Skocz do zawartości
Forum

Nerwica lękowa???

Justyna848

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!!
Pisze we własnej sprawie, dopiero oczekuje dziecka, ale wydaje mi się , że mam poważny problem z samą sobą. Nie jestem lekarzem i może to wyolbrzmiam i tylko wydaje mi się, że jestem chora, a chodzi mi o nerwicę lękową. Zawsze byłam osobą, która mocno przeżywała stres, ale działał on raczej na mnie moblizująco. Niestety od paru miesięcy miewam napady lękowe nie związne zupełnie z niczym. Bez powodu zaczynam się jakby stresować, obawiać czegoś (dodam nie byłam u specjalisty, są to moje przypuszczenia), moje objawy to kołatanie serca, zimne dłonie, duszności i ścisk w żołądku. Bez powodu zaczynam płakać, że nie mogę tego powstrzymać, nie mogę przestać sę stresować. Jest to dla mnie bardzo męczące, bo nie moge sobie z tym poradzić. Nie mam żadnych problemów jedyne co to zaczyna się to wtedy kiedy mam za dużo na głowie różnych spraw. Również kiedy śpie potrafię się obudzić z kołataniem serca i dusznościami. Najbardzieje to boję się o mojego synka, żeby ten stres mu nie zaszkodził. Wmawiam sobie, że nie mam powodu, ale to nic nie daje. MOże Pani poleci mi jakieś metody relaksacyjne. NIe wiem co mam robić . Z góry dziękuę za odpowiedź!

http://www.suwaczek.pl/cache/11d7c04919.png http://s2.pierwszezabki.pl/013/0133599b0.png?2108
http://www.suwaczek.pl/cache/6c665484db.png

Justynko... to aż tak źle.. ??
Ja jakis czas temu leczyłam sie na to samo... tyle że chodziłam regularnie do psychiatry..i musze powiedziec że sporo mi pomógł... (tyle że ja w takim stopniu sie pochorowałam że bałam się z domu wychodzić, a wszystko przez stres w pracy). Niestety do tej pory strasznie szybko się denerwuje, czesto płacze z byle powodu i mam ataki duszności
(najczęściej w miejscach publicznych typu: hipermarkety, kino itp)

Mi w takich sytuacjach sporo pomaga melisa... bo leki odstawiłam ale teraz i tak brac bym ich nie mogła...

jak by co pisz do mnie .. może wspólnymi siłami troszke sie uspokoisz...

Droga Pani Justynko!
Przepraszam, że w tym stanie musiała Pani tak długo czekać na odpowiedź!

Ciąża jest okresem podczas którego zachodzi w organiźmie kobiety "burza" zmian hormonalnych. Zmiany nastrojów, pobudliwość, nerwowość czy płaczliwość są niestety na porzadku dziennym :)
Nie dopatrywałabym się nerwicy, jeśli nie było wcześniej (czyli przed okresem ciąży) takiego problemu. Raczej... skłaniałabym się do udania się na konsultację internistyczną, gdyż z objawów które Pani opisuje można wnioskować zupełnie nie groźną (!) aczkolwiek dokuczliwą dolegliwość serca - niedomykalność zastawki dwudzielnej. Potocznie zwanej "wypadaniem płatka". Nawet ładna nazwa :) Daje objawy identyczne do opisywanych przez Panią i bardzo często ujawnia się właśnie w ciąży, kiedy to zwięsza sie nasza wydolność fizyczna.
Zdiagnozować ją najprośćiej przy badaniu usg "echo serca". Nieszkodliwe dla dzieciątka :)
Objawy łagodzi się preparatami wyrównującymi rytm pracy serca.
Co do relaksacji... Najlepiej udać się na spotkania do szkoły rodzenia lub spotkać się z doświadczona położną. Jeśli ze względu na miejsce zamieszkania ma Pani ograniczone możliwości, to najlepiej relaksować się przy tym co sprawia Pani najwięcej przyjemności :)
Ulubiona muzyka, dobra angielska herbata z mlekiem, nogi lekko uniesione i najlepiej świeże powietrze :)

Życzę Spokojnego Najmilszego Oczekiwania!
Uściski Serdeczne!

A.Żurakowska