Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
kat_ja

Babka ziemniaczana - pomóżcie blondynce...

Rekomendowane odpowiedzi

Co chwilę czytam na wątku obiadowym o tej słynnej babce ziemniaczanej. I chyba ślepa jestem albo tępa... Co się robi z tymi ziemniakami? Gotuje czy ściera na surowo? Ile się to cudo piecze? Pomożecie? Bo już jestem u kresu wytrzymałości - nie mogę nad jęzorem zapanować :Śmiech: A najlepiej jakby któraś z Was ekspertek podała przepis od początku do końca. Z proporcjami i wykonaniem krok po kroku. Będę bardzo wdzięczna :Całus:


BĘDĄC MATKĄ NIGDY NIE MÓW, ŻE JESTEŚ NA COŚ PRZYGOTOWANA...

http://lb5f.lilypie.com/ItFmp2.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość goska

ziemniaki surowe trze sie na tarce dodaje dwa jajka doprawia do smaku ,cebulke i kiełbaske podsmaza sie (jak kto woli)i dodaje do startych ziemniakow,a piecze sie ok 2 godzin w temp 180 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

goska
ziemniaki surowe trze sie na tarce dodaje dwa jajka doprawia do smaku ,cebulke i kiełbaske podsmaza sie (jak kto woli)i dodaje do startych ziemniakow,a piecze sie ok 2 godzin w temp 180 stopni.

I ani grama mąki? Nie rozwala się? Ziemniaki trochę odsączyć czy zostawić jak jest? A można np. przykryć od góry boczkiem w plastrach żeby za bardzo nie wyschło? Widziałam taki trik w jakimś programie kulinarnym.
Ale upierdliwa jestem :sofunny:


BĘDĄC MATKĄ NIGDY NIE MÓW, ŻE JESTEŚ NA COŚ PRZYGOTOWANA...

http://lb5f.lilypie.com/ItFmp2.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość goska

ja bez mąki , a co do boczku to juz jak kto uwaza,ja to podsmazam (kielbase ,boczek i cebule) zeby sie zaparzyla,ale i mozna cieplym mlekiem zaparzyc

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja robiłam wg tego przepisu i była pycha :

Składniki
2 kg ziemniaków surowych
30 dkg boczku wędzonego lub surowego
4 jajka
3/4 szk. kaszy manny
0,5 kg ugotowanych i zmielonych ziemniaków
cebula
olej 100 g
sól i pieprz do smaku

olej do wysmarowania blaszki
bułka tarta Boczek pokroić w małą kosteczkę i podsmażyć na patelni, aż wytopią sie skwarki.

Przepis

Obrać i umyć ziemniaki, utrzeć je na tarce (jak na placki ziemniaczane), zetrzeć do tego cebulę. Dodać jajka (całe), kaszę manną, podsmażony boczek wraz z tłuszczem, który sie wytopił oraz zmielone ugotowane ziemniaki i olej. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Blaszkę prostokątną wysmarowac olejem i obsypać bułką tartą, wyłożyć babkę ziemniaczaną. Wierzch babki polać odrobiną oleju. Piec w temp. 200 stopni ok 1,20 h. Polecam przed podaniem polać sosem grzybowym.


Nikolka
http://www.suwaczek.pl/cache/85b5fb45f4.png

Maja
http://www.suwaczek.pl/cache/27e310f6f4.png

http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20050122290117.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sylwia dzięki serdeczne :Całus:

Oj chyba już wiem, co będzie w sobotę na obiad :Śmiech:


BĘDĄC MATKĄ NIGDY NIE MÓW, ŻE JESTEŚ NA COŚ PRZYGOTOWANA...

http://lb5f.lilypie.com/ItFmp2.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja mam jeszcze pytanko: jaką konsystencję powinna mieć babka po upieczeniu? Bo moja wyszła podobna do pyz/pyzów? Tak ma być czy coś pochrzaniłam? Wydawało mi się, że ona będzie mniej ciągnąca... Ale w smaku OK :Śmiech:


BĘDĄC MATKĄ NIGDY NIE MÓW, ŻE JESTEŚ NA COŚ PRZYGOTOWANA...

http://lb5f.lilypie.com/ItFmp2.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zaintrygowała mnie ta babka :) sądze ze też sie u mnie na dniach pojawi :P
a do tarcia sie moge zgłosić :) mam super urządzonko w kuchni i sciera ziemniaki w tempie ekspresowym :)


http://suwaczki.maluchy.pl/li-58618.png

dlaczego sie nie wysypiam......... http://full--of--magic.blogspot.com/
magiczny sklepik :D
http://www.artillo.pl/shop/karolajna.html

http://s3.suwaczek.com/200610141241.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dziewczyny ja bardzo czesto robie babke ziemniaczana bo moich dwoch facetow mlody i starszy to fani babki i robie ja tak:ziemniaki scieram na tarce wiadomo w sporej ilosci bo zawsze robie duzo zeby na drugi dzien byla do tego dodaje :2-3 jajka,podsmazone 2-3 cebule z boczkiem i kielbaska(moze byc bez kielbaski),2-3 lyski maki ziemniaczanej jesli ziemniaki sa za wodniste i galka muszkatolowa do smaku ,pieprz i zamiast soli daje vegete tez probuje do smaku.i do tego wszystkiego w sezonie daje cukinie to drugi wariant babki i zapewniam babka wychodzi pycha oczywiscie cukinie badz kabaczka trzeba zetrzec na tarce o grubych oczkach .ja lubie do niej wowczas dac troche majeranku do smaku ale to juz wg uznania.jak pierwszy raz zrobilam to zachwytom nie bylo konca i tak juz zawsze robie w sezonie z cukinia.jest delikatniejsza w smaku od zwyklej babki.na wierzchu mozna ulozyc plasterki boczku i listki laurowe ktore potem sie zdejmuje jak sie upiecze.smacznego zycze jesli ktoras sie skusi na wyprobwanie mojego przepisu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...