Skocz do zawartości
Forum

Grudzień 2008

Rekomendowane odpowiedzi

NuSiAaa
ewelw
eww - no ja ważyłam 52,5 - 54. A dziś rano 81,5 (bez ubrań!!). Czyli już prawie 30 na + Waga mi ostatnio bardzo szybko wzrosła... Przez ostatnie 7 tygodni to ponad kilo lub ponad 1,5 kg tyłam. No ale na prawdę - nie widać tak po mnie, że to aż tyle... BBBBBAAAARRRRDDDDDDZZZZOOOO spuchły mi całe nogi - myślę, że dużo wody jest we mnie...
Nusia - lekarz na to nic.....

no to masz dziwnego lekarza... bo 30 kg przytyc to sporo..i to na dodatek nie zdrowo... :/

juz nie wspominam o puchnieciu...chociaz moja kierowniczka przytyła pond 40 kg... to jest kicha.. no ale musiała na koniec bardzo sie oszczędzać

Nusia - nie zgodzę się z Tobą... Ja mam taką budowę ciała - niektóre z Was tyją tylko w brzuszku i nigdzie indziej - a ja - twarz - łapy - barki - nogi - wszędzie. Co prawda nie jem dużo - i jak piszecie - że np. pieczecie placek - to aż mnie dziw bierze - bo ja np. placek 2 razy przez całą ciąże upiekłam - i niektóre z Was jedzą 3x wicej niż ja... (wynika to z moich obserwacji) A ja po prostu mam baaardzo złą przemianę materii. Ja coś zjem - wyprużniam się raz na 2-3 dni (choć teraz - 3-4 razy dziennie - wyregulowało się... ). A ja nie mogę się głodzić - bo mój organizm zabierze wartości odrzywcze - a dzidzia może być niedożywiona... W sumie zazdroszczę wszystkim - które mają tylko brzuszek - ja mam wszędzie ciałka...
Jednak i tak się nie przejmuję bo mega spuchłam - i wiem że dużo wody we mnie jest. A moja koleżanka jest chuda jak patyk i powiedziała że też 30 przytyła.. po pierw. i po dr. ciąży a teraz jest baaarrrdzzzzoooo chuda - ze 45 kg waży - mówi żeby się nie przejmować - bo ona wszystko - a nawet więcej zrzuciła.

http://img35.glitterfy.com/355/glitterfy062838338D33.gif

ewelw
NuSiAaa
ewelw
eww - no ja ważyłam 52,5 - 54. A dziś rano 81,5 (bez ubrań!!). Czyli już prawie 30 na + Waga mi ostatnio bardzo szybko wzrosła... Przez ostatnie 7 tygodni to ponad kilo lub ponad 1,5 kg tyłam. No ale na prawdę - nie widać tak po mnie, że to aż tyle... BBBBBAAAARRRRDDDDDDZZZZOOOO spuchły mi całe nogi - myślę, że dużo wody jest we mnie...
Nusia - lekarz na to nic.....

no to masz dziwnego lekarza... bo 30 kg przytyc to sporo..i to na dodatek nie zdrowo... :/

juz nie wspominam o puchnieciu...chociaz moja kierowniczka przytyła pond 40 kg... to jest kicha.. no ale musiała na koniec bardzo sie oszczędzać

Nusia - nie zgodzę się z Tobą... Ja mam taką budowę ciała - niektóre z Was tyją tylko w brzuszku i nigdzie indziej - a ja - twarz - łapy - barki - nogi - wszędzie. Co prawda nie jem dużo - i jak piszecie - że np. pieczecie placek - to aż mnie dziw bierze - bo ja np. placek 2 razy przez całą ciąże upiekłam - i niektóre z Was jedzą 3x wicej niż ja... (wynika to z moich obserwacji) A ja po prostu mam baaardzo złą przemianę materii. Ja coś zjem - wyprużniam się raz na 2-3 dni (choć teraz - 3-4 razy dziennie - wyregulowało się... ). A ja nie mogę się głodzić - bo mój organizm zabierze wartości odrzywcze - a dzidzia może być niedożywiona... W sumie zazdroszczę wszystkim - które mają tylko brzuszek - ja mam wszędzie ciałka...
Jednak i tak się nie przejmuję bo mega spuchłam - i wiem że dużo wody we mnie jest. A moja koleżanka jest chuda jak patyk i powiedziała że też 30 przytyła.. po pierw. i po dr. ciąży a teraz jest baaarrrdzzzzoooo chuda - ze 45 kg waży - mówi żeby się nie przejmować - bo ona wszystko - a nawet więcej zrzuciła.

a ja tobie nie każe się ze mną zgadzać. mowie ci co slyszalam, wyczytałam w książkach i mówił mi mój ginek.... ja tez mam złą przemiane materi ale jakoś mimo że dużo jem staram się pilnowac wagi. no a to że zatrzymujesz dużo wody w organiźnie to wogóle jest bardzo nie zdrowe! zreszta zapytaj dziewczyn one ci powiedza skoro tak bardzo jestes negatywnie nastawiona na to co ja pisze... a to ze twoja kolezanka zrzucila wiecej po ciazy niz przytyla to nic nierorlamnego..zalezy jak sie odzywiala...

ide na moj serial... zreszta nie widze sensu dyskutowac z kims kto zawsze wszystkie moje posty pod siebie bierze z jakims oburzeniem :/

ehm..dopiero sie zaczelo juz reklama :/

aina83
Z tym tyciem to mi się wydaje, że jedni mają do tego większa a inni mniejszą tendencje... Nie ma co generalizować.

tak to prawda... z tym sie zgadzam...ale mi nie chodzi ze no nie wiem..jak ona mogla tyle przytyc tylko ze lakarz nic na to nie powiedzial a tym bardziej na zatrzymywanie wody w organizmie...

aina83
tak to prawda... z tym sie zgadzam...ale mi nie chodzi ze no nie wiem..jak ona mogla tyle przytyc tylko ze lakarz nic na to nie powiedzial a tym bardziej na zatrzymywanie wody w organizmie...

Moja ginka też uważa, że zatrzymywanie się wody w organizmie nie jest wskazane.

w kazdej ksiazce przeczytasz ze nie jest to wskazane i jak jest te zatrzymanie wody to trzeba diete poprawic...

dobra koniec reklam :D

NuSiAaa
ehm..dopiero sie zaczelo juz reklama :/

aina83
Z tym tyciem to mi się wydaje, że jedni mają do tego większa a inni mniejszą tendencje... Nie ma co generalizować.

akurat zatrzymyw. wody w organiź. to inna sprawa - byłam ostatnio na badaniach i lekarz stwierdził mało wód płodowych.. i mam pić więcej wody - co może wpłynąć na ich zwiększenie... - a to wiąże się z opuchlizną... Także jedno na korzyść drugiego....

http://img35.glitterfy.com/355/glitterfy062838338D33.gif

obrzęki i zatrzymanie wody w organizmie

Co to jest?
Opuchlizna, którą najbardziej widać na palcach, nogach, kostkach i stopach, zwana inaczej obrzękiem, pojawia się na skutek zatrzymywania przez organizm plynów w czasie ciąży. Obrzęk może sie również pojawić na twarzy - winne są naturalny estrogen i hormon steroidowy - kortyzol, które zmieniają rozkład tkanki tłuszczowej w organiźmie.
Niewielkie obrzęki są czymś zypelnie normalnym i moga być w najgorszym razie nieprzyjemne. Jednak, jeżeli czujesz, że za bardzo napuchłaś lub gdy obrzęki utrzymuja sie dlużej niż przez jedną dobę, to powinna s zgłosić się do lekarza polożnika. Możliwe że wszystko jest w normie, ale równie dobrze może to byc wczesny objaw stanu przedrzucawkowego (spowodowane ciążą wysokie ciśnienie tętnicze)

Dlaczego?
Zmiany hormonalne mogą sprawić, że nerki zaczynaja gromadzic sól, o z kolei prowadzi do zatrzymywania płynów. Twój oganizm potrzebuje ich w tej chwili dużo więcej niz zwykle: ilość wód płodowych musi być stale utrzymywana na odpowiednim poziomie, a krew powinna zawierac więcej wody, by ułatwic nerkom usuwanie produktów przemiany materii.
Najczęstrze przyczyny lekkich obrzęków to: upławy, dluższe stanie lub siedzenie oraz wysokie ciśnienie krwi. Występuja one najczęściej pod koniec dnia, gsy płyny zbieraja się w okolicy kostek i stóp - witaj w świecie grawitacji. Rano możesz mieć nieco bardziej spuchnięte powieki i linię szczęki. Obrzęki najczęściej dotykają kobiet w ciąży mnogiej lub z nadwagą.

Co możesz z tym zrobić?
*usiądź z nogami uniesionymi pod kontem większym niż 90 stopni, a najlepiej połóż się na lewym boku lub z plecami opartymi o poduszkę tak, by były one uniesione o jakieś 10 stopni lub więcej
*noś wygodne obuwie
*unikaj skarpetek i podkolanowek z ciasnymi gumkami
*Jeżeli obrzęki daja ci mocno do wiwatu, rozejrzyj się za parą dobrych rajstop przeciwobrzękowych w wersji ciążowej i podkolanówkami przeciwobrzękowymi - pamietaj by zakładać je rano gdy opuchlizna jest jeszcze niewielka
*nie dodawaj soli do posiłków
*pij duzo wody, by wypłukać z organizmy toskyny. Wypijanie większej ilości płynów nie zwiększy obrzęków ,a może nawet pomóc je zmniejszyć
*jeżeli puchną ci palce , to nie zapomnij zdiąć wszystkich pierścionków, zanim zaczną cię na dobre uciskać

ewelw
newania
Ale picie wody nie powinno mieć wpływu na zwiększenie opuchlizny - wręcz przeciwnie...

No właśnie ma największy wpływ - głównie od wody się puchie - i nie powinnyśmy pić dużo wody.. tylko tyle ile potrzeba - w miarę realizacji pragnienia.....

nie wiem kto ci to powiedzial ale nie sluchaj go!!!

sorry ale teraz to mnie bardzo rozbawilo co napisalas.... kobiety w ciazy musza duzo pic by nie doprowadzic do odwodnienia organizmu... jesli czujesz ze chce ci sie bardzo pic to juz jest oznaka ze za malo wody dostarczasz organizmowi.... a takie napoje jak soki, herbata, kawa i inne nie uzupelniaja plynow w organizmie tak jak woda :/

naprawde nie wiem gdzie to us;yszalas lub wyczytalass ale co do tego jewtem na 100% pewna

Przede wszystkim Mala Moni GRATULACJE!!! Sliczny zdrowy synek :cute_l:

eww mnie siara leci juz od 17 tygodnia a teraz to bym powiedziala ze sika...:water_fun:

newania - do porodu na bank pojedyncza a po porodzie to w sumie nie wiem, dowiem sie w poniedzialek

a mnie sie wydawalo ze wlasnie jak jest poduszka to sie montuje foteliki tylem.

wiecie co dzis dostalam rano totalnego ataku paniki.
otoz pisalam w srode ze mi glut wyskoczyl... no i sie nie przejelam ale to samo mialam wczoraj i dzis rano jak znow to zobaczylam to wpadlam w taka panike ze glowa mala
i to nie dlatego ze moze zaraz zaczne rodzic tylko ze nic nie gotowe ze burdel w domu ze nie jestem gotowa ze nie zrobiony remont do konca itd... ze auta nie mozemy kupic i nie bede miala czym do szpitala dojechac... do torunia prawie 50 km...

boje sie bo dziewczyna z ktora lezalam w szpitalu urodzila po tygodniu jak jej zaczelo to sie wydobywac...
w poniedzialek mam wizyte, mam nadzieje ze dotrwam i ze sie okaze ze to tylko wzmorzone uplawy :36_19_2:

www.mgm.poznajomosci.pl Kupuj najkorzystniej!

http://www.suwaczek.pl/cache/0e254f5076.png http://s2.pierwszezabki.pl/014/0144859b0.png?9491

http://www.suwaczek.pl/cache/f739b05c99.png

http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=65614b961f91cfb5c.png

NuSiAaa
ewelw
newania
Ale picie wody nie powinno mieć wpływu na zwiększenie opuchlizny - wręcz przeciwnie...

No właśnie ma największy wpływ - głównie od wody się puchie - i nie powinnyśmy pić dużo wody.. tylko tyle ile potrzeba - w miarę realizacji pragnienia.....

sorry ale teraz to mnie bardzo rozbawilo co napisalas.... kobiety w ciazy musza duzo pic by nie doprowadzic do odwodnienia organizmu... jesli czujesz ze chce ci sie bardzo pic to juz jest oznaka ze za malo wody dostarczasz organizmowi.... a takie napoje jak soki, herbata, kawa i inne nie uzupelniaja plynow w organizmie tak jak woda :/

naprawde nie wiem gdzie to us;yszalas lub wyczytalass ale co do tego jewtem na 100% pewna
ja ktoras puchnie to wlasnie powinna pic tyle wody ile tylko za przeproszeniem dupa strzyma... bo wtedy organizm ma dostatek wody i jej nie zatrzymuje...

www.mgm.poznajomosci.pl Kupuj najkorzystniej!

http://www.suwaczek.pl/cache/0e254f5076.png http://s2.pierwszezabki.pl/014/0144859b0.png?9491

http://www.suwaczek.pl/cache/f739b05c99.png

http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=65614b961f91cfb5c.png

littlemum
NuSiAaa
ewelw

ja ktoras puchnie to wlasnie powinna pic tyle wody ile tylko za przeproszeniem dupa strzyma... bo wtedy organizm ma dostatek wody i jej nie zatrzymuje...

no pewnie że tak

z tego co pamietam to dobrze jest pic minimum 1.5l wody dziennie

littlemum... bedzie dobrze... a czytalas ostatnio co ci napisalam po powrocie od ginka ??

a teraz a propo tego co wczesniej pisalam na temat obrzekow:
Stan przedrzucawkowy

co to jest?
Stan ten występuje tylko u ciężarnych i jest diagnozowany na podstawie serii sygnałów takich jak:
*podwyższone ciśnienie tętnicze
*obrzek kostek, stóp, dloni i twarzy
*nagly przyrost wagi spowodowany zatrzymywaniem płynów w organiźmie
*bóle w górnej części brzucha
*klopoty z widzeniem
*obecność bialka w moczu
Stan przedrzucawkowy to poważne powikłanie ciążowe, dotykajace blisko 15% wszystkich ciężarnych i wystepujace najczęściej w drugiej polowie ciąży. Jego poczatek może miec miejsce w czasie samego porodu lub, co rzadsze nawet po urodzeniu dziecka. przyczyny do dziś sa nieznane.

Stan przedrzucawkowy może mieć negatywny wpływ na lozysko, hamować wzrost plodu i pozbawić go dopływu tlenu. Inne możliwe konsekwencje to przedwczesny poród oraz uszkodzenie nerek, systemu nerwowego i naczyń krwionośnych matki.
Czasami stan przedrzucawkowy pogarsza się z minuty na minute. Prawdopodobne objawy (oprócz obrzęków) : dokuczliwy ból głowy, utrata ostrości widzenia, "błyski" lub "migające świateka" pod powiekami, ból w środkowej lub górnej części brzucha, nerwowość, osłabienie i wymioty.

A propo picia wody:

płyny
Lej je w siebie hektolitrami! Twoje ciało przepompowuje bez przerwy mase krwi, a otaczający płód płyn owodniowy podlega stałej wymianie (że o poceniu się i łzach przelanych pod wpływem hustawki hormonalnej nawet nie wspomnę). wypijając dziennie co najmniej dwa litry wody, z łatwością unikniesz zaparć i infekcji dróg moczowych. Unikaj kawy i alkoholu, które wypłukuja wode z organizmu.

Jeżeli masz odwrotny problem i twoj oragnizm chetnie magazynuje wodę to ręce precz od leków moczopędnych!!!!!