Skocz do zawartości
Forum

Bezpieczniej rodzić w godzinach pracy

Rekomendowane odpowiedzi

Dzieci urodzone nocą i w weekendy mają mniejsze szanse na przeżycie w porównaniu z urodzonymi w normalnych godzinach pracy - informuje "British Medical Journal" (BMJ). Naukowcy z Oxfordu i Cambridge przeanalizowali dane dotycząca ponad miliona narodzin, jakie miały miejsce w Szkocji w ciągu dwudziestu lat. 539 dzieci zmarło w czasie porodu. Okazało się, że dzieci urodzone poza normalnym i godzinami pracy (od poniedziałku do piątku, między 9 a 17) umierały nieco częściej (5,6 zgonu na 10 000 urodzeń wobec 4,2 na 10 000 urodzeń, co stanowi mniej więcej o 30 procent).

Czytałam ten artykuł i moim zdaniem to ludzka głupota:/ piszą bzdury i nastraszają kobiety,które są w ciąży:/ takiego wątku moim zdaniem wogóle nie powinno być.Ja się urodziłam o godzinie 0.45 i jakoś jestem zdrowa jak ryba:)

No cóż, w większości polskich placówek to niestety standard.
Jeszcze gorzej jest rodzić w święta, sylwestra itd.
Leżałam w szpitalu w święta, więc wiem coś o tym,Każda z mam modliła się,żeby jakoś przetrzymać święta i urodzić po.Mnie się udało, ale ponieważ decyzja o cc zapadła koło godz 18, niespecjalnie mogłam liczyć na mojego lekarza bo poszedł do domu

http://www.suwaczki.com/tickers/qtch8ribr85wg5dx.png

pina85
Czytałam ten artykuł i moim zdaniem to ludzka głupota:/ piszą bzdury i nastraszają kobiety,które są w ciąży:/ takiego wątku moim zdaniem wogóle nie powinno być.Ja się urodziłam o godzinie 0.45 i jakoś jestem zdrowa jak ryba:)

to nie jest wątek, tylko zajawka artykułu czy materiałów prasowych jakie dostajemy i umieszczamy, abyście mogły poczytać i wiedzieć coś jeszcze o czym piszą w necie.