Skocz do zawartości
Forum

Przepisy mosi :)


mosia

Rekomendowane odpowiedzi

FILETY Z KURCZAKA W MARYNACIE

przepis wymyślony przypadkiem
dość długo trzeba marynować ale naprawdę warto, bo nawet mój m, który za kurczakiem bez panierki nie przepada powiedział, że pyszne :36_1_21:

filety z kurczaka
Vegeta/Kucharek
pieprz kolorowy
oregano
oliwa z oliwek

Filety kroimy na kawałki pożądanej wielkości.
Kładziemy na talerz, obsypując każdy kawałek przyprawą warzywną.
Zawijamy w folię i wkładamy na 24h do lodówki.

Na drugi dzień wrzucamy kurczaka do miski, przyprawiamy pieprzem i oregano, mieszamy, dodajemy oliwę i jeszcze raz mieszamy i wkładamy znowu do lodówki na 24h.

Na trzecie dzień smażymy na patelni grillowej ( lub na grillu ).
Smacznego!!!!

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

CIASTO KRUCHE Z JABŁKAMI

60 dag mąki
250 g margaryny
2 jajka
3 łyżki śmietany
proszek do pieczenia
sól lub cukier waniliowy - zależy czy chcecie ciasto lekko słone czy słodkie

4 jabłka
cynamon
cukier puder

Zagniatamy ciasto z podanych składników, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. pół godz. ( może być dłużej ).
Formę ( u mnie forma na tarty ), smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.
Wykładamy ciasto do formy - tak by brzegi były wyżej.
Na ciasto rozkładamy pokrojone jabłka ( dowolnie, ja tarłam na tarce na cienkie plasterki ) i obsypujemy je cynamonem.
Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do ok 170 stopni i pieczemy aż ciasto będzie rumiane ( trzeba sprawdzać patyczkiem czy się upiekło ).
Gotowe i przestudzone ciasto obsypujemy cukrem pudrem.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

SOS SEROWO-CEBULOWY

przepis bodajże z jakiegoś starego "poradnika domowego"

2 łyżki masła lub margaryny
1 średnia cebula
2 łyżki mąki
2 szklanki rosołu z kostki
20 dag śmietany kremówki
6 dag sera żółtego
sól
pieprz

W rondelku roztapiamy masło i na rozgrzane wrzucamy pokrojoną drobno cebulę.
Podgrzewamy aż się zeszkli.
Dodajemy mąkę i robimy zasmażkę.
Potem dodajemy rosół i śmietankę, cały czas mieszając.
Gotujemy ok. 10 minut.
Następnie dodajemy do sosu starty żółty ser ( na drobnych oczkach ) i podgrzewamy aż się rozpuści w sosie.
Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

SZNYCLE WIEPRZOWE Z SALAMI

przepis z "poradnika domowego"
ten sos serowo-cebulowy był właśnie do tych sznycli, ale napisałam je oddzielnie, bo uważam, że sos idealnie nadaje się do innych potraw również

4 sznycle wieprzowe ( ja robiłam ze schabu )
8 plasterków salami
cytryna
natka pietruszki
sól
pieprz
olej do smażenia

Plastry mięsa rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem.
Można je wstawić na chwilę do lodówki, ale nie trzeba.
Cytrynę sparzyć wrzątkiem, osuszyć i ukroić 4 plasterki.
Na każdym plastrze mięsa kładziemy 2 plasterki salami i jeden cytryny.
Kładziemy również natkę pietruszki.
Składamy sznycle na pół i spinamy wykałaczką.
Smażymy z obu stron na złoty kolor, potem zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze po ok. 7 minut z każdej strony.
I gotowe :36_1_21:

*polecam, naprawdę pyszne, a m powiedział, że zajebiste :36_1_11:

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

CORDON BLEU PO RADOMSKU

• 4 filety z piersi kurczaka lub indyka
• 4 plasterki szynki
• 4 plasterki topionego sera
• pikantny sos ( musztarda, keczup, chrzan )
• sok z cytryny
• zioła prowansalskie
• 1 jajko
• mąka, bułka tarta
• sól, pieprz
• tłuszcz do smażenia

Filety lekko rozbić, skropić obficie sokiem z cytryny i natrzeć solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, zawinąć w kawałek folii i odstawić do lodówki na godzinę.
Mięso posmarować sosem, przykryć plasterkiem szynki i plasterkiem sera, zwinąć w ścisły rulonik i spiąć wykałaczką.
Obtoczyć w mące, następnie panierować w rozmąconym jajku i tartej bułce.
Obsmażyć na złoty kolor.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

LECZO WĘGIERSKIE

• 30 dag papryki
• 30 dag kiełbasy
• 30 dag cebuli
• 30 dag pomidorów
• 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
• mała ostra papryczka chili lub pieprz turecki
• sól
• świeżo zmielony czarny pieprz
• bagietka

Paprykę umyć, przeciąć na pół, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paseczki.
Pomidory sparzyć i po zdjęciu skórki pokroić w grubą kostkę.
Obraną cebulę pokroić w cienkie pół-plastry, a kiełbasę w grubą kostkę.
W rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę ( 2-3 min. ), dodać kiełbasę i smażyć ją na dość dużym ogniu, aż się lekko zrumieni.
Wtedy dołożyć paprykę i pomidory oraz papryczkę chili.
Potrawę zagotować, przykryć i dusić na małym ogniu około 20 min.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

LECZO

• 500 g papryki
• 3 łyżki oliwy
• 500 g pomidorów
• 2 cebule
• 100 g wędzonego boczku
• 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
• sól

Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić na ćwiartki.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne oraz białe części i pokroić na paseczki.
Cebulę obrać i posiekać.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z oliwą na jasnozłoty kolor.
Dodać mieloną paprykę i cebulę, smażyć, mieszając, 3-4 minuty.
Włożyć pokrojoną paprykę, pomidory, posolić i gotować na dużym ogniu, a gdy połowa wody wyparuje, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować tak długo, aż papryka będzie miękka.
Do leczo można dodać pokrojone plasterki kiełbasy.
Podawać z ryżem lub kartoflami.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

SMAŻONE ZIEMNIAKI ( MINIFRYTKI )

• 75 dag ziemniaków
• 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
• 3 łyżki masła
• łyżeczka oregano
• sól
• pieprz

Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć, pokroić w 1-centymetrową kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wsypać ziemniaki, oprószyć je pieprzem i oregano.
Smażyć na średnim ogniu, często mieszając, około 15 min., aż ziemniaki będą rumiane.
Przełożyć na talerze łyżką cedzakową, osączając z tłuszczu, posypać solą.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

JABŁKA W KRUCHYM CIEŚCIE

60 dag mąki
250 g margaryny
2 jajka
3-4 łyżki śmietany
szczypta soli
proszek do pieczenia

ok. 5 jabłek
cukier puder

Z podanych składników zagnieść ciasto kruche.
Rozwałkować cienko, wyciąć z niego kwadraty.
Jabłka umyć, obrać i pokroić na 8 części.
Każdą cząstkę jabłka kłaść na jeden kwadracik i sklejać przeciwległe boki kwadracika.
Ułożyć ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do ok. 170 stopni, aż ciasto będzie rumiane ( u mnie ok. 40-50 minut ).
Przed podaniem posypać każde ciasteczko cukrem pudrem.

*najlepiej robić jak najmniejsze kwadraciki wtedy smak ciastek jest "zrównoważony" - nie ma za dużo ciasta a za mało jabłka

*ja jeszcze następnym razem chcę spróbować jabłka pokroić w kostkę i tak nakładać na kwadraciki

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

PIKANTNA ZUPA FASOLOWA

40 dag jak najmniejszej fasoli
20-30 dag wędzonego surowego boczku
4-5 ziemniaków
łyżka masła
łyżka mąki
pęczek włoszczyzny ( bez kapusty )
2 ząbki czosnku
łyżeczka ostrej czerwonej papryki ( lub więcej )
sól

Fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie.
Boczek zalać zimną wodą, dodać obrane warzywa i ugotować do miękkości.
Wyjąć jarzyny i boczek z wywaru, a wlać do niego fasolę z wodą, w której się moczyła.
Gotować pod przykryciem.
Gdy fasola będzie prawie miękka, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz zmiażdżony czosnek.
Z masła i mąki zrobić rumianą zasmażkę, rozprowadzić ją wystudzonym wywarem z fasoli i gdy ziemniaki będą miękki, wlać do zupy.
Na koniec dodać pokrojony w kostkę boczek i wsypać paprykę ( zupa powinna być dość pikantna ).
Już nie gotować.

* ja dodałam też z powrotem marchewkę do zupy, tylko pokroiłam ją w kosteczkę.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...