Skocz do zawartości
Forum

Przetwory na zimę robicie ?


ronia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w tym wątku..:)
Ja w tym roku dopiero zaczęłam przygodę z własnymi przetworami.. i dlatego mam tylko kiszone ogórki swoje.. w przyszłym roku mam zamiar zrobić jeszcze buraczki, jakieś kompoty (ze śliwek, jabłek i gruszek), może jakieś dżemy czy sprawdzone sałatki.. część rzeczy na pewno będziemy musieli kupić, ale niektóre z działki od moich dziadków.. chociaż nie wiem, czy nie będą zmuszeni zrezygnować z ogródka.. to jest ich miłość, więc pewnie ciężko będzie zrezygnować.. ale zdrowie już nie to, więc zobaczymy.. zastanawiałam się, czy my nie wzięlibyśmy sobie działki.. ale tak naprawdę, to ja nienawidzę się grzebać w ziemi, nie mam do tego serca.. a druga rzecz- M. nie ma w kraju od maja do listopada, a ja sama z małym dzieckiem nie dałabym sobie rady.. a to jednak trzeba doglądać nawet kilka razy dziennie..

http://lb3f.lilypie.com/TikiPic.php/auVqCvV.jpghttp://lb3f.lilypie.com/auVqp1.png http://s2.pierwszezabki.pl/040/040309980.png?9490
http://www.suwaczki.com/tickers/hy8kxzdvw4pwctfw.png
[url=http://www.su

Odnośnik do komentarza

Dziewczęta i Chłopcy, ponieważ nie znalazłam takiego wątku (jeśli jest, to przepraszam za zdublowanie), zakładam.. chodzi o to, abyście podzielili się przepisami na rzeczy, które robicie do słoików na zimę.. surówki, dżemy, konfitury, może nalewki jakieś.. generalnie wszystko, co uwielbiacie zimową porą; co zamknięte w słoiku latem, zimą po otwarciu Wam o nim przypomina.. ja w tym roku po raz pierwszy będę sama robić zapasy, więc chętnie zainspiruję się Waszymi podpowiedziami..
jutro robię surówkę z przepisu od Mojej Babci..

Składniki: 4 kg ogórków, 1/2 kg cebuli, 1/2 kg papryki, 1/2 kg marchwi + zalewa: 1 szkl. octu, 1 szkl. oleju, 1/2 szkl. cukru + pieprz, sól

Wykonanie: Ogórki obrać, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w półksiężyce. Wymieszać ze sobą, posolić 3 łyżkami soli- odstawić na 3 godziny. Po tym czasie odcisnąć w rękach. Paprykę pokroić w cienkie słupeczki. Marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wymieszać wszystkie warzywa, zalać zalewą, popieprzyć do smaku, wymieszać. Nałożyć do słoików- najlepiej takich jak po dżemie (z tej porcji wychodzi ok. 12-14). Pasteryzować 15min.

http://lb3f.lilypie.com/TikiPic.php/auVqCvV.jpghttp://lb3f.lilypie.com/auVqp1.png http://s2.pierwszezabki.pl/040/040309980.png?9490
http://www.suwaczki.com/tickers/hy8kxzdvw4pwctfw.png
[url=http://www.su

Odnośnik do komentarza

asioczek84
Dziewczęta i Chłopcy, ponieważ nie znalazłam takiego wątku (jeśli jest, to przepraszam za zdublowanie), zakładam.. chodzi o to, abyście podzielili się przepisami na rzeczy, które robicie do słoików na zimę.. surówki, dżemy, konfitury, może nalewki jakieś.. generalnie wszystko, co uwielbiacie zimową porą; co zamknięte w słoiku latem, zimą po otwarciu Wam o nim przypomina.. ja w tym roku po raz pierwszy będę sama robić zapasy, więc chętnie zainspiruję się Waszymi podpowiedziami..
jutro robię surówkę z przepisu od Mojej Babci..

Składniki: 4 kg ogórków, 1/2 kg cebuli, 1/2 kg papryki, 1/2 kg marchwi + zalewa: 1 szkl. octu, 1 szkl. oleju, 1/2 szkl. cukru + pieprz, sól

Wykonanie: Ogórki obrać, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w półksiężyce. Wymieszać ze sobą, posolić 3 łyżkami soli- odstawić na 3 godziny. Po tym czasie odcisnąć w rękach. Paprykę pokroić w cienkie słupeczki. Marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wymieszać wszystkie warzywa, zalać zalewą, popieprzyć do smaku, wymieszać. Nałożyć do słoików- najlepiej takich jak po dżemie (z tej porcji wychodzi ok. 12-14). Pasteryzować 15min.

uwielbiam ta salatke...dzieki za przepis ,wlasnie nie dawno szukalam przepisu i nie moglam znalezc :) mmm przepyszna jest

http://www.suwaczki.com/tickers/qb3cx1hp58fyeab3.png

http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=65615126149045d49.png

You never know how strong you are until being strong is the only choice you have

Nie win za nic nikogo w swoim zyciu,dobrzy ludzie daja szczescie,zli-doswiadczenie. Najgorsi ludzie daja Ci dobre lekcje a najlepsi piekne wspomnienia

"NIGDY NIE REZYGNUJ Z CELU TYLKO DLATEGO, ŻE OSIĄGNIĘCIE WYMAGA CZASU. CZAS I TAK UPŁYNIE."

:angel1: 4.10.2011 [*]

Odnośnik do komentarza

4 kg cukini
0,5 kg cebuli
0,5 kg marchwi
0,5 kg papryki ( czerwonej i zoltej)
3 lyzki soli
6 lyzek cukru
1 szklanka oleju
1,5 szklanki octu 10%
Ziele angielskie ,pieprz w ziarenkach

PRZYGOTOWANIE

Cukinia musi byc obrana ze skory i duzych ziaren.
Cukinie,marchew,papryke pokroic w plasterki, dodac sol,cukier,olej,ocet,ziele angielskie i pieprz.
Dobrze wymieszac i pozostawic na pol godziny,aby puscilo sok.
Nakladac do sloikow i pasteryzowac 30-40 min
Sama spisałam sobie ten przepis bo będę go robić ale dopiero pod koniec sezonu cukiniowego Kusi mnie jeszcze dżem z cukinii aby zrobić i tez troche mam obawy bo w sumie z cukini to nigdy nie robiłam w formie przetworów na zimę

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hqymi36e7.png
http://www.suwaczki.com/tickers/82do3e5ekt2ocja7.png

Odnośnik do komentarza

mika3008
a czy słyszał ktoś o przetworach z ogórków z kukurydzą konserwową? bo mama cos mi wspominała a nogdzie nie moge znaleźć

Ja niestety nie słyszałam.. ale ostatnio masę stron o tematyce przetwarzania przeglądam, więc jak na coś trafię, to na pewno poinformuję..:)

A robicie (a jeśli tak, to jaką) kapustę czerwoną w słoikach?? wiem, że niektórzy robią z jabłkiem, niektórzy tylko samą kapustę.. nie wiem, na co się zdecydować, a też bym zrobiła kilka słoiczków..

http://lb3f.lilypie.com/TikiPic.php/auVqCvV.jpghttp://lb3f.lilypie.com/auVqp1.png http://s2.pierwszezabki.pl/040/040309980.png?9490
http://www.suwaczki.com/tickers/hy8kxzdvw4pwctfw.png
[url=http://www.su

Odnośnik do komentarza

Hej dziewczyny Już po przetworach ????
Ja juz sezon ogórkowy zakończyłam Czekam na grzybki OBY BYŁY !!!
Znalazłam ostatnio na necie przepis na dżem z cebuli w dwóch wersjach
Tak mnie kusi aby wypróbować Może któraś z Was robiła ??? Albo jak naprawdę już mnie coś weżmie to zrobie tylko oby się nie zmarnowało...

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hqymi36e7.png
http://www.suwaczki.com/tickers/82do3e5ekt2ocja7.png

Odnośnik do komentarza

U mnie podobnie.. jestem z Małym rozrabiaką sama, bo M. za granicą pracuje i w tym roku powiedziałam, że muszę koniecznie mieć piwnicę pełną własnej roboty zapasów.. mam już ogórki kiszone, buraczki tarte i w kostkę krojone (do barszczyku), sałatki: kapusta czerwona, ogórki z chili, ogórki curry, z ogórków + papryka+ cebula+ marchew, z cukinii.. jeszcze jutro ogarnę jedną porcję takiej z ogórków, bo dostałam ogórki w prezencie i szkoda mi nie wykorzystać..:) no i będę jeszcze coś na słodko robiła na pewno: tarte jabłka do szarlotki, może dynię w occie i dżem z imbirem i pomarańczą.. a jeszcze do tego, chcąc zaskoczyć mojego M. i żeby moje oko cieszyły piękne słoiczki, to "stroję" każdy w kolorowe serwetki i spinam gumkami recepturkami..:)

http://lb3f.lilypie.com/TikiPic.php/auVqCvV.jpghttp://lb3f.lilypie.com/auVqp1.png http://s2.pierwszezabki.pl/040/040309980.png?9490
http://www.suwaczki.com/tickers/hy8kxzdvw4pwctfw.png
[url=http://www.su

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...