Skocz do zawartości
Forum

Antonówki ... przepisy


ronia

Rekomendowane odpowiedzi

Placuszi z jablkami
Ciasto:
1/4 zsiadlego mleka lub kefiru
2jajka
10 dag cukru 25 dag mąki 4 jabłka

zsiadle mleko łączymy z jajkami dodajemy make i cukier.Mieszamy aby nie bylo grudek
Jablka obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki i wrzucamy do ciasta a potem smazymy placki

SErnik z jabłkami

Ciasto
30 dag maki
15 dag masla
8 dag cukru pudru
2 jajka
1 lyzeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
1 kg twarogu
5 jajek
5dag masla
40 dag cukru pudru
1cukier waniliowi
1 budyn waniliowy
1lyzeczka proszku do pieczenia
1kg jablek antonowek lub papierowek
3 lyzki gestej smietany
przygotowanie ciasta:

masło ucieramy z cukrem pudrem i jajkami na gladką mase.mąke z proszkiem do pieczenia dodajemy do masy i miksujemy

masa serowa:
twarog mielimy.bialka ubijam na sztywno piane,maslo miksuje z cukrem pudrem i waniliowym i do tego zołtka i miksoje na gladką mase w trakcie dodaje twarog ,smietane ,budyn ,proszek do pieczenia a na koniec ubito piane z bialek i miksuje

obrane jablka kroje w cienkie plastry.ciasto wlewam w blache i ukladam gesto plasterki jablek a na jablka wlewam mase serową.Piecze sie ok godz w temp 180-200 stopni C

Odnośnik do komentarza

dżem z jabłek i winogron:
3 kg winogron
1 kg antonówek
1 kg cukru
kwasek cytrynowy

Winogrona umyć i gotować, aż lekko się rozgotują. Wystudzić, przetrzeć przez sito. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce. Winogrona, jabłka , dodać cukier, kwasek cytrynowy, gotować ok. 1/2 h. Gorący dżem włożyć do czystych, wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem. Pozostawić na kilka godzin.

Mus jabłkowy:

Składniki:

2,5 kg jabłek papierowki lub antonowki lub inne (bez skórki i gniazd nasiennych)
2 łyżeczki pokrojonej w paski skórki pomarańczowej
1 opakowanie Cukier żelujący 2:1 Dr. Oetkera
Sposób przygotowania:

Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce na grubsze wiórki, przełożyć do garnka, wsypać cukier żelujący, dodać skórkę pomarańczową, mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować około 5 minut. Garnek zestawić z ognia. Jabłka ostudzić,a następnie zmiksować przystawką do rozdrabniania. Zagotować ponownie, nałożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć, ułożyć do góry dnem.

Mam nadzieje ze bedzie smakowac:):):36_17_7:

Odnośnik do komentarza

Ja obieram jabłka i pozbywam się oczywiście gniazdek nasiennych. Potem duszę przez dwa dni. Na bardzo małym ogniu i często mieszając (chodzi o to, żeby odparowało jak najwięcej wody). Pod koniec gotowania dodaję szklankę cukru (bez cukru pleśnieją, sprawdziłam). Gorące nakładam do słoików i zakręcam. Ponieważ jabłka mają tendencję do pleśnienia, to dodatkowo je pasteryzuję około 30 minut.
Wspaniałe do szarlotki i naleśniczków.

http://www.suwaczek.pl/cache/6f1b42b5f8.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7a5cbabe25.png
http://www.suwaczek.pl/cache/cbe51cba9d.png

Odnośnik do komentarza

Ja polecam dodanie do takiej masy odrobine cukru cynamonowego :)
Taka masa swietnie nadaje sie do ciasta
Składniki
0,5 kg mąki
1 kostka margaryny
2 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie śmietankowe
jabłka (lub mus jabłkowy)

Sposób przygotowania

Zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Jedną część wyłożyć na blachę, na to jabłka pokrojone w plasterki, bądź posmarować musem. Następnie wylać gorący budyń i drugą połowę ciasta wyłożyć na gorący budyń. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni.

Jesli robisz ze swiezymi jablkami to polecam wymieszac je z budyniem :)

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...