Skocz do zawartości
Forum

Rekomendowane odpowiedzi

Monika Łapczyńska
Witam!
Na zaparcia polecam syropek- Laktulozę. Można pić 3 razy dziennie po łyżeczce. Zaparcia są częstym zjawiskiem w ciąży, przede wszystkim podczas przyjmowania żelaza.
Pozdrawiam!
W razie pytań zapraszam na forum ekspert- położna;)

piłam ten syropek i pomagał:) i rzeczywiście miałam zaparcia przy zażywaniu żelaza

U mnie nudy.Właśnie ugotowałam zupkę pomidorową (moją ulubioną) dla mojego mężulka i oglądam telenowelę wcinając herbatniki bo jakiś głód słodyczowy mnie dopadł:(Mój mąż późno teraz wraca i siedze sama całymi dniami.Wczoraj byłam w GOP-sie bo staramy się z mężem o dotacje na węgiel ale niestety przekracza mężowi dochód na dwie osoby i niestety niezałapiemy się.:(Jejku nie wiem co to będzie dalej a jeszcze jak się dziecko urodzi...Mam nadzieję że jakoś rozwiąże się ten nasz kryzys...Nawet nie mam co mysleć o wyprowadzeniu się na swoje.Niewiedziałam że życie na własną rękę jest takie trudne...

A czuje się dobrze i właśnie to mnie trochę martwi bo inne kobiety w ciąży w tym etapie czują że mają bobo w sobie albo narzekają na rózne dolegliwości a ja nic...Nawet nie mam za specjalnych zachcianek hmmm...

Mam pyt.Jak to jest z becikowym bo ja przeczytałam ostatnio informację w Urzędzie Gminy że od 2012roku jeśli kobieta niebędzie miała dowodu że chodziła do lekarza od 10tyg ciąży to niezałapie się na becikowe...?

A co tam u was?Jak bobo się chowa?Daje ci trochę popalić?

Ps:znasz może iwona jakiś tani proszek dla dziecka?Muszę wkońcu się wziąść za przygotowania. Dostałam trochę rzeczy od koleżanki no i muszę wyprać to.Sama nie wiem za co mam się wziąść i co kupywać a czego nie ech...

hej! to super, że dobrze się czujesz. ja też w czasie ciąży nie miałam tych wszystkich typowych dolegliwości.
co do becikowego to poczytaj sobie tutaj: Becikowe - Przewodnik Krok po Kroku tam chyba jest wszystko na ten temat.
a proszek- przyznam szczerze, że znam tylko taki nazwy jak: Lovella, Jelp, dzidziuś, ale nie używam żadnego specjalnego proszku dla dziecka. zaryzykowałam i wszystko wyprałam w normalnym, z naszymi rzeczami i obserwowałam jak dziecko reaguje, ale do tej pory nic się nie dzieje. nie pojawia się żadna wysypka ani podrażnienia. tylko tyle, że dodatkowe płukanie daję i jest ok.
zakupy dla maluszka można zrobić ekonomicznie. ja kupowałam na allegro- szukałam okazji i w sumie wydałam 350 zł i mam ciuszków do wiosny i to tyle, że mi się w szafkach nie mieszczą, i choć są używane są w stanie idealnym i jeszcze po mojej córci jakieś dziecko będzie mogło je nosić. więc może tez poszukaj:)
Kłopotami finansowymi się nie przejmuj- jakoś się ułoży. u nas też nie jest w tych sprawach różowo, ale jakoś się poukładało. a ja nie mam dochodu, bo nie pracuje, wynajmujemy mieszkanie, więc nasze koszty życia są dość wysokie, ale w lipcu mąż dostał awans , wiec ja wychodzę z założenia, ze jeśli jest dziecko to i na dziecko się znajdzie.. głowa do góry!
a nasza Kalinka jest cudna, ciągle bardzo grzeczna i spokojna. noce przesypia ładnie- nie możemy na nią narzekać. każdemu życzyłabym takiego dziecka:) w czwartek skończy 7 tygodni. wczoraj byliśmy na szczepieniu. mała waży już4800 i ma 56, prawie 57 cm:) wstawiam zdjęcie:)
Pozdrawiam!

Ja też chyba będę używała dla dziecka proszku co i my ale wydaje mi się że przydałoby się chociaż te pierwsze ciuszki uprać w specjalnym proszku...A czy nowe ubranka kupowane w sklepie też powinno się uprać przed założeniem dzidziusiowi?

Yvone jaka śliczna ta twoja córcia.Normalnie słodziak.Szybko leci ten czas...Ja jestem ciekawa jakie nasze bobo będzie i jak ja sobie dam radę czy będę umiała zająć się takim maleństwem.W domu to prawdopodobnie mąż będzie miał urlop tacierzyński więc mam nadzieję że z jego pomoca się nauczę ale najgorzej będzie w szpitalu...
Mam nadzieję że wszystko się ułoży bo niechciałabym żeby czegoś zabrakło mojej dzidzi...:)

Kasiu, ubranka pierze się przed pierwszym użyciem i płukanie 2x bez uzycia płynu do płukania (dla dzieci nie powinno używac się płynu do płukania tkanin, bo on oblepia włókna i skóra ma kontakt z chemią, który jej nie potrzebny)

A radę na pewno sobie dasz. W szpitalu wykorzystuj położne, niech pokażą Ci co i jak. Jeśli masz mozliwość zapisz sie do szkoły rodzenia (przy niektórych szpitalach czasem są takie refundowane przez nfz), będziesz się potem czuła pewniej z maluszkiem

hej:)

Fajnie, że się odezwałaś:)
u nas ok. Mała rośnie, już niezły gagatek z niej. jest niesamowita:)
Poza tym jakoś leci.
a co u Ciebie? jak maleństwo? widziałam , że prosiłaś o poradę adwokata.. co się dzieje? jak nie tu to daj znać na prv.
Trzymaj się cieplutko i buziaki dla maluszka!!