Skocz do zawartości
Forum

Jaka dieta najlepsza?


Rudzia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie, jaką dietę najlepiej stosować, jeśli moje BMI wynosi 31,9... prawie 4 miesiące temu urodziłam synka cesarskim cięciem, nie karmie piersią, więc w zasadzie mogłaby jeść wszystko. Tylko że jest kilka problemów. Otóż przede wszystkim czas. W ciągu dnia maluch śpi 3 razy po 30 minut, więc tylko w tym czasie mogłabym przyrządzać posiłki. Po 2 raczej unikam wołowiny i wieprzowiny. Oraz no niestety ale bardzo nie lubię czerwonych warzyw. Mogę prosić o jakieś wskazówki?

http://mikolaj-jerzy.aguagu.pl/suwaczek/suwak3/a.png
http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlclb1g6nwf2d6.png

Odnośnik do komentarza

Witam,
Organizm kobiety po porodzie potrzebuje czasu , by wrócić do fizjologicznego i wizualnego stanu sprzed okresu ciąży.
Modyfikacja aktualnej diety i wprowadzanie nowych korzystnych dla organizmu nawyków żywieniowych jest jednak zawsze mile widziana.
Pierwszą zasadą prawidłowego żywienia a zarazem redukowania zbędnych kilogramów jest wprowadzenie odpowiedniej częstotliwości spożywania posiłków. Najlepiej jest jeść 5 razy dziennie o stałych porach i równych odstępach czasu. Nawet najlepiej zbilansowana dieta odchudzająca opierająca się na zbyt małej ilości posiłków nie przyniesie trwałych i zamierzonych rezultatów. Dlatego biorąc pod uwagę godziny snu maluszka + odpowiedni system sporządzania zapasów żywieniowych w spiżarce i w lodówce „na czarna godzinę” powinniśmy zmierzać do zjadania 5 (bez pojadania) posiłków dziennie z obowiązkowym 1 śniadaniem i ostatnim posiłkiem 2-3 g odziny przed snem.
Druga ważną kwestią jest oczywiście jakość diety i odpowiedni dobór asortymentu żywności . Zapewne zna Pani wskazówki dotyczące spożywania ciemnych, pełnoziarnistych produktów zbożowych( pieczywa, razowych makaronów, ciemnego ryżu, grubych kasz i płatków śniadaniowych). Niezwykle istotne jest jedzenie dużych ilości warzyw (min. 400-600g/dziennie) +owoców (te, ze względu na duży udział cukrów prostych powinny być spożywane w mniejszej ilości niż warzywa). Urozmaicenie jest tu niezwykle ważne, jednak jeśli z jakiś względów unika Pani czerwonych warzyw proszę je z powodzeniem zastępować innymi kolorami.
Z produktów mlecznych zaleca się spożywać odtłuszczone mleko (0,5- 2 max % tłuszczu) i przetwory mleczne: naturalne jogurty, kefiry, i maślanki ograniczając słodzone i smakowe produkty należące do tej grupy.
Bardzo ważne jest wyeliminowanie z diety cukru i słodyczy, wszelkiego rodzaju ciast, ciesteczek, słodkich produktów cukierniczych, słonych przekąsek( źródło soli i tłuszczu) oraz potraw typu Fast-food.
Zaleca się stosowanie beztłuszczowej lub niskotłuszczowej obróbki termicznej jak: gotowanie w wodzie i na parze, duszenie i pieczenie w rękawie foliowym rezygnując przede wszystkim ze smażenia.
Wspomina Pani o unikaniu czerwonego mięsa. Jest to rodzaj mięsa nieszczególnie polecanym przez dietetyków. Oczywiście ze względu na zawartość cennego żelaza może pojawiać się w diecie od czasu do czasu, jednak mięso drobiowe, dziczyzna, ryby i rośliny strączkowe to żywność, która powinna dominować nad czerwonym mięsem w naszej diecie.
Przypominam także o wypijaniu odpowiedniej ilości płynów, tj. ok. 2 litrów wody dziennie oraz stopniowe zwiększanie aktywności fizycznej.
Jeśli chce Pani zredukować skutecznie oraz co ważne bezpiecznie nadwyżkę tkanki tłuszczowej radziłabym skonsultować się z ekspertem.
Pozdrawiam i życzę powodzenia!
Beata Jabłonowska

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...