Skocz do zawartości
Forum

Przetwory na zimę robicie ?


ronia

Rekomendowane odpowiedzi

Gość patusia23

mosia
patusia23
a w ogóle to marzy mi się zrobić patisony,tylko gdzie je kupić

nigdy nie jadłam i nie robiłam

pamiętam jako dziecko tato robił ale rosły na działeczce,byliśmy ostatnio z T na zakupach we Wrocławiu to udało Nam się kupić jeden słoik bo więcej nie było a chciałabym sama zrobić.

Odnośnik do komentarza

Szani84
ja przyznam ze w zeszlym roku robilam tylko sałatke a w tym chce wiecej. Mam zamiar robic buraczki, ogórki kiszone , sałatke i zobacze czy cos jeszcze...

a mam pytanie ma ktos sprawdzony przepis zna ogórki konserwowe???

Ja robię z tego przepisu ogóreczki konserwowe

- 2 KG OGÓRKÓW
- 1 SZKLANKA OCTU 4 SZKLANKI WODY
- PO ŁYŻECZCE – PIEPRZU I ZIELA ANGIELSKIEGO
- 2 ŁYŻKI SOLI
- 10 DAG CUKRU
- KILKA LIŚCI LAUROWYCH
- ŁYŻKA GORCZYCY
- KAWAŁKI CHRZANU
- KILKA CEBULEK…POCIĘTYCH W PIÓRKA
- KILKA ZĄBKÓW CZOSNKU WG UZNANIA
- KILKA PLASTERKÓW MARCHWI
- GAŁĄZKI KOPRU

Ogórki dokładnie umyć.. Ułożyć warstwowo w wyparzonych słoikach. Dodać przyprawy i koper. Cebulki obrać, pokroić w plasterki lub piórka … poukładać na ogórkach.
Ocet wymieszać 1 do 4 z wodą, sola i cukrem, zagotować. Gorącym zalać ogórki. Pasteryzować 5 – 6 minut od zagotowania.
Słoiki dokładnie zamknąć, odstawić do ostygnięcia. Zanim ogórki będą gotowe do jedzenia, powinny stać około 6 dni aż się zamarynują

Odnośnik do komentarza

Ja mam całą piwnicę zastawioną przetworami, tyle tam tego, że nie dam rady wtmienić, napiszę tylko z czego:Śmiech: ogórki, kapusta, buraczki, patisony, fasolka, cukinia, jabłka, śliwki, brzoskwinie, rabarbar....hmmmmm...chyba o niczym nie zapomniałam:Śmiech: a wczoraj robiłam jabłka w karmelu:Śmiech:

Sprzedam ubranka dla dziewczynki 68-74
http://szafka.pl/profil/ezelka/sprzedaje_lub_wymieniam
KINGA
http://suwaczki.maluchy.pl/li-59384.png
KALINA
http://suwaczki.maluchy.pl/li-61108.png
http://s2.pierwszezabki.pl/041/041021940.png?9757Z

Odnośnik do komentarza

Cześć dziewczyny.
Ja również robię przetwory na zimę, w tym roku jednak z racji tego, że w lipcu urodziłam, zrobiłam dużo mniej przetworów -wiadomo brak czasu, na szczęście mężulek lubi "kuchenne rewolucje" i bardzo dużo w tym roku sam zaprawiał.
Sliwki w occie jadłam -są bardzo dobre, niestety nie mam przepisu, za to bardzo lubimy buraczki w occie-podobnie się je robi jak korniszony.
Ezelka a co to za przepis na jabłka w karmelu?- zaciekawił mnie -czy możesz podać przepis?, bo już mi się pomału przejadłu kompoty z jabłek i musy, mam jabłka więc mogłabym spróbować coś nowego.

http://malinowachatka.blogspot.com/

http://www.suwaczki.com/tickers/h4zprjjg287c4due.png

http://s2.suwaczek.com/201107035165.png

Odnośnik do komentarza

Yulia

Ezelka a co to za przepis na jabłka w karmelu?- zaciekawił mnie -czy możesz podać przepis?, bo już mi się pomału przejadłu kompoty z jabłek i musy, mam jabłka więc mogłabym spróbować coś nowego.

Proszę bardzo:Śmiech:
Wielkie Żarcie - Przepis - Jabłka w karmelu
tylko proponuję dać mniej cukru bo wychodzą bardzo słodkie i najlepiej robić z podwójnej porcji bo mi z jednej wyszły ledwo 4 słoiczki.

Sprzedam ubranka dla dziewczynki 68-74
http://szafka.pl/profil/ezelka/sprzedaje_lub_wymieniam
KINGA
http://suwaczki.maluchy.pl/li-59384.png
KALINA
http://suwaczki.maluchy.pl/li-61108.png
http://s2.pierwszezabki.pl/041/041021940.png?9757Z

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...