Skocz do zawartości
Forum

Nasze wypieki


ezelka

Rekomendowane odpowiedzi

Jesuuuuuuuu....dziewczyny, normalnie wymiatacie tymi wypiekami:Śmiech::Śmiech::Śmiech: a mi się tak chce jakiegoś ciacha:Śmiech: coś chyba dziś wykombinuję:Śmiech: najgorzej, że nie mam w domu wszystkich składników, a Kinga moja trochę chora i nie mam jak wyjść do sklepu, a mąż do 14 w pracy, będę musiała poczekać aż on wróci...a do tego czasu muszę wymyślić jakie ciacho upiekę:Śmiech::Śmiech:

A co do tego rzucania biszkoptem o pogłogę, to się nim nie wali z całej siły, tylko upuszcza z wysokości kolan:Śmiech: ja tak robię od dawna i jeszcze żaden biszkopt mi nie opadł:smile_move: także polecam ten sposób, ach i trzeba upuścić na ściereczkę:Śmiech:

Ulala Twoje bułeczki są rewelacyjne:love:

Liduszka piękne ciasto Ci wyszło:Śmiech::Śmiech:

Otka super babka, a w jakiej formie ją piekłaś w takiej tradycyjnej blaszanej czy miałaś silikonową???

Mosiu Twoim ciastem już się zachwycałam na innym wątku:Śmiech: cudo:love::love::love:

Frania super wyszedł Ci ten torcik:Śmiech:

Sprzedam ubranka dla dziewczynki 68-74
http://szafka.pl/profil/ezelka/sprzedaje_lub_wymieniam
KINGA
http://suwaczki.maluchy.pl/li-59384.png
KALINA
http://suwaczki.maluchy.pl/li-61108.png
http://s2.pierwszezabki.pl/041/041021940.png?9757Z

Odnośnik do komentarza

Helena
a to moje ciasto:)

biszkopt powinnien byc cienszy-ale zostawilam calosc-dla moich zdziwiajacych dzieci:wink:

z kokosem :love: uwielbiam :D

a oto przepis na moje bułeczki:
3 szkl mąki
3 jajka- białka i żółtka osobno
3-5 dkg drożdzy
1/2 szkl cukru pudru
1/4 kostki roztopionej margaryny/masła
1 szkl mleka
1 cukier waniliowy
szczypta soli

konfitury do nadzienia- niezbyt wodniste
kruszonka- 1 żółtko(białko zostaw do posmarowania bułek), 1/2 kostki masła i 1/2 szkl cukru, mąka- mieszamy składniki (bez mąki) i wtedy podsypujemy mąką aż zrobią się okruchy
1)do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę mąki i cukru pudru- mieszamy i w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
2)ubijamy białko ze szczyptą soli
3) przesianą makę, cukier puder, cukier waniliowy, żółtka mieszamy z wyrośniętym zaczynem
4)lekko mieszamy i dodajemy letnią margarynę, pianę z białek i wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia
5) jak ciasto podwoi objętość wykładamy na blat czy stolnicę-lekko rozwałkowujemy i ja wycinam kółka kieliszkiem jak pierogi. potem lekko je rozgniatam, na środek kłade konfitury i sklejam.
6) odstawiam juz na blaszkę posklejanym miejscem do dołu i jeszcze czekam z 10 min aż podrosną
7) przed włożeniem do piekarnika smaruję białkiem i posypuje kruszonką
temp 160-180 oC ok 30 min. ja zawsze patrzę jak sie zarumienią to wyciągam.
i tadam :DD

Odnośnik do komentarza

Ezelka babkę piekłam w silikonowej formie, zresztą ostatnio staram się takie używać

Liduszka Ciasto ze śliwkami pycha
Karocka ja ciasto dyniowe piekłam coś a la piernik

Ulala Bułeczki mnie rozwaliły i dzięki za przepis
Arista podsunełaśmi świetny pomysł na zużycie orzechów

Helena poproszę o przepis na to ciasto

Każdy może się poddać, to najłatwiejsza rzecz do zrobienia. Ale wytrzymać, przetrwać, gdy nie wychodzi, gdy nie wiesz co dalej, gdy inni namawiaj

Odnośnik do komentarza

o to przepis:

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 1 szkl maki tortowej
  • 0.5 szkl maki ziemniaczanej
  • 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia

Bialka ubic z cukrem na sztywno,nastepnie dodawac stopniowo zoltka i wymieszac.
Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i dodac do masy jajecznej.
Wszystko dokladnie wymieszac.
Wylac na blaszke.Piec 25 min w temp 180 stopni.

Galaretka "jablkowa"

  • 3 galertki cytrynowe
  • 5-6 jablek
  • 3 szkl goracej wody

Galaretki rozpuscic w wodzie. Nastepnie do goracej galaretki doda starte na tarce jablka,wszytsko wymieszac.Gdy zacznie gestniec wyla na upieczony wystudzony biszkopt.

Krem budyniowy

  • 0.5 l mleka
  • 0.5 szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 lyzki maki ziemniaczanej
  • 1lyzka maki pszennej
  • 1 kostka masla/margaryny

Z 0.5 l mleka odlac niewielka ilosc do szklanki.Reszte zagotowac z 0.5 szkl cukru.
Do szklanki z odlanym mlekiem,dodac cukier waniliowy i maki-ugotowac w mleku jak budyn.
Ostudzic.
Na koniec utzrec kostke masla/margaryny na puszysta mase.
Krem wylozyc na galaretke.

Posypka kokosowa

  • 10 dkg wiorkow kokosowych
  • 3 lyzki cukru
  • 10 dkg margaryny/masla

Wszytskie skladniki zarumienic na patelni,stale mieszajac.
Ostudzona posypke wylozyc na krem.

Przygotowane ciasto wstawic do lodowki w celu schlodzenia,najlepiej na cala noc.

****
biszkopt mozna przekroic na pol-
mozna go tez nasaczyc(pominelam)
na biszkopt mozna nalozyc konfiture morelowa (pominelam)

smacznego:usmiech:

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...