Skocz do zawartości
Forum

RTG a starania o dziecko

Gość ida

Rekomendowane odpowiedzi

Chcemy zacząć starać się o dziecko, ale najpierw postanowiłam zrobić porządek z ząbkami, no i jeden z zębów wymagał leczenia kanałowego podczas którego miałam robione prześwietlenie aż czterokrotnie. Zastanawiam sie ile teraz muszę odczekać po takiej dawce promieniowania zanim mogę spokojnie zacząć starać się o dziecko. Czy wystarczy przeczekać pierwszą owulację bezpośrednio po prześwietleniach ?

Witam serdecznie!

Promieniowanie rentgenowskie emitowane podczas badania stanu uzębienia w gabinecie stomatologicznym jest praktycznie nieszkodliwe dla naszego organizmu. W najnowszych aparatach jego działania niepożądana są zmniejszone do minimum. Czasami nawet promieniowaniu słoneczne może być bardziej niebezpieczne, niż promieniowanie rentgenowskie podczas badania RTG zębów. Nie mniej jednak ciąża jest przeciwwskazaniem do wykonania takiego badania. Należy poinformować lekarza o występującej ciąży. Pani dopiero stara się o dziecko, więc bezpośrednie zagrożenie dla dziecka nie występowało. Nie jest konieczne także zwlekanie z zajściem w ciążę, bowiem takie promieniowanie nie jest kumulowane w organizmie.

Pozdrawiam.