Skocz do zawartości
Forum

Majowe słoneczka 2009

Rekomendowane odpowiedzi

jola22
katja79
no nic ja zmykam narazie posprzatac w kuchni czekam az mala wstanie i na spacerek wczesniej byla u mnie kolezanka z synkiem wiec pokrzyzowala nam harmonogram dnia :/
a i wiecie ze jej synek ma 2 lata i nie mówi nic zupelnie nic nawet mama, a ona twierdzi ze chlopcy tak maja ze pózniej zaczynaja mówic..no nie wiem inne dzieci naszych znajomych mówia róznie jedne wiecej inne mniej ale tym to bym sie martwiła ale ona baardzo wyluzowana jest...masakra ja pewnie juz bym wszystkich logopedów w miescie obciekla...

do pózniej mamuski:D

Ja pewnie też bym poleciała do lekarza - 2 lata, to już duży chłopak.

NIe ma paniki,teściowa pilnuje 2 latka i też bardzo mało mówi ,prawie wcale!Mój brat do trzeciego roku nic nie mówił a teraz mu sie jadaczka nie zamyka,a brata syn w wieku rok i osiem miesięcy już liczył,po swojemu ale liczył!!!

Jola30
Daffodil
Jola30

a ja dostałam propozycje pracy w przedszkolu i całe zycie o tym marzyłam zastanawiam się czy nie zaryzykowac i nie zostać a M. wróci i bedziemy razem:36_2_25:

No proszę, ale nagły zwrot akcji :) A co M. na to?
Gratuluję pracy :36_2_25:

tak naprawde to nie jest zachwycony i mowi ze ja cos wymyslam i że lepiej żebym juz wracała bo naprawde sie zaklimatyzuje i juz on mi do niczego nie bedzi potrzebny:noooo:
Ale gdzie ja lepszego faceta znajde wiec jak nie da sie przekonac musze odmowic do piatku.
Teściowa powiedziała że do grudnia może zająć się dzieckiem co dalej chyba niania:noooo:
żłobka tu nie ma,wiec mam jedną na oku.
Ech sama nie wiem zawsze to swój kraj i niezła praca a tam co nic nie wiem naprawde co zrobic.
NO to niezly masz orzech do zgryzienia. NO ale lepiej tak niz zero wyboru :36_2_25:

elwira
Z tego co zrozumiałam to tylko Mama2 jeszcze z cycem szaleje i Jola22 czy ktoś jeszcze ?

bo Adaś jeszcze raz może dwa razy na dobę cyca dostaje ale podobnie jak Maksio Guni zaczyna patrzeć na mnie jak na wariatkę tylko ze jak pójdzie spać o 20 i wstaje o 4 to mi się nie chce szykować kaszki więc dostaje cyca ale później pobudka o 7 i już bez kaszki się nie da
U mnie takie byly poczatki i nagle juz w ciemna poranna godzine o 5.00 cyca odmowil :-) !!!!!

katja79
Daffodil
katja79
no nic ja zmykam narazie posprzatac w kuchni czekam az mala wstanie i na spacerek wczesniej byla u mnie kolezanka z synkiem wiec pokrzyzowala nam harmonogram dnia :/
a i wiecie ze jej synek ma 2 lata i nie mówi nic zupelnie nic nawet mama, a ona twierdzi ze chlopcy tak maja ze pózniej zaczynaja mówic..no nie wiem inne dzieci naszych znajomych mówia róznie jedne wiecej inne mniej ale tym to bym sie martwiła ale ona baardzo wyluzowana jest...masakra ja pewnie juz bym wszystkich logopedów w miescie obciekla...

do pózniej mamuski:D

Mojej kuzynki córka też nic nie mówi poza: NIE :)
Byli u logopedy i powiedział im, że jeszcze do pół roku niech jej dadzą czas i dał im różne ćwiczenia np. dmuchanie małych papierków do góry itp.
Ale ja bym obwiniała w dużym stopniu to jak oni tą małą wychowują. Cały czas telewizor włączony, nic do dziecka nie mówią, ze sobą też mało rozmawiają, a jak już to warczą. W sumie trudno się dziwić, że się dziecko nie rozgadało jeszcze.

no wlasnie oni tez tak samo nic do malego nie mówili bardzo dlugo bo wychodzili z zalozenia ze i tak ich nie rozumie od 3 miesiaca ciagle dziecko przed telewizorem bo spokojny wtedy nawet do samochodu dvd kupili jak gdzies jada to bajke włączaja bo wtedy dziecko spokojne..masakra!
NO to wyobrazam sobie dziecinstwo mojego M w tym ko9ntekscie. Mam nadziej ze bylo jednak inaczej, bo przeciez wtedy nie bylo DVD i z telewizja niezbyt.

gunia43
katja79
mama2
proboje uspic maks bo od 7.00 nie spimy ale on nie ma zamiaru !!!!!!!!!!!!!!!! po takiej nocy !!!!!!!!!!!!
co do karmienia to u mnie wyglada to tak
8.00 cyc
10.00 cyc
o 11.00 drzemka wiec tez cyc
12.00 zupka
13.00 juz cyc
15.00 cyc
17.00 deserek
18.00 cyc
20.00 cyc
20.15 cyc
20.30 cyc
21.00 cyc
hihi a potem co godzinke :D:D i nie ma sie co dziwic e tyle wazy dzis w nocy caly czas musial cycka trzymac w buzi
w sumie to sama ukręcilam sobie na siebie bicz..ja zapalona fanka karmienia piersia padłam ofiara mojego syna .Wiem ze powinnam walczyc z nim zeby nie traktował mich piersi jak smoczka ale ja juz nie mam sily ..jestem cholernie zmeczona i daje mu dla swietego spokoju i to bledne kolo...wiem

o losie mama2 Ty poprostu cyca nie chowasz, ale nie dziwie Ci sie ja robilam tak samo juz nie mialam sily nosic Mai na rekach wiec uspokajałam ja cyckiem bo tylko te dwie rzeczy lubila albo noszenie albo cycek:lup: próbuj z tym smokiem moze zaskoczy.
A ja dzisiaj chcialam jeszcze sprobowac czy Maksik pociagnie cyca. On tylko spojrzal i nic. Podsunelam mu jak zwykle przez te 5 miesiecy, kiedy go karmilam a on spojrzal na mnie jk na wariatke i zdaje, ze nie wie o co chodzi :lup::lup::lup:
Juz wiecej nie bede probowac, bo Maksio cycka juz nie potrzebuje na 100%

Ja jak miałam końcówkę mleka i tak z ciekawości przystawiłam Filipa po kilkudniowej przerwie to też się patrzyła na mnie zdziwiony CO JA W OGÓLE ROBIĘ I O CO CHODZI???

gunia43
e2e2
witam się środowo ,już po weselu i mojej chorobie.W poniedziałek i wtorek byłam chora z nosa jak z krany mi ciekło i osłabiony organizm a dzisiaj jak mowo narodzona.Posprzątane ,poprane obiad zrobiony i czas na forum!Zabirram się za czytanie bo tego jest bardzo dużo!!!:10_4_6:

e2e2 - witamy i czekamy na fotki z wesela. Fajnie, ze juz zdrowa!

Fotek nie mam ale ma mi przysłać kolega a jutro wam opiszę jak to się odbyło Polsko-Włoskie wesele bo dzisiaj już nie mam siły.Ogólnie było zaje........cie.:23_30_126:

gunia43
A my dzisiaj zaliczylismy piekny spacerek 3 i polgodzinny. Cieplutko bylo, ze az musialam sie pozozbieracz zakietu i Maksikowi czape zjelam, bo zgrzany byl bidulek.
Cudnie bylo:11_9_16:. Poza tym Maksik dzisiaj zaliczyl pierwszy samodzielny obrot :36_7_8:na brzuszek. Byl tak happy, ze potem nawet polezal na brzuszku wyjatkowo dlugo jak na niego, bo z 15 minut :36_2_15:
Zalaczam fotki mojego szkraba:
Maksio lezy zadowolony po debiucie w samodzielnych obrotech u zjada ulubionego gryzaka[ATTACH]15279[/ATTACH]
Maksik dzsiaj na spacerze -znow gryzak w roli glownej
[ATTACH]15280[/ATTACH]
Maksik sam siebie usypia przy muzyce
[ATTACH]15281[/ATTACH]
Udalo mi sie nagrac jak zasypia. Potem wstawie, tylko troche niewyrazne, bo w kuchni byla tylko mala lampka zaswiecona nad blatem.

Fajowy ma sweterek!!!

gunia43
katja79
Daffodil

Mojej kuzynki córka też nic nie mówi poza: NIE :)
Byli u logopedy i powiedział im, że jeszcze do pół roku niech jej dadzą czas i dał im różne ćwiczenia np. dmuchanie małych papierków do góry itp.
Ale ja bym obwiniała w dużym stopniu to jak oni tą małą wychowują. Cały czas telewizor włączony, nic do dziecka nie mówią, ze sobą też mało rozmawiają, a jak już to warczą. W sumie trudno się dziwić, że się dziecko nie rozgadało jeszcze.

no wlasnie oni tez tak samo nic do malego nie mówili bardzo dlugo bo wychodzili z zalozenia ze i tak ich nie rozumie od 3 miesiaca ciagle dziecko przed telewizorem bo spokojny wtedy nawet do samochodu dvd kupili jak gdzies jada to bajke włączaja bo wtedy dziecko spokojne..masakra!
NO to wyobrazam sobie dziecinstwo mojego M w tym ko9ntekscie. Mam nadziej ze bylo jednak inaczej, bo przeciez wtedy nie bylo DVD i z telewizja niezbyt.

he,he no tak ale w naszych czasach bajka byla jedna o 19 i czekal czlowiek na nia jak na zbawienie wiec to napewno nie bylo to:D

http://www.suwaczek.pl/cache/e97dcacce8.png http://s2.pierwszezabki.pl/021/021013940.png?8788

Maja

gunia43
A my dzisiaj zaliczylismy piekny spacerek 3 i polgodzinny. Cieplutko bylo, ze az musialam sie pozozbieracz zakietu i Maksikowi czape zjelam, bo zgrzany byl bidulek.
Cudnie bylo:11_9_16:. Poza tym Maksik dzisiaj zaliczyl pierwszy samodzielny obrot :36_7_8:na brzuszek. Byl tak happy, ze potem nawet polezal na brzuszku wyjatkowo dlugo jak na niego, bo z 15 minut :36_2_15:
Zalaczam fotki mojego szkraba:
Maksio lezy zadowolony po debiucie w samodzielnych obrotech u zjada ulubionego gryzaka[ATTACH]15279[/ATTACH]
Maksik dzsiaj na spacerze -znow gryzak w roli glownej
[ATTACH]15280[/ATTACH]
Maksik sam siebie usypia przy muzyce
[ATTACH]15281[/ATTACH]
Udalo mi sie nagrac jak zasypia. Potem wstawie, tylko troche niewyrazne, bo w kuchni byla tylko mala lampka zaswiecona nad blatem.

Brawa dla małego akrobaty, widać dumę w oczach na pierwszym zdjęciu :)

Daffodil
Ewciaa
patka gRATULACJE dla Tosi z okazji 5 miesiecy

no to ja lece do pracy troske was poczytałam
u nas już lepiej 2 kupki dziennie, badania zaniesione będą wyniki 15 pażdzirenika

daffodil czy od stacji pkp do oś.ZIelona 28 jest daleko ?? bo będe w krakowie na szkoleniue 17=18 paxdzirnika

zmykam miłego dnia

Kawałek jest, bo to Nowa Huta z tego co kojarzę. Nie wiem gdzie dokładnie, ale to już raczej obrzeża Krakowa.

pozowole sobie wtrącić, os. Zielone to rzeczywiście Nowa Huta i od Dworca to będzie około 40 min. i trzeba jechać tramwajem nr 5 z przystanku "Dworzec główny tunel" do przystanku "kocmyrzowska" (12 przystanków) a dalej to już na nóżkach :)

http://suwaczki.maluchy.pl/li-62792.png
http://suwaczki.maluchy.pl/li-63254.png

katja79
dziewczyny mam pytanko do mamusiek butelkowych...chce dzisiaj Mai przemycic butle z kaszka tylko nie wiem jak ja dosypac bede robic 120ml mleka i mam kaszki i ryzowa i mleczno ryzowa tylko teraz nie wiem czy ryzowa dodac oprócz czterech miarek mleka czy trzy i czwarta kaszki??? czy poprostu zrobic mleko normalnie i dodac łyzeczke kaszki??
dodam tylko ze nie mam smoka do kaszek wiec musi przeplynac przez zwykly smoczek...a tak apropo zmienialyscie juz smoki w butelkach?

Ja na 120 mleka daję jedną miarkę kaszki albo malinowej albo bananowej tylko mam do tego smoczek 2 z większą dziurką a jak nie masz takiego to daj mniej kaszki żeby nie zapchać smoczka bo dopiero wkurzysz Maję i nie będzie chciała pić!:noooo:

gunia43
elwira
a tak poza tym to odkąd pochwaliłam Adasia ze mówi baba i 3 razy powiedział mama to przestał gadać , nie mówił nic chyba przez tydzień po czym znów zaczął ale tym razem nie było mama tylko baba (rzadko) i dada, lala no i tata i to najbardziej mu pasuje
najlepiej wychodzi mu to o 5 rano , budzi się i nie płacze tylko kopie misie na karuzeli i woła tatatatatatata
w wannie nie chce leżeć tylko siedzi i wpycha stopy do buzi jak leży najlepiej dwie na raz :)

a jak postępy u was? jakieś nowości w diecie?
Elwira - witaj!!! Usmielam sie z pisow Adasiowych umiejetnosci. Zwlaczcze te dwie stpy w buzi jak sobie wyobrazilam.
Wspolczucie, ze chorzy jeszescie. No ale widac Adaskowi mleczko sluzy bo jeden sie zdrowy uchowal.
Maksio tak samo w wannie wazniaka zgrrywac chce. Lapie sie za brzegi siedzi jak dyrektor. A potem sie odpycha, tak zeby sie zeslizgnac do lezenia i zaczyna plywanie!!!!! Cala lazienka ostatnio mokra po maksiowych wyczynach.
Z gadaniem u nas niezbyt. Czasami uda sie ga ale generaknie ejstesmy z tym w lesie. Dzisiaj pierwszy samodzielny obrot na brzuszek zaliczony :-)

Gratulacje dla Maksika!! DZielny chłopczyk! Teraz to sie zacznie turlać :36_2_53:

http://www.suwaczek.pl/cache/4087228f40.png

e2e2
katja79
dziewczyny mam pytanko do mamusiek butelkowych...chce dzisiaj Mai przemycic butle z kaszka tylko nie wiem jak ja dosypac bede robic 120ml mleka i mam kaszki i ryzowa i mleczno ryzowa tylko teraz nie wiem czy ryzowa dodac oprócz czterech miarek mleka czy trzy i czwarta kaszki??? czy poprostu zrobic mleko normalnie i dodac łyzeczke kaszki??
dodam tylko ze nie mam smoka do kaszek wiec musi przeplynac przez zwykly smoczek...a tak apropo zmienialyscie juz smoki w butelkach?

Ja na 120 mleka daję jedną miarkę kaszki albo malinowej albo bananowej tylko mam do tego smoczek 2 z większą dziurką a jak nie masz takiego to daj mniej kaszki żeby nie zapchać smoczka bo dopiero wkurzysz Maję i nie będzie chciała pić!:noooo:

ja robie tak:
jak masz kaszke mleczno ryzowa to daj 3 miarki mleka i jedna kaszki
a jak masz sama ryzowa to daj 4 mleka i jedna kaszki

jak chcesz dodac tylko jedna miarke kaszki to nie musisz zmieniac smoka, w tym do kaszki to bedzie sie ksztusila
do mleka i wody ma smoka mini a do kaszki trojprzeplywowy z tym ze ja na 180 ml wody daje 7 miarek mleczno-ryzowej