich następcy- Papieże działali pod natchnieniem tego ducha stąd KK nie zmienił nigdy dogmatów wiary bo jest prowadzony przez ducha świętego.

A wiecie że zwątpienie nie jest grzechem? Może prowadzić do ateizmu ale może wręcz odwrotnie prowadzić do pogłębienia wiary przez jeszcze większe jej poznanie. Ja serio jeszcze raz polecam katechizm kościoła katolickiego wszystkim- dużo tłumaczy .

IWA23
Insana
a;e wiecie co nigdy sie nie spotkałam aby jakieś dziecko nie dostało prezentu bo jest biedne czy takie rzeczy mają miejsce? to nie rada rodziców funduje? nie wiem ale ja bym nie miała sumienia sama bym ze swoich kupiła prędzej niż kogoś pominęła.

U mnie w pk-olach jest z komitetu a w szkole już nie w szkole rodzice płacą i np teraz z dnia mikołaja są wyjazdy i jak rodzica nie stać to dziecko nie jedzie,na ogół dziecko do szkoły nie idzie bo inne klasy w kinie.

nie wiem ale przykre to jest :< to już jak jedno dziecko nie stać moznaby ta złotówkę lub 2 więcej zebrać aby wszyscy szli ale zapewne znaleźliby się tacy co by im to przeszkadzało :/
Chociaż czasem mi się wydaje, że w szkole podstawowej jest trochę niepotrzebnych wycieczek takich typu biwaki i to sa zazwyczaj pomysły nauczycielek - moja mama sie wkurza bo mam siostrę w gimnazjum i ciągle nauczycielka coś wymysla to zielona szkoła to wycieczka itp itd.

ps. mój kuzyn w moim wieku (razem dorastaliśmy pokój w pokój) był wprost genialny z fizyki - wygrywał olimpiady, dostał indeks świetnej uczelni w nagrodę. Heh i postanowił zostać księdzem- razem 9 lat się uczył w tym 3 lata w ziemi świętej i wiesz on mi powiedział, że będąc tam tez miał moment zwątpienia podczas właśnie studiów w ziemi świętej.. także spoko nie jest tak że się wszystko przyjmuje , nad niczym się nie zastanawia - a ile jest żydów którzy uznają bóstwo Jezusa.. obecnie jak już nawet jadzik pisała być może jest to proces do całkowitego nawrócenia. Badają Pismo i dochodzą do wniosków, że to właśnie on jest tym Mesjaszem na którego oni wciąż czekają.

A dlaczego właściwie curry postanowiłaś zostać ateistką? Bo pisałaś że to było z czystego wyboru? Można wiedzieć czy dorastałaś w rodzinie katolickiej ? Ciekawi mnie co cie do tego skłoniło czy ignorancja księży czy może nie dostałaś odpowiedzi na jakieś pytania a może odpowiedź była głupia? Bo mnie tez jedna rzecz męczyła kiedyś odnośnie sądu ostatecznego i na spowiedzi ksiądz mnie zbył co mnie utwierdziło ze coś jest nie tak no ale na 2 gi dzień jechałam autem i audycja kobieta dzwoniła i akurat ksiądz odpowiedział konkretnie na moje wątpliwości. Gdyby tak się nie stało to bym myślała może do dziś że to jakaś ściema jest że nie odpowiadają jak nie wiedza itp
Ciekawe ilu ludzi traci wiarę przez takich księży lekceważących

Zapytałyscie więc piszę Al ebardziej chciałam zwrócic uwage na wazność Ducha Świętego.

Grzechy przeciw Duchowi Swiętemu.

1. grzeszyć zuchwale w nadziei miłosierdzia Bożego (np. popełniam grzech ciężki mówiąc, że i tak pójdę do spowiedzi),
  2. wątpić o łasce Bożej (np. że ktoś się nawróci),
  3. sprzeciwiać się jakiejś prawdzie chrześcijańskiej (np. że Bóg jest Sędzią Sprawiedliwym),
  4. bliźniemu łaski Bożej zazdrościć (np. nie wierzyć, że się ktoś szczerze nawrócił),
  5. mieć zatwardziałość wobec natchnień Ducha Św. (np. do czynienia dobra),
  6. odkładać pokutę aż do śmierci („bo jeszcze zdążę!”).

Katechizm Kościoła Katolickiego nie powtarza tego wyliczenia, ale istotę grzechów przeciwko Duchowi Świętemu sprowadza do jednej zasady, formułując ją następująco: „Miłosierdzie Boże nie zna granic, lecz ten, kto świadomie odrzuca przyjęcie ze skruchą miłosierdzia Bożego, odrzuca przebaczenie swoich grzechów i zbawienie darowane przez Ducha Świętego. Taka zatwardziałość może prowadzić do ostatecznego braku pokuty i wiecznej zguby”.

Biblijne uzasadnienie nauki Kościoła znajdujemy w słowach Jezusa, który powiedział, że „jeśli ktoś powie słowo (...) przeciwko Duchowi Świętemu, nie będzie mu odpuszczone ani w tym wieku, ani w przyszłym” (Mt 12, 32, por. Mk 3, 29;

Łk 12, 10). Czym jest owo „słowo przeciwko Duchowi Świętemu”? W poświęconej Duchowi Świętemu encyklice „Dominum et Vivificantem” Jan Paweł II wyjaśniał, że „nie polega ono na słownym znieważeniu Ducha Świętego, polega natomiast na odmowie przyjęcia tego zbawienia, jakie Bóg ofiaruje człowiekowi przez Ducha Świętego, działającego w mocy Chrystusowej ofiary krzyża”.

Grzech ten popełnia człowiek, który broni rzekomego prawa do trwania w złu, we wszystkich innych grzechach, i który w ten sposób odrzuca Odkupienie. Człowiek pozostaje zamknięty w grzechu, uniemożliwiając ze swej strony nawrócenie, a więc i odpuszczenie grzechów, które uważa jakby za nieistotne i nieważne w swoim życiu. Duch napotyka w człowieku wewnętrzny opór. Pismo Święte nazywa to „zatwardziałością serca”. Grzech przeciwko Duchowi Świętemu to mocne, wewnętrzne zamknięcie w człowieku na to, z czym przychodzi do niego Chrystus – na łaskę przebaczenia. To nie Bóg nie odpuszcza mu grzechów, ale człowiek tak mocno zamyka się w sobie, że Bóg nie ma do jego serca dostępu. Mówiąc krótko: to nie Bóg nie chce mi wybaczyć. To ja nie chcę Jego przebaczenia.

Insana, ja tez zawsze bylam najwyższa w klasie, dopiero w 8 klasie podstawowki chyba dwóch kolegów było wyższych...

jadzik, a czemu ty o charyzmaty Ducha Św. pytałas?

http://lbdf.lilypie.com/zF4dp1.png

http://lb2m.lilypie.com/rqmhp1.png http://lb4m.lilypie.com/Qkwup1.png

iwonek
Zapytałyscie więc piszę Al ebardziej chciałam zwrócic uwage na wazność Ducha Świętego.

Grzechy przeciw Duchowi Swiętemu.

1. grzeszyć zuchwale w nadziei miłosierdzia Bożego (np. popełniam grzech ciężki mówiąc, że i tak pójdę do spowiedzi),
  2. wątpić o łasce Bożej (np. że ktoś się nawróci),
  3. sprzeciwiać się jakiejś prawdzie chrześcijańskiej (np. że Bóg jest Sędzią Sprawiedliwym),
  4. bliźniemu łaski Bożej zazdrościć (np. nie wierzyć, że się ktoś szczerze nawrócił),
  5. mieć zatwardziałość wobec natchnień Ducha Św. (np. do czynienia dobra),
  6. odkładać pokutę aż do śmierci („bo jeszcze zdążę!”).

Katechizm Kościoła Katolickiego nie powtarza tego wyliczenia, ale istotę grzechów przeciwko Duchowi Świętemu sprowadza do jednej zasady, formułując ją następująco: „Miłosierdzie Boże nie zna granic, lecz ten, kto świadomie odrzuca przyjęcie ze skruchą miłosierdzia Bożego, odrzuca przebaczenie swoich grzechów i zbawienie darowane przez Ducha Świętego. Taka zatwardziałość może prowadzić do ostatecznego braku pokuty i wiecznej zguby”.

Biblijne uzasadnienie nauki Kościoła znajdujemy w słowach Jezusa, który powiedział, że „jeśli ktoś powie słowo (...) przeciwko Duchowi Świętemu, nie będzie mu odpuszczone ani w tym wieku, ani w przyszłym” (Mt 12, 32, por. Mk 3, 29;

Łk 12, 10). Czym jest owo „słowo przeciwko Duchowi Świętemu”? W poświęconej Duchowi Świętemu encyklice „Dominum et Vivificantem” Jan Paweł II wyjaśniał, że „nie polega ono na słownym znieważeniu Ducha Świętego, polega natomiast na odmowie przyjęcia tego zbawienia, jakie Bóg ofiaruje człowiekowi przez Ducha Świętego, działającego w mocy Chrystusowej ofiary krzyża”.

Grzech ten popełnia człowiek, który broni rzekomego prawa do trwania w złu, we wszystkich innych grzechach, i który w ten sposób odrzuca Odkupienie. Człowiek pozostaje zamknięty w grzechu, uniemożliwiając ze swej strony nawrócenie, a więc i odpuszczenie grzechów, które uważa jakby za nieistotne i nieważne w swoim życiu. Duch napotyka w człowieku wewnętrzny opór. Pismo Święte nazywa to „zatwardziałością serca”. Grzech przeciwko Duchowi Świętemu to mocne, wewnętrzne zamknięcie w człowieku na to, z czym przychodzi do niego Chrystus – na łaskę przebaczenia. To nie Bóg nie odpuszcza mu grzechów, ale człowiek tak mocno zamyka się w sobie, że Bóg nie ma do jego serca dostępu. Mówiąc krótko: to nie Bóg nie chce mi wybaczyć. To ja nie chcę Jego przebaczenia.

Insana, ja tez zawsze bylam najwyższa w klasie, dopiero w 8 klasie podstawowki chyba dwóch kolegów było wyższych...

wiesz i to pięknie tłumaczy to, że ktoś twierdzi że Bóg jako dobry nie może skazać ludzi na wieczne potępienie tzw piekło - Bóg kocha wszystkich ale to człowiek w tej zatwardziałości odrzuca Boga i jego miłość sam z siebie to super to oddaje
Ktoś kiedyś tez pisał aby sobie wyobrazić matkę która kocha swoje dzieci najbardziej na świecie - a te dzieci te matkę odrzucają, nie chcą jej znać jakie musi być jej cierpienie? Każda z nas potrafi to sobie wyobrazić co byśmy czuły to też czuje Bóg
Dobranoc :)

Insana
ps. mój kuzyn w moim wieku (razem dorastaliśmy pokój w pokój) był wprost genialny z fizyki - wygrywał olimpiady, dostał indeks świetnej uczelni w nagrodę. Heh i postanowił zostać księdzem- razem 9 lat się uczył w tym 3 lata w ziemi świętej i wiesz on mi powiedział, że będąc tam tez miał moment zwątpienia podczas właśnie studiów w ziemi świętej.. także spoko nie jest tak że się wszystko przyjmuje , nad niczym się nie zastanawia - a ile jest żydów którzy uznają bóstwo Jezusa.. obecnie jak już nawet jadzik pisała być może jest to proces do całkowitego nawrócenia. Badają Pismo i dochodzą do wniosków, że to właśnie on jest tym Mesjaszem na którego oni czekają

Żydzi mesjanistyczni nie uznają bóstwa Jezusa, a raczej fakt że jest Mesjaszem jak to dalej napisałaś, tak dla ścisłości :D

iwonek

Bo w KK są np takie msze z wylaniem ducha, o jakiej chyba Ty wspominałaś... A to chyba nie jest tak, że można to sobie tak masowo odbębnić, że tak powiem... Wylanie Ducha schodzi na nas indywidualnie i z tego co rozumiem jednorazowo, nie można sobie tak o odnowić :Oczko: Nie wiem czy zrozumiałaś co mam na myśli, bo ostatnio nieskładnie ja myślę. I duch powinien się jakoś objawiać, nawrócenie się nie jest jednoznaczne z otrzymaniem/wylaniem ducha św od Boga. I właśnie, to ujawnienie się ducha miałam na myśli, może to być dar mądrości, czy nawet dar prorokowania...

jadzik
Insana
ps. mój kuzyn w moim wieku (razem dorastaliśmy pokój w pokój) był wprost genialny z fizyki - wygrywał olimpiady, dostał indeks świetnej uczelni w nagrodę. Heh i postanowił zostać księdzem- razem 9 lat się uczył w tym 3 lata w ziemi świętej i wiesz on mi powiedział, że będąc tam tez miał moment zwątpienia podczas właśnie studiów w ziemi świętej.. także spoko nie jest tak że się wszystko przyjmuje , nad niczym się nie zastanawia - a ile jest żydów którzy uznają bóstwo Jezusa.. obecnie jak już nawet jadzik pisała być może jest to proces do całkowitego nawrócenia. Badają Pismo i dochodzą do wniosków, że to właśnie on jest tym Mesjaszem na którego oni czekają

Żydzi mesjanistyczni nie uznają bóstwa Jezusa, a raczej fakt że jest Mesjaszem jak to dalej napisałaś, tak dla ścisłości :D

dzięki jadzik za sprostowanie -ja też poniekąd miałam na myśli żydów takich jak eugenio Zolli- rabin rzymu który nawrócił się na katolicyzm.

generalniecurry to nie masz nic do stracenia gdybyś np zechciała zacząć chodzić z mężem do Kościoła ;) zakładając, że do niczego cię nikt nie zmusza i że tak naprawdę niczego naukowo nie da się udowodnić i że to nie do końca pusta bezmyślna wiara we wszystko co nam przekazują. heh a jeszcze mi się przypomniało co pisałaś o mszy na weselu że się patrzeli w ściany- można założyć, że na tym ślubie było więcej takich przypadkowych osób niekoniecznie praktykujących lub wierzących co dało komiczny efekt .

a przeżyłaś Iwonek zaśniecie w duchu? mi się nie przytrafiło chociaż mam naturę panikary bardzo emocjonalnej i tak obserwowałam ludzi na mszy ostatniej to niesamowicie to wygląda albo na mszy z ojcem boshabora ( o ile dobrze piszę) niesamowite rzeczy się działy
ale to dłuższa historia.
jadzik właśnie takie zaśnięcie w duchu świętym ma miejsce, tak samo jak specyficzny zapach odczuwalny przez osobę, dar języków itp może iwonek ci powie ja w tej kwesti jestem powiedzmy początkująca :)

iwonek
jadzik do spania , za 5 minut będzie jutro, a jutro to się wstaje a nie chodzi spac :D

Skurcze sprawdzam, bo coś mi się nasilają i są jakby bardziej bolesne, albo sobie to wmawiam... Sama nie wiem, ale szybko nie zasnę pewnie... Mam do obejrzenia nowy odcinek Chirurgów, może po nim zasnę :D

Insana
jadzik
Insana

dzięki jadzik za sprostowanie -ja też poniekąd miałam na myśli żydów takich jak eugenio Zolli- rabin rzymu który nawrócił się na katolicyzm

No chyba, ze tak, wtedy uznał bóstwo Jezusa ::):

Insana
a przeżyłaś Iwonek zaśniecie w duchu? mi się nie przytrafiło chociaż mam naturę panikary bardzo emocjonalnej i tak obserwowałam ludzi na mszy ostatniej to niesamowicie to wygląda albo na mszy z ojcem boshabora ( o ile dobrze piszę) niesamowite rzeczy się działy
ale to dłuższa historia.
jadzik właśnie takie zaśnięcie w duchu świętym ma miejsce, tak samo jak specyficzny zapach odczuwalny przez osobę, dar języków itp może iwonek ci powie ja w tej kwesti jestem powiedzmy początkująca :)

ja tez poczatkująca:)

wiem o kogo chodzi;) nie zdarzyło mi się ;) U nas po spotkaniu kregu ksiądz sie modli nad kazdym z nas i niektórym sie przytrafiło:) To takie fizyczne doświadczenie Boga:)

Sa tez uzdrowienia, było dużo świadectw osób uzdrowionych. Są tez nawrócenia.

IWA23
agusia20112
szukając ofert znalazłam
FORMUŁY DOMOWEGO DOCHODU...zarabianie do 5,5 tyś,pracując kilka godzin dziennie....M w to wierzy .ja myśle że to ściema
Formuła Domowego Dochodu
co Wy myślicie???

Ale o co w tym wszystkim chodzi?

masz im zapłacić 97 zł a zdradza ci tajemnicę sukcesu- czyli jak zarabiać 5tys miesięcznie :D:D:D
1 zasada i najważniejsza jak ktoś od ciebie na wstępie chce kasę to znaczy że tylko na tej kasie mu zależy - oszustwo w dodatku trudne do udowodnienia bo płacisz za jakąś "formułę domowego dochodu" - wygląd graficzny zdjęcia wskazuje że może to być książeczka bzdurnej treści o takim tytule za bagatela 97 zł

ps ja kiedyś dałam się nabrać na turbovitalslim - odchudzanie gwiazd i się okazało że za 170zł kupiłam 14 porcji napoju białkowego który można tanio kupić w każdym sklepie z odzywkami dla sportowców - 2kilo tego kosztuje 140 zł więc bez porównania ( ale to mojej siostry wina poniekąd bo mi zachwalała a ja głupia nie sprawdziłam )

ANTYREKLAMA :Jak szybko schudnąć? Odkryj Kurację, dzięki której chudną gwiazdy!

Insana
ale to dłuższa historia.

A na czym polega to zaśnięcie? Ja miałam/mam styczność z darem języków. Z resztą da sie wyczuć podczas wspólnej modlitwy ducha od osób które go mają, są przeżycia :D

iwonek
Jadzik, a ze szpitala na forum wejdziesz? ::): Ja Ci mówię, 2 dni Ci daję po tych oknach:hahaha:

Przez Iwę dam znać ::): Napiszę do niej ::): Albo pakiet internetowy sobie wykupię jak się za Wami stęsknię :smile_jump:

iwonek
Jadzik, ale ja mysle, że jesli to by było cos nieodpowiedniego - tzn te Msze z modlitwą o uzdrowienie duszy o ciała, o pan Bóg by po prostu nie dał swojego Ducha na ten czas....

Może ja źle zrozumiałam na czym polegają takie msze, jak jeszcze byłam w KK, to nie skupiałam się na tym i teraz nie pamiętam wszystkiego :D Jeśli to jest modlitwa o ducha to ok, u nas też się o ducha modli, jedni otrzymują inni nie...::):

no to jadzik juz się zrozumiałysmy:)

Ide spac dziewczynki, jutro wizyta u pulmunologa z malym.

Rozmawiałyście wcześniej o chodzeniu/niechodzeniu dzieci do p-la. Ja rozumiem, że niektórzy rodzice nie maja co z dzieckiem zrobic jak chore, no ale jak ma gorączke, to juz musza dla dziecka opieke znaleźć.
Nie rozumiem tylko sytuacja jak dzis u nas w p-lu. Kolezanka mówiła, że chore dzieci rodzice przyprowadzili "na poł godzinki" zeby Świętego Mikołaja zobaczyły:lup: A ja wiedząc, ze tak bedzie zdrowego dziecka nie posłałam, bo pare dni temu antybiotyk skończył...

Niby siedze w domu i może zostac w domu. No ale tym sposobem, ze chore dzieci są w -lu to Tymek był 12 dni chyba od poczatku wrzesnia...

a wiesz jadzik że takie dary mogą też pochodzić nie od ducha świętego? więc potrzeba rozeznania czy każde taakie dary pochodza pewno od ducha bo szatan jest mistrzem kłamstwa i wilkiem w owczej skórze
zaśniecie w duchu świętym to jakby omdlenie na jakiś czas i przy upadku nic się nigdy tym osobom nie dzieje, o odczuciach ci nie powiem bo nie doświadczyłam osobiście.

teraz już spadam na serio bo nie wstanę