Skocz do zawartości
Forum

Karmienie piersią a schemat żywienia niemowląt.

olgapietrzak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
przeszukałam tematy ale dokładnej odpowiedzi na moje pytanie nie znalazłam.
Chciałabym prosić o informacje dotyczącą rozszerzania diety niemowlęcia. Karmię piersią od urodzenia Agaty, pokarmu mam bardzo dużo, Mała najada się jedna piersią, sporadycznie podaję herbatkę na trawienie. Karmię na żądanie, w nocy również. Przybiera na wadze około 1,2 kg miesięcznie. Agata ma 4,5 miesiąca.
Pytanie brzmi, kiedy i jak zacząć poddawać dziecko ekspozycji na gluten. Oraz czy podawać juz pierwsze marchewki czy wstrzymać się do skończenia przez Córkę 6 miesiąca.
Interesowałam się produktami typu kaszki dla dzieci i na większości napisane jest produkt bezglutenowy...
Bardzo proszę o pomoc, bo przeczytałam juz milion artykułów i mam mętlik.
Z góry dziękuję za udzielenie informacji.

http://www.suwaczki.com/tickers/n59yhdgep4kebc9q.png

http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/32808.png

Witam,

Jeżeli karmi Pani córeczkę piersią i zakładając, że odżywia się Pani prawidłowo dziecko ma dostarczane wszystkie niezbędne składniki odżywcze (z wyjatkiem witaminy D, dlatego należy ją podawać w postaci kropelek).

Może Pani stopniowo (po 1 -2 łyżeczkach) od 5 miesiąca życia podawać córeczce gotowaną marchewkę, jabłuszko, banana, dynie (najlepiej z własnego ogródka lub ze słoiczka (HIPP, Gerber), ponieważ mamy wtedy pewność, że dziecko nie zostanie narażone na zbyt duże dawki azotanów (używanych do nawożenia pół). W zbyt dużych ilościach działają one negatywnie na zdrowie dziecka.

Obecnie są dwie metody wprowadzania do diety dziecka glutenu.

Według "starej szkoły" produkty zawierające gluten (pszenica, owiec, kasza manna, żyto, jęczmień) nalezy wprowadzać dopiero od 10 miesiąca życia.

Jednakże najnowsze wyniki badań wskazują, że jeśli wprowadzimy do diety dziecka minimalne ilości glutenu, podczas karmienia piersią, zmniejsza się w znacznym stopniu prawdopodobieństwo wystapienia celiakii i alergii na gluten.

Jeśli jednak podczas wprowadzania nowych pokarmów u Pani dziecka nie będą występowały dolegliwoci ze strony układu pokarmowego, mozna od 6 miesiąca życia podawać gluten w małych ilościach (ok pół łyżeczki kaszy mannej co trzeci dzień).
Po podaniu dania zawierajacego gluten (do marchewki, do mleka odciągnietego z piersi) należy obserwować czy u dziecka nie wystąpią dolegliwości ze strony układu pokarmowego (wzdęcia, bóle brzuszka, biegunki).